Signe Mygdal Jørgensen har været i dialog med Øre-Næse-Hals afdelingen på AUH ang. HME'er. Afdelingen udtaler, at en del af anvendelsen af HME'er læner sig op ad behandlingen De overlæger, der behandler patienterne, anbefaler, at patienterne får tilbudt HMEér, hvis det er muligt. På spørgsmålet "vil I fortsætte med at anbefale patienterne at bruge HME'er, hvis det er en regional opgave" svarer de ja. Samtidig udtaler lægerne, at der er patienter, der er afhængige af HME'erne som taleredskab, med påhæftning af plaster. Men en HME kan talen lettes (med brug af provox-ventil) således, at der ikke er behov for f.eks. stemmevibrator. Det er uklart, hvor mange patienter, det drejer sig om.
Et randomiseret studie, som beskriver effekten af brug af HME'er, påviser sammenhængen mellem brug af HME'er og forekomsten af hoste, søvnbesvær og nedsat livskvalitet. Hvis man ikke anvender en HME, vil man udvikle hoste med bl.a. søvnbesvær og nedsat livskvalitet til følge, målt på forskellige parameter.
Konsekvensen af oventstående kan blive, at de borgere, der bruger HME'er og sekundært stemmevibrator, får deres HME bevilget af regionen og stemmevibrator bevilget af kommunen. Der, hvor borger anvender HME'er som taleredskab med brug af plaster og provox-ventil, kan HME'en bevilges af kommunen. Dette kan dog medføre en tung sagsgang.
3 kommuner har følgende ufgifter til HME'er (gennemsnitlige årlige udgifter i hhv. 2020 og 2021):
- Norddjurs kommune: 42.000 kr til 1 borger i hhv. 2020 og 2021
- Viborg Kommune: 68.000 kr til 3 borgere i hhvs. 2020 og 2021
- Aarhus Kommune: 34.000 kr. til 12 borgere i 2020 og til 16 borgere i 2021
Udgifterne varierer, da der er forskel på, hvor ofte borgerne skal have skiftet HME'en.
AUH oplyser, at de over de seneste 5 år har laryngektomeret 26 patienter fra Region Midtjylland og 13 patienter fra Region Nordjylland.
Udkast til tekst til Afklaringskataloget:
HME (Varme- og fugtudveksler)
Beskrivelse af produktet
En HME sidder enten udenpå åbningen (stomaet) i halsen (laryngectomerede) eller i kanylen (tracheostomerede), hvor hele eller dele af vejrtrækningen sker igennem. HME´en opvarmer, fugter og filtrerer indåndingsluften. HME´en fastgøres med et plaster, som placeres rundt om stomaet ved de laryngectomerede og i kanylen ved de tracheostomerede.
HME´en betragtes som den ”nye næse”. Næsens funktion er at fugte, varme og filtre indåndingsluften.
Der findes forskellige typer HME´er. Nogle HME´er yder mere modstand end andre. Det afhænger af, hvor tætte filtrene er. Den model, der bedst opvarmer, fugter og filtrer indåndingsluften, er den model, som er mest tæt i filteret. Det er samtidig den HME, der yder mest modstand, og som kræver flest kræfter at anvende.
Der findes HME´er med og uden indbyggede taleventiler. Taleventiler med indbygget HME anvendes til de tracheostomerede.
En HME skal udskiftes mindst én gang i døgnet, og hos nogle borgere flere gange. Hvis borger har meget slim, kan det være nødvendigt at anvende flere HMEer dagligt.
En HME kaldes også for "svensk næse".
Sammenhæng som produktet indgår i
En HME anvendes af patienter, der har fået foretaget en tracheostomi eller en laryngectomi.
De tracheostomerede trækker vejret både igennem næsen og stomaet i halsen. Dog mest igennem stomaet.
De laryngectomerede trækker kun vejret igennem stomaet i halsen, og de kan kun anvende en HME. Anvender man HME døgnet rundt viser studier, at man reducerer slim og hoste signifikant. Hvis hullet vil lukke sammen, kan der anvendes en tupe. Tuben kan også anvendes i perioder, hvor patienten har brug for at aflaste huden omkring stomaet. De kan så anvende tube i stedet for plaster, og HMEen kan sættes fast i tuben.
Udstyr og tilbehør
Plastre til fastgørelse af HME´en og stomaservietter til pleje er eksempler på udstyr og tilbehør.
Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med hjælpemidlet/ behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere hjælpemidlet/behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet.
Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om udstyr og tilbehør. LINK: Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om hjælpemiddel - forbrugsgode - merudgift - sektoransvar - apoteksprodukt - behandlingsredskab (retsinformation.dk)
Se "Bemærkninger og særlige aftaler".
Det primære formål med anvendelsen
Det primære formål med at anvende en HME (med og uden indbygget taleventil) er at opvarme, fugte og filtrere indåndingsluften for dermed at sikre en god lungesundhed og forebygge slim, hoste og infektioner. Det er et behandlende sigte, og HME'en er
derfor et behandlingsredskab.
Dette gælder både for laryngectomerede og tracheotomerede patienter.
Se "Hjælp til fastlæggelse af det primære formål". LINK
Bemærkninger og særlige aftaler
Tale/kommunikation for laryngectomerede:
Under operationen fjernes både strube og stemmelæber og der indsættes en stemmeprotese/taleventil i den lille kanal mellem luftrøret og spiserøret enten under operationen eller senere efter 1-2 måneder.
Der er 3 forskellige kommunikationsformer:
Taleventilstemme:
Med stemmeprotesen/taleventilen er det muligt at tale ved at holde en finger for hullet i halsene (stemmeokklusion). På den måde bliver stomaet lukket, udåndingsluften bliver ledt gennem taleventilen og ind i spiserøret. Luften sætter spiserøret og svælget i svingninger, så der opstår lydbølger. Når lydbølgerne forplanter sig op i mundhulen, kan de formes til tale.
Når der anvendes en taleventil med indbygget HME, lukkes stomaet af ved tale med fingerokklusion.
Når fingeren løftes fra HME’en hopper den tilbage i den oprindelige position, hvor vejrtrækningen igen foregå uhindret og indåndingsluften kan opvarmes, fugtes og filtreres.
Vibratorstemme:
Ved hjælp af en elektrisk lydgiver, som holdes ind mod halsen på et blødt sted, sendes vibrationer ind i svælget. Den lyd der dannes, kan bruges til at artikulere på og til at opnå en god og forståelig tale.
Den elektriske lydgiver er et kommunikationshjælpemiddel, der kan udlånes efter serviceloven.
Spiserørsstemme:
Nogle laryngectomerede kan ikke få glæde af en taleventil. De kan i stedet lære at danne spiserørsstemme ved at pumpe eller suge luft ned i den øverste del af spiserøret. Den lyd – kan som ved taleventilstemmen – formes til tale i mundhulen.
Både ved taleventilstemmen og spiserørsstemmen kan stemmen være så lav, at det er nødvendigt at anvende en talevibrator eller stemmeforstærker. Den elektriske lydgiver er et kommunikationshjælpemiddel, der kan udlånes efter serviceloven.
Vejledende ansvarsplacering
En HME har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
- Når der er et lægefagligt behov for at anvende en HME.