Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Hjerneskadesamråd for voksne
den 1. marts 2023 kl. 13:00
i B4, Regionshuset Viborg

 


Sagnr.: 1-01-72-19-15

1. Mødedeltagere

Sagsfremstilling

  • Direktør Ulrik Johansen, Favrskov Kommune, kommunal formand
  • Sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen, Hospitalsenheden Midt, regional formand
  • Socialchef Runa Steenfeldt, Randers Kommune
  • Chef for sundhed, rehab og pleje Christina Bjerking, Hedensted Kommune
  • Arbejdsmarkedschef Charlotte Burvil, Viborg Kommune
  • Sundhedschef Pernille Kloster Aalund, Lemvig Kommune
  • Faglig konsulent Helle Mørn, Aarhus Kommune
  • Udviklingskonsulent Charlotte Brøndum, Silkeborg Kommune
  • Hjerneskadekoordinator Birgit Madsen, Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Ledende terapeut Helle Dybkjær, Regionshospitalet Hammel Neurocenter
  • Ledende overlæge Kåre Eg Severinsen, Regionshospitalet Hammel Neurocenter
  • Oversygeplejerske Louise Lindenmayer, Hospitalsenheden Midt
  • Oversygeplejerske Birgitte Egholm Jacobsen, Hospitalsenheden Vest
  • Overlæge Dorte Damgaard, AUH
  • Områdeleder Ann-Christina Frederiksen, Psykiatri og Social
  • Afdelingsleder Lone Aagaard, Psykiatri og Social
  • Praktiserende læge Estrid Muff Aagaard
  • Konsulent Thorbjørn Aagaard, Fælleskommunalt Social- og Sundhedssekretariat i Midtjylland
  • Fuldmægtig Charlotte Jensen, Sundhedsplanlægning


Der er afbud fra Mette Fjord Nielsen, Runa Steenfeldt, Charlotte Brøndum, Dorte Damgaard, Ann-Christina Frederiksen og Lone Aagaard.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

2. Godkendelse af referat fra sidste møde og dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen og referatet fra seneste møde godkendes.

Sagsfremstilling

Link til referat fra mødet den 12. oktober 2022: Dagsordner og referater fra Hjerneskadesamrådet for voksne - Sundhedsaftalen (rm.dk)


Hovedpunkter fra referatet:


  • ViC: ViC vil gerne holde oplæg om synsrehabilitering på et af Hjerneskadesamrådets møder i 2023
  • Audit: Ny auditskabelon behandles på dette møde. Derudover blev det aftalt, at Hjerneskadesamrådet på et kommende møde udarbejder en oversigt over de audits, der findes på hjerneskadeområdet i den midtjyske region, og de aftaler, sektorerne har forpligtet sig til i det tværsektorielle samarbejde
  • Temadag: Hjerneskadesamrådet vil gerne afholde en temadag om f.eks. 2 år, hvis vi finder et emne, der er relevant. Et emne kunne være GOP'er eller MedCom standarder
  • Samarbejdsaftale: Det blev aftalt, at sekretariatet udarbejder en 2-delt informationspakke til klyngerne bestående af en henvendelse til klyngerne og informationsmateriale til medarbejderne

Beslutning

Dagsordenen og referatet fra seneste møde blev godkendt.


Hjerneskadesamrådet drøftede synsrehabilitering, som blev omtalt i referatet fra seneste møde. Klyngerne efterspørger viden om synsrehabilitering. Det blev fremført, at et oplæg om synsrehabilitering bør være rettet mod de faggrupper, der arbejder med borgerne/patienterne og ikke kun være rettet mod Hjerneskadesamrådet.


Helle Dybkjær undersøger, om de to videnscentre kan afholde et webinar om synsrehabilitering. Videnscentret i Øst har tidligere afholdt et webinar om emnet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

3. Evaluering af fællesmødet den 16. november 2022

Det indstilles,

at fællesmødet den 16. november 2022 evalueres

Sagsfremstilling

Hjerneskadesamrådet på voksenområdet og Hjerneskadesamrådet på børneområdet mødtes den 16. november 2022. Referatet er vedlagt.


Hjerneskadesamrådet drøfter

  • Hvad deltagerne fik ud af mødet
  • Om mødet havde værdi for deltagerne
  • Hvad der fungerede/ikke fungerede på mødet
  • Om der skal arrangeres et fællesmøde igen



Beslutning

Afviklingen af fællesmødet blev drøftet. Hvis der skal afholdes et fællesmøde igen, skal vi være mere skarpe på formålet med fællesmødet således, at vi sikrer, at alle deltagere får et udbytterigt møde. Det blev foreslået at indbyde forskere, som kan præsentere relevante emner. Derudover bør der være plads til at netværke.


Hjerneskadesamrådet på børneområdet ønsker et fællesmøde hver andet år. De foreslår, at der sættes fokus på overgangene. Hjerneskadesamrådet på voksenområdet tilslutter sig dette.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

4. Auditskabelon

Det indstilles,

at udkast til auditskabelon godkendes.
at det afklares, hvornår der trækkes data, og hvem der trækker/indsamler data.
at det afklares, hvornår journalaudit gennemføres og hvor mange cases, der skal indgå i journalaudit.
at det afklares, hvordan viden fra audit deles mellem klyngerne.
at det afklares, om patienternes/borgernes/pårørendes oplevelser skal inddrages i audit og i givet fald hvordan.

Sagsfremstilling

Følgende blev aftalt på mødet den 12. oktober 2022:


På Hjerneskadesamrådets næste møde gøres følgende:

  • Revideret auditskabelon godkendes
  • Det afklares, hvornår der trækkes data, og hvornår journalaudit gennemføres
  • Afklare, om patienternes/borgernes/pårørendes oplevelser skal inddrages i audit. Det er ressourcekrævende, men patienternes/borgernes/pårørendes oplevelser er en pejling på, om de er tilfredse med det forløb, de har haft. Der skal være opmærksomhed på, hvad der står i samarbejdsaftalen herom


Vedlagt er udkast til revideret auditskabelon. Skabelonen er blevet tilrettet på baggrund af de drøftelser, Hjerneskadesamrådet havde på mødet den 12. oktober 2022.


Arbejdsgruppen bag auditskabelonen peger på en række opmærksomhedspunkter, som Hjerneskadesamrådet skal drøfte.


1: Vi anbefaler, at Hjerneskadesamrådet afklarer/drøfter, hvordan den kvantitative dataindsamling mest hensigtsmæssigt kan organiseres, herunder afklaring af, hvem der trækker data og hvornår. Vi anbefaler desuden, at der efter første dataindsamling bliver evalueret i forhold til proces og ressourceforbrug.


Et forslag kunne være, at sekretariatet for Hjerneskadesamrådet trækker data fra BI-rapport, som viser data fra hospitalerne, eller, at sekretariatet indsamler data fra de inkluderede afdelinger og kommuner. Når først BI-rapporten er sat op, kræver det kun få ressourcer at hente data fra rapporten. Kommunerne skal selv samle data og indsende til sekretariatet.


  • Fordel hvis sekretariatet trækker data fra BI-rapporten: Mindre ressourceforbrug
  • Fordel, hvis sekretariatet samler data fra hospitaler og kommuner: De inkluderede afdelinger og kommuner sender selv data ind, og kan medsende evt. kommentarer samt validere data


Data trækkes 1 gang om året. Første gang når auditmaterialet er godkendt. Hjerneskadesamrådet kan evaluere ressourceforbruget, når data behandles første gang.



2: Vi anbefaler, at Hjerneskadesamrådet afklarer/drøfter tidsplan ift. afvikling af journalaudit, udpegning af evt. sekretariatsfunktion, planlægningsgruppe og auditleder, evt. valg af fokus på et specialiseringsniveau m.m.


Et forslag kunne være at afvikle første audit i 2024, eller når det vurderes, at kommuner og afdelinger har haft tid til at implementere samarbejdsaftalen. Audit gennemføres derefter hvert 3. år, såfremt det ved evaluering findes relevant. Det skal afklares, hvor mange cases, der skal være omfattet af audit.


Der kan anvendes en model svarende til den model, som blev anvendt ved "Tværsektoriel audit Den gode indlæggelse og udskrivelse" (vedlagt).


Der auditeres i klyngerne. Hjerneskadesamrådet definerer, hvis der skal være særligt fokus på et specialiseringsniveau. Auditskabelonen er udarbejdet, så den kan anvendes på alle niveauer.

Alternativt kan der på skift auditeres "i klyngerne med deltagelse af kommuner og de inkluderede STROKE + hovedfunktionsafdelinger (inkl. apo-team)" og med "Hammel Neurocenter og alle kommunerne".

Derved vil fokus på skift være hhv. forløbene på hovedfunktionsniveau og regionsniveau+højtspecialiseret niveau.



3: Vi anbefaler, at Hjerneskadesamrådet har en opmærksomhed på, hvordan læring og viden kan deles på tværs af klynger.


Et forslag kunne være, at der sekretariatet udarbejder en samlet regional auditrapport med læringspotentialer og konklusioner fra de forskellige klynger. Den regionale auditrapport præsenteres for Hjerneskadesamrådet og Sundhedsstyregruppen, og den sendes til klyngerne.



4: Vi vil samtidig med gøre opmærksom på, at der i journalauditskemaet kun er medtaget et fokus på patientinddragelse i forbindelse med udarbejdelse af genoptræningsplanen. En mere fyldestgørende afdækning af patienters/borgeres og eventuelle pårørendes oplevelser og perspektiv svarende til den beskrevne kvalitetsopfølgning i samarbejdsaftalen vedr. voksne med erhvervet hjerneskade, vil kræve yderligere dataindsamling, f.eks. via interviews, spørgeskemaundersøgelse eller via den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).


Hjerneskadesamrådet kan evt. etablere et samarbejde med Defactum, men spørgsmålet er, om det vil blive på et for overordnet niveau. Det er ressourcekrævende, hvis DEFACTUM skal gennemføre interviews. Hvis data indsamles lokalt via f.eks. en spørgeskemaundersøgelse, vil det formentlig kunne indsamles mindre ressourcetungt og anvendes mere målrettet og konstruktivt.


De steder, hvor LUP kan anvendes, kan der indarbejdes lokale LUP spørgsmål, som er målrettet patientgruppen. Udfordringen er imidlertid, at LUP ikke rummer alle afdelinger, og at Regionshospitalet Hammel Neurocenter eksempelvis anvender tilfredshedsundersøgelser i stedet for LUP. Når der anvendes forskellige undersøgelser, er det vanskeligt at sammenligne resultaterne. Derudover omfatter LUP ikke kommunerne, og en afdækning af patienternes oplevelse via LUP vil derfor ikke omfatte hele forløbet.


Det er en mulighed at anvende de metoder, der blev anvendt i "Indtryk/Udtryk", dvs. spørgeskemaer og fokusgruppeinterviews.



Sekretariatet udarbejder en procesplan for audit på baggrund af drøftelserne i Hjerneskadesamrådet.


Charlotte Kjeldsen, Kvalitets- og udviklingsergoterapeut, Hospitalsenhed Midt og Rie Bjørnebo Dannemand, Fysioterapeut, Favrskov Kommune deltager under dette punkt.

Beslutning

Charlotte Kjeldsen og Rie Bjørnebo Dannemand præsenterede den reviderede auditskabelon.


Hjerneskadesamrådet vil gerne takke arbejdsgruppen for deres store arbejde med at udvikle en auditskabelon.


Hjerneskadesamrådet drøftede udkast til auditskabelon. Skabelonen blev godkendt men med den bemærkning, at arbejdsgruppen indarbejder spørgsmål om Plejeforløbsplanen. Spørgsmålene behandles på Hjerneskadesamrådets møde den 14. juni.


Kvantitative data:

Følgende blev aftalt:

  • Sekretariatet indhenter data fra kommunerne og hospitalerne. Sekretariatet retter henvendelse til klyngerne og KOSU, hvori der anmodes om at få tilsendt de ønskede data
  • Data indhentes i oktober (første gang i oktober 2023) og drøftes på førstkommende møde i Hjerneskadesamrådet


Journalaudit:

Følgende blev aftalt:

  • Audit gennemføres første gang oktober 2024
  • Der udvælges 10 cases pr. klynge
  • Cases udvælges ud fra følgende kriterier: Alle kommuner og begge typer GOP'er
  • Arbejdsgruppen og Charlotte Jensen udarbejder en procesplan for gennemførelse af journalaudit, som behandles på Hjerneskadesamrådets møde den 14. juni


Vidensdeling:

Dette afklares på næste møde.


Patient-/borgerinddragelse:

Følgende blev aftalt:

  • Der skal udarbejdes et spørgeskema med henblik på at afdække patienterne/borgernes oplevelser af forløbene
  • DEFACTUM og evt. medarbejdere fra kommunerne, kan hjælpe med at udforme spørgeskemaet. Dette afklarer sekretariatet
  • Det er ikke en forudsætning for godkendelse af auditskabelonen, at der foreligger et spørgeskema
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

5. Organisering af Regionshospitalet Hammel Neurocenters samarbejde med klyngerne

Det indstilles,

at Hjerneskadesamrådet med udgangspunkt i nedenstående forslag drøfter, hvordan Regionshospitalet Hammel Neurocenter kan samarbejde med klyngerne.

Sagsfremstilling

På Hjerneskadesamrådets møde den 12. oktober 2022 blev det nævnt, at Regionshospitalet Hammel Neurocenters samarbejde med klyngerne skal afklares. Følgende fremgår af referatet:

"Organisering af Regionshospitalet Hammel Neurocenters samarbejde med klyngerne. Der er behov for, at det bliver sammenstemt på tværs af klyngerne, hvordan Regionshospitalet Hammel Neurocenter samarbejder med klyngerne.


Det er beskrevet i Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade, at klyngerne fortsat skal styrke det lokale samarbejde mellem hospital og kommune. Derudover fremgår det af samarbejdsaftalen, at klyngerne mindst en gang årligt evaluerer samarbejdet.


Det foreslås, at det tværsektorielle samarbejde på hjerneskadeområdet kører i 2 spor: 1 spor for samarbejdet mellem de neurologiske afdelinger og kommunerne, som ovenfor beskrevet, og 1 spor for samarbejdet mellem Regionshospitalet Hammel Neurocenter og de 5 kommuneklynger:


  • Aarhus: Aarhus og Samsø
  • Gødstrup: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Struer
  • Horsens: Hedensted, Horsens, Odder og Skanderborg
  • Midt: Silkeborg, Skive og Viborg
  • Randers: Favrskov, Norddjurs, Randers og Syddjurs


Det foreslås, at Regionshospitalet Hammel Neurocenter mødes med repræsentanter fra hver klynge en gang om året. Formålet med mødet er at evaluere på kommunikationsveje og overgange i patientforløb mellem hospital og kommune med særligt afsæt i flowdiagrammet for udskrivelser fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Derudover evalueres på eventuelle uforudsete problemstillinger med henblik på at drage læring af forløbene.


Det foreslås, at følgende sættes på dagsordenen:

  • Drøfte, om der er sket nyt i kommunerne eller på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, der har indflydelse på det tværsektorielle samarbejde og de aftaler, der er indgået for samarbejdet
  • Drøfte hvordan Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade, herunder flowdiagrammet for udskrivelser fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og "Den gode indlæggelse og udskrivelse" efterleves. Evt understøttet af cases, hvor der har været et godt samarbejde, og hvor det har været udfordringer, med henblik på fælles læring.


Der kan indhentes dagsordenspunkter forud for møderne, hvis særlige temaer ønskes drøftet.


Det foreslås, at følgende deltager på møderne:

  • Kommunerne: Visitation, hjerneskadekoordinatorfunktion, leder tæt på praksis og leder fra det strategiske/organisatoriske niveau
  • Regionshospitalet Hammel Neurocenter: Repræsentation fra visitation (ud-visitation som fokus), repræsentation for dokumentationsområdet, 1-2 klinikere, funktionsleder og repræsentation fra Centerledelsen


Ovenstående møder bliver en erstatning af eksisterende møder i de 4 klynger, der lige nu er mødefora i. Der er p.t. ikke formaliserede møder med kommunerne fra Gødstrup-klyngen.


Ovenstående mødefora evalueres efter 2 år med henblik på beslutning om evt. fortsættelse, eller ændringer i form og indhold.


Det kan overvejes, om der på sigt kan etableres en tværsektoriel årligt ERFA-dag, hvor der sker vidensdeling og evaluering af samarbejde mellem kommunerne og Regionshospitalet Hammel Neurocenter.


Beslutning

Hjerneskadesamrådet drøftede, hvordan Regionshospitalet Hammel Neurocenter kan samarbejde med klyngerne.


Det blev besluttet, at Regionshospitalet Hammel Neurocenter kontakter de 5 klynger og afdækker, om klyngerne er interesserede i at indgå i et formaliseret samarbejde med Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

6. Tværsektorielle data

Det indstilles,

at Hjerneskadesamrådet afklarer, om der skal arbejdes videre med at finde tværsektorielle data på hjerneskadeområdet

Sagsfremstilling

Hjerneskadesamrådet nedsatte på sit møde den 15. juni 2022 en tværsektoriel gruppe, som fik til opgave at afklare hvilke data fra hospitaler og kommuner, der er relevante at drøfte, og hvordan data trækkes.


Gruppen har konstateret, at det er en udfordring at trække ensartede data fra kommunerne og hospitalerne. Kommunerne anvender forskellige systemer og registrerer på forskellig vis. Hospitalerne registrerer i samme system (MidtEPJ), og data er tilgængelig i det fælles datavarehus, men datakvaliteten og journalføringspraksis varierer mellem afdelingerne. Derudover er der juridiske begrænsninger ift., hvad data kan og må bruges til. Især hvis data ikke kan fuldt anonymiseres, og der ikke er hjemmel til at tilgå data.


Hvis der skal trækkes tværsektorielle og ensartede data, anbefaler gruppen følgende:

  • At der gives mulighed for en afdækning af hvilke systemer og kompetencer, der er til stede i de 19 kommuner. Både ift. borgernære data, men også ift. organisatoriske data. Formålet er at afklare om følgende er til stede i hver kommune:
    • Et dokumentationssystem hvor det teknisk kan lade sig gøre at trække/levere hhv. borgernære og organisatoriske data fra
    • Kompetencer og personale der teknisk kan understøtte fremtidige datatræk/leverancer


  • At undersøge om der er en fælles dokumentationsform de 19 kommuner imellem, der understøtter, at data kan sammenlignes på tværs af kommuner. Dette kunne evt. være i form af Fællessprog3 eller redskaberne, der er med i "Anbefalinger til nationale redskaber til vurdering af funktionsevne – hos voksne med erhvervet hjerneskade". Derfor anbefales det at afdække i hvilket omfang, Fællessprog3 og anbefalinger til redskaber til vurdering af funktionsevne er implementeret i både kommuner og regioner.


  • At der på baggrund af ovenstående afdækning, eller hvis der er kommuner, der på anden måde kan identificeres, hvor både datainfrastruktur, kompetencer, ressourcer og stringent og relevant journalføringspraksis er til stede, laves nogle prøvehandlinger med enkelte veldefinerede operationaliserede parametre af både den organisatoriske type og af den borgernære type. Målet er at få erfaringer med at bruge data på tværs af sektorer.


  • At afdække hvilke resultater, der er kommet ud af projektet: Anvendelse af Functional Independence Measure (FIM™) til styrkelse af det tværsektorielle og tværfaglige samarbejde omkring patienter med apopleksi. Erfaringerne kan være med til at definere relevante fælles måleredskaber.


Hjerneskadesamrådet bedes afklare, om dette arbejde skal iværksættes. Det vil forudsætte, at der afsættes ressourcer til en konsulent, der kan afdække ovenstående. Derudover ligger der en stor indsats i at sikre ensartet registreringspraksis på hospitalerne, og der skal afsættes ressourcer til at lave specielle udtræk på data.


Endelig skal det bemærkes, at det kun vil være muligt at trække sammenlignelige data for fremtidig aktivitet. Dette forudsætter, at der aftales en ensartet registreringspraksis i henholdsvis kommunerne og på hospitalerne.


Beslutning

Hjerneskadesamrådet drøftede, om der skal arbejdes videre med at finde tværsektorielle data på hjerneskadeområdet. Det blev konkluderet, at Hjerneskadesamrådet ikke arbejder videre med at finde tværsektorielle data.


Simon Svanborg Kjeldsen, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, arbejder med et projekt om data, som bl.a. omfatter Tværspor i Horsens Kommune. Han inviteres til at præsentere sit projekt for Hjerneskadesamrådet eller på et fællesmøde mellem de to hjerneskadesamråd, når det er færdigt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-200-20

7. Standarddagsorden til udskrivningsmøder fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Det indstilles,

at det besluttes, om Hjerneskadesamrådet skal udarbejde en standarddagsorden for udskrivningsmøder fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter
at der udpeges repræsentanter fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og kommunerne, som udarbejder en standarddagsorden, hvis Hjerneskadesamrådet beslutter, at der skal udarbejdes en standarddagsorden

Sagsfremstilling

Der er aftalt følgende i Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade om udskrivningsmøder:


"Ved komplekse forløb kan der supplerende til den skriftlige kommunikation være behov for et udskrivningsmøde mellem patient, pårørende, kommune og hospital. Det vurderes i hvert forløb, om der er behov for et udskrivningsmøde.


Udskrivningsmødet afholdes rettidigt inden udskrivelsen, og datoen kendes 5 dage før mødet. Udskrivningsmødet kan være virtuelt eller med fysisk fremmøde. Der udsendes fælles dagsorden forud for mødet. Mødet afsluttes med fælles opsamling, og konklusion på drøftelser og aftaler. Mødeformålet formidles til patient, pårørende og øvrige deltagere ved mødeinvitationen, og det skal være afstemt mellem deltagerne inden mødet. Regionshospitalet Hammel Neurocenter er ansvarlig for udarbejdelse af dagsorden og referat til udskrivningsmøderne.


Ved særlig komplekse forløb kan der være behov for en forudgående faglig dialog mellem kommune og hospital. Ved tvivl om niveauet for genoptræningsplanen kan der være gensidig drøftelse mellem hospital og kommune inden udskrivelsesmødet.


Overordnet formål med udskrivningsmøder er:

  • At yderligere oplysninger kan udveksles mellem deltagerne for derved at kunne vurdere behov for rehabiliteringsindsats samt belyse muligheder og afklare patienternes/borgernes ønsker hertil
  • At borger og pårørende oplyses om forløbets næste trin efter udskrivelse
  • At borger og pårørende orienteres om de aktuelle kommunale kontaktpersoner og har mulighed for at få afklaret spørgsmål"


Hjerneskadesamrådet bedes afklare, om der skal udarbejdes en standarddagsorden til udskrivningsmøderne. Det skal i den forbindelse overvejes, om en standarddagsorden er en kvalitetsforbedring, eller om det bliver for rigidt at afholde udskrivningsmøderne, hvis der udvikles en standarddagsorden. Der kan være fordele og ulemper ved en fast struktur.


Hvis Hjerneskadesamrådet beslutter, at der skal udarbejdes en standarddagsorden, skal Hjerneskadesamrådet udpege en eller flere repræsentanter fra kommunerne og Regionshospitalet Hammel Neurocenter, som udarbejder udkast til en standarddagsorden for udskrivningsmøder. Standarddagsordenen godkendes på Hjerneskadesamrådets møde den 14. juni 2023.

Beslutning

Punktet udsættes til næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

8. E-læringsprogram i forbindelse med indlæggelse og udskrivelse

Det indstilles,

at det besluttes, om der skal ansøges om midler til udvikling af et e-læringsprogram for udskrivelse af voksne med erhvervet hjerneskade

Sagsfremstilling

Arbejdsgruppen bag flowdiagrammet for udskrivelse fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter foreslår, at der udarbejdes et e-læringsprogram for Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade, herunder "Den gode indlæggelse og udskrivelse" og "Flowchart for samarbejde mellem Regionshospitalet Hammel Neurocenter og kommunerne". Arbejdsgruppen består af:


  • Repræsentanter for hjerneskadekoordinatorerne: Birgit Madsen, Jytte Jacobsen og Anne-Britt Møller Nielsen Roesen
  • Repræsentanter for Regionshospitalet Hammel Neurocenter: Karin Ibsen, Mie Weinreich, Patricia Mønster, Susanne Vøldike, Helle Dybkjær og Lærke Klitgaard


Formålet med e-læringsprogrammet er at fremme implementeringen af samarbejdsaftalen med særlig fokus på det tværsektorielle samarbejde om udskrivelserne.


Der er udviklet dialogfilm om indlæggelse og udskrivelse i forbindelse med Samarbejdsaftalen om Den Gode Indlæggelse og Udskrivelse:

Videoer - Sektorovergang (rm.dk)


Hjerneskadesamrådet bedes drøfte, om der er behov for at udvikle et e-læringsprogram, eller om implementeringen af samarbejdsaftalen og samarbejdet i forbindelse med udskrivninger kan fremmes på en anden måde, eksempelvis med en informationsvideo.


Hvis der skal udvikles et e-læringsprogram, skal der ansøges om midler hertil hos Sundhedsstyregruppen, og det skal afklares, hvem der skal udvikle programmet.

Beslutning

Hjerneskadesamrådet drøftede behovet for at udvikle et e-læringsprogram om udskrivelse af voksne med erhvervet hjerneskade. Det blev konkluderet, at der ikke er behov for at udvikle et e-læringsprogram.


Det er en ambition, at der udvikles en APP for Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

9. Næste møde

Det indstilles,

at det afklares hvilke sager, der skal behandles på det næste møde.

Sagsfremstilling

Næste møde afholdes den 14. juni 2023.


Følgende punkter kan sættes på dagsordenen:

  • Udarbejde en oversigt over de audits, der findes på hjerneskadeområdet i regionen, og de aftaler, sektorerne har forpligtet sig til i det tværsektorielle samarbejde
  • Eventuelt godkendelse af standarddagsorden til udskrivningsmøder fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter


Følgende punkt kan sættes på dagsordenen til mødet den 4. oktober 2023:

  • Sundhedsstyrelsens anbefalinger om kommunikations-/synsområdet. VIC, Herning Kommune og evt. Karin Spangsbjerg kan bidrage til dette punkt


Forslag til emner, som Hjerneskadesamrådet kan arbejde med fremover:


  • Uddybende beskrivelse af behov for og krav til kompetencer på hospitalerne, i kommunerne og hos private leverandører
  • Nærmere beskrivelse af Sundhedsstyrelsens anbefaling vedr. synsområdet. Der er ikke en lovgivning, som omfatter synstræning/-rehabilitering. Synsudredning og vejledning mm er hjemmehørende under Lov for specialundervisning for voksne, mens genoptræning og rehabilitering hører hjemme under Sundhedsloven §140. ViC vil kunne holde oplæg om dette emne ultimo 2023. Herning Kommune/Center for kommunikation kan byde ind med oplæg
  • Nærmere beskrivelse af Sundhedsstyrelsens anbefaling vedr. kommunikationsområdet
  • Nærmere beskrivelse af Sundhedsstyrelsens anbefaling vedr. skærpet underretningspligt
  • Etablering af et tværsektorielt samarbejde som følge af det nationale puljeprojekt "Udgående funktion fra sygehuse med højtspecialiseret funktion i neurorehabilitering 2018-2020"
  • Afklaring af om det er muligt at vurdere forventet sygemeldingsperiode efter udskrivning
  • Etablering af et tværsektorielt samarbejde med Videnscenter for Neurorehabilitering i Vestdanmark, der har til opgave at indsamle, systematisere og formidle viden inden for hjerneskadeområdet
  • Det skal afklares, hvordan specialiseret genoptræning kan indarbejdes på neuro-rehabiliteringshospitalerne på hospitalerne og/eller i form af en udkørende funktion
  • Udvikling af APP til medarbejderne, som beskriver samarbejdsaftalen


Emnerne er fremsat af den arbejdsgruppe, der udarbejdede udkast til samarbejdsaftale om voksne med erhvervet hjerneskade.


Derudover skal Hjerneskadesamrådet på et tidspunkt drøfte afholdelse af en temadag.

Beslutning

Følgende punkter sættes på dagsordenen:

  • Auditskabelon jf. dette referat
  • Standarddagsorden til udskrivelsesmøder fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter
  • Udarbejde en oversigt over de audits, der findes på hjerneskadeområdet i regionen, og de aftaler, sektorerne har forpligtet sig til i det tværsektorielle samarbejde
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-15

10. Eventuelt

Det indstilles,

at medlemmerne af Hjerneskadesamrådet drøfter punkter til eventuelt.

Sagsfremstilling

Hjerneskadesamrådet drøfter punkter til eventuelt.

Beslutning

Der var ingen punkter under eventuelt.

Tilbage til toppen