Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Faglig operationel gruppe Voksen-Somatik Gødstrup-klyngen
den 5. oktober 2023 kl. 08:30
i F048, Regionshospitalet Gødstrup

 


Sagnr.: 1-30-100-29-23

1. Godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsorden godkendes

Sagsfremstilling

Punkter til evt.



Deltagere: Lotte Juncker, Bodil Overgaard, Anne Ramsgaard, Rikke te Pas, Kirsten Vinter Løgsted, Merete Kjærsgaard Kristensen, Anja Bach, Tina Holmgaard, Troels Niemann, Birgitte Egholm Jacobsen, Lisbeth Gammelgaard Trans, Helle Videbæk og Gunna Andersen.



Beslutning

Ingen bemærkninger. Dagsorden godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

2. Opmåling af kompressionsstrømper til lymfødembehandling

Det indstilles,

at gruppen drøfter beslutning om opmåling af kompressionsstrømper foretaget i den regionale gruppe for ’Hjælpemidler og Behandlingsredskaber’

Sagsfremstilling

Den regionale gruppe ’Hjælpemidler og Behandlingsredskaber’ har den 16. juni 2023 besluttet, at kommunerne fremadrettet skal tage mål til kompressionsstrømper efter endt lymfødembehandling.


Herning Kommune oplyser at den nuværende praksis er, at den første opmåling foregår på hospitalet.

Det er forskelligt, hvorvidt kommunerne har opmåling inkluderet i leverandøraftale.

Gødstrup Sygehus har trukket data på, hvor mange lymfødem patienter de har haft fra september 2023 og 12 måneder tilbage. Stort set alle patienter vil have brug for kompressionsmateriale efter endt behandling. Der kan i data dog ikke sorteres ift. om patienterne har brug for standard materiale eller materiale efter mål.


Herning

31

Holstebro

16

Ikast-Brande

4

Lemvig

9

Ringkøbing-Skjern

5

Struer

5


Arbejdsgruppen Om Hjælpemidler Og Behandlingsredskaber 16. juni 2023 (Referat) (rm.dk)

Beslutning

Der er usikkerhed om den nuværende opgavefordeling. Hospitalet har opgaven så længe der er tale om behandling. Når borgeren afslutter behandlingen, overgår opgaven til kommunerne. Hospitalet har i mange tilfælde varetaget opmålingen for at hjælpe kommunerne, men i praksis viser det sig ofte, at der er brug for en ny måling, da opmålingen også afhænger af det produkt, som tilbydes i de forskellige kommuner.


Beslutning:

Formandskabet afklarer i første omgang, hvad den konkrete arbejdsgang er ift. lovgivning og samarbejdsaftaler. Hvis der er tale om en opgaveflytning fra hospitalet til kommunerne, skal det afklares, med fælles kommunalt sekretariat, hvilke beslutningskompetence en regional arbejdsgruppe har i den forbindelse.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

3. Implementering af 72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar

Det indstilles,

at gruppen deler foreløbige erfaringer med opstart af 72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar.

Sagsfremstilling

Pr. 15. september 2023 implementeres 72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar på alle somatiske hospitaler i Region Midtjylland, gældende for patienter, der udskrives til kommunal sygepleje på akutpladser/midlertidige pladser og plejecentre.

Faglig Operativ Gruppe besluttede på et møde i juni, at gruppen følger op på implementeringen ved at sætte det på dagsorden til møderne i 2023.

Beslutning

Tilbagemelding fra RHG, hvor der har været en optælling på 5 medicinske afdelinger: 22 opkald på medicinske afdelinger, hvor 5 af dem ikke opfyldte inklusionskriterierne. Størstedelen af henvendelserne handlede, som forventet, om afklaring af medicin. Der har ingen opkald været til neurologisk afdeling og hjertesygomme. Kommunalt er implementeringen også i opstartsfasen. I Struer Kommune har personalet på de midlertidige pladser benyttes sig af ordningen og med gode erfaringer til følge.


Der laves opsamling og erfaringsudveksling igen på mødet i december.


Aftalen evalueres i uge 4 2024. Opgaver i den forbindelse kommunikeres via klyngesekretariaterne i regionen og formentlig videre ud til Faglig Strategisk Gruppe/Faglig Operativ Gruppe.


Der var en drøftelse af behovet for akutambulante patienter, som endnu ikke indgår i aftalen. Bodil Overgaard fortæller, at alle patienter, som udskrives fra akutafdelingen, oplyses om at de kan kontakte afdelingen indenfor 24 timer. Dette kan gøres i samarbejde med personale, hvis der er uklarheder ift. behandling eller medicin.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

4. Tilbagemelding fra arbejdsgrupper

Det indstilles,

at gruppen drøfter tilbagemeldingen fra faglige arbejdsgrupper og på den baggrund beslutter om der skal afholdes kick-off og i hvilken form.


Sagsfremstilling

Faglige arbejdsgrupper, som er tilknyttet Faglig Operativ Gruppe Voksensomatik har til møderne drøftet, hvordan sikres det gode samarbejde

Tilbagemeldingerne fremgår af vedhæftede bilag.


Beslutning

På baggrund af tilbagemeldingerne vurderes det, at der er behov for et overblik over organiseringen samt forventningsafstemning ift. opgaver, ansvar og fordeling. Gerne også et visuelt overblik.


Et teams-møde kan være en mulighed, hvis der primært er behov for at informere om overblik og overordnede forventninger.


Der skal være fremdrift i grupperne ellers skal der tages stilling til evt. nedlægges eller en anden form på arbejdet. Arbejdsgruppen ’Kom Godt Hjem’ er et eksempel på en gruppe, hvor det har været svært at skabe fremdrift i det nuværende set-up.


Tilbagemeldingerne viser at der er mange spørgsmål i arbejdsgrupperne, hvilket kan kalde på mere dialog. Det kan fx være en dialog mellem formandskabet for arbejdsgrupperne og Faglig Operativ Gruppe. Det påpeges at et stort fælles kick-off vil kræve mange ressourcer. Faglig Operativ Gruppe vurderer, at der på nuværende tidspunkt, ikke er brug for et stort fælles kick-off.


Formandskabet laver et udkast til, hvordan der kan skabes tættere dialog og samarbejde med arbejdsgrupperne samt sender information ud til arbejdsgrupperne.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

5. Nationalt ledelsesprogram

Det indstilles,

at gruppen tager orientering til efterretning samt giver input til det videre arbejde.

Sagsfremstilling

Tina Holmgaard, Merete Kristensen, Bodil Overgaard og afdelingslæge Steffen Leth deltager aktuelt i et forløb i det nationale ledelsesprogram på sundhedsområdet. Emnet er virtuelle løsninger for sårbare borgere. Der orienteres om det foreløbige arbejde, hvorefter gruppen har mulighed for at komme med input til det videre arbejde.

Beslutning

Orientering om prøvehandling i forbindelse med det forløb, som Tina Holmgaard, Bodil Overgaard og Merete Kristensen deltager i. Fokus har været at finde den bedste løsning for borgere/patienter uden at lade økonomien være styrende. Det udvalgte fokusområde handler om borgere i kommunerne, som er afhængig af kontinuerlige blodtransfusioner. Prøvehandling består i at forsøge at give blodtransfusioner i kommunerne. Der er erfaringer med det i Viborg Kommune. Prøvehandlingen er foreløbig i Struer og Lemvig, men forventningen er at, hvis det giver mening og gode resultater, skal det rulles ud i hele Gødstrup Klyngen.


Troels Niemann orienterede om arbejdet i en gruppe nedsat under Faglig Strategisk Gruppe, som har fokus på digitale sundhedsløsninger. Nedsættelse af gruppen udspringer af arbejdet med nærhospitalerne og er et samarbejde med Danish Life Science Cluster.


Der er allerede nu sendt information om et nyt forløb i det nationale ledelsesprogram. Forløbet bliver i efteråret 2024. Der frist for at indmelde emner den 30. april. De gode erfaringer meldes tilbage til Faglig Strategisk gruppe, så de har mulighed for at prioritere. Det kan også være faglige operative grupper for Voksen Psykiatri og Børn & Unge.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

6. Status på arbejdet med et fælles forebyggelseskoncept

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

På klyngestyregruppemøde den 12. september 2022, besluttede gruppen at nedsætte en arbejdsgruppe med kommunal repræsentation fra Herning og Struer kommune samt regional repræsentation fra RH Gødstrup. Opgaven for arbejdsgruppen består i at gentænke forebyggelsesindsatsen på tværs af kommuner og hospital i Gødstrupklyngen med fokus på at tænke nyt, stort og risikovilligt med et fortsat skarpt fokus på et fælles populationsansvar samt frigivelse af ressourcer til opgaverne, særligt i kommunalt regi.

Der gives en status på arbejdet med et fælles forebyggelseskoncept.

Beslutning

Struer og Herning Kommune samt RHG har deltaget i arbejdsgruppen. Lotte orienterede kort om den tilbagemelding faglig strategisk gruppe fik på mødet den 27. sep. Det afgrænses til det somatiske voksen område og der skal arbejdes ud fra en af fire kvalitetsstandarder, som er på vej fra Sundhedsstyrelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

7. Orientering: Indsatser for patientforløb med hoftenær fraktur og 30 dages mortalitet

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Som orienteret om på tidligere møder fik daværende Fokusgruppe Sundhed for Voksne tilbage i 2022, fra Klyngestyregruppen, til opgave at arbejde med en øget opmærksomhed på ernæring, mobilisering og smertedækning for borgere over 65 år med hoftenær fraktur. På den baggrund besluttede Fokusgruppen på sit møde den 28. september 2022, at etablere en tværsektoriel arbejdsgruppe, som fik til opgave at udvikle forløbet for borgere med hoftenær fraktur.


Gennemgang af data viser, at borgere der dør inden for 30 dage efter operation primært er udskrevet til plejecentre og midlertidige ophold, hvorfor der arbejdes med en systematisk og fokuseret indsats på mobilisering, ernæring, udskillelse og smertebehandling til denne patientgruppe. (inspiration fra Sygehus Lillebælt projekt "Kom Trygt Hjem).

Arbejdsgruppen arbejder ud fra forbedringstankegangen (se driverdiagram), hvor der er opsat procesmål, og data vil blive fulgt løbende.


Seneste årsrapport fra "Tværfagligt register for hoftenærlårbensbrud" for 2022 viser, at Gødstrup har en statistisk signifikant højere dødelighed (30 dages mortalitet) end det nationale niveau. Der ses positive tendenser i foreløbige data for 2023.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Der præciseres, at de positive tendenser ses i forhold til faldende mortalitet i data for 2023, som opsamles i Gødstrup.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

8. Samarbejdsaftale om telemedicinsk sårvurdering.

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Til seneste møde blev besluttet, at rette en henvendelse til sårcenteret i Viborg med henblik på, at etablere et fælles netværksgruppe for sårplejersker på tværs af Midtklyngen og Gødstrup-klyngen

Der har været dialog med sårcentreret, som gerne fortsætter det fælles samarbejde på tværs af klyngerne. Netværksgruppen deler viden og erfaring på området og har dermed ikke beslutningskompetence. Der udarbejdes et kommissorium for gruppen.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

9. E-læring om stomi (skriftlig orientering)

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Gratis opslagsværk / kursusforløb på stomiområdet

Som et led i Stomiprojektet og udmøntning af samarbejdsaftalerne på stomiområdet i Region Midtjylland og Region Syddanmark, er der udarbejdet digitalt tilgængeligt materiale ”Stomi – mere viden, bedre pleje”.

Materialet er primært et opslagsværk, som kan bruges i den daglige praksis, men i sin fulde længde kan det også bruges som sammenhængende kursusforløb.

Materialet består af en lang række instruktioner som film, billeder og tekst. Der er ingen test og prøver.


Målgruppe for ”Stomi – mere viden, bedre pleje

Materialet skal bidrage til et kompetenceløft af sundhedsfaglige, som møder borgere/patienter med stomi i deres daglige arbejde. Det er primært faggrupper som f.eks.:

• Sygeplejersker

• Sygeplejestuderende

• Social og sundhedsassistenter

• Social og sundhedsassistentelever

• Social og sundhedshjælpere

• Social og sundhedshjælperelever


Sekundært kan administrativt personale i f.eks. myndighedsafdelinger med fordel skimme materialet igennem for at få en øget forståelse for de stomiprodukter som de bevilliger.


Regioner og kommuner i Midtjylland og Syddanmark har adgang

Læringen og vejledningen understøtter det tværsektorielle indkøb af stomiprodukter med deltagelse af 31 kommuner, Region Midtjylland og Region Syddanmark. Men materialet er tilgængeligt for alle kommuner i de to regioner.


Dette skal I gøre?

Regionerne opfordres til at gøre målgruppen bekendt med at materialet nu er tilgængeligt i Plan2Learn via dette link og opfordre målgruppen til at benytte materialet som opslagsværk eller digitalt kursusforløb.


Kommuner opfordres til at gøre målgruppen bekendt med materialet og gøre det tilgængeligt i relevant sundhedsfagligt system, hvor målgruppen typisk henter råd og vejledning via deres tablet i daglig praksis.

Det kunne f.eks. være ved at lægge et link ind på CURA, MyMedCard eller lignende.


Derudover opfordres kommunerne til at gøre materialet tilgængelig i deres egen kursusportal, f.eks. Plan2Learn, Eloomi mv. og notificere målgruppen.

Alternativt kan linket til regionens Plan2Learn bruges, da det også er åbent for personale, der ikke er ansat i regionerne.

Link til domæne

Når materialet skal gøres tilgængeligt i egne systemer kan der linkes til domænet https://stomipraksis.dk, hvor ”Stomi – mere viden, bedre pleje” løbende bliver vedligeholdt og opdateret.

Benyt gerne vedlagte billede og tekst i den forbindelse.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

10. Temadrøftelse – anbefalinger fra Robusthedskomissionen

Det indstilles,

at der holdes oplæg om emnet:

- præsentation af anbefalingerne af robusthedskommissionen

- fortælling fra abrejdet i kommissionen til inspiration

at anbefalingerne og inspiration fra robusthedskommissionen drøftes.

Sagsfremstilling

Regeringen nedsatte i 2022 en kommission for robusthed i sundhedsvæsenet, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan der sikres mere personale og mere tid til kerneopgaven. Bodil Overgaard Akselsen, chefsygeplejerske Medicinsk Afdeling, har i et år siddet som ekspertmedlem af Robusthedskommissionen og er nu sammen med de 15 andre medlemmer kommet med 20 anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsenet kan indrettes, så det bliver mere robust. En nødvendig opgave i en tid, hvor der bliver større og større efterspørgsel på sundhedsydelserne og samtidig er mangel på sundhedsfaglig arbejdskraft. Bodil Overgaard Akselsen vil præsentere kommissionens anbefalinger og komme med en "insider fortælling" fra kommissionens arbejde, med fokus på hvad hun særligt er blevet inspireret af og hvilke muligheder hun ser for fremtiden med afsæt i anbefalingerne.


Robusthedskommissionen anbefalinger kan tilgås via sundhedsministeriets hjemmeside:

Robusthedskommissionens anbefalinger_samlet rapport.pdf (sum.dk)

Pixi_Robusthedskommissionens anbefalinger.pdf (sum.dk)

Beslutning

Bodil Overgaard orienterede om arbejdet i kommissionen samt de nye anbefalinger. Oplæg er vedhæftet. En del af anbefalinger går videre ind i strukturkommissionen og andre går videre til det politiske niveau.


Anbefalingerne drøftes på næste møde med henblik på at afklare, hvorvidt der er anbefalinger, som gruppen allerede nu kan arbejde videre med i det tværsektorielle samarbejde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

11. Fælles kommunikation

Det indstilles,

at gruppen tager stilling til, om der er emner til fælles kommunikation.

Sagsfremstilling

På temamøde i maj besluttede Faglig Operativ Gruppe, at der ved hvert møde, skal tages stilling til om der er emner, som gruppen ønsker at være fælles om at kommunikere.

Beslutning

Intet til videre formidling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

12. Mødedatoer 2024

Det indstilles,

at gruppen godkender mødeplan for 2024

Sagsfremstilling

Forslag til mødeplan for 2024


22.februar kl. 13.00 - 16.00

23.maj kl. 8.30 - 11.30

2.oktober kl. 12.30 - 15.30

10.december kl. 12.30 - 15.30

Beslutning

Der blev fremsat følgende ændringsønsker:

  • 9. dec. Formiddag eller den 12. dec.
  • 2. oktober om formiddagen i stedet?

Formandskabet undersøger om det er muligt at ændre.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

13. Eventuelt

Beslutning

  • Færre orienteringspunkter og mere tid til drøftelse. Orienteringspunkter ud skriftligt.
  • F.eks. robusthedskommision deles op, så der var tid til drøftelse.
Tilbage til toppen