at | Gruppen godkender dagsordenen |
Faglig Strategisk Gruppe Gødstrup-Klyngen 27. januar 2023 (Referat)
til
mødet i
den 27. januar 2023 kl. 08:30
i Ikke angivet
1. Godkendelse af dagsorden samt punkter til eventuelt
Det indstilles,
Sagsfremstilling
Velkommen til ny PLO-M repræsentant Susanne M Krogsgaard
Mødeleder: Direktør Søren Linér Christensen, Herning Kommune
Afbud: Lotte Juncker Pedersen, Struer, Louise Raunkjær, Herning
Beslutning
Godkendt som indstillet
2. Task Force Psykiatri v Anette Ørbæk og Tina Ebler
Det indstilles,
at | gruppen tager afrapporteringen til efterretning og beslutter den videre proces.Udvikling og beslutning |
Sagsfremstilling
På sidste møde i Faglig strategisk gruppe blev det aftalt, at task force psykiatri fremlægger de største udfordringer på hhv. voksenområdet og børne- og ungeområdet. Gruppens arbejde og overvejelser er uddybet i vedhæftede notat. Desuden er de forslag til løsninger som undervejs er dukket op i drøftelserne vedhæftet med henblik på, at de operationelle grupper kan bruge dette i det videre arbejde.
Overordnet har task force lagt vægt på at beskrive de udfordringer, borgeren oplever i mødet med de involverede parter, frem for udfordringer i de enkelte organisationer. I løsningen på udfordringerne skal både kommune, region og almen praksis tænkes ind.
En fælles strukturel udfordring for såvel voksenområdet og børn og ungeområdet er, at én region skal samarbejde om den enkelte borger med 19 kommuner med forskellige tilbud og forskellige serviceniveauer. Ud fra en helhedstankegang udfordrer det lighed i sundhed på tværs af regionen, da ikke alle borgere får det samme tilbud og stordriftsfordele ikke udnyttes, mens det modsat ud fra en mere lokal tankegang sikrer tilpassede løsninger, som passer bedst i den enkelte kommune.
Task forcen opfordrer til, at man i fællesskab forsøger at ramme den rette balance mellem ensartethed i kommunerne og muligheden for lokale løsninger. Eksempelvis via fælles faglige tilgange og principper og ved flere tværkommunale samarbejder, som skaber volumen for at sikre tilstrækkelig kvalitet.
Task force har peget på og prioriteret nedenstående udfordringer:
Voksne
- Akutte genindlæggelser – rette patient i rette tilbud
At vi i første omgang kigger på genindlæggelser fra kommunale bosteder. Erfaringer og fund fra arbejdsgruppen, der har kigget på tvangsindlæggelser, skal inddrages i arbejdet.
- Behandlingskontinuitet (udeblivelser)
At vi til en start afdækker emnet nærmere – fx hvem udebliver og hvorfor, er tilbuddene de rigtige og hvordan kan vi hver især hjælpe borgeren?
- Arbejdsmarked og uddannelse
At vi i første omgang er nysgerrige på IPS metoden og herunder blandt andet undersøger eksisterende erfaringer med et mere systematisk samarbejde omkring IPS i andre regioner.
- Dobbeltdiagnose
Fokus skal være på samarbejdet og på hvordan vi bedst rummer borgerne med dobbeltdiagnose. Formålet er at skabe mere hensigtsmæssige forløb.
Børn og unge
- Stigende mistrivsel og øget kontakt i begge sektorer
Vi skal i forebyggelsesøjemed finde en model for, hvordan bliver vi bedre til at samarbejde og finde løsninger ift. at hjælpe hurtigere, så børn og unge (og deres familier) ikke kommer i klemme (prioriteret).
- Rette indsats på rette tidspunkt
Vi skal blive bedre til at hjælpe hinanden med at tilbyde den rette indsats på det rette tidspunkt. Bl.a. ved at øge koblingen og sammen være mere nysgerrige på, hvad handler ”sygeligheden” om og hvordan kan vi hjælpe borgere.
- Skole og uddannelse
Vi får ikke altid grebet tidligt nok ind. Vi skal derfor være afsøgende på emnet i et forebyggelsesperspektiv, herunder blive skarpere på, hvordan og hvornår tager vi kontakt til hinanden.
De tre emner på børne- og ungeområdet er meget viklet ind i hinanden. Når emnerne bliver foldet mere ud, vil de måske komme til at hænge sammen fremfor at være selvstændige fokusområder.
Der er lavet en national politisk aftale om, at regionerne fra 2024 skal overtage misbrugsbehandlingen for borgere med psykiatriske lidelser fra kommunerne. Forhandlingerne om hvordan udmøntningen skal være pågår stadig. Med afsæt i dette anbefaler task force, at borgere med dobbeltdiagnose afventer udmøntningen og derfor ikke er den udfordring, som prioriteres først.
Task force foreslår, at udfordringsbilledet ud over det politiske niveau også drøftes i de faglige operative grupper for psykiatri samt børn og unge. Derudover foreslår task force, at det videre arbejde med at udfolde temaerne efter politisk behandling og prioritering forankres i de 2 fagligt operative grupper. Det anbefales i den forbindelse, at grupperne genbesøger de allerede eksisterende aftaler på området.
Gødstrupklyngen er som en del af den nationale aftale omkring sundhedsklynger i 2022 tildelt 3.791.341 kr., heraf 1.948.272 kr. til kommunerne og 1.843.069 kr. til regionen. Task force anbefaler, at disse midler tænkes ind i sammenhæng med løsningen af de identificerede udfordringer.
Beslutning
Tina og Anette præsenterede de fire punkter under voksen området og tre til børn & ungeområdet.
Særligt kunne under genindlæggelser lægges fokus på genindlæggelser fra bosteder – Reg. psyk. kan trække data på området. Fra PLO side ønskes dette som et prioriteret område.
Dobbeltdiagnoser – forventeligt at der kommer nyt fra ministeriet i 2024 – derfor afventes yderligere ift. denne udfordring – derudover er det en udfordring at samle data på området.
Behandlingskontinuitet vil fordre adfærdsændring – hvordan gør vi det?
Tilknytning til arbejdsmarkedet – metoder blev drøftet og supplerende fortæller Reg. Psyk. at de er på vej med en koordinatorfunktion som blandt andet vil tage afsæt i lokale erfaringer fra IPS.
Områderne på børneområdet smelter sammen – og handler i høj grad om tidlig indsats – der er behov for yderligere konkretisering i den fagligt operationelle gruppe. Ligesom det også vil være nyt at skulle samarbejde så tæt i det tværsektorielle på dette område. Vedr. skoleværing er der erfaringer fra et tidligere satspuljeprojekt.
Med 10-årsplanen forventes også midler til arbejdet at fremme børn og unges trivsel.
Task force har tilstræbt at løfte sig op og se udfordringerne fra et borgerperspektiv – og undgå for meget at se på egne organisationer – derudover en erkendelse af, at der er kommunalt selvstyre og dermed kan der være forskel på kommunernes tilbud. Det kan være svært at ensrette, men dette kan evt hjælpes på vej med et politisk mål.
Task force har været repræsenteret med deltagere fra de fagligt operationelle grupper, som forventes at kunne bære planerne videre.
Fremadrettet proces – Fremlægning i de fagligt operationelle grupper for voksen psykiatri og børn & unge somatik/psykiatri med henblik på dialog om prioritering af ønskerne inden den politiske klyngegruppe præsenteres for planerne og tager stilling til om og hvad der skal arbejdes videre med og evt kan findes klyngemidler til.
I den politiske klynge vil det give god mening at stile mod en øget homogenitet og overveje hvad det fælles populationsansvar betyder for Gødstrup-klyngen. Den politiske klyngegruppe kan evt understøtte processen på særligt børne-ungeområdet ved at stille politiske mål.
De fagligt operationelle grupper anmodes om at drøfte populations-ansvaret og hvilke områder vi skal være bevidst ens og bevidst forskellige på. Der er et politisk pres på børne-ungeområdet – Faglig strategisk gruppe er enige om at der skal forventes resultater fra Faglig operationel gruppe ift indsatser for børn og unges mistrivsel.
De fagligt operationelle grupper skal overveje, om der skal inviteres andre aktører ind i behandling af udfordringerne – fx arbejdsmarkedsafdelingerne.
Konklusion:
Afrapporteringen er taget til efterretning.
Fremadrettet proces – Fremlægning i de fagligt operationelle grupper for voksen psykiatri og børn & unge somatik/psykiatri med henblik på dialog om prioritering af ønskerne inden den politiske klyngegruppe præsenteres for planerne og tager stilling til målsætninger for hvad der skal arbejdes videre med og evt kan findes klyngemidler til.
Rammen fra Faglig Strategisk Gruppe til de operative grupper er:
- Fokusområde med genindlæggelser fra botilbud skal prioriteres
- Fokusområde dobbeltdiagnoser kan for nuværende stilles i bero med henblik på afklaring af fremtidig opgavesnit mellem region og kommuner
- Børn & Ungegruppen skal være opmærksomme på, at Gødstrup Klyngen (politiske niveau) har stor opmærksomhed på mistrivsel blandt børn og unge.
Populationsansvaret bør drøftes i de fagligt operative grupper – herunder hvad vi kan gøre bevidst ens og bevidst forskelligt, når der er kommunal selvbestemmelse.
3. Task Force Forebyggelse - orientering
Det indstilles,
at | gruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende |
Sagsfremstilling
Der er møde i Forebyggelsesgruppen den 20. januar 2023. På mødet i Faglig Strategisk gruppe orienteres fra drøftelserne.
Beslutning
Task force/Arbejdsgruppen har været mødtes én gang.
Populationsansvaret fyldte en del i drøftelsen ligesom målgrupperne. Det handler om at finde gode løsninger som frigiver hænder – på både kort og lang bane.
Bevægelse og retning for forebyggelseskoncept forventes at kunne blive præsenteret for politisk klynge i april.
4. Implementering af tværsektorielle videokonferencer
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe beslutter, at alle tre fagligt operationelle grupper bedes sikre implementering af tværsektorielle videokonferencer.Beslutning |
Sagsfremstilling
Sundhedsstyregruppen godkendte på deres møde 10. november 2022 en række anbefalinger om implementering af tværsektorielle videokonferencer, herunder at vedhæftede rapport sendes til klyngestyregrupperne med henblik på implementering af videokonferencer på de anbefalede områder. Se evt sagen til Sundhedsstyregruppen her:
https://www.sundhedsaftalen.rm.dk/modefora/administrative-udvalg/sundhedsstyregruppen1/dagsordner-og-referater-fra-sundhedsstyregruppen/#Anbefalingerfraarbejdsgruppeomimplementeringafvideokonference
Baggrunden er, at overenskomsten for almen praksis for 2022 åbnede for, at almen praksis kan deltage i tværsektorielle videokonferencer med bl.a. hospitaler og kommuner om patientforløb.
De områder, hvor Sundhedsstyregruppen beder klyngestyregrupperne implementere tværsektorielle videokonferencer, er:
- Gravidteam møder, hvor praktiserende læge deltager via videokonferencer - videokonferencer anvendes i et vist omfang, men ikke systematisk – RHG inviterer altid AP, men forskelligt hvordan det prioriteres (Parrets netværk inviteres også virtuelt).
- Rundbordssamtaler - videokonference anvendes i et vist omfang, men ikke systematisk i alle kommuner. RHG oplever kun yderst sjældent at AP deltager i rundbordssamtaler – mere relevant at jobcentrene deltager
- Afsluttende samtaler eller udskrivningssamtaler, efter længere psykiatriske ambulant forløb
- Videokonference mellem hjemmepleje og almen praksis, med deltagelse af patienten – anbefaling at kommunen inviterer AP ind v relevante forløb
Se den vedhæftede rapport for yderligere detaljer
Beslutning
Godkendt som indstillet.
En opmærksomhed på at kommunernes beskæftigelsesområde med fordel inddrages ift implementering v rundbordssamtalerne.
Derudover en opmærksomhed på at de pårørende også skal inviteres ind når patienterne/borgerne ønsker dette.
Begrebet "rundbordssamtaler" kan anvendes i flere sammenhænge Sundhedsaftalesekretariatet beskriver at det i denne sammenhæng har afsæt i overenskomst for almen praksis – "Socialmedicinsk samarbejde mellem egen læge og kommune" – der er tale om situationer hvor der både er medicinske problemstillinger og sociale og det skønnes gavnligt at egen læge deltager således at borgeren/patienten ikke skal være budbringer mellem aktørerne.
5. Spredningspotentiale i Livets afslutning
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe tager orienteringen til efterretning. |
at | Faglig strategisk gruppe overvejer, hvordan projektet kan ses i sammenhæng med samarbejdsaftalen om palliation. |
at | Faglig strategisk gruppe beslutter, at opgaven placeres i regi af Faglig operationel gruppe/Netværksgruppen for implementering af samarbejdsaftalen Palliation mhp om der er yderligere potentialer i de to indsatser. |
Orienterende og beslutning
Sagsfremstilling
Sundhedstyregruppen drøftede på møde den 10. november 2022 perspektiver i spredning af projektet Livets Afslutning.
Sundhedstyregruppen har et ønske om spredning af projektet, herunder konkrete elementer fx ensartet dokumentation af aftalt behandlingsniveau på tværs af regionen.
Sundhedsstyregruppen besluttede derfor, at materialet udarbejdet ifm. projekt Livets Afslutning drøftes på det fagligt strategiske niveau i klyngen mhp, hvordan klyngen vil arbejde med området, ift. hvilke elementer fra projektet der kan indgå i en fælles regionsdækkende basismodel for udbredelse af Livets Afslutning.
Sundhedsplanlægning mener det vigtigt at understrege, at indsatsområderne i Livets afslutning understøtter implementering af Palliationsaftalen.
I december 2021 drøftede Fokusgruppen Sundhed for voksne initiativerne fra projekt Livets afslutning – særligt med fokus på overlevering af stillingtagen til genopliving.
Senest havde Netværksgruppen for implementering af den tværsektorielle samarbejdsaftale for palliation oplæg fra projekt Livets afslutning – kommende initiativer drøftes på møde d. 29. marts 2023.
Sundhedsstyregruppens beslutning findes her: Dagsordner og referater fra Sundhedsstyregruppen - Sundhedsaftalen (rm.dk).
Der ønskes en tilbagemelding til Sundhedsaftale-sekretariatet senest onsdag den 5. april 2023, da tilbagemeldingerne skal behandles i Sundhedsstyregruppen den 21. april 2023 med henblik på beslutning om en fælles model.
Gødstrupklyngen har interesse i at afdække om der i klyngen er områder fra samarbejdsaftale Palliation som endnu ikke er sat i spil, samt hvilke konkrete områder fra projekt Livets afslutning klyngen med fordel kan interessere sig for.
Viborg kommunes præsentation af projektet kan findes på følgende link: Livets afslutning - Viborg Kommune
Beslutning
Vedtaget som indstillet – suppleret med et ønske om en tilbagemelding til Faglig strategisk gruppe på implementerings-processen.
Palliationsaftalen skal prioriteres implementeret – derefter vurderer Faglig operationel gruppe Voksen-somatik, om der er behov for yderligere fokus. Netværksgruppen palliation har haft besøg af projektet og dagsordensat dialog om fremadrettet fokus.
6. Lokalaftale mellem Region Midtjylland og PLO-Midtjylland om palliation –skriftlig orientering
Det indstilles,
at | gruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende |
Sagsfremstilling
Der er indgået aftale om palliative indsatser.
Aftalen er udarbejdet i forlængelse af Samarbejdsaftalen om palliative indsatser, og den dækker de indsatsområder, som de praktiserende læger er involveret i. Med aftalen har PLO-Midtjylland forpligtiget sig til Samarbejdsaftalen om palliative indsatser.
Aftalen med PLO-Midtjylland omfatter:
- Palliative besøg hos patienten
- Planlægningsmøde i patientens hjem
- Samtale med pårørende i eget hjem eller konsultationen
- Tidlig og rettidig identifikation af patienter med palliative behov ved eksempelvis at anvende ”overraskelsesspørgsmålet” og SPICT
- Opspore behandlingskrævende palliative symptomer / problemstillinger så tidligt som muligt ved hjælp af eksempelvis symptomscreeningsskemaet .
PLO-Midtjylland og Region Midtjyllands aftale om palliative indsatser findes på: Palliativ indsats - sundhed.dk
Beslutning
Taget til efterretning.
7. Gødstrup-Klyngen – politisk sundhedsklynge
Det indstilles,
Gruppen beslutter evt yderligere punkter til drøftelse i politisk klynge. Udviklende og beslutning.
Sagsfremstilling
Der er møde i Gødstrup-Klyngen den 12. april 2023. Punkter til foreløbig dagsorden er:
- Status ”det nære sundhedsvæsen” – nærhospitaler mv.
- Akut- og kronikerområdet
- Forebyggelsesindsatser
- Psykiatrien – input fra Task force
- Status den nye sundhedsaftale
- Status på lægevagtsaftale
Det drøftes, hvorvidt der er yderligere punkter til dagsordenen.
Beslutning
Hvordan sikrer vi at de politisk administrative forventninger afstemmes? Hvordan skal vi virke med kun to årlige møder? Er det fx to punkter pr gang til beslutning?
Vi skal også være opmærksomme på, at det politiske forum er det administrative leds mulighed for at "skubbe på " processer.
Popularitetsopgaven er en relevant drøftelse for klyngen – herunder, hvad skal være bevist ens set over 7 myndigheder, med hver deres demokratisk valgte beslutningstagere.
Drøftelserne er vigtige, så de kan sætte retning og vi kan definere en ”handlingsramme”.
Følgende temaer blev drøftet til kommende møder:
- Popularitetsopgaven
- Fokusområde psykiatri
- Fokusområde forebyggelse
- Nær-hospitaler – afstande til sundhedstilbud
- Akutområdet
- Kronikerindsatsen
- Økonomi
- Lægevagtaftalen
- Børn og Unge i mistrivsel – indsats på tværs af klynger (fra møde i Sundhedssamarbejdsudvalget)
- Overvægt
- Overgange
- Sundhedsdatastyrelsens datapakker – særlige KPI’er, som er relevante for Gødstrupklyngen at følge.
Ønsker til dagsorden kan deles med Søren Liner og Henning Voss.
8. Nyt fra Sundhedsstyregruppen og Sundheds-samarbejdsudvalg
Det indstilles,
at | gruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende |
Sagsfremstilling
Der har den 19. december 2022 været møde i Sundhedssamarbejdsudvalget. Der orienteres fra mødet, som blandt andet indeholdt punkterne:
- Samarbejdsaftale for børn og unge i mistrivsel
- Samarbejdsaftale om en styrket indsats vedr. amning/barnets ernæring i RM
- Udmøntning af Sundhedsaftalen 2023
Sundhedsstyregruppen afvikler d 18. januar 2023 møde – kort mundtlig orientering fra dette.
Dagsordenen til Sundhedsstyregruppen indeholder blandt andet punkterne:
- Anbefalinger til det videre arbejde vedr overvægt
- Overblik over virkningsfulde indsatser/tilbud til børn og unge i mistrivsel
- Tværsektoriel handleplan på akutområdet
- Opfølgning på "De nære behandlingstilbud"
- Prøvehandling vedr ortoser til børn og unge m cerebral parese
- Principper for udligning og model for proces v fælles udbud
- Nedlæggelse af Styregruppen DIGTE
Sundhedsstyregruppen godkendte på deres møde 10. november 2022 et sæt leveregler for det tværsektorielle samarbejde –herunder at sundhedsstyregruppemedlemmerne bærer levereglerne med ind i samarbejdet i klyngerne.
Levereglerne lyder:
- Vi arbejder for at skabe værdi, sammenhæng og sundhed for borgeren – og vi tør gøre ting på nye måder
- Vi arbejder for at gøre borgeren så uafhængig af os som muligt
- Vi forpligter os selv og hinanden - også når vi ikke er enige
- Vi har tillid til hinanden og åbenhed i vores kommunikation
- Vi sætter retning og giver mandat til hinanden for at sikre fremdrift
- Vi forpligter os på at styrke vores gensidige kendskab og relationer
Sundhedsstyregruppen ønsker, at levereglerne skal danne rammen for samarbejdet i Sundhedsstyregruppen, men også gennemsyre samarbejdet i tværsektorielle arbejdsgrupper nedsat af Sundhedstyregruppen samt i det administrative klyngesamarbejde. Derfor deles levereglerne med Faglig strategisk gruppe i Gødstrup-klyngen.
Beslutning
Det forventes at gruppens medlemmer orienterer sig i dagsordenerne.
Formandskabet sikre, at relevante punkter fra de to udvalg dagsordensættes i Faglig Strategisk Gruppe.
PIU-medlemmerne ønskede adgang til Sundhedssamarbejdsudvalg og sundhedsstyregruppen - Sundhedsplanlægning orienterer dog om at, der er truffet beslutning om at adgangen kun er for udvalgs-medlemmer.
Dagsordener/referater kan findes på:
SSG:
SSU: https://www.rm.dk/politik/udvalg/sundhedssamarbejdsudvalget/dagsordener-og-referater/
9. Økonomi i Gødstrup-Klyngen 2023
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe godkender forslag til økonomiopfølgning i klyngen.Beslutning |
Sagsfremstilling
Sundhedsministeriet har i september 2022 udsendt notat om Sundhedsklyngeøkonomien for 2023. Notatet er vedlagt dagsordenen.
Til drøftelse og godkendelse vedlægges endvidere forslag til, hvordan der i 2023 kan følges op på anvendelsen af klyngemidlerne for 2023.
Beslutning
Godkendt som indstillet.
Suppleret med kommentaren, at er man ikke med i en indsats skal man naturligvis ikke aflevere midler til det.
11. Datapakke – skriftlig orientering
Det indstilles,
Til efterretning Orienterende
Sagsfremstilling
Sundhedsdatastyrelsen har i november 2022 udsendt revideret datapakke for Gødstrup-Klyngen.
På eSundhed kan de opdaterede udgaver hentes: Datapakker til sundhedsklyngerne (esundhed.dk)
Beslutning
Taget til efterretning.
Nyeste opdaterede datapakker fra sundhedsdatastyrelsen forelægges som orientering til politisk klyngegruppe.
12. Klyngeseminar den 3. februar 2023.
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe tager orienteringen til efterretning.Orienterende |
Sagsfremstilling
Klyngeseminar d 3. februar afregnes samlet med viderefakturering fra RHG.
Vedlagte deltagerliste bedes checket med henblik på korrekte EAN-nr og CVR. – Afbud/manglende respons på invitation efter d 27. januar vil blive faktureret som deltager.
Beslutning
Godkendt som indstillet – program sendes ud umiddelbart efter mødet.
13. Forebyggelse og multipel sclerose
Det indstilles,
at | gruppen drøfter om der er interesse for en nærmere afdækning af et forebyggelsesprojekt indenfor multipel sclerose sammen med Scleroseforeningen i kontekst af en social investering med henblik på beslutning om egentlig igangsættelse af et projekt.Udvikling og beslutning |
Sagsfremstilling
Herning kommune har fået en henvendelse omkring et forebyggelsesprojekt sammen med Scleroseforeningen for borgere med konstateret multipel sclerose.
Formålet er, at finde metoder med virksomme effekter, som giver mildere/forsinkede sygdomsforløb.
Den samlede population i Gødstrup-klyngen er på ca. 650 borgere, hvorfor en eventuel klyngedeltagelse er relevant, da der bør være en vis volumen. Den økonomiske model er en social investering, hvor bl.a. finansiering i form af sparede udgifter til sundhedsbehandling hos regionen, sundhedstilbud hos kommunerne samt sociale ydelser hos kommunerne ønskes afdækket.
I første omgang bør der være en foranalyse af mulighederne og elementerne i forebyggelsesdelen og den sociale investeringsdel. Foranalysen vil kunne give et bedre beslutningsgrundlag for et eventuelt forebyggelsesprojekt.
Beslutning
Herning kommune har fået en henvendelse fra skleroseforeningen vedr. social investeringsprojekt til forebyggelse af konsekvenser ved sklerose.
Herning kommune ønsker involvering af både RHG og minimum to øvrige kommuner – i første omgang en forundersøgelse.
Herning kommune henvender sig til skleroseforeningen mhp yderligere kvalificering af oplægget – derefter vil klyngen tage stilling til deltagelse.
Human First kunne inddrages i projektet.
14. Hvad er vi optagede af?
Det indstilles,
Medlemmerne i gruppen giver en kort status på, hvilke udfordringer og indsatser, der i øjeblikket kræver opmærksomhed. Orienterende
Sagsfremstilling
Medlemmerne af gruppen overvejer forud for mødet, om der er udfordringer eller indsatser – herunder ændringer i det politiske landskab – som gruppen skal drøfte.
Er der emner som ønskes drøftet på kommende møder i Faglig strategisk gruppe kan de med fordel nævnes under dette punkt.
Beslutning
RH Gødstrup:
Akutafdelingen – gennem længere tid har der været tæt dialog med afdelingen. Fortsat bekymring om arbejdspres. Afdelingen har flere akutmedicinere end sammenlignelige afdelinger, ligesom rekruttering af sygeplejersker er positiv. Det er en ny situation at håndtere dialogen med afdelinger og personale via medierne.
Økonomien er en udfordring – første halve år efter flytningen taltes ikke økonomi – nu er der 150 mio i underskud.
Reg. Psyk.
Oplever bedring ift rekruttering af speciallæger. Begyndende forskningsaktivitet skulle også hjælpe til rekruttering.
Data viser samme antal voksne i reg. psyk. dog med mere komplekse tilstande. Børne-unge-psyk er udfordret af en stigende tilgang af patienter.
En politisk psykiatriplan med for nuværende 67 aktionspunkter forventes at skulle prioriteres.
Lemvig:
Budget – der skal spares 24 mio årligt de næste tre år. Direktionen ser på "skal-" og "kan-opgaver" i samarbejde med politikerne. Kommunen forventer et pres i fremtiden og nedskæring i tilbud og service opleves ikke populært – medierne er også her særdeles aktive.
Tilsyn har haft fokus på dokumentation – evt kan man vente en påtale.
Herning:
Økonomi – stor besparelse er vedtaget. Det somatiske sundhedsområde går fri – dog skal borgere som kan, selv møde ind i sygeplejeklinik fremfor besøg i hjemmet.
Psykiatrien skal omlægges. Elevrekrutteringen har væres særdeles positiv – i en sådan grad at der ikke er fastansættelser til alle.
Få borgere med dobbeltdiagnoser fylder meget – også for politiet. Informationer om analyse af sygepleje-klinikker efterspørges fra bl.a. Lemvig.
PLO:
Hoveduddannelsesstillinger er alle besat.
Lokalt har Jørgens praksis igangsat et projekt for de svageste mhp at fange uerkendt sygdom hos beboere på bostederne.
Ny lægevagtsordning er positivt modtaget i PLO-kredsen – forventeligt skal arbejdsgange tilrettelægges med plads til flere patienter mandag morgen.
Arbejdspres og mistrivsel er temaer for PLO-M – pressede kolleger skal have hjælp til at prioritere i opgaverne.
Holstebro:
Økonomi
Kommunen opfylde dimensioneringsaftalen – positivt.
En øget anvendelse af sygeplejeklinikker frem for besøg i eget hjem samt øget brug af dosisdispenseret medicin giver luft til sygeplejegruppens nøglefunktioner og forventer dermed kvalitetsløft.
Ringkøbing-Skjern:
Økonomi – 2023 ser ok ud, men derefter forventes udfordringer.
Kerneopgaver kommer i fokus i den kommende proces. Afdækker muligheder for at flere psykiatriske borgere bliver i eget hjem.
Nærhospitaler fylder – der skal findes enelig placering i enten Ringkøbing eller Tarm – afklaring forventeligt marts/april.
Ikast-Brande:
Økonomi og stort arbejdspres inden for sundhedsområdet. Kommunen har lavet udviklingsplan for ældreområdet, boligstrategi og rekrutteringsstrategi. Der er i øjeblikket fokus på høje krav fra tilsynet om dokumentation om magtanvendelse.
PIU:
Kan man undgå unødvendige kontroller af særligt kronikkere som diabetikere?
Også ventetid fylder en del – kommunikationen til patienterne kan måske med fordel gentænkes. Det er svært at finde balancen når jura og individuelle ønsker og behov skal mødes.
Ift ventetiderne kan Almen praksis være en stor hjælp og tydeligt markere at patienten har givet samtykke til at en henvisning videresendes til andet hospital.
15. Eventuelt
Det indstilles,
at | gruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende |
Beslutning
Intet til evt
16. Evaluering af mødet.
Det indstilles,
at | gruppen deler overvejelserne om mødet.Udviklende |
Sagsfremstilling
Mødet er første samling i den nye struktur – med en del nye gruppemedlemmer.
Er der overvejelser om mødeafvikling, indhold, struktur eller andet som med fordel kan ændres i fremtiden?
Skal der tænkes anderledes i forhold til de orienterende, udviklende og besluttende punkter?
Er udbyttet og tidsforbrug i balance? Er der sammenhæng mellem opgavebeskrivelsen, mødeforberedelsen og udbyttet for gruppens medlemmer?
Beslutning
Tilfredshed med mødet.
Gruppen takkede Poul for samarbejdet og ønskede held og lykke i den nye funktion som koncerndirektør.