at | dagsorden godkendes. |
Faglig Strategisk Gruppe Gødstrup-Klyngen 27. november 2024 (Referat)
til
mødet i
den 27. november 2024 kl. 08:30
i R022, Regionshospitalet Gødstrup-klyngen
1. Godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
Sagsfremstilling
Mødeleder: Rikke Degn
Deltagere:
Søren Liner, direktør, Herning kommune
Yelva Jensen,direktør, Holstebro kommune
Louise Raunkjær, direktør, Herning Kommune
Louise Berg, direktør, Ikast-Brande Kommune
Anette Ørbæk, direktør, Ringkøbing-Skjern kommune
Lotte Juncker, direktør, Struer kommune (deltog fra punkt 3)
Rikke Degn, Sygeplejefaglig direktør Regionshospitalet Gødstrup
Jannie Falk Bjerregaard, sygeplejefaglig direktør Regionspsykiatrien
Susanne Krogsgaard, PLO-Midtjylland, praktiserende læge Ringkøbing-Skjern kommune
Samantha Drejer Thomsen, psykiatristaben (sekretariat)
Karin Locander, Herning kommune (sekretariat)
Gunna Andersen, Regionshospitalet Gødstrup (sekretariat)
Afbud:
Jens Friis Bak, lægefaglig direktør Regionshospitalet Gødstrup
Pia Ulv Helleland, direktør, Lemvig Kommune
Dorthe Klith, hospitalsdirektør, Præhospitalet.
Jørgen Buch, Praksis koordinator
Per Jacobsen, PIU-repræsentant
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
2. Dialogmøde med Faglig Operativ gruppe Voksen Psykiatri.
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk Gruppe med udgangspunkt i oplæg fra Faglig Operativ Gruppe Voksen psykiatri drøfter status for gruppens arbejde. |
Sagsfremstilling
Som et led i en møderække er Faglig Operativ gruppe voksen psykiatri inviteret til dialog med Faglig Strategisk gruppe med en status for gruppens arbejde. Hvad bøvler de med / hvad lykkedes de med – er der noget, som efterspørges fra Faglig Strategisk Gruppe? Formandskabet fra operativ gruppe præsenterer status fra voksen psykiatri gruppen.
Beslutning
Yelva præsenterede status fra faglig operativ gruppe for voksenpsykiatri. Gruppen har blandt andet særligt haft fokus på følgende:
1.Samarbejdsaftale vedr. tvang og genindlæggelser
Der er lavet en audit ifm. implementeringen af samarbejdsaftalen. Det viste sig, at aftalen ikke blev fulgt i over halvdelen af tilfældene. 3 ud af 4 bosteder meldte derudover tilbage, at de ikke kendte til samarbejdsaftalen. Der tages derfor en runde mere på den ift. implementering af aftalen.
Jannie supplerede med, at Partnerskabsaftalen om tvang formegentlig vil komme til at understøtte arbejdet med implementering af samarbejdsaftalen.
Det blev fremhævet, at det er et godt eksempel på vigtigheden i at bruge mere tid på opfølgning og implementering af samarbejdsaftaler samt den tværfaglige ledelse ifm. hermed.
2. Behandlingskontinuitet
Der arbejdes på et projekt vedr. udeblivelser i Regionspsykiatrien, hvor målet er at forbedre behandlings-kontinuiteten for borgere ved hjælp af ledsagelse. Projektbeskrivelsen er næsten færdig, og det metodiske er på plads. Der arbejdes med at rekruttere en stærk følgegruppe samt søge fondsmidler til projektet. Politiet er en del af følgegruppen.
Økonomien til projektet er 4,5 mio. kr. samt 1 mio. Kr. til forskning. Såfremt der skaffes fondsmidler, forventes igangsættelse af projektet i april 2025. Projektet forventes at køre 3 år frem.
3. Spiseforstyrrelse og selvskade
Fondsmidlerne udløb sidste år, men det er blevet besluttet, at projektet kan fortsætte - dog formegentlig ikke i samme form som nu.
Det blev bemærket, at man bør være opmærksomme på snitfladerne til STIME og bostedsteams.
Faglig operativ gruppe voksenpsykiatri har udtrykt følgende ønsker til det fremtidige samarbejde og til faglig strategisk gruppe
- Større samarbejde mellem regionale udgående funktioner og kommunerne.
- National partnerskabsaftale ift. tvang – skal også ses i sammenhæng med Samarbejdsaftalen vedr. tvangs- og genindlæggelser.
- Partenerskabsaftale ift. Tvang
- FUT-samarbejdet (Fælles Udrykningsteam): ønske om øget samarbejde med kommunerne.
- Vedr. samarbejdsaftale om tvangs- og genindlæggelser er der et ønske om øget fokus på samarbejde med de regionale og private bosteder og evt. borgere udenfor bostederne
- Grundlæggende være bedre til at implementere i bund
- Øget sammenhæng på tværs af eksisterende samarbejdsfora
- Øget ledelsesmæssigt fokus på de aftaler, der indgås i det tværsektorielle samarbejde.
Beslutning
Orientering vedr. status for gruppens arbejde blev taget til efterretning. Det blev besluttet, at:
- Implementering ifm. samarbejdsaftaler sættes på dagsordenen på et kommende møde i 2025 i faglig strategisk gruppe.
- Der skal fortsat fremadrettet være en direktør i de faglige operative grupper mhp. at sikre sammenhæng ml. samarbejdsforaene samt mhp. at sikre implementering i bund.
3. Dobbeltdiagnoser – status på arbejdet
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk Gruppe |
- tager orientering om status på opstarten for det integrerede forløb til efterretning
- tager orientering om igangsættelse af prøvehandling til efterretning
Sagsfremstilling
Status på opstart af det integrerede tilbud
Fra 1.september til 23. oktober 2024 er der i alt er 99 patienter i integreret forløb, som fordeler sig som følgende inden for afdelingerne:
- Gødstrup: 20
- Horsens: 13
- Randers: 5
- Midt: 10
- Skejby: 27
- Andet sygehus/egen læge: 17 (der er her tale om nyhenviste)
Den estimerede målgruppestørrelse i Region Midtjylland for den første målgruppe er i alt 1077 patienter for perioden 1. september 2024 til 1. juli 2025.
Der kunne ud af nuværende estimater umiddelbart tegne sig et billede af, at den første målgruppe er overestimeret, men tilbuddet er endnu i sin opstart, hvorfor det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at vurdere, om det forventes at nå den estimerede målgruppestørrelse pr. 1. juli 2025.
Louise Schwartz, Chefpsykologi giver på mødet en status for arbejdet med implementering af integreret dobbeltdiagnosetilbud for RP Gødstrup.
Igangsættelse af prøvehandling
På møde i Sundhedsstyregruppen den 20. september 2024 blev det besluttet, at den tværsektorielle arbejdsgruppe for dobbeltdiagnose skal udarbejde en samarbejdsaftale for det samarbejdet mellem Psykiatrien og kommunerne i Region Midtjylland om borgere med dobbeltdiagnoser. Aftalen forventes at blive sendt til politisk godkendelse i efteråret 2025. Formålet med samarbejdsaftalen er
- At sikre ensartet tilbud på tværs således at alle borgere får lige godt tilbud uanset bopæl.
- At sikre at den faglige vurdering af, om en patient hører til i et integreret forløb samtidig medvirker til, at patienterne også vælger at indgå i tilbuddet. Dette kan blandt andet sikres gennem nærhedsprincippet (tilstedeværelse i rusmiddelcentrene), ens stillingtagen til valg af medicinpræparater, gode overgange ved netværksmøder mv.
For at skabe et solidt grundlag for samarbejdsaftalen blev det samtidig besluttet, at arbejdsgruppen skal igangsætte en prøvehandling, som skal afprøve konkrete løsninger og samarbejdsmodeller, der kan styrke indsatsen på tværs af sektorer.
Erfaringer og resultater fra prøvehandlingen skal samles i en skriftlig tilbagemelding, som indeholder refleksioner over processen, identificerede udfordringer og anbefalinger til videre arbejde.
Klyngerne har følgende fokus for prøvehandlingerne
- Gødstrup og Aarhus: Fokus på tilstedeværelse på rusmiddelcentre, herunder overvejelser om fælles udlevering af substitutionsmedicin, tildeling af lokaler, hyppighed af tilstedeværelse og støtte fra psykiatriens læger ved henvisninger.
- Midt: Samarbejde med kommunale institutioner ud over rusmiddelcentre, fx jobcentre, bosteder og mestringsvejledere.
- Randers: FAC-T møder og netværksmøder, og hvordan disse kan styrkes på tværs af sektorer.
- Horsens: Rådgivningsfunktion, med fokus på at udvikle en klar struktur for rådgivning mellem psykiatrien og kommunerne.
Det forberedende arbejde til prøvehandlingerne vil blive igangsat kort tid efter den 25. oktober, og selve prøvehandlingen vil løbe fra 1. januar til 1. juni 2025. Den tværsektorielle arbejdsgruppe er tovholder herpå.
Beslutning
Fra 1. september 2024 åbnede det integrerede, regionale dobbeltdiagnosetilbud for patienter, der allerede er i behandling i psykiatrien for en moderat til svær psykisk lidelse, og har en samtidig rusmiddelproblematik.
Chefpsykolog Louise Schwartz orienterede om opstarten af tilbuddet i RP Gødstrup. Der er aktuelt 21 patienter i integreret forløb og 30 patienter i koordineret forløb. Patienterne er vurderet ud fra målgruppebeskrivelsen samt visiteret efter visitationsretningslinjen.
Fra 1. juli 2025 åbner tilbuddet for patienter, der allerede er i behandling i psykiatrien for en moderat til svær psykisk lidelse og modtager rusmiddelbehandling i de kommunale indsatser, men har brug for et integreret forløb (fase 2). Visitation til det integrerede tilbud åbner ligeledes for nyhenviste patienter.
Fase 3 starter fra 1. juli 2026, hvor tilbuddet åbner for mennesker, som udelukkende er i rusmiddelbehandling i de kommunale indsatser, men hvor der er mistanke om eller allerede kendskab til en moderat til svært psykiatrisk problematik.
Den 1. marts 2025 sker en omlægning af de særlige pladser. Der er tale om 16 rehabiliterende pladser i Gødstrup. Sengeafsnittene er klar samt den funktionsleder, som skal stå for det. 21 medarbejdere kommer med fra de særlige pladser, hvorfor know-how, kompetencer og gejst for målgruppen bibeholdes. Der arbejdes på at få ansat de rigtige behandlere, herunder faste overlæger. De 16 rehabiliterende pladser dækker hele optageområdet. Der arbejdes på at sikre et tæt samarbejde med det ambulante.
Primo 2025 igangsættes en prøvehandling i Gødstrupklyngen. Udfordringen i Gødstrupklyngen er særligt geografien, herunder om borgere fra yderkommunerne har tænkt sig at gøre brug af det regionale tilbud. Prøvehandlingen har fokus på tilstedeværelse på rusmiddelcentrene, herunder overvejelser om bl.a. fælles udlevering af substitutionsmedicin. Derudover er der fokus på sikkerheden omkring medicinudlevering. Prøvehandlingen afprøves i Herning Kommune.
Projektet er forankret direkte under Sundhedsstyregruppen.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tilbagemeldingen var, at samarbejdet er godt på tværs, og at man fremadrettet kan lade sig inspirere af denne projektorganisering ved større, tværsektorielle projekter.
Grundet projektet størrelse og omfang ønsker faglig strategisk gruppe løbende opfølgning på projektet vedr. Etablering at integreret, regionalt dobbeltdiagnosetilbud.
4. Børn og Unge i psykisk mistrivsel
Det indstilles,
- At de enkelte kommuner og Regionspsykiatrien giver en status på, hvor langt de er ift. implementering af ’Samarbejdsaftalen om børn og unge i psykisk mistrivsel’
- At Faglig Strategisk Gruppe drøfter den nyligt godkendte Midtjyske samarbejdsmodel, herunder
- Gødstrupsklyngens ønske om deltagelse i implementeringsgruppen
- Hvilken tilbagemelding kommunerne i Gødstrupklyngen har ift. tilslutning til STIME
Sagsfremstilling
Børn og unges mentale trivsel har høj prioritet i Midtjylland, hvor det er udvalgt til et særligt indsatsområde i Sundhedsaftalen 2024-27. Antallet af børn og unge i psykisk mistrivsel er højt, og mange børn og unge oplever, at de ikke i rette tid får den hjælp, de har brug for.
Samarbejdsaftale om børn og unge i Psykisk Mistrivsel
Sundhedssamarbejdsudvalget godkendte den 19. december 2022 Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel. Aftalen er ligeledes godkendt i regionsrådet og kommunerne og trådte i kraft den 1. maj 2023.
Samarbejdsaftalen har til formål at bidrage til
- at borgerne oplever et sammenhængende forløb af høj kvalitet, hvor indsatserne er samtidige og koordinerede mellem parterne ud fra borgerens behov
- at skabe tydelige kommunikationsveje mellem kommunerne, de praktiserende læger og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling
- at understøtte implementeringen af Sundhedsstyrelsens forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser
Her halvandet år efter aftalens ikrafttrædelse tages et servicetjek på, hvor Gødstrupklyngen står ift. implementeringen af aftalen, herunder paratheden til at modtage korrespondancemeddelelser. Det er centralt, at vi kan kommunikere elektronisk med hinanden – også set i lyset af den netop godkendte Midtjydske Samarbejdsmodel. Der lægges derfor op til en kort statusrunde ift. implementeringen af aftalen.
Godkendt Midtjydsk Samarbejdsmodel
Den 20. september 2024 godkendte Sundhedsstyregruppen den Midtjydske Samarbejdsmodel for fælles implementering af det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i mistrivsel.
Fundamentet i samarbejdet og samarbejdsmodellen om børn og unge i mistrivsel bygger på et fælles børnesyn og et fælles samarbejdssyn. Kernen i samarbejdet er et fælles forpligtende partnerskab mellem sektorerne om at hjælpe børn og unge i mistrivsel tættest på deres hverdagsliv. Således skal parterne gå sammen langt tidligere, end det er tilfældet nu, for at sikre rette behandling til rette tid.
For at opnå disse ambitioner tager den midtjyske model udgangspunkt i følgende elementer:
- En fælles implementeringsgruppe på tværs af kommuner, region og almen praksis
- Samarbejde om data
- Samarbejde om IT og kommunikation
- Samarbejde om jura/juridiske afklaringer
- STIME (Styrket Tværsektoriel Indsats til børn og unges MEntale sundhed)
I den midtjyske samarbejdsmodel deltager Børne- og Ungdomspsykiatrien, kommunerne, almen praksis og de somatiske hospitaler som en integreret del af samarbejdet. Dette sker primært i regi af den fælles implementeringsgruppe, der udvikler rammer for kommunikation og brobygning mellem sektorerne. Den fælles implementeringsgruppe vil også tage en række emner op, hvor det er hensigtsmæssigt at samle kræfterne, frem for at alle kommuner skal bruge egne ressourcer på at afklare rammerne. Derfor vil gruppen kigge på muligheden for at lave fælles rammer for data, IT, kommunikation og juridiske afklaringer. Implementeringsgruppen skal opstartes nu. Gødstrupklyngens deltagelse i implementeringsgruppen ønskes drøftet på mødet.
Det sidste element i den midtjyske samarbejdsmodel er STIME. Flere kommuner har i inddragelsesprocessen peget på STIME, da det vil kræve færre ressourcer at implementere en allerede gennemarbejdet indsats frem for at udvikle en helt ny. STIME er et fælles forpligtende partnerskab mellem den regionale børne- og ungdomspsykiatri og kommuner om udvikling af, kompetenceudvikling i og implementering af konkrete metoder til at behandle børn og unge tæt på deres hverdag, inden de udvikler svær mistrivsel.
Alle 19 kommuner har sagt ja til at deltage i implementeringsgruppen. 18 kommuner har sagt ja til STIME - alle i Gødstrup klyngen. Det er op til hver kommune om de vil være en del af partnerskabet i STIME, hvilket er der hvor beslutninger omkring STIME træffes. Forpligtelser og omkostninger for kommuner, der vælger at implementere STIME-delen af modellen, kan ses i bilag. Der ønskes en drøftelse af, hvor Gødstrupkommunerne står ift. STIME.
Beslutning
Den fælles implementeringsgruppe havde første møde onsdag den 20. november. Formandskabet består af sygpl. faglig direktør i Psykiatrien, Jannie Falk Bjerregaard, samt direktør for Børn og Unge i Viborg Kommune, Søren Jordhøj Aakjær. Jannie orienterede om, at der er de bedste intentioner fra alle kommunerne ind i samarbejdet. Alle kan stemple ind i det fælles børnesyn.
Ift. STIME-delen af den Midtjydske Samarbejdsmodel er det besluttet at vælge 2 indsatser ud og uddanne heri til en start. Undervisningen og uddannelsen af medarbejdere i BUA, som Region H står for, begynder primo 2025. Region Midtjylland adskiller sig ift., at det har været vigtigt for os, at få somatikken og almen praksis med ind over også.
Nationalt partnerskab har sagt ja til at drage læring på tværs af landet vedr. Implementeringen samt undersøge muligheden for følgeforskning.
Beslutning:
- Tilbagemeldingen fra kommunerne vedr. korrespondancebreve var, at nogle kommuner bliver nødt til at lave et tilkøb, men at der er ro på ift., at der kommer en løsning herpå. SundhedsIT i Region Midtjylland står til rådighed ift. at hjælpe med at finde en løsning på det.
- Faglig Strategisk Gruppe drøftede den nyligt godkendte Midtjyske samarbejdsmodel. Tilbagemeldingen var, at der er en rigtig god energi i projektet.
Gruppen gav opbakning til følgeforskning på projektet.
Det var en vigtig opmærksomhed fra gruppen, at man ikke laver en klinikmodel i kommunerne, men at man bevæger sig væk fra diagnose-tænkning og udad mod børnenes hverdagsliv, således hjælp ikke bliver diagnoseafhængigt. Det skal være med til at gøre en forskel, inden problemerne vokser sig store, samt være med til at sikre, at det er de rigtige, der henvises videre til Børne- og Ungdomspsykiatrien.
Kommunikations- og folkeoplysningsindsatsen var ligeledes et vigtigt opmærksomhedspunkt for faglig strategisk gruppe, herunder ledelsesrollen ift. at sætte diskursen.
Bilag
5. Færdigbehandlingsdage
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter data vedrørende færdigbehandlingsdage inden for somatik og psykiatri. |
Sagsfremstilling
Regionspsykiatrien.
- Der er aktuelt kun 1 færdigbehandlet patient i Gødstrupklyngen fra de seneste data. Der har hen over de seneste tolv måneder været 266 færdigbehandlingsdage for Regionspsykiatrien Gødstrup.
- Det er et vedvarende fokus for Psykiatrien, da der for hele regionen har været 3.162 færdigbehandlingsdage de seneste 12 måneder – svarende til over 8 senge fyldt året rundt med patienter, der er færdigbehandlet.
Somatikken -Regionshospitalet Gødstrup.
Vedhæftet bilag viser antallet af færdigbehandlingsdage for somatikken fordelt på kommuneniveau fra marts 2023 frem til nu.
For de kommuner med flest færdigbehandlingsdage pågår en løbende dialog om initiativer med henblik på at reducere antallet af færdigbehandlingsdage.
Beslutning
Det blev bemærket, at tallene umiddelbart ser gode ud ift. færdigbehandlede.
Jannie gjorde dog opmærksom på, at der med stor sandsynlighed er et mørketal vedr. færdigbehandlede i Psykiatrien. Dette skyldes, at Psykiatrien i mange tilfælde ikke melder patienten færdigbehandlet, hvis ikke der er et godt tilbud i kommunerne til patienten. Det er dog en generel opmærksomhed i Psykiatrien, at udgangspunktet er, at patienterne skal hjem, når de er færdigbehandlede. En særlig udfordring er botilbud, der ikke har aften-/nattebemanding. Det taler ind i det udgående samt samarbejdet med kommunerne.
Derudover er der en opmærksomhed i Psykiatrien på overbelægning. Der skal i den forbindelse køre en prøvehandling ift. kapacitetsstyring i Aarhus.
Beslutning
- Det blev besluttet, at der vil være en bilateral dialog ml. Psykiatrien og konkrete kommuner, hvis der er mistanke om mørketal.
- Der blev gjort opmærksom at arbejde på et fælles sprog ml. Socialområdet og Psykiatrien samt altid at have for øje i hvert enkelte tilfælde, hvad der er bedst for borgeren.
6. Axon-indblik
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe følger op på status for udrulning af Axon-indblik. |
Sagsfremstilling
På mødet den 25.sept. blev Axon-indblik (datadeling mellem Herning kommune og RHG) præsenteret. Der var enighed om, at der skulle sættes skub på udrulningen både med henvendelse fra Regionen og kommunerne. Regionspsykiatrien har ligeledes tilkendegivet, at de også ønsker at indgå. På mødet gives en status på implementeringsplanen.
Beslutning
I Region Midtjylland er Mette Sondrup Bøegh, områdeleder for EPJ intergrationer, implementeringsansvarlig. Næste step i processen er implementering i kommunerne med CURA bl.a. Ikast -Brande kommune her i klyngen.
Derudover vil der påbegyndes en afprøvning med Axon EPJ indblik, hvor hospitalets personale får se-adgang til udvalgte data i kommunens omsorgssystem.
Gevinsterne ved Axon er mærkbar, da løsningen frigiver sygeplejetimer. Den kommunale sygeplejerske kan selv finde de nødvendige oplysninger uden at skulle kontakte og forstyrre hospitalspersonalet. Der er udarbejdet en rapport, som beskriver gevinsterne (den kan med fordel koges ned til en pixiudgave) samt ”et roadshow” ved en kommunal og regional repræsentant.
Kommunerne, der anvender Nexus, er åbne for at tilslutte sig, forudsat at der kan findes en løsning med KMD – en proces der kan være en udfordring.
Med den nye sundhedsreform kommer der en statsløsning på alle IT løsninger, som omfatter både sundheds- og ældre området. Dette kunne måske være en anledning til at de to leverandører indgår i dialog om det.
Almen praksis er endnu ikke bekendt med løsningen, og eksempelvis fungerer vagtlægesystemet som en isoleret enhed. I det kommende år vil der blive arbejdet på at integrere almen praksis i løsningen. Derudover udtrykker Regionspsykiatrien også interesse i at blive tilsluttet.
Beslutning:
Der skal efterspørges en tidsplan i Sundhedsstyregruppen
7. TeleKol
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter status for implementering af TeleKOl i Gødstrup-klyngen |
Sagsfremstilling
Implementering af TeleKOL blev påbegyndt i Gødstrup-klyngen 1.feb. 2024. Status for antallet af inkluderede borgere for Region Midtjylland fremgår af vedhæftede bilag.
Implementeringsgruppen for TeleKOL i Gødstrup-klyngen følger udviklingen samt drøfter aktiviteter, som kan understøtte implementeringen.
Aktuelt er RHG udfordret på lægeressourcer indenfor lungespecialet - patienter inkluderes løbende i forhold til kapacitet. Erfaringer fra den første periode er, at flere borgere takker nej til tilbuddet. Derudover oplever lungeklinkken, at der bruges mange ressourcer på, at reagere på forkerte målinger, samt oplever at det er handler om andre problematikker, som er ikke KOL relateret.
Det er på nuværende tidspunkt svært at vurdere, om det har haft en forebyggende effekt på indlæggelser.
Beslutning
Implementeringen er i gang og udvikler sig langsomt. Der er dog flere steder en manglende forståelse for logikken bag, herunder hvilke patienter, det reelt hjælper. Nogle patienter takker nej til tilbuddet, og sygeplejerskerne bruger meget tid på at reagere på målinger, der ‘ikke er noget’. Endnu er den forventede effekt af TeleKOL ikke fremkommet.
Region Midt har lavet en anden model for strukturen end andre regioner. Det drejer sig om, at opkaldet går ud til alle hospitaler frem for kun til Skejby.
Der blev gjort opmærksom på, at TeleKOL er forløberen for TeleHjerte mv., så det er væsentligt få læringen vedr. implementeringen af TeleKOL med videre. Det vil være relevant at sammenholde med erfaringerne fra andre regioner ift. hvilken struktur, der er den bedste. Datadrevet ledelse er relevant i den forbindelse. I den regionale implementeringsgruppe, hvor kommunerne og regionen er med, bliver data fulgt løbende.
Beslutning:
Status blev taget til efterretning. Der følges op på punktet i 2025.
8. Lærings og Kvalitetsteam
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter og beslutter deltagelse i Nationalt Lærings- og kvalitetsteam hold 4 herunder involvering af de Fagligt Operative grupper. |
Sagsfremstilling
Klyngen har modtaget en henvendelse fra den nationale ledelsesprogram for LKT med orientering om den kommende indstillingsrunde af nye Lærings- og Kvalitetsteam (LKT) Hold 4, som starter 1.sept. 2025.
Et LKT består af fagpersoner og ledere, der sammen arbejder med at løfte kvaliteten på tværs af landet inden for et konkret område på sundhedsområdet
Formålet er at klæde ledere fra sundhedsområdet på til datainformeret ledelse af forbedringsarbejde på tværs af organisationer i regioner, kommuner og almen praksis med patient og borger i fokus.
Programmets ambition er at skabe en national ‘VI’ bevægelse på sundhedsområdet ved at:
- Tværsektorielle/tværorganisatoriske borger/patientforløb bliver styrket og forbedret
- Deltagerne opnår en større kapacitet til at lede forbedringer på tværs af sektorer og i egen organisation
- Styrkelse af kompetencer og tilgang for i fællesskab at arbejde med fremtidens velfærdsudfordringer
- Deltagerne bliver spydspidser for udbredelsen af en forbedringskultur, der skaber værdi for borgere/patienter og mere trivsel for personalet
- Opmærksomhed på, at sundhed i bred forstand omfatter det fysiske, psykiske og sociale, det forebyggende og det sundhedsfremmende
Fra Gødstrup-klyngen har der været deltagelse på hold 1 og 2 – seneste forbedringsinitiativ var blodtransfusion på sundhedsklinik i kommunalt regi.
Ved de tidligere indstillinger til deltagelse I LKT har opgaven været sendt videre til de Faglige Operative grupper.
Deadline for udpegning af forbedringsinitiativer og deltagere er 30. april 2025.
Beslutning
Der har været sendt deltagere afsted på hold 1 og 2 tidligere. Ved hold 3 var der ingen, da der ikke blev meldt deltagere ind fra de operationelle grupper.
Beslutning:
Det lægges i første omgang ned i de operationelle grupper, som bliver bedt om at melde potentielle emner og deltagere ind på deres kommende møder. Den overordnede ramme for emner er, at de skal ligge i relation til Sundhedsreformen. Evt. inputs fra de operationelle grupper forelægges faglig strategisk gruppe på deres næste møde.
9. Sundhedsreform 2024
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter indholdet i Sundhedsreformen. |
Sagsfremstilling
Det forventes, at der foreligger en sundhedsaftale på baggrund af sundhedsreformsudspillet i løbet af november 2024.
Punktet er dagsordensat med henblik på en drøftelse af indholdet i aftalen.
Beslutning
Det blev drøftet under punkt 10.
10. Opfølgning fra udviklingsarrangement i klyngen
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe deler erfaringer fra udviklingsarrangementet. |
Sagsfremstilling
Den 25. november 2024 afholdt Gødstrup-klyngen et udviklingsarrangement for Faglig Strategisk Gruppe samt de 3 operative grupper.
Punktet er dagsordensat med henblik på mulighed for at samle op fra dagen.
Beslutning
Der blev takket for et godt udviklingsarrangement.
Med afsæt i drøftelser på arrangementet er der behov for at operationalisere, hvad klyngen skal bruge foreberedelsesåret 2025 til.
Faglig strategisk gruppen gav følgende inputs til hvilke spørgsmål og emner, som skal besvares og operationaliseres i løbet af forberedelsesåret:
- Hvordan sundhedsrådene administrativt skal understøttes og balancen ml. politisk og fagligt/strategisk niveau
- Hvordan almen praksis og patientgrupper skal indtænkes på administrativt niveau
- Hvordan sekretariatsdelen forankres, herunder opbakning til en decentral forankring
Faglig strategisk gruppes rolle i forberedelsesåret
- Stille skarpt på de opgaver, der SKAL implementeres, f.eks STIME.
- Være proaktive og komme med anbefalinger
- Løbende dele status
- Skabe fælles læsning/forståelse af sundhedsreformen (evt. Gennemgang af de enkelte lovudspil et ad gangen)
- Skabe overblik over hvilke opgave, der kommer ind i sundhedsrådene (onboardingprogram for sundhedsrådene)
- Opmærksomhed på at alt det gode, vi har gang i nu, foregår parallelt.
Faglig strategisk gruppes bærende principper for ledelsesmæssig tilgang (den måde sundhedsreformen ses og læses på)
- Borgeren og opgaven først
- Sammen om - fælles sundhedsledelse
- Økonomien gemmes væk til en start i drøftelserne og tages op så sent som muligt
- Fælles sprog, forståelse og troværdighed
Overblik over opgaver
- Sundheds- og omsorgspladser
- Akutteams
- Rekruttering og fastholdelse
- Onboarding af politikere
Beslutning
Det blev med afsæt heri besluttet, at der skal afholdes en halv temadag i februar måned mhp. at skabe en fælles forståelse for sundhedsreformen, en fælles vision samt fælles bærende principper for ledelsesmæssig tilgang.
Det blev ligeledes besluttet, at sekretariatet med afsæt i ovenstående skal udarbejde et udkast til en plan for operationalisering af forberedelsesåret. Planen skal indeholde en tidsplan for møder samt en plan for fokusområder/opgaver samt bemanding/ressourcer.
11. Fælles politisk retning vedr. overvægt i Region Midtjylland
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe tager orienteringen til efterrretning. |
Sagsfremstilling
Sundhedsstyregruppen godkendte på mødet d. 20. september kommunikationsmateriale vedr. vægtstigmatisering.
På baggrund af det politiske intentionspapir har en arbejdgruppe udarbejdet en række anbefalinger til det videre arbejde Dette har indtil nu resulteret i:
- en samarbejdsaftale om børn og unge, der lever med overvægt
- et øjebliksbillede af indsatser, der findes i Midtjylland, målrettet overvægt, og
- et overblik over hvilke tendenser til virkningsfulde indsatser, der findes
Arbejdsgruppen har i 2024 arbejdet med at udfolde anbefalingen vedr. kommunikation og vægtstigmatisering. Det har ført til materiale om hurtige greb til, hvad sundheds- og øvrige fagprofessionelle kan være opmærksomme på i arbejdet med børn, unge og familier for at mindske vægtstigmatisering. Det drejer sig om:
- Et skriftligt materiale målrettet sundhedsprofessionelle på tværs af sektorer (sundhedsplejersker, praktiserende læger, sygeplejersker og læger på hospitalerne m.fl.). – jf. vedhæftede bilag
- En animationsfilm med en bredere målgruppe (lærere, pædagoger, socialrådgivere, psykologer, DGI, praktiserende fysioterapeuter m.fl.). – jf. link
Formålet med materialet er at skabe fokus hos sundheds- og fagprofessionelle på antistigmatiserende kommunikation i arbejdet med børn og unge både i almindelige hverdagssituationer og i mere sundhedsrelaterede samtaler, men også i samfundet generelt. Materialet er sendt til implementering i klyngerne.
Der er udarbejdet en fælles regional retningslinje for udredning og behandling af børn og unge med overvægt, samt at Wegovy-behandling er tilgængelig på børneområdet, og at efterspørgslen er stor. Wegovy-behandling kan ikke stå alene, men skal støttes op af en familieorienteret livsstilsintervention.
Faglig Operativ gruppe Børn og Unge har drøftet materialet og det videre samarbejde omkring overvægtsindsatsen. En læge fra Børn og Unge, RHG vil i et samarbejde med Sundhedsplejen, afdække hvilke nuværende livsstilsinterventioner, der er i kommunalt regi, som kan støtte behandlingsforløbet på området.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Det har givet anledning til tilbuddet ‘Vanevejen’ i Herning Kommune.
12. Udlevering af kompressionsstrømper
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Sundhedsstyregruppen er den 20. september 2024, og KOSU den 13. september 2024, orienteret om status på henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeren samt Social- og Boligministeren om de udfordringer og konsekvenser, Principmeddelelse 20-22 om kompressonsstrømper medfører.
Principmeddelelse 20-22 om kompressonsstrømper har skabt et hul i praksis, hvor en række borgere ikke længere kan få bevilget kompressionsstræmper som et hjælpemiddel efter gældende lovgivning.
Social- og Boligministeren har 10. juni 2024 sendt svar tilbage til Sundhedssamarbejdsudvalget. Svaret fra ministeriet giver ikke en nærmere afklaring af problemstillingen for nuværende.
Ministeriet henviser blandt andet til, at region og kommuner har en fælles forpligtigelse til at sikre, at tvivl om myndighedsansvar ikke kommer borgeren til skade, f.eks. i regi af de lovpligte samarbejdsfora i medfør af Sundhedsloven.
Den tværsektorielle arbejdsgruppe om hjælpemidler og behandlingsredskaber, nedsat i regi af Sundhedsstyregruppen, har drøftet tilbagemeldingen fra ministeren. Arbejdsgruppen vurderer, at svaret ikke hjælper os nærmere en afklaring af problemstillingen.
Arbejdsgruppen konstaterer, at det er en udfordring, at det ikke er afklaret, hvornår der kommer nye regler på området, og hvad reglerne vil indebære.
Sundhedsstyregruppen tog på mødet den 20. september 2024 orienteringen til efterretning.
KOSU tog på mødet den 13. september 2024 orienteringen til efterretning og var enige om, at sagen tages op igen, når der er afklaring i ft. Strukturkommissionen.
Sagen er ligeledes behandlet på møde i Sundhedssamarbejdsudvalget den 25. oktober 2024.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
13. Eventuelt
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter indkomne punkter. |
Beslutning
Ingen bemærkninger.