Abonnér
Referat
til
mødet i Faglig strategisk gruppe Gødstrup-klyngen
den 25. januar 2024 kl. 10:30
i Herning Rådhuset – lokale C3.40

 


Sagnr.: 1-52-101-3-22

1. Godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsorden godkendes.

Sagsfremstilling

Punkter til eventuelt.


Mødeleder: Søren Liner


Deltagere:

Direktør Søren Liner, Herning kommune

Direktør Yelva Jensen, Holstebro kommune

Direktør Louise Berg, Ikast-Brande Kommune

Direktør Pia Ulv Helleland, Lemvig Kommune

Direktør Louise Raunkjær, Herning Kommune

Direktør Anette Ørbæk, Ringkøbing-Skjern kommune

Hospitalsdirektør Henning Voss, Regionshospitalet Gødstrup

Lægefaglig direktør Jens Friis Bak, Regionshospitalet Gødstrup

PLO-m Susanne Krogsgaard

Karin Locander, Herning kommune (sekretariat)

Mark Brix Christensen, psykiatristaben (sekretariat)

Gunna Andersen, Regionshospitalet Gødstrup (sekretariat)


Afbud:

Direktør Lotte Juncker, Struer kommune

Lægefaglig direktør Palle Juelsgaard, Præhospital

Hospitalsdirektør Tina Ebler, Regionspsykiatrien

Sygeplejefaglig direktør Rikke Degn, Regionshospitalet Gødstrup


Ikke mødt:

Pio-repræsentant Birgit Jonassen

Pio-repræsentant Peter Husted

Praksis koordinator Jørgen Buch

Beslutning

Godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

2. Sundhedsstrukturkommissionen – fra oplæg til ikrafttræden.

Det indstilles,

at faglig strategisk gruppe drøfter, hvordan vi i Gødstrup-klyngen fastholder fokus og initiativ i de fælles projekt mens lovarbejdet foregår.

Sagsfremstilling

Regeringen har nedsat en sundhedsstrukturkommission, der skal udarbejde et beslutningsgrundlag, der fordomsfrit opstiller og belyser modeller for den fremtidige organisering af sundhedsvæsnet. Modellerne skal understøtte et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen med mere lighed og som er mere nært og bæredygtigt.


Baggrunden for nedsættelsen af Sundhedsstrukturkommissionen var blandt andet de demografiske forandringer, hvor stadig flere borgere får behov for pleje og behandling, mens der er mangel på medarbejdere og rekrutteringsudfordringer næsten alle steder i sundhedsvæsenet.

Kommissionen skal aflevere en samlet rapport i foråret 2024, så følgelovgivningen kan behandles i folketingsåret 2024 / 2025.

Der er fra flere sider – Danske Regioner, KL og Sundhedsstyrelsen udsendt bud på, hvad der bør være en del af kommissionens arbejde.

Erfaringer fra tidligere strukturomlægninger har vist, at der nemt kan opstå ”et vakum” i samarbejdet mellem de forskellige parter til lovgivningen er på plads.

Formandskabet indstiller derfor til en drøftelse af, hvordan vi i Gødstrup-klyngen fastholder fokus og initativ i de fælles projekt mens lovarbejdet foregår.


Beslutning

Der var en drøftelse af hvordan vi holder ”butikken” kørende til fordel for borgere / patienter, mens der foregår politiske drøftelser fra strukturkommissionens udmelding foreligger, og til der ligger et vedlaget lovgrundlag. Der var enighed om, at det er godt at tale om det vakuum, som kan opstå i perioden og stå ved, at noget måske ikke kan lade sig gøre lige nu. Men der er meget, vi i stedet kan kaste os over og give fuld opmærksomhed.

Opmærksomhed på at der ikke er lige meget vakuum på alle niveauer – for eksempel mærkes det måske ikke så meget på det operationelle niveau, hvor vi kan fortsætte de gode initiativer og ikke lade noget gå i stå på grund af vakuum på andre niveauer. For eksempel er vores kommunikationsplatforme meget vigtige i overgangsudfordringerne og samarbejdet om forbedringer her må ikke sættes i stå.

De udfordringer som bliver italesat i kommissoriet og i Sundhedsstyrelsens udspil er vigtige og kan godt allerede nu være strategiske drøftelser på kommende møder i Faglig Strategisk Gruppe.

Kan vi f.eks. i et tværgående perspektiv løfte den nuværende indsats med 25 %? En drøftelse, der allerede nu kan sættes på dagsordenen – herunder

  • differentiering af indsatser
  • hvis der skal nedskalleres på sygehusene betyder det så flere opgaver i i primærsektoren.
  • attraktive arbejdspladser, økonomi og borgernes forventning.
  • tværgående samarbejde, så det er de rigtige patienter, der bliver indlagt.
  • hvordan bliver opgaven om 5-10 år. Mængden af udfordringer pr patient vokser og det bliver svært at håndtere med de ressourcer der ligger i praksissektoren.
  • udvidede patientrettigheder giver krav om behandling, selv om det ikke er lægeligt begrundet.
  • Stigende krav fra befolkningen


Konklusion:

Vi må ikke gå i stå i vores samarbejde. Hvis noget knager, så går vi ind af fordøren i vores gode samarbejdets navn.

På det kommende møde i Faglig Strategisk Gruppe afsættes tid til at drøfte scenarier. Hvad skal der til, hvis vi skal løfte 25 %. Er det noget vi kan arbejde med? Volumenpres der kommer skal nok i fremtiden håndteres i primær praksis – hvad skal der til for at vi kan løfte den opgave? Eventuelt eksterne til at give input forud for drøftelserne.

Faglig Strategisk Gruppe ønsker at sende det signal til de operative grupper, at vi ikke går ned i gear. Vi vil blive ved med at udvikle og samarbejde uanset, hvad der ”rumler” i forhold til arbejdet med ny struktur.

Der arbejdes videre med et eventuelt udviklingsarrangement i efteråret 2024 med de forskellige scenarier.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

3. Udfordringsbillede – til mødet i Gødstrup Klyngen den 1. marts 2023.

Det indstilles,

at faglig strategisk grupper afklarer, hvad der skal præsenteres for Gødstrup Klyngen den 1. marts 2024.

Sagsfremstilling

Fortsættelse af drøftelse fra møde i Faglig Strategisk Gruppe den 22. november 2023, hvor udfordringsbilleder blev drøftet med henblik på præsentation for Gødstrup Klyngen på mødet den 1. marts 2024.

Formandskabet skal have input til oplægget, som skal præsenteres den 1. marts 2024. Til det brug bedes hver enkelt direktør kommunal / Gødstrup til mødet forberede de 2 største udfordringer ind i sundhedsopgaven – men set ud fra eget udkigstårn.

Beslutning

De enkelte deltagere gav et billede på udfordringer ud fra eget udkigstårn.


Ringkøbing-Skjern Kommune: Rekruttering af alt sundhedspersonale er absolut den største udfordring. 2 plejecentre lukket på grund af mangel på kvalificerede hænder. Her ud over et ønske / behov for at kunne gøre så meget mere i det nære sundhedsvæsen for at forebygge indlæggelser, men midlerne til det er ikke til stede til indsatsen.


Lemvig Kommune: Udfordring med at rekruttere til nattevagter. Økonomi på socialområdet fylder og udfordrer rigtig meget.


Ikast- Brande Kommune: Prioritering og rekruttering. Også mangel på midler til den forebyggende indsats – fælles populationsansvar udfordret på længere forløb på sygedagpenge på grund af ventetider. Flere med ny udsathed – store mængder med nye udfordringer.


Holstebro Kommune: Rekruttering og lægedækning / speciallæger. Lederrekruttering er særlig udfordret. Kan vi gøre noget på lederuddannelse i fællesskab?


PLO: Sidste trivselsundersøgelse viser 48 % af læger i praksis er udbrændt i større eller mindre grad. Er allarmerende. Det er hastigheden og vagterne ved siden af, der presser. Udfordringerne med at få patienterne videre i et presset sundhedsvæsen, som presser praksissektoren rigtig meget. Kontaktfladerne rettet mod den enkelte patient er mange, og det er svært at nå dem alle. Rekruttering af unge læger med den dagsorden hænger ikke så godt sammen.


Regionshospitalet Gødstrup: Økonomi er den største udfordring. Et merforbrug i Gødstrup på 100 mio. kr. i 2023 er det største merforbrug i Regionen. Opgavepres bliver en stor udfordring, hvis der ikke kommer mere økonomi med til opgaven. Fagfolk i sundhedsvæsnet beskriver nye behov som skaber efterspørgsel, som ikke kan honoreres. Patientrettighederne presser også væsenet.

Der arbejdes med transformation som svar på udfordringerne. Transformation handler om at lave gennemgribende ændringer i den måde vi leverer sundhed på. I dag involverer vi fx. mange aktører og patienterne bliver forvirrede af det. Det er et transformativt tiltag at indsatsen koncentreres på færre hænder. Større mestring hos patienterne er ligeledes nødvendigt. Natarbejde er en udfordring - især på akutafdeling. Medarbejdere søger væk fra funktioner med natarbejde. Udbrændt hed er også tilstede på sygehusene.


Regionspsykiatrien: Overbelægning i voksenpsykiatrien med afledte konsekvenser for både patienter og medarbejdere. Herunder også nødvendigheden af at udskrive for at have plads til ”endnu sygere patienter”. Færdigbehandlede patienter er også en udfordring. Informationer om færdigbehandlede patienter, som ikke kan udskrives, er vigtige i dialogen i den overordnede prioritering og bør drøftes yderligere i Faglig Operative gruppe - psykiatri.

Der er også stort pres på BUA (Børne- og Ungepsykiatrisk Afdeling) ift. udredning og behandling. Fx ses det ift. henvisning til ADHD udredninger en stigning på 17 % i seneste årsrapport fra ADHD databasen. Mangel på speciallæger og mangel på ressourcer hos samarbejdsparter udfordrer også.


Herning Kommune – voksenområdet: Største udfordring er rekruttering og fastholdelse på sosu-området og i psykiatrien. Også udfordret på rekruttering til nattevagter og på lederområdet. Demografien med en stigning på 50 % på +80 årige udfordrer, og der kigges på, hvordan organisationen kan håndtere den volumen, der er i stigningen. Oven i det – mere i ”det nære”. Der arbejdes med bud på, hvordan vi kan løfte opgavepresset, så vi spilder mindst mulig tid. Der kigges også på borgernes egenmestring. Undervisning af borgere og pårørende kan være en ny opgave. Kan vi effektivisere egne processer er vigtigt at gennemgå. Eksempel sygeplejeklinikker i stedet for besøg i hjemmet af hjemmesygeplejen.

Børn og Ungeområdet: Mentale sundhed og etablering af nye lettere behandlingstilbud.


Konklusion:

Udfordringsbilledet tages videre til politisk drøftelse i Gødstrup-klyngen den 1. marts 2024 med de vigtigste pointer.

Henning Voss og Søren Liner Christensen udarbejder et fælles oplæg til mødet den 1. marts 2024. Oplægget sendes til kommentering forud for mødet.

Yelva Jensen anmodede om, at Gødstrup-klyngens prioriteringer på psykiatri området herunder udfordringsbilleder dagsordensættes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

4. Teknologi / digitalisering

Det indstilles,

at visionen for digitalisering og tilhørende handlinger for 2024 drøftes med henblik på godkendelse
at oplægget godkendes og fremsendes til møde i Gødstrup-klyngen d. 1.marts.

Sagsfremstilling

På mødet i nov. 23 præsenterede en arbejdsgruppe en række anbefalinger til digitale løsninger i det tværsektorielle felt. Med afsæt i anbefalingerne har Søren Liner Christensen, Henning Voss og Anette Ørbæk Andersen efterfølgende formuleret dels en vision for arbejdet og dels fire konkrete handlingsforslag i 2024. Med det fælles populationsansvar, ligger der en forpligtelse i, at prioritere indsatsområderne.


I Sundhedsaftalen for 2024 – 2027 er velfærdsteknologi og digitale løsninger et vigtigt element i omstillingen af sundhedsvæsenet, herunder omstillingen til et mere fleksibelt og nært sundhedsvæsen. Der skal fokuseres på hjemmemonitorering, digitale konsultationer og platforme samt datadeling.


Robusthedskommissionens har ligeledes fokus på digitale løsninger, hvor en af anbefalingerne er: Der skal indføres et fælles princip om ”digitalt og teknologisk først”. Alle aktører, herunder stat, regioner, kommuner og almen praksis, forpligter sig på at arbejde i en fælles retning mod en digital omstilling for at frigive mere tid hos personalet til kerneopgaven.

Regeringen, Danske Regioner og KL har efterfølgende indgået en aftale om at udmønte 500 mio. kr. til digital hjemmebehandling i sundhedsvæsenet. Borgere, der vil og kan bruge digitale løsninger til at tage mere aktiv del i egen behandling, skal have mulighed for det. Derfor skal der sættes tempo på omstillingen af det nære sundhedsvæsen, så behandling og monitorering af sygdom i trygge rammer i eget hjem bliver en integreret del af sundhedsvæsenet uden, at der gås på kompromis med patientsikkerhed og kvalitet.


Vision.

Visionen for Gødstrup-klyngen er:

Digitalisering skal medføre, at vi kan levere sundhed med færre medarbejderressourcer.

Digitalisering skal understøtte nærhed i sundhedsydelserne


Handlinger

I 2024 omsættes visionen til følgende konkrete handlinger.


1. Udbredelse af telefon- og videokonsultationer

Allerede nu afholdes både virtuelle ambulante kontakter og udskrivningskonferencer, men det skal udbredes endnu mere, og der skal fremover være fokus på, at vælge det digitale først.

De tre faglige operative grupper får til opgave:

  •  At udarbejde en plan for udbredelse samt eksekvere den.
  •  Identificere forhindringer for udbredelse og komme med bud på hvordan forhindringerne takles og af hvem.


2. Datadeling - implementering af Columna Axon til hele klyngen.

I Pilotprojektet Axon er datadeling mellem Herning kommune og RHG afprøvet. Løsningen har vist potentiale for effektivisering af medarbejdertid, bedre sammenhæng i patientforløbet og nem implementering og brugervenlig.

Indsatsen forudsætter finansiering, som endnu ikke er på plads.

Ansvarlig: Herning kommune og RHG


3. Implementering af TeleKOL i klyngen.

TeleKOL er klar til opstart i Gødstrupklyngen fra 1.feb. 2024. En tværsektoriel implementeringsgruppe under Faglig Operationel Gruppe Voksen somatik har udarbejdet plan for opstart, og det involveret personalet har modtaget oplæring og uddannelse. De første patienter er indkaldt med henblik på inklusion i TeleKOL. Der vil løbende blive fulgt op på implementeringen.


Ansvarlig: Faglig Operativ Gruppe Voksen Somatik


4. Udviklingsprojekt – forebyggelse af indlæggelser og eIndlæggelser.

Det foreslås, at der udvikles et digital koncept for forebyggelse af indlæggelser og eIndlæggelser. Formålet er, at designe et kontinuum af forskellige og sammenhængende digitale løsninger, der kan integreres i borgerens liv eller ved kontakt med sundhedsvæsenet.


Ansvarlig: RHG, RKSK og Lemvig kommune.



Beslutning

Oplægget er en udløber af sidste møde i Faglig Strategisk gruppe udarbejdet af Henning Voss, Anette Ørbæk og Søren Liner Christensen, som efter denne drøftelse tages med videre til det politiske niveau til marts med et forsøg på formulering af strategi / retning.

Mere sundhed for færre ressourcer og understøttelse med digitalisering.

Vi skal gøre mere af det vi har (videokald) og datadeling (Axon), som gerne ses implementere i resten af klyngen. Forudsætningen er at finde finansiering til projektet.

Henning Voss foreslår prioritering af Tele-KOL, og at det arbejdes ind i som en af de 4 indsatser. Udviklingsprojekter - forebyggelse af indlæggelser Lemvig, Ringkøbing Skjern og Gødstrup - gerne flere.

Fokus på at lave fuld implementering af de projekter vi har igangsat, og hvis vi kan finde værdien for medarbejderne, som skal anvende teknologien, kan vi sikre hurtig implementering. Det viser Herning / Gødstrups projekt med Axon.

Faglig Strategisk Gruppe er enige om, at det er vigtigt for gruppen at følge projekternes videre forløb i Faglig Operativ gruppe - voksensomatik og anmoder om løbende status på indsatserne.

Det er vigtigt også at skabe mestring hos borgerne, som kan bruges i de videre forløb. Patienter der selv handler på informationer de får, er en vigtig vej frem.


Konklusion:

Forslaget sendes til Faglig Operativ gruppe – voksensomatik for det videre arbejde med projekterne og skærpet opmærksomhed. Skal på førstkommende møder med henblik på tilbagemelding til Faglig Strategisk Gruppe.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

5. Forebyggelse af indlæggelser + 80 årig

Det indstilles,

at faglig strategisk gruppe drøfter oplægget og afklarer den videre proces.

Sagsfremstilling

Faglig strategisk Gruppe besluttede på mødet den 22. november 2023, at Faglig Operativ Gruppe for Voksen somatik fik til opgave at udarbejde konkrete handlingsforslag, som kan reducere antallet af indlæggelser for + 80 årig. Det blev endvidere besluttet, at oplægget gerne må være ambitiøst.


Faglig Operativ Gruppe Voksen somatik har efterfølgende arbejdet med opgaven og repræsentanter fra gruppen præsenterer oplægget på mødet.

Beslutning

Sundheds- og Ældrechef Anne Christmann Ramsgaard, Herning Kommune og cheflæge Troels Niemann, Regionshospitalet Gødstrup fremlagde fra arbejdet i Faglig Operativ gruppe – Voksensomatik.

Tilbagemeldingen er løftet op i ambitionsniveau til det at kunne levere sundhedsydelser til flere ældre med færre ressourcer. Fleksible sundhedsløsninger med afsæt i borgerens situation ved hjælp af anvendelse af teknologi og ved at nedbryde sektorgrænser.

Handling: Proaktiv – fælles ansvar – tættere samspil – investere i uddannelse og tidlig indsats.

OBS-punkter: Ansvarsfordeling og økonomi.

Oplægget er vedhæftet referatet.


Der var enighed om, at det er gode tanker i forhold til MDT-konference i eget hjem inkl. almen praksis. Susanne Krogsgaard gav udtryk for, at almen praksis er åben overfor de nye forslag – tanken er god. En model, kan bruges til andre end de + 80 årige.

Faglig Operativ gruppe foreslår en prøvehandling for udvalgte patientgrupper med deltagelse en afgrænset kommunal enhed, hospitalsafdeling og almen praksis.

Konklusion:

Faglig Strategisk Gruppe takkede for godt oplæg og gav opbakning til prøvehandlinger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

6. Indsatser for lægerekruttering til almen praksis i Gødstrupklyngen

Det indstilles,

at orienteringen om sag lægerekruttering til almen praksis til det kommende møde i Gødstrupklyngen tages til efterretning, og
at det godkendes, at kommunerne bidrager til udarbejdelsen af oversigt over igangværende initiativer som skal fremme lægedækningen i Gødstrupklyngen.

Sagsfremstilling

Gødstrupklyngen drøftede på deres møde den 12. april 2023 manglen på praktiserende læger i klyngen. Det blev besluttet, at der skulle udarbejdes en beskrivelse af, hvilke initiativer og indsatsområder, der allerede arbejdes med i forhold til lægerekrutteringen.


I henhold til Sundhedsloven er regionerne forpligtede til at tilbyde regionens gruppe 1-sikrede borgere et almen medicinsk tilbud. Arbejdet med at sikre lægedækning for borgerne i Region Midtjylland er forankret dels i de politiske udvalg, og dels i Region Midtjyllands administration i samarbejde med de faglige organisationer, de midtjyske kommuner m.fl. Lemvig og Holstebro Kommuner deltager i samarbejdet.

Samarbejdet er formaliseret gennem Lægedæknings- og rekrutteringsudvalget, som er et administrativt udvalg, med deltagelse af regionens lægedækningsteam, PLO-Midtjylland, Forum for Yngre Almen Medicinere (FYAM), uddannelseskoordinator samt kommunale repræsentanter. Udvalget har til formål at understøtte Region Midtjyllands arbejde med at sikre lægedækning i almen praksis jf. regionens Praksisplan for almen praksis og Strategi for lægedækning. Herunder iværksættelse af initiativer til forbedring af lægedækningen i lægedækningstruede områder, herunder Gødstrupklyngen.


For at sikre et bredt perspektiv på lægedæknings- og rekrutteringsudfordringerne i Region Midtjylland, vil der i sagen til det politiske møde i Gødstrupklyngen den 1. marts 2024 blive lagt op til, at arbejdet med lægerekruttering håndteres i Lægedæknings- og Rekrutteringsudvalget og ikke på klyngeniveau. Dette skal gerne være med til at sikre, at udfordringerne med lægedækning ikke blot flyttes rundt i regionen, men at der arbejdes på at finde løsninger, der afhjælper den samlede problematik i regionen.


Som opfølgning på det politiske ønske om at få et samlet overblik over igangsatte initiativer i Gødstrupklyngen i forhold til lægerekruttering, vil der som bilag til sagen blive udarbejdet en oversigt over de regionale og kommunale initiativer, der er iværksat. Vedlagt er udkast til bilaget, hvoraf de regionale initiativer er oplistet. Alle kommuner i Gødstrupklyngen bedes om at fremsende en oversigt over eventuelle initiativer/indsatsområder, som de arbejder med i forhold til at fremme lægerekruttering til almen praksis, såfremt de ikke allerede fremgår af bilaget, samt eventuelle resultater opnået herved. Fremsendes til Karin Locander senest den 7. februar 2024, hvorefter sekretariatet vil udarbejde en samlet liste til Gødstrupklyngen.

Beslutning

Jens Friis Bak orienterede om budgetforlig 2024 i Regionen med opgave i forhold til lægerekruttering.:

”Uddannelse af almen medicinere med udgangspunkt i Regionshospitalet Gødstrup

Forligspartierne har med bekymring noteret sig de voksende udfordringer med at sikre læger til almen praksis i den vestlige del af regionen. Borgernes adgang til praktiserende læge har stor betydning for lighed og ulighed i sundhed. 15 Unge lægers valg af arbejds- og bosætningssted er påvirket af, hvor deres uddannelse finder sted. Region Midtjylland ønsker på den baggrund at række ud til Aarhus Universitet, praktiserende læger, Videreuddannelsesregion Nord og kommuner i området med henblik på at afdække muligheder for at sikre flere praktiserende læger i den vestlige del af regionen via særlig tilrettelagt uddannelse af lægestuderende og efterfølgende speciallægeuddannelse i almen medicinere med udgangspunkt i Regionshospitalet Gødstrup. Der efterspørges et konkret beslutningsoplæg inden sommeren 2024 inkluderende overvejelser om uddannelsens tilrettelæggelse, fysiske uddannelsesrammer og muligheder for bolig under uddannelsens gennemførelse.”

Der var tilbagemeldinger til Regionen om, at kommunerne meget gerne vil bidrage ind i opgaven.


Konklusion:

Orientering taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

7. Afprøvning af selvskadeinitiativet i Gødstrupklyngen

Det indstilles,

at faglig strategisk gruppe tager evalueringen til efterretning.

Sagsfremstilling

I august 2020 blev det i Klyngestyregruppen besluttet at medvirke i allianceinitiativet omkring afprøvning af tre løsningselementer til forebyggelse og behandling af selvskade blandt unge:


1. Kommunale taskforces for selvskade

2. Fælles funktioner mellem region og kommuner:
a) Borgerforløb (Tilbud om tidlig afklaring og kort interventionsforløb)
b) Kompetenceudvikling af frontmedarbejdere (Tværsektoriel kompetenceenhed om selvskade)

3. Selvskadeteams i hhv. kommuner og region for de sværest selvskadende patienter


På klyngestyregruppemøde d. 22.11.21 blev det besluttet, at afprøvningen af allianceinitiativet skulle kobles til det allerede etablerede samarbejde omkring spiseforstyrrelser i form af tovholdergruppen og den fælles brug af Task force for Spiseforstyrrelser og Selvskade i Holstebro. Dermed blev tovholdergruppen i 2022 udvidet til at dække både spiseforstyrrelser og selvskade. Styregruppen for afprøvningen i Gødstrupklyngen besluttede i den forbindelse primært at afprøve og evaluere løsningselement 1.

Kommunerne i Gødstrupklyngen har leveret kommentarer til evalueringen, som er udarbejdet af Holstebro Kommune. Overordnet kan der konkluderes følgende:


  • Kommunerne har i perioden arbejdet med at opbygge egne task forces eller etablere mulighed for rådgivning ved lokale tovholdere inden for selvskade og spiseforstyrrelser. I forhold til sidstnævnte var man allerede i gang med vidensopbygningen via den fælles brug af task forcen i Holstebro.


  • Kommunerne har valgt forskellige modeller for det lokale setup, og det varierer ligeledes, hvor meget man har valgt at investere heri, og hvor godt man er lykkedes med at organisere sammenhængende indsatser på området.


  • Generelt er indtrykket, at man i kommunerne er kommet længst i forhold til spiseforstyrrelser. Flere rapporterer desuden, at der er større behov for specialviden i disse sager.


  • Det har været sværere at afgrænse selvskademålgruppen og sikre viden her, hvilket bl.a. også kan hænge sammen med, at der ikke er etableret fælles kompetenceudvikling, som der var lagt op til i selvskadeinitiativet


  • Flere kommuner fortæller, at deltagelsen i tovholdergruppen har givet anledning til, at man i egen kommune har fået mere dialog og samarbejde på tværs af de to forvaltninger med selvskade og spiseforstyrrelser som det fælles omdrejningspunkt.


  • Man har brugt tovholdergruppen til sags sparring, videndeling og erfaringsudveksling.


  • Deltagelse i tovholdergruppen fra regionens forebyggelsesteam vedr. selvskade har bidraget med perspektiver og viden herfra. Man har savnet, at der på samme vis havde været en regional repræsentant fra spiseforstyrrelsesområdet, hvilket der tidligere har været aftale om og et godt udbytte af for begge parter.


Løsningselement 2b i allianceinitiativet: Udvikling af en fælles kompetenceenhed inden for selvskade har ikke været muligt, bl.a. fordi der ikke var afsat midler specifikt til dette. Der er i perioden afprøvet alternativer, bl.a. E-læring og adgang til virtuel undervisning ved Region Midt. Det vurderes, at det kunne have øget udbyttet af selvskadeinitiativet, hvis der havde været kompetenceudvikling specifikt målrettet de kommunale deltagere i tovholdergruppen og den fælles indsats imod selvskade.


I forhold til løsningselement 3 i selvskadeinitiativet blev der i november afholdt en temadag i Region Midt vedr. selvskade målrettet Regionens 6 selvskadeteams og deres kommunale samarbejdspartnere fra botilbud og bostøtteområdet.


Faglig strategisk gruppe Gødstrupklyngen behandlede d. 27.9.2023 et punkt vedr. fortsat fælles brug af Task Force for Spiseforstyrrelser og Selvskade i Holstebro, herunder om tovholdergruppen skulle bestå. Der har efterfølgende d.7.12 været en drøftelse i Faglig Operativ Gruppe Voksen-psykiatri af rammerne for en abonnementsaftale med fælles finansiering af den tværkommunale funktion fra Holstebro Kommune. Der skal nu tages stilling til dette i de enkelte kommuner.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

8. Skriftlig orientering om nyt fokus på tværsektoriel forebyggelse af tvangsindlæggelser

Det indstilles,

at faglig strategisk grupper tager orienteringen om det nye fokus på forebyggelse af tvangsindlæggelser i den kommende partnerskabsaftale om tvang til efterretning.

Sagsfremstilling

Formålet med dette punkt er at give en tidlig orientering om et nyt fokus på forebyggelse af tvangsindlæggelser og dermed om, at nye opgaver i denne forbindelse er på vej til sundhedsklyngerne.


Gennem de seneste mange år har der været et nationalt fokus på nedbringelse af tvang i psykiatrien. Regionerne har arbejdet med forebyggelse af tvang og er kommet et stykke ad vejen. Eksempelvis er antallet af patienter, som bæltefikseres, og antallet af langvarige fikseringer reduceret markant. Det står dog klart, at tvangsindlæggelse er den mest udbredte tvangsforanstaltning, og at tvangsindlæggelse hyppigt fører til brug af anden tvang under indlæggelse. Samtidig kan det være meget vanskeligt at forebygge tvangsindlæggelse i selve indlæggelsessituationen. Desuden er det en problemstilling, at en del af de patienter, der bliver tvangsindlagt, ikke er kendte i hospitalspsykiatrien forud for tvangsindlæggelsen. På den baggrund er der en faglig erkendelse af, at forebyggelse af tvang skal starte før indlæggelse og fortsætte efter udskrivelse, hvis anvendelsen af tvang skal reduceres yderligere.


I regeringens 'Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed' fra september 2022 fremgår det, at der skal forhandles en ny partnerskabsaftale om at nedbringe anvendelsen af tvang i løbet af de næste 10 år. Partnerskabsaftalen indgås mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Sundhedsstyrelsen har nu udarbejdet et fagligt oplæg til en ny national monitoreringsmodel for nedbringelse af tvang til et absolut minimum, som behandles politisk i efteråret. En ny partnerskabsaftale forventes (med forbehold for de politiske processer) at træde i kraft pr. 1. januar 2024.


I det faglige oplæg lægges der op til, at der sættes nyt fokus på forebyggelse af tvang før, under og efter indlæggelser i psykiatrien. Dette fokus vil kræve en øget opmærksomhed fra alle sektorer, der spiller en rolle forløbet. Dette forventes dagsordensat i Sundhedsstyregruppen, så snart Partnerskabsaftalen er indgået, og sundhedsklyngerne forventes at blive tildelt en særlig rolle i den fælles opgave med at forebygge tvangsindlæggelser. For at understøtte det tværsektorielle samarbejde om denne opgave, lægger monitoreringsmodellen op til at data vedrørende tvangsindlæggelser fremover opgøres på klyngeniveau. Klyngerne forventes fremover at følge og handle på disse data.

Beslutning

Til orientering. Når aftalen kommer skal den behandles i operativ gruppe - psykiatri. Samarbejdsaftale er underskrevet af alle botilbudsledere. Orienteringsmøde på vej for myndighedsledere og ledere af botilbud. Der overvejes inddragelse af politiet i drøftelserne i operativ gruppe.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

9. Eventuelt

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Mark Brix Christensen orienterede om, at Tina Ebler udtræder af Gødstrup Klyngen og erstattes fremover af sygeplejefaglig direktør Janni Falk Bjerregaard.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-3-22

10. Evaluering af mødet

Det indstilles,

at gruppen deler overvejelserne om mødet.

Sagsfremstilling

  • Er der overvejelser om mødeafvikling, indhold, struktur eller andet som med fordel kan ændres i fremtiden?
  • Skal der tænkes anderledes i forhold til de orienterende, udviklende og besluttende punkter?
  • Er udbyttet og tidsforbrug i balance? Er der sammenhæng mellem opgavebeskrivelsen, mødeforberedelsen og udbyttet for gruppens medlemmer?

Beslutning

Der blev kvitteret for en god og tillidsfuld snak på tværs af bordet.

Der tages kontakt til PIO-repræsentanterne med henblik på afklaring af den videre deltagelse i Faglig Strategisk Gruppe.

Tilbage til toppen