Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klyngestyregruppen Vestklyngen HEV
den 2. juli 2020 kl. 12:30
i Mødelokale 1, Restaurant Isværket, Havnen 62, 7620 Lemvig

 


Sagnr.: 1-52-101-2-15

1. Godkendelse af dagsorden (12.30-12.35)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen godkender dagsordenBeslutning

Sagsfremstilling

Mødeleder: Pia Ulv Helleland

Afbud: Anja Thoft Bach, Jørgen Buch, Grete Bækgaard, Dorthe Jepsen, Lone Becker, Jens Friis Bak deltog pr tlf til pkt 5

OBS: Kommunerne er velkomne til at invitere relevante deltagere med til drøftelser i relation til psykiatrien – punkterne 2+3.

Kommunale deltagere m fysisk fremmøde tilmeldes hos Amanda Christensen, amanda.christensen@lemvig.dk

Gæster til punkt 2 & 3: Anette Holm, Holstebro, Ulla Wernberg-Møller, Ikast-Brande, Helle Mikkelsen, Ringkøbing-Skjern, Tanja Guldhammer,  Lemvig

Beslutning

Godkendt som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

2. Alliancen for den nære psykiatri – Status og videre plan for Alliancens initiativer. ( 12.35-13.05) v Tina Ebler

Det indstilles

Klyngestyregruppen drøfter, hvordan der fremadrettet sikres fokus og fremdrift på Alliancens initiativer i klyngen. Udviklende

Sagsfremstilling

Arbejdet med initiativerne under Alliancen for den nære psykiatri har ligget stille under Covid-19-krisen, men der er nu behov for sammen at komme videre med projekterne.


Vedlagt som bilag er der en samlet status, som har været præsenteret for styregruppen for Alliancen på deres møde d. 27. april 2020.


I Vestklyngen skal der arbejdes med følgende initiativer:


Initiativ 6 Fælles sundhedsvisitationer

  • Status: Godkendt. Skal implementeres i 2020.


Initiativ 8 Initiativer for de mest udsatte borgere/patienter

  • Status: Under udvikling. Se selvstændigt punkt på dagsordenen.


Initiativ 9 Implementering af rammepapiret for samarbejdet mellem de udgående teams og kommunerne

  • Status: Godkendt. Skal implementeres i 2020. Initiativet indgik i en temadrøftelse i fokusgruppen Sundhed for voksne i uge 9. Der er nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter fra psykiatrien og kommunerne. Gruppen skal afrapportere til september. RP Vest opfylder alle krav både for Mobilteam Herning og AAT.


Initiativ 10 IT og kommunikation på tværs

  • Status: Under udvikling – tværgående tværsektoriel arbejdsgruppe. Planlagt workshop 10. juni 2020. Produkt forventes præsenteret efter sommerferien


Initiativ 11 Forebyggelse og behandling af selvskade

  • Status: Rapport fra tværgående tværsektoriel arbejdsgruppe under drøftelse. Anbefalinger på 3 niveauer:

Tidlig og forebyggende indsats – anbefaling kommunal task force

Tidlig og hurtig indsats ved selvskade – Centermodel- evt. virtuel løsning

Indsats til borgere med svær selvskade. Her er regionen i gang med at etablere selvskadeteams målrettet de sværest syge.

Både KOSU og DASSOS har giver opbakning til retningen i de foreslåede løsningselementer.


Der kommer snarest en henvendelse til klyngerne om at gå ind i udvikling og afprøvning af løsningselementerne.


Der er behov for en drøftelse af:

  • Er vi tilfredse med den prioritering arbejdet får og er vi nået langt nok i Vestklyngen?
  • Er der sikret commitment og ledelsesbakning hele vejen rundt?
  • Hvordan sikrer vi, at viden om indsatser, der skal implementeres når helt ud til frontpersonalet?
  • Er det aftalt hvilke ledere i kommunerne, der sammen med den lokale afdelingsledelse, har ansvaret for at sikre udvikling og fremdrift på initiativerne?

Beslutning

Punktet blev indledt med en kort orientering om status på de enkelte initiativer.


Gruppen var enige om, at det er positivt at indsatser udmøntes i konkrete prøvehandlinger. Der er fortsat i kommunerne behov for at "øve sig" – der kan være lokale udfordringer i at initiativerne bevæger sig i mange forskellige kommunale fagområder – det kræver både tålmodighed og respekt om at "ting ta'r tid".


Alliancens mål er ambitiøse med mange initiativer og med den politiske involvering er der lagt et pres for succes på initiativerne.

Repræsentant fra alliancens styregruppe kunne orientere om, at der fremover sættes fokus på initiativernes spredningspotentiale. Ses der ikke et sprednings-potentiale hører indsatsen måske ikke ind under alliancen.


Initiativer får først et liv når de implementeres i praksis. Hvordan forpligtiger vi os til spredning af initiativer inden for klyngen? Ift. at skabe commitment til og fremdrift blev det aftalt, at formandskabet følger op på ind-satserne og har en skærpet opmærksomhed på at dagsordensætte dem på klyngestyregruppemøderne, hvor der inviteres relevante ressourcepersoner ind.


Det er en organisatorisk øvelse i klyngesamarbejdet at få temasat og fulgt op på indsatser løbene fx at initiativer følges løbende - i stedet for at vente til en prøvehandling er afsluttet.


Der blev opfordret til, at have et mere forebyggende blik, så vi ikke alene fokusere på de mest udsatte men også, at vi fanger den målgruppe, der er vej 'op', inden de bliver til de mest udsatte.


Almen Praksis: Hilser en bredere vifte af tilbud velkommen. De oplever en høj frekvens af afviste henvisninger fra Regionspsykiatrien. Audit internt i Reg.PSyk. på henvisninger viser, at der er mangel på alternative tilbud uden for Regionspsykiatrien idet det faglige grundlag for tilbagevisning af henvisninger er ok.


I forhold til initiativ
11 (selvskade) kommer der efter sommerferien en henvendelse til alle klynger med henblik på afprøvning af anbefalingerne.
Det blev aftalt, at Vestklyngen går ind i udvikling og afprøvning af løsningselementerne, når henvendelsen kommer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

3. Initiativer for de mest udsatte borgere – Alliancen om den nære psykiatri, Afrapportering fra arbejdsgruppen (13.05.13.30) v Tina Ebler

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter oplægget til Nyt Set-up for Fælles Team møder for de mest udsatte borgere – en prøvehandling i Vestklyngen – herunder beslutter om Nyt Set-up for Fælles Team møder skal implementeres.


at Klyngestyregruppen tager orientering om nyt udviklingsprojekt om midlertidige omsorgspladser mellem Holstebro Kommune og Regionspsykiatrien til efterretning – herunder beslutter om aftalen vedrørende midlertidige aflastningspladser bør indgå i afrapporteringen til Alliancen.

Sagsfremstilling

På tværs af Fokusgrupperne Sundhed & beskæftigelse og Sundhed for voksne nedsatte Klyngestyregruppen i Vestklyngen en arbejdsgruppe som skulle arbejde med initiativer for de mest udsatte borgere i regi af Alliancen om den nære psykiatri.

På mødet vil Klyngestyregruppen blive præsenteret for anbefalinger fra Fokusgrupperne Sundhed for voksne og Sundhed & Beskæftigelse.


De mest udsatte borgere har behov for en styrket sammenhængende indsats, da det ofte er disse borgere, der falder mellem systemerne.

Det nye Set-up for Teammøder tager afsæt i Den Tværsektorielle Samarbejdsmodel som blev udviklet i 2018 – med det formål at styrke det tværsektorielle samarbejde om de mest udsatte borgere (psykisk syge med misbrug, selvskadende adfærd, udadreagerende adfærd). Der er udarbejdet en model for voksne og en model for børn og unge med svær psykisk sygdom. Modellerne for hhv. voksne og børn/unge er udarbejdet af to arbejdsgrupper med regional og kommunal repræsentation, og konceptet er nu klar til afprøvning og videre kvalificering.


Med modellerne for hhv. voksne og børn/unge vil man etablere et tværsektorielt team omkring borgeren, som har til hensigt at forbedre samarbejdet på tværs af sektorerne med udgangspunkt i en række principper. Klyngerne opfordres i deres udvikling, kvalificering og afprøvning af modellerne til at indhente og anvende erfaringer fra:

  • Tværsektorielle dobbeltdiagnoseteams med inspiration fra lignende modeller i Norddjurs og Syddjurs Kommuner
  • Kerneteams – med inspiration fra ACT-teams
  • Netværksgrupper – konferencer på tværs

Baggrundspapiret (bilag) og arbejdet med Nyt set-up for Fælles Teamet har inspireret Regionspsykiatrien Vest og Holstebro Kommune til at planlægge og starte en prøvehandling omkring Midlertidig Psykiatriske Omsorgspladser (Kommissorium vedhæftet som bilag).

Beslutning

Punktet blev drøftet sammen med punkt 2.


Arbejdsgruppen for initiativ 8 blev etableret som en tværgående gruppe mellem Fokusgruppen Sundhed & Beskæftigelse og Sundhed for voksne. Gruppen har stillet skarpt på en retorik om at en særlig gruppe borgere (dobbelt diagnosticeret - misbrug og psykiatri) "fylder meget" – retorikken skal ændres.

·







Initiativ for de mest udsatte borgere (voksne) –Revitaliseret Fælles Team med bl.a. borger-deltagelse og relevante myndigheder mhp. at tage hånd om den indsatsplaner, som borgeren kommer med. Alle møderne har som noget nyt en mødeleder.


Ved siden af initiativet ønsker Regionspsykiatrien og Holstebro Kommune at afprøve midlertidige omsorgspladser, hvor fokus er på omsorg fremfor behandling. 6-8-ugers ophold – geografisk placeret i tilknytning til Forsorgshjemmet Skovvang. Fremskudt udredningsgaranti. Indsatsen betyder et alternativ til indlæggelse og opfølgning på indlæggelse (se som en parallel til MTO-pladser inden for somatikken). Samarbejder med udgående psykiatriteam. Perspektiv: den kommunale medfinansiering til målgruppen er væsentlig og der kan derfor tales om et investerings-perspektiv på etablering af omsorgspladser.

Almen Praksis opfordrer til at man inddrager dem, således at lægedækningen er på plads (OBS PLO-aftaler ift akutpladser)

Beslutning:

  • Opbakning til Nyt set up for Fælles teammøder
  • Gruppen følger med interesse pilotprojektet Midlertidige omsorgspladser og ser gerne en opfølgning på november-mødet. Pilotprojektet er ikke en del af afrapporteringen.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

4. Hvad er vi optagede af? (13.30-14.00)

Det indstilles

Medlemmerne i Klyngestyregruppen giver en kort status på, hvilke udfordringer og indsatser, der i øjeblikket kræver opmærksomhed. Orienterende

Sagsfremstilling

Medlemmerne af Klyngestyregruppen overvejer forud for mødet, om der er udfordringer eller indsatser, som Klyngestyregruppen skal orienteres om – herunder om der er emner som ønskes drøftet på kommende møder i Klyngestyregruppen.


HE Vest fremlægger status på Gødstrup-byggeriet samt overvejelser om ferieberedskab i forhold til Covid-19.

Beslutning

PLO: Igangværende overenskomstforhandlinger – forventer godkendelse af aftale i efteråret. Forebyggende undersøgelse (mental trivsel) for unge forventes at komme med i aftalen. Hastigheden i ændringer af teststrategi er aftaget – det nydes. Er nu optaget af mange normale aktiviteter. Oplever at en del patienter har været afventende og først nu kommer med symptomer – både somatiske og psykiatriske
- som burde være set tidligere. De gode erfaringer fra Covid-perioden med bl.a. videokonsultationer og disses påvirkning på arbejdsmiljø vil blive drøftet i PLO-sammenhæng.


Ringkøbing-Skjern: Kom godt igennem Covid-perioden. Forsøger nu at skabe overblik over opgaver og temaer som blev lagt til side i covid-perioden, særligt udviklingsprojekter. Budgettet arbejdes der på. Er på vej med en analyse på specialområdet.


Herning: Test og Covid fylder fortsat med nye retningslinjer, derudover indfinder en normalitet og drift sig stille og roligt. Øger antal demenspladser. En kapacitetsplan for handicap- og psykiatri er på vej. Arbejder på etablering af fælles hjælpemiddeldepot med andre kommuner. Er på vej med udvidelse af plejecenter – ikke helt gnidningsfrit pga nye brandsikringsregler fra 2018. Generelt fylder økonomien en del. Udviklingen af beskæftigelsesområdet får stor indflydelse på det samlede budget.


Holstebro: Svarende til Herning. Derudover afventende ift en evt 2.- bølge med Covid. Pr. 1. august bliver Visitations- og myndighedsområdet lagt til Sundheds-chefsområdet.


Ikast-Brande: Tilrettelæggelse af test af plejepersonale spøger. Læring af Covid-perioden medførte et fokus på hygiejneorganisationen, som nu løftes – også på handicap- og psykiatriområdet og på børneområdet. Myndighedsbudgettet udfordrer – serviceniveauet skal justeres. Sygeplejeprojektet i Bording-Engesvang startede op med privat leverandør d 1. juni – følges spændt.


Struer: Budget. Beredskabsplan for centrene skal være færdig før ferien. Kapacitetsanalyse ift plejeboliger og demografi (§83) - omlægning af akutsygeplejen bl.a. m akut-ophold på max 3 døgn, ny base for sygeplejen mm. Erkendt at der er behov for en hygiejneansvarlig på tværs af alle centrene, dette stilles nu i forslag. Det nye Velfærdshus er taget i brug – der opleves god synergi i at alle centerledere sidder sammen.


HE Vest: Gødstrup-byggeriet forsinket – håber på nøgel til nytår mhp bygningsgennemgang det følgende halvår. Tre scenarier for indflytning – ultimo april, medio juni eller medio september 2021. Forsinkelsen estimeres til en udgift på 14 mio/mdr.

Covid-planlægning for de kommende måneder i samarbejde med de øvrige hospitaler mhp hurtig opskalering i pladser v behov. Forventer dog at kunne håndtere miniudbrud indenfor vanlige rammer.

Vedr HEV's fase 2, som fortsat er aktuelt, er man lovet et fælles fodslag i regionen senest efter sommerferien. Hvis der kommer mini-udbrud hen over sommeren indkaldes klyngen til dialog. Pukkelafvikling i forlængelse af Covid planlægges til efterårsmånederne.

Fys-Ergo-området er organisatorisk lagt i regi af neurologisk afdeling. Forventeligt vil den ledende oversygeplejerske indgå i de sammenhænge den tidligere ledende terapeut deltog i.


Lemvig: Budgetter fylder – der skal findes væsentlige besparelser. Er i gang med en analyse af sygeplejen (i samarbejde med BDO), samt byggeri og renovering af Lemvig sygehus til Sundhedshuset Lemvig i samarbejde med HEV, den kommunale hjemme- og sygepleje forventes at flytte ind i Sundhedshuset.


Regionspsykiatrien: På et kommende Klynge-styregruppemøde vil psykiatrien give en orientering om 6 strategiske indsatsområder, herunder også orientering om finanslovsmidler til bostedteams og selvskadeteams.

En af de vigtigste målsætninger lige nu er at nedbringe belægningen, da psykiatrien sidste år har haft en belægningsprocent på 101.

I psykiatrien har man lavet en BI-rapport, der kobler tvang og bosteder. Tanken er ikke at sende rapporten ud. I stedet vil afdelingerne kontakte kommunerne, så vi lokalt kan drøfte, hvad data
giver anledning til.

I forhold til Covid-perioden har psykiatrien kørt med almindelig drift hele tiden.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

5. Evaluering af COVID-19-perioden (14.00-14.45)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter evaluering af Covid-19-perioden – herunder vurderer om evalueringen lægger op til nye initiativer i gruppen eller i Klyngen.Udviklende

Sagsfremstilling

Forud for mødet har alle medlemmer haft mulighed for at besvare et evalueringsskema med henblik på at kvalificere den fælles evaluering af Covid-19-perioden.


Hvad var godt? Hvad kunne vi have gjort anderledes? Hvad har vi lært?

Beslutning

Med afsæt i indkomne evalueringer
drøftes Covid-perioden i grupper. (Evalueringer - se bilag)


Det blev synligt at ressourcer – egne og/eller fælles – skulle have været i talesat tidligere – herunder konsekvensen af at flytte opgaver og/eller medarbejdere – hvordan kan man i klyngen hjælpe/afgive fornuftigt.

Kunne man i perioden have sendt færre borgere ind? (fødekæden)


Information – oplevelse af at kommunerne var foran regionen i forhold til informationer. Ude af synk angående retningslinjer.

Positivt med tættere/regelmæssig kommunikation.


Refleksion i forhold til fremtidigt samarbejde. Korte møder via video giver mulighed for nye samarbejder og styrkede relationer.


Unikt at der har været fokus på én opgave og at det alene var de personalemæssige ressourcer som var været knappe.


Personale – psykologisk sikkerhed/usikkerhed. Fokus på at skabe tryghed for personale fremadrettet. Bl.a. kompetenceudvikling, herunder af funktionsledere så de er klædt på til en lignende situation i fremtiden (HEV).


Regionen reviderer beredskabsplaner som tager højde for kriser med længere tidsintervaller. Klyngesamarbejdet skrives ind i de reviderede beredskabsplaner.


Formandskabet følger op på evalueringen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

6. Ny samarbejdsaftale om IV-behandling i nærområdet (14.45-15.00)

Det indstilles

at gruppen tager orienteringen om samarbejdsaftalen til efterretning – herunder klyngens organisering af implementeringen.
at Klyngestyregruppen godkender etablering af følgegruppe som fælles forum for implementering af IV-aftalen i Vestklyngen.
at Klyngestyregruppen tager orienteringen om afregningsmodellerne til efterretning.Orienterende, Handlingsrum

Sagsfremstilling

Sundhedskoordinationsudvalget igangsatte tilbage i april 2019 et arbejde med en samarbejdsaftale om IV-antibiotika og væskebehandling.

Forventeligt vil der i Region Midtjylland blive 4000 forløb årligt, som kan varetages i kommunalt regi med max tre daglige doseringer – heraf estimeres de 836 forløb udskrevet fra HE Vest.

Finansieringen fordeles 70/30 mellem region/kommuner og udgiften er estimeret til 16,2 mio. kr.

Arbejdsgruppens vurdering er at halvdelen af borgerne kan møde op til IV-behandling i nærområdet og halvdelen har behov for IV-behandlingen i eget hjem.

Aftalen indebærer IV-behandling til borgere over 3 år og er til forskel fra den tidligere aftale i Vestklyngen, ikke begrænset til tre præparater.

Der skal fortsat fra hospitalernes side være fokus på udvikling af behandlingsmuligheder med tablet-behandling, selvadministration, pumpeanvendelse samt overvejelser omkring antal doseringer.


Det er et fælles ønske for kommuner og region at den nye samarbejdsaftale omkring IV-behandling kan implementeres hurtigst muligt. På grund af COVID-19-situationen er der dog i Vestklyngen indgået aftale om fælles implementering fra 1. september 2020, hvilket giver plads til den nødvendige kompetenceudvikling samt udarbejdelsen af nye retningslinjer, instrukser for administration samt aftaler med apotekerne om pakning af kasserne. Der udarbejdes fælles regionale retnings-linjer, Samarbejdsaftalen vil kunne findes på Sundhedsaftalen.rm.dk og i Vestklyngen vil Fokus-gruppen Sundhed for Voksne nedsætte en tværsektoriel følgegruppe, med henblik på at sikre en robust implementering af samarbejdsaftalen i Vestklyngen (Kommissorium vedlagt som bilag).

Sideløbende med den politiske godkendelse i Regionsrådet, er der arbejdet på modeller for afregning og monitorering/evaluering.

Vestklyngen har tidligere vedtaget afregningsmodellen for perioden 1. juni-31.august 2020, derefter vil alle kommuner og hospitalsenheder følge samme afregningsmodel:

1.


Standardforløb med op til 3 behandlinger pr. dag i gennemsnitligt 3 dage (gælder forløb på 1-6 dage): 2.999 kr.

2.


Dagstakst for 7. dag og frem (max 28 dage) med op til 3 behandlinger: 1.000 kr.

3.


Forløbstakst pumpe og væske med 1 behandling pr. dag i gennemsnitligt 3 dage (gælder forløb på 1-6 dage): 1.000 kr.

4.


Dagstakst pumpe og væske med 1 behandling pr. dag: 333 kr.

Beslutning

Vedtaget som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

7. Kapacitetsanalyse på medicinske afdelinger (15.00-15.30)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.
at Klyngestyregruppen beslutter, om der på baggrund af oplægget fra HE Vest skal arbejdes tværsektorielt med nye initiativer.Udviklende, handlingsrum

Sagsfremstilling

Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Finansministeriet har iværksat en analyse af kapacitetsanvendelsen på de medicinske afdelinger. Formålet med analysen var:

a) at give et indblik i den nuværende kapacitetsanvendelse

b) at afdække bedste praksis i forhold til initiativer, der kan forbedre og optimere arbejdsgangene på afdelingerne og derigennem optimere udnyttelsen af den nuværende kapacitet.

Analysen er kvalitativt funderet og baseret på syv udvalgte case-afdelinger på tværs af medicinske specialer (lungemedicin, geriatri, intern medicin), de fem regioner og specialiseringsgrader i form af regions-hospitaler og et universitetshospital, som tilsammen har til formål at repræsentere medicinske afdelinger i Danmark. (Lungemedicinsk afd HE Vest er én af de syv caseafdelinger)

HE Vest fremlægger på Klyngestyregruppens møde overvejelser i relation til analysens konklusioner.


Analysen har kortlagt ni gennemgående udfordringer i relation til kapacitetsudnyttelsen på de medicinske afdelinger.


Analysen peger på 20 initiativer som kan understøtte en mere optimal kapacitetsudnyttelse.

Region Midtjylland har i regi af sundhedsdirektørkredsen i Danske Regioner peget på følgende initiativer fra kapacitetsanalysen, som vi i forvejen arbejder med, men som vi ikke er helt i mål med og derfor forsat vil have fokus på:

  • Initiativ nr. 2: Direkte adgang til specialiseret rådgivning / behandling
  • Initiativ nr. 5: Timing af udskrivning og indlæggelse
  • Initiativ nr. 9: Patientansvarlig læge
  • Initiativ nr. 18: Tværsektorielt samarbejde om udskrivningsprocessen


Desuden har Region Midtjylland opmærksom på, at følgende regionale planer og indsatser omhandler samme målgruppe:

  • Initiativ nr. 8: Målrettet håndtering af patienter med multible lidelser, indgår som fokusområde i regionens sundheds- og hospitalsplan (pt. i høring).
  • Initiativ nr. 20: Sikker overgang til eget hjem omfatter initiativet ”Kom Godt Hjem”, som er et delprojekt under Regions Midtjyllands DÆMP-satspuljeprojekt 2016-19.
  • Sundhedsaftalen: Sammen om ældre – først med fokus på den akutte indsats.
  • Fælles visitationsenheder


Sundhedsstyregruppen ønsker at arbejde videre med rollefordelingen mellem sektorerne i forbindelse med tidlig opfølgning efter udskrivning og at inddrage klyngerne og få deres syn på en fælles ambition for indsatsen. Sundhedsstyregruppen har endvidere foreslået, at faggrupper på tværs af klyngerne – fx i en workshop – danner fælles viden om målgruppen, indsatserne, og effekter / ikke-effekter. Fagpersonerne kan give forslag til nye prøvehandlinger eller anbefalinger til mulige fælles modeller, hvor der tages højde for geografiske forskelle / vilkår.


Initiativkataloget fra kapacitetsanalysen kommer til at være et naturligt input i dette arbejde, herunder særligt initiativ nr. 18: Tværsektorielt samarbejde om udskrivningsprocessen. (SUPL bærer opgaven videre).


Såfremt Vestklyngen griber (nye) initiativer fra kapacitetsanalysen, ønskes orientering til koncern-ledelsen og Sundhedsstyregruppen med henblik på eventuel koordinering og spredning.

Vestklyngen har igangsat et arbejde via Digitale IT-initiativer med henblik på at udvikle en løsning med henblik at skabe mere nøjagtighed i forhold til udskrivelsestidspunktet – svarende til initiativ 6 i materialet.

Beslutning

Analysen bærer præg af at være udarbejdet inden Covid-perioden.

Den nedsatte arbejdsgruppe mellem kommuner, Region og AP arbejder videre med digitale IT-initiativer – herunder at benytte kunstig intelligens/robotteknologi til en mere præcis fremskrivning af forventet udskrivelse. (Initiativ 6)

En refleksion at analysen ikke har inddraget kommuner og Almen praksis i væsentlig grad, jvf Sundhedsaftalen og det sammenhængende sundhedsvæsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

8. Samarbejdsaftale omkring Apopleksiteams (15.30-15.45)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter perspektiver på udbyttet af en tværsektoriel samarbejdsaftale omkring Apopleksiteams i Region Midtjylland.

Sagsfremstilling

Primo marts blev høringsmateriale vedr. ny samarbejdsaftale "Apopleksiteams i Region Midtjylland – udgående og rådgivende funktion for borgere med apopleksi på hovedfunktionsniveau" udsendt fra den tværsektorielle arbejdsgruppe.


Kernen i samarbejdsaftalen er:

  • Samarbejdsaftalen omfatter patienter med apopleksi på hovedfunktionsniveau, som udskrives fra akut apopleksiafsnit i Hospitals-enheden Vest eller Aarhus Universitetshospital.
  • APO-teamet varetager ikke-afsluttede hospitalsopgaver i borgerens eget hjem efter udskrivelse fra hospitalet.
  • De udgående og rådgivende apopleksiteams skal være tværfagligt sammensat, og skal som minimum bestå af læge (neurolog/geriater), fysioterapeut, ergoterapeut og sygeplejerske med stor neurofaglig viden. Ved behov skal de udgående og rådgivende teams kunne indhente rådgivning eller henvise patienten til andre faggrupper, eksempelvis diætist, logopæd eller neuropsykolog.
  • Klyngerne afholder audit en gang årligt for at sikre kvaliteten i indsatsen.
  • Klyngerne evaluerer en gang årligt det tværsektorielle samarbejde.
  • Der er mulighed for at udvide modellen lokalt.

Modellen for udgående og rådgivende apopleksiteams, lægger sig tæt op ad de modeller, som allerede er etableret i klyngerne.

Den nye model adskiller sig ved, at den skaber grundlag for et tættere samarbejde mellem hospitalet og kommunen
om at sikre
kvaliteten i patientforløbene, og at den beskriver, hvordan parterne følger op på samarbejdsaftalen. Som følge heraf er det ikke forventningen, at modellen medfører øgede udgifter for hverken region eller kommuner, eller skaber opgaveglidning.


Udkast til samarbejdsaftale er udarbejdet af en tvær-sektoriel arbejdsgruppe bestående af en kommunal repræsentant fra hver klynge samt regionale repræsentanter fra hver hospitalsenhed fra både hovedfunktionsniveau, regionsfunktionsniveau og højtspecialiseret niveau.

Beslutning

Herning kommune ønsker en drøftelse af formålet med APO-teamet, som ikke i dag opleves at give mening i kommunen.

Neurologisk afdeling, HEV, sender invitation til kommunerne for at drøfte implementering og monitorering af den nye samarbejdsaftale - og hvordan den tænkes ind i en Vestklyngesammenhæng. Eksempelvis inddrage erfaringer og indsatser fra projekt Kom Godt hjem.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

9. Lærings- og kvalitetsteam hoftenærebrud, LKT-Hofte Skriftlig orientering (15.45-15.47)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Projektets overordnede mål er, at sikre patienter på tværs af landet et ensartet højt kvalitetsniveau i behandling og rehabilitering.

Kvaliteten i behandlingen er siden 2003 målt med databasen Dansk Tværfaglig register for Hoftenære Lårbensbrud. Databasen har vist, at der er en ret stor variation i behandlingskvaliteten på tværs af landet. Den nationale variation har været anledningen til etableringen af LKT Hoftenære lårbensbrud.


Kvaliteten i behandlingen i Region Midtjylland har dog altid været høj og blandt det bedste i Danmark. Dette er senest dokumenteret i Dagens Medicins kåring af Danmarks Bedste Hospital, hvor alle hospitaler i Region Midtjylland på baggrund af data fra 2018 ligger blandt de 8 bedste behandlingssteder i Danmark. Hospitalsenheden Vest er i behandlingen af hoftenære lårbensbrud placeret på en 3. plads.


Hospitalsenheden Vest og Herning Kommune deltager i LKT Hoftenære lårbensbrud.


Mål 1

Reducere mortaliteten. At øge 30-dages overlevelsen med 20% fra nationalt 90% til 92%.


For patienter med hoftenære lårbensbrud opereret i Hospitalsenheden Vest er overlevelsen i perioden januar 2018 til februar 2020 stabilt 91% med en variation fra 81% til 100% fra måned til måned.

For patienter med hoftenære lårbensbrud opereret i Hospitalsenheden Vest er mortaliteten dermed ikke reduceret. Men samtidig var udgangspunktet ved projektets start meget tæt på målsætningen.


Der er i HEV arbejdet med optimering af modtagelsen af patienten; væskebehandling, hurtigere billeddiagnostik, hurtigere operationsindikation, hurtigere smertebehandling med femoralisblokade eller epidural.

Disse tiltag har betydning for varigheden fra ankomst til operation – som kan have en indflydelse på 30-dages mortaliteten.


Delmål

Hurtig operation. At mindst 75% af patienter opereres inden for 24 timer efter ankomsten.


Andelen af patienter med hoftenære lårbensbrud opereret i Hospitalsenheden Vest, der opereres inden for 24 timer er i perioden januar 2019 til februar 2020 82%. I 2018 var andelen 71%

I HEV er andelen af patienter, der opereres inden for 24 timer efter ankomsten steget med 11 procentpoint.


Mål 2

Reducere morbiditeten – målt ved 1 års mortaliteten. At reducere 1 årsmortaliteten med 10% fra nationalt 28% til 25%.

Herning Kommune har deltaget i projektet - indsatser i relation til Mål 2 er dermed primært varetaget af Herning Kommune.


For patienter med hoftenære lårbensbrud opereret i Hospitalsenheden Vest er 1 års mortaliteten i perioden januar 2018 til februar 2020 stabilt 22% med en variation fra 35% til 4%.

For patienter med hoftenære lårbensbrud opereret i Hospitalsenheden Vest er 1-årsmortaliteten ikke reduceret, men samtidig ligger mortaliteten under målsætningen.


Beslutning

Orienteringen taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

10. Hjerte Com Midt – Skriftlig orientering (15.47-15.49)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Afrapportering fra HjerteKomMidt 2019 blev offentliggjort efter Sundhedskoordinationsudvalgets møde 28. maj 2020. Sundhedsstyregruppen drøftede afrapporteringen på møde 7. maj 2020 og besluttede at opfordre klyngerne til at drøfte den lokale indikator-opfyldelse og udvikling siden sidste afrapportering. Dette med henblik på målrettet arbejde mod at opfylde indikatorerne, herunder særligt indikatoren for stigning i arbejdskapacitet, der er en væsentlig indikator for effekt af indsatsen.

Sundhedskoordinationsudvalget opfordrer klyngerne til at drøfte "Antal borgere registreret med en genop-træningsplan i HjerteKomMidt for opgørelsesårene 2019, 2018 og 2017 fordelt på klynger".


Vestklyngen har gode resultater, men har i regi af Fokusgruppen Sundhed for voksne d. 10. juni
2020 drøftet mulige fremtidige initiativer og opmærksomheds-punkter. Det er forventeligt, at faglig arbejdsgruppe for hjerte-rehabilitering vil udarbejde en plan med henblik på målopfyldelse på hjerte-rehabiliterings-indikatorerne. Forventeligt vil gruppen prioritere rygning og arbejdskapacitet.

Beslutning

Orienteringen taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

11. Ledsageraftalen (15.49-15.51)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Nogle kommuner oplever det svært at komme igennem med samarbejdsaftalen om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalskontakter.

Ofte er der tvivl om hvorvidt de ansatte på afdelingerne kender aftalen, da de forholder sig uforstående overfor det kommunale ønske til ledsagelse.


Ledsageraftalen blev senest drøftet i klyngestyregruppen august 2019. Her blev det besluttet, at Fokusgruppen Sundhed for voksne skulle se nærmere på brugen af ledsageraftalen og vurdere, om der er brug for nye initiativer i forhold til denne. Der blev udtrykt særlige udfordringer ved akutte, psykiatrisk syge borgere.



Kommune

2017

2018

2019


Herning

116.756,34

76.574,23

49.361,13


Holstebro

6.329,39

56.016,98

190.456,79


Ikast-Brande

647.021,07

490.480,22

500.381,36


Lemvig

-271.953,03 (27.908,45)

81.865,86

76.731,51


Ringkøbing-Skjern

107.365,90

297.291,98

210.850,63


Struer

24.025,44

424.185,09

60.242,27





1.088.023,69

I udgifterne for 2018 ligger ressourcetunge enkeltsager fx i HE Vest en borger fra Ikast-Brande kommune – 290.000 kr. samt en borger fra Struer kommune – 160.000 kr. Struer kommune har ligeledes haft en borger på AUH som kostede 135.000 kr.


Fokusgruppen Sundhed for voksne drøftede d 10. juni 2020 Ledsageraftalen. Der er stor variation i tilbagemeldingerne fra kommunerne i forhold til oplevelser med aftalen


Inden for psykiatrien er der fortrinsvis socialrådgiverne, der håndterer ordningen.

Indenfor somatikken er det afdelingssygeplejersken eller en koordinerende sygeplejerske, der har ansvaret for at indgå aftalen. Hospitalet har beslutningskompetencen i forhold til behovet for ledsager.


Fokusgruppen Sundhed for voksne følger op med lokale brush-up på aftalen.

Ledsageraftalen findes på: https://www.sundhedsaftalen.rm.dk/sundhedsaftalen-2019-2022/samarbejdsaftaler/ledsageraftale/

Beslutning

Orienteringen taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

12. Evt samt punkter til kommende møde (Kl 15.51-16.00)

Det indstilles

Orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Punkter til kommende møde:

  • Nærhedsfinansiering 20-21 - status

Beslutning

  • Statusrapport fra aktiv patientstøtte – deltager på august-møde
  • Ønske om tydeligere styring efter sundhedsaftalen - stop op, hvor er vi i samarbejdet i forhold til Sundheds-aftalens målsætninger og de beskrevne kvalitets-indikatorer.
  • Test af personale på plejecentrene- fælles model under udarbejdelse. Holstebro kommune er repræsenteret. Oplæring af medarbejdere forventes opstartet i august. Orientering fra KOSU eller Regionen om procedurer gældende for ferieperioden. Hvem kan pode/ kompetenceniveau? Det kræver en viden og forståelse, eksempelvis hvordan værnemidler benyttes korrekt. Status på test set up på mødet i august.
  • Fremtidigt punkt: Statslig analyse af socialområdet. – tages evt op på november-møde.


Næste møde afholdes fysisk i Holstebro d 27. august.

Tilbage til toppen