Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klyngestyregruppen Vestklyngen HEV
den 12. november 2020 kl. 08:30
i meet.rm15@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-52-101-2-15

1. Godkendelse af dagsorden

Det indstilles

at Klyngestyregruppen godkender dagsordenBeslutning

Sagsfremstilling

Mødeleder: Pia Ulv Helleland

Afbud: Poul Michaelsen, Merete Kjærsgaard Kristensen, Ida Gøtke,

Søren Liner og Lone Becker deltog fra punkt 4


Vejledning til opkald:

  • Anvend Google Chrome udenfor Citrix
  • Vælg hjemmesiden: rooms.rm.dk
  • Vælg Video kald
  • Indsæt: meet.rm15@rooms.rm.dk – tryk Enter

Beslutning

 Godkendt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

2. Hvad er vi optagede af?

Det indstilles

Medlemmerne i Klyngestyregruppen giver en kort status på, hvilke udfordringer og indsatser, der i øjeblikket kræver opmærksomhed. Orienterende

Sagsfremstilling

Medlemmerne af Klyngestyregruppen overvejer forud for mødet, om der er udfordringer eller indsatser, som Klyngestyregruppen skal orienteres om – herunder om der er emner som ønskes drøftet på kommende møder i Klyngestyregruppen.

Punktet indeholder i øvrigt generel information om status på byggeriet af Regionshospitalet i Gødstrup.

Beslutning

PLO/AP:

Der er en dialog på vej mellem AP og Børne-Ungeafdelingen pga et par sager med børn som desværre ikke er set i AP, men ved indlæggelsen i B&U har fremvist et uhensigtsmæssigt sygdomsbillede.

HE Vest:

Opblusen i Covid-19-aktiviteter – HE Vest har flere gange haft behov for at flytte patienter til andre hospitaler med henblik på en mere hensigtsmæssig fordeling af covid-belastningen i Region Midtjylland.

Indtil videre er "normal-hospitalet" drevet sideløbende. Nu ses en tendens til fald i Covid-19 igen.

Reg. Psyk:

Ro på covid-mæssigt. Der er kommet mere kontrol på belægningssituationen. I psykiatrien er der etableret et psykosocialt beredskab målrettet minkavlerbranchen – incl indsatser for børn – er kommunikeret via pressen. Det blev aftalt at psykiatrien sender information vedr det psykosociale beredskab til kommunerne.

Se i øvrigt bilag samt opfordring til at indsende kontaktpersoner til specialkonsulent Kim Centio på kim.centio@ps.rm.dk

RKSK:

Aktiviteter i relation til Covi-19 fylder fortsat – og naturligvis omkring minkavlerne. Har stor glæde af at drøfte testkapacitet løbende.

Holstebro:

Den øgede testaktivitet medfører også overraskende positive fund – blandt medarbejdere og dermed en del opgaver i relation til at sikre driften.

Udviklingsopgaver må vige for at give plads til covid-aktiviteterne i kommunen.

Struer:

Oplever et godt samarbejde med regionen i forhold til test. Smittetal heldigvis for nedadgående, men fortsat en "rød" kommune. Har haft dialog med plan2learn med henblik på at medarbejder selv booker tid til testning. Det kommende lederseminar er ændret til virtuelt møde via TEAMS.

Herning:

Det er genkendeligt at to dagsordner konkurrerer – covid vs normal drift.

Herning oplever stor udfordringer med udpegning af beredskabslæger.

Er udfordret at en meddelelse fra Neurologisk afd om udskrivelse af patienter der venter på plads til specialiseret rehabilitering i Hammel – kalder på en fælles drøftelse i Klyngestyregruppen.

Lemvig:

Er nu "blodrød" – særligt koncentreret i Thyborøn og dermed er også en del medarbejdere ramt/isoleret.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

3. Status på Alliancens initiativ 11 vedr Selvskade og Spiseforstyrrelser.

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.
at Klyngestyregruppen beslutter den videre organisering af opgaverne i forhold til en task force.
at Klyngestyregruppen beslutter, hvor opgaverne i forhold til kompetenceudvikling bør placeres.

Udviklende og beslutning

Sagsfremstilling

Klyngestyregruppen nikkede på mødet 2. juli 2020 til at indgå i arbejdet med initiativ 11.
I samme mødeforum fremlagde Holstebro kommune deres erfaringer med task force på spiseforstyrrelsesområdet – kommunerne i Vestklyngen var positive overfor løsningen.


Anbefalinger fra Alliancen er på 3 niveauer:

  • Tidlig og forebyggende indsats – anbefaling om kommunal task force
  • Tidlig og hurtig indsats ved selvskade – Centermodel- evt. en virtuel løsning.
  • Indsats til borgere med svær selvskade. Her er regionen i gang med at etablere selvskadeteams målrettet de sværest syge.

Både KOSU og DASSOS har givet opbakning til retningen i de foreslåede løsningselementer.


På mødet orienterer Regionspsykiatrien yderligere med seneste status på opgaven.

Beslutning

Klyngesekretariatet modtog i går d 11. nov en opfordring fra Alliancen for den nære psykiatri til at udpege en "projektleder" samt en ansvarlig fra hospital/kommune som kan deltage i opstartsmøde via video d 21. januar kl 15.00-17.00. Det vil være naturligt at regionen deltager i opstartsmødet fra psykiatrien, men også naturligt at kommunerne bliver repræsenteret.

Pia koordinerer, hvem der deltager fra kommunerne, Jens B D melder tilbage om Holstebro kan deltage i gruppen – der tilstræbes at Fokusgrupperne Sundhed for Børn & Unge samt Sundhed & Beskæftigelse er repræsenteret.

Der er en fælles opmærksomhed på at implementering af nye indsatser kan betyde at andre initiativer må nedjusteres med henblik på balance i ressourcerne.

Lemvig kommune melder kommunale repræsentanter ind til Anja Skaarup hurtigst muligt. Anja inviterer gruppen til et indledende møde inden opstartsmødet d 21. januar.


Der er i alt tre klynger samt én selvstændig kommune, der deltager i prøvehandlingen i 2021 og 2022.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

4. Strategi-plan i psykiatrien

Det indstilles

at klyngestyrestyregruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende

Sagsfremstilling

Regionspsykiatrien har igangsat en række initiativer. Initiativerne udspringer blandt andet fra udmøntningen af Psykiatriplanen fra 2017, Udviklingsplan for AUH Psykiatrien, budgetforlig samt nationale politiske beslutninger og krav. For at nå i mål med tiltagene har psykiatrien valgt 6 strategiske indsatsområder, der har som mål at indfri psykiatriens vision om bedre behandling og længere liv til flere med psykisk sygdom – på patientens præmisser:

1. Øget inddragelse og samarbejde med patienter og pårørende

2. Bedre sammenhængende patientforløb (sekundær sektor)

3. Behandling af høj kvalitet til de sværest syge

4. Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, på tværs af psykiatri, kommuner og praksissektor

5. Udvikling af hele Psykiatrien med afsæt i et stærkt AUH Psykiatrien

6. En god og attraktiv arbejdsplads - til gavn for borgerne


Strategisporene tager desuden udgangspunkt i at sikre en tydelig kobling til dels Psykiatriplanen fra 2017 og dels den nye Sundheds- og hospitalsplan for Region Midtjylland.


For alle seks indsatsområder er der opstillet et strategisk mål for 2024, ligesom der samlet set er opstillet en række indikatorer for løbende at kunne følge med i realiseringen af 2024 målene.


Endvidere er der for arbejdet udvalgt tre tværgående spor, der skal understøtte arbejdet med de strategiske indsatsområder:

7. Digitalisering/anvendelse af de teknologiske muligheder i behandling og til gavn for patienterne

8. Forbedringskultur og ledelse af forbedring

9. God og handlekraftig ledelse – i et sammenhængende psykiatrihospital


Tilgangen er langsigtede mål, men med kortsigtede milepæle. For alle indsatsområderne og de tre drivere er derfor prioriteret en række helt konkrete indsatser for 2020, der tilsammen udgør psykiatriens årsplan 2020.


Da flere af indsatserne på sigt vil komme til at få indflydelse på det tværsektorielle samarbejde gives der en orientering om arbejdet.

Beslutning

Tina Ebler fremlagde på mødet hvordan ambitionen for fremtidens psykiatri i Region Midtjylland ser ud – herunder seks strategiske spor:

1.


Øget inddragelse og samarbejde med patienter/pårørende

2.


Bedre sammenhængende patientforløb (sekundær sektor)

3.


Behandling af høj kvalitet til de sværest syge

4.


Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, å tværs af psykiatri, kommuner og praksissektor

5.


Udvikling af hele psykiatrien med afsæt i et stærkt AUH Psykiatrien

6.


En god og attraktiv arbejdsplads – til gavn for borgerne.


Anerkendelse fra gruppen i forhold til de mange strategiske overvejelser.


Almen Praksis oplever en stigning i antal afviste henvisninger – og stiller spørgsmål ved om rammerne er de rette. Det er et stort problem at der i de afviste henvisninger anviser til kontakt til privatpraktiserende psykiatere som patienterne enten ikke har råd til eller som der ikke geografisk er mulighed for. Regionspsykiatrien igangsætter et arbejde med Almen Praksis og kommunerne vedr henvisnings-mulighederne – og initiativer som tager afsæt i PPR.

Psykiatrien følger de nationale rammer for, hvilke patienter skal være i psykiatrien. Problematikken handler også om, at der er lang ventetid til PPR, hvilke betyder, at børn og unge i stedet bliver henvist til psykiatrien i stedet – ofte efter pres fra forældrene. Ønsket er, at man kommer til at arbejde mere med det i 10-års planen for psykiatrien.


Rekrutteringsplan for speciallæger efterlyses – der er meget fokus på rekruttering og fastholdelse af speciallæger i psykiatrien og det kører i spor 5 og 6.


Er belægningsprocenten mon påvirket af ændret sengeantal? Der etableres nye sengepladser i Horsens samt nye retspsykiatriske pladser. Jo bedre vi bliver til at behandle patienter i det nære, jo mindre bliver behovet for indlæggelser og jo færre indlæggelsesdage. Derfor har psykiatrien bl.a. oprettet udgående teams, fremskudt funktion mv.


Anja, RKSK, spørger om sammenlægningen mellem akutmodtagelserne fra Psykiatri og Somatik involverer kommunale repræsentanter. Er Akutfagligt råd fx involveret – har det betydning for andet end de interne processer? Kommunerne har ikke været en del af arbejdet, men psykiatrien tager det ind i overvejelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

5. Evaluering af social-området

Det indstilles

at gruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende

Sagsfremstilling

Der blev med finansloven 2020 afsat midler til en ”evaluering af den nuværende planlægning og organisering af handicapområdet med henblik på at styrke indsatsen, den nationale vidensdeling og sikre den mest hensigtsmæssige opgavefordeling mellem kommuner og regioner”. På mødet vil regionspsykiatrien kort orientere om, hvor langt man er i ovenstående analyse.

Beslutning

Overordnet foregår arbejdet efter planen - og KL har inviteret kommunerne ind – i tre spor:

  1. National afdækning/kortlægning af det specialiserede område – her man langt og arbejdet forventes færdiggjort ved udgangen af 2020
  2. Model for beskrivelse af specialiseringsniveauer med henblik på specialeplanlægning – der er udarbejdet forslag til en model, som forventes klar om et par måneder. Herefter afprøvning i to pilotprojekter inden for områderne "autisme" og "erhvervet hjerneskade"
  3. Fremadrettede initiativer/løsningsforslag - Erfaringerne fra pilotprojekterne vil blive inddraget i evalueringens 3. spor ift. hvilke initiativer, der skal bringes ind i den politiske proces.


I Vestklyngen er der behov for et forum til drøftelsen af, hvordan opgaver fordeles hensigtsmæssigt – følges op på senere møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

6. Status på den nye IV-aftale

Det indstilles

at orienteringen tages til efterretning. Orienterende

Sagsfremstilling

Den nye regionale aftale om IV-behandling i nærområdet trådte i kraft 1. sept. 2020. Aftalen er implementeret både i kommunalt og regionalt regi.

I HE Vest er læger og sygeplejersker undervist i aftalens elementer samt metoden Fælles Beslutningstagen, som er det redskab, der skal anvendes til i samarbejde med patienten at tage beslutning om selvadministration efter udskrivelsen.


Data følges og sendes løbende til de respektive afdelinger. Derudover forventes afholdt en workshop for tovholdere i hospitalsregi med henblik på opfølgning på implementering af aftalen herunder Fælles Beslutningstagen.


Den Tværsektorielle følgegruppe - nedsat i regi af Fokusgruppen Sundhed for Voksne - afholder månedlige møder, hvor konkrete problemstillinger og arbejdsgange drøftes. I dette regi er aktuelt drøftet IV-behandling i eget hjem eller sygeplejeklinik. Udgangspunktet er, at borgeren modtager behandlingen i kommunal sygeplejeklinik. Forud for udskrivelsen er der en mundtlig dialog mellem den udskrivende afdeling og kommunen, hvor den kommunale sygeplejerske tager endelig stilling til, hvor borgeren skal modtage behandling.


Nedenstående data viser antallet af registrerede patienter, som er udskrevet til IV-selvadministration og IV-behandling i kommunalt regi fra HE Vest i sept. og okt. Data i forhold IV-behandling i kommunalt regi er ikke komplette, hvorfor der kan være divergens til kommunale data. Der er fokus på implementering af korrekt dokumentation af indsatsen i både regionalt og kommunalt regi.


Kilde: BI-portal


Beslutning

De præsenterede data matcher ikke de data kommunerne har i egne systemer. Der kan være registreringsarbejdsgange i begge sektorer som har brug fr implementeringstid. Opfølgning i gruppen løbende.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

7. Kom godt hjem - Skriftlig orientering

Det indstilles

at gruppen tager den skriftlige orientering til efterretning

Sagsfremstilling

Implementeringsgruppen for Kom godt hjem har gennemgået og justeret arbejdsgange og indhold i indsatserne Modtagebesøg og Udskrivningsmøder via video.

Der er fortsat behov for at fokusere på implementering, så det bliver en naturlig del af den daglige drift og dermed sikre at indsatserne bliver gennemført, så de allersvageste ældre borgere får samme tilbud uanset bopæl.

For at skabe fremdrift i indsatserne afholdes workshop for kommunale og regionale tovholdere i 4.kvartal 2020, hvor funktionsledere inviteres til at deltage med det formål at sikre ledelsesforankring.

Evaluering af Udskrivningsmøder via video gav indikation om mærkbar effekt på andelen af genindlæggelserne. Der vil derfor være en løbende monitorering af indsatserne.

Beslutning

Taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

8. Forståelsespapiret bag Fase 1-2-3 – Skriftlig orientering

Det indstilles

at gruppen tager den skriftlige orientering til efterretning

Sagsfremstilling

På mødet i Sundhedsstyregruppen 3. september fik arbejdsgruppen bag forståelsespapiret til opgave at lave udkast til et revideret forståelsespapir, specifikt ift. at der måske ikke længere er brug for fase 1.

Arbejdsgruppen er fortsat i proces med en revision. Med afsæt i beslutning fra Klinikforum 14. august forventes det, at det fælles udgangspunkt er, at vi er i fase 2 ud fra følgende begrundelse:

I begyndelsen af epidemien var der enighed om at tage udgangspunkt i en fase 1, hvor indlagte borgere med COVID-19 først blev udskrevet til kommunal pleje, når de var smittefri. Dvs. at disse patienter af hensyn til risikoen for smitte forblev indlagte, selvom de ikke længere havde brug for hospitalsbehandling. Baggrunden for denne løsning var, at det i foråret 2020 var en ny opgave at pleje og at isolere borgere, der kunne smitte med COVID-19. Desuden var der begrænset adgang til værnemidler.

Efterfølgende er der blevet opbygget kompetencer generelt i sundhedsvæsenet i forhold til at kunne håndtere risiko for smitte med COVID-19. Der er faglige retningslinjer på området og adgang til værnemidler i alle sektorer.


Dertil kommer, at hospitalerne nu skal behandle patienter med COVID-19 samtidig med, at den almindelige aktivitet opretholdes, og at de behandlinger, der blev udsat i foråret, nu gennemføres. Presset på kapaciteten på hospitalerne er derfor samlet set større nu end i foråret, hvor der blev lukket ned for store dele af den almindelige aktivitet på hospitalerne.


Fase 1 udgår derfor, og det fælles udgangspunkt er fase 2, hvor patienter med COVID-19 på lige fod med andre patientgrupper kan udskrives, når de ikke længere har behov for hospitalsbehandling, også selvom de har behov for pleje i kommunalt regi.


Der er planlagt yderligere drøftelse med PLOM.

Beslutning

Alle hospitaler i Region Midtjylland er i fase 2 fase 1 udgår.


Lene tilretter 1.30.50.21 COVID-19 - Supplerende udskrivelsesvejledning, HEV jvf seneste udspil fra SUPL, som angiver, at det reviderede Forståelsespapir træder i kraft d 23. november. Det reviderede forståelsespapir er godkendt i Sundhedsstyregruppen d 9. november 2020. Forslag til ny supplerende udskrivelsesvejledning (vedhæftet) sendes direkte til Klyngestyregruppens mdelmmer mhp hurtig sagsbehandling.


Vedr. Fase 3 er der store kommunale udfordringer med rekruttering af beredskabslæger – en PLO-opgave at byde ind på dette.

Supplerende nævnes, at der ikke på nuværende tidspunkt er kommuner som byder ind med fælles covid-afsnit.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

9. Evt.

Beslutning

Intet til evt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

10. Næste møde

Det indstilles

at gruppen vurderer behov for extraordinære møder.

Sagsfremstilling

Næste ordinære møde i Klyngestyregruppen er planlagt torsdag d 4. februar

2021.

Forslag om extraordinært møde i gruppen med henblik på gensidig status på covid-området:

Onsdag d 9. december 2020 kl 12.30-13.30

Beslutning

Vi fastholder planerne om et extraordinært Covid-relateret Klyngestyregruppemøde 9. december – Punkter til drøftelse sendes til Lene senest d 7. december

Tilbage til toppen