Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klyngestyregruppen Vestklyngen HEV
den 21. maj 2021 kl. 08:30
i video: meet.rm34@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-52-101-2-15

1. Godkendelse af dagsorden samt punkter til evt. (8.30-8.35)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen godkender dagsorden Beslutning


Sagsfremstilling

Mødeleder: Pia Ulv Helleland


Afbud:

Gæster: Pkt. 4 Jacob Pedersen, Finn Møller, HEV


Velkommen til Anette Colding Brun, Holstebro Kommune


Referat kan findes på Sundhedsaftalen.rm.dk forventeligt 14. juni, hvis ingen anmodninger om rettelser modtages.

Beslutning

Godkendt som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

2. Hvad er vi optagede af? (8.35-9.00)

Det indstilles

Medlemmerne i Klyngestyregruppen giver en kort status på, hvilke udfordringer og indsatser, der i øjeblikket kræver opmærksomhed. Orienterende

Sagsfremstilling

Medlemmerne af Klyngestyregruppen overvejer forud for mødet, om der er udfordringer eller indsatser, som Klyngestyregruppen skal orienteres om – herunder om der er emner som ønskes drøftet på kommende møder i Klyngestyregruppen.

Beslutning

PLO:

Mere normale tilstande – pr 1. juni fysisk fremmøde i konsultationen fremfor telefonkonsultationer.

Må igen se børn med symptomer – blot de ikke kommer fra en husstand med covid-symptomer. Akut vurdering af børn 6+ - voksne kan ses i praksis i ydertider og anvendelse af bagindgange.

Har afviklet åbent hus på medicinsk afdeling for almen praksis.

Fyraftensmøde for almen praksis afviklet.

En del frustrationer i samarbejdet mellem PPR og BUA – afviste henvisninger til BUA.

Opgaver med dosisdispensering giver en del udfordringer – PLO anbefaler at der ikke startes flere op på nuværende tidspunkt.

HEV:

Optaget af initiativer ift hoftenærefrakturer – 30 dages mortalitet er steget. En tværsektoriel audit er igangsat – alle kommuner er involveret med henblik på at se på initiativer både før, under og efter udskrivelserne.

Vedr. covid er der ganske roligt med meget få indlagte – ingen i respirator. Nuværende status er at indlagte er yngre og har en liggetid på ca 3 dage.

Reg. Psyk:

Regionsfunktioner er flyttet retur til AUH-psyk med udefunktioner – dette på grund af nuværende rekrutteringsudfordringer på lægesiden – flytningen er godkendt af Sundhedsstyrelsen. Derudover ligger hovedfunktionsbehandlingen, hvor langt de fleste patienter behandles, stadig i vest.

I forhold til fremadrettet rekruttering og fastholdelse ser psykiatrien positivt på situationen, da flere læger ønsker at være i vest. Håber på snarlig ansættelse af ny afdelingsledelse – der er ansøgere til stillingerne.

Ikast-Brande:

Arbejdsgiveransvar hos borgere i respiratorbehandling.

Kommunen har ansat en hygiejnesygekonsulent, som har mange års erfaring fra Hospitalsenhedens Vest Hygiejneorganisation og er uddannet hygiejnesygeplejerske.

Ringkøbing-SKjern:

Byrådet har sat en retning på at samle alle aflastnings-pladser, så går til budgetkonferencen med en anlægssag på dette -  inkl. to aflastningspladser til Handicap og Psykiatri. Benchmarkingproces i forhold til normering på ældrecentrene med henblik på korrekt normering.

Samarbejdspartnere omkring den nære sundhedsvæsen har været til drøftelse – blandt andet m KLU. Har fået to nye praksiskonsulenter – sender kontaktdata til Jørgen Buch efter mødet.

Herning:

Er meget optaget af psykiatrien – sammenhængen mellem regionspsykiatri og kommunal psykiatri - kunne være et fremtidigt emne i gruppen.

Rekrutteringsudfordringer fylder.

Bæredygtighed – herunder social bæredygtighed – kunne være et fremtidigt emne i gruppen.

Udskrivelser opleves senere på dagen – er det en tendens? Beskriver en sag for et fremtidigt møde i gruppen – opfordres til at sætte udskrivende afdeling på data (Akutafd, HE Vest udskriver døgnet rundt)

Holstebro:

Oplever ligeledes senere udskrivelser.

Covid-udfordringen har fyldt meget – smitteudbrud på plejecentre, hvor smitteopsporingen er omfattende fordi den skal gå 14 dage bagud – også v vaccinerede.

Har ansat en hygiejnesygeplejerske.

De regionale tilbud er på vej ind i Center for Sundhed – spændt på forløbet.

Struer:

Videosamtalerne mellem almen praksis og de kommunale sygeplejersker vil de gerne fastholde.

Aktiviteten i sygeplejen er øget siden september, derfor igangsat strategiarbejde for fremtidens sygepleje

Dosisdispensering er måske et emne for gruppen på et senere møde – Struer deltager i et medicinprojekt som er afhængig af dosisdispensering.

Vil i efteråret gennemgå borgerforløb vedr. anvendelsen af antipsykotisk medicin.

Medarbejdere med covid-senkomplikationer fylder – måske skal der lægges pres på KL – uvist hvordan medarbejdergruppen skal betragtes.

Forskningsprojekt med afsæt i erfaringerne fra Covid-perioden - hvad har vi gjort anderledes og hvad kan vi lære af det?.

Også udfordret af rekruttering af SOSU.

Lemvig:

Ro på covid.

Optaget af besparelser – 9 mio. på social- og sundhedsområdet på få borgere.

Valgåret kan fornemmes.

Fokus på sygeplejen – opgaver, delegation, kompetencer og systematik.

Rekruttering og fastholdelse af elever.

Kigger på faldudredning i forhold til hoftenære frakturer.

Arbejder med en hygiejneorganisering, hvor instrukser skal operationaliseres lokalt – arbejder på en platform til fælles information. Vil gerne bakke op om et senere fokus på dosisdispensering i gruppen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

3. Hvad lærte vi af forårets epidemi i Holstebro kommune v. Anette Colding Brun (9.00-9.30)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter oplæg fra Holstebro Kommune.

Sagsfremstilling

I juni 2020 besluttede Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro at iværksætte en ekstern evaluering af den sundhedsfaglige indsats i den første periode af Covid19-epidemien, foråret 2020. Undersøgelsesrapporten foreligger nu (se bilag - Evalueringsrapport, Defactum).


Overordnet havde undersøgelsen et dobbelt formål:

  • fremadrettet læring.
  • afdække forbedringspotentialer på tværs af sektorer (kommune, hospital og almen praksis).


Evalueringen er bygget op omkring en kvantitativ undersøgelse, samt en kvalitativ undersøgelse, der tager udgangspunkt i konkrete borgerforløb. Repræsentanter fra almen praksis, hospital og kommune har været inddraget i undersøgelsen.


Den tidsmæssige afgrænsning af evalueringen er perioden fra 27. februar til 2. maj 2020, hvor 409 borgere i Holstebro Kommune var testet positive for coronavirus. Ud af de 409 borgere var 44 borgere fra ældreområdet (plejehjem og hjemmepleje) i Holstebro Kommune. Af disse 44 borgere var 19 borgere indlagt på hospitaler i Region Midtjylland i en eller flere omgange i ovenstående periode. Afsættet for evalueringen er disse 19 borgeres forløb.


Deltagerne i evalueringen fremhæver det som en væsentlig præmis for evalueringen, at der var meget lidt viden om COVID-19 i foråret 2020. Evalueringen skal ses i lyset af, at det er vanskeligt at vurdere datidens handlinger med nutidens briller. De mange skiftende retningslinjer i perioden 27. februar til 2. maj 2020 er et tegn på, hvor meget vidensniveauet udviklede sig. Samtidig havde den nationale teststrategi betydning for håndteringen af COVID-19 i Holstebro Kommune i foråret 2020. Den daværende teststrategi kan i dag ses som uhensigtsmæssig, men den skal ses i sammenhæng med den begrænsende testkapacitet på dette tidspunkt.


Evalueringen udpeger imidlertid en række temaer og anbefalinger, som Holstebro Kommune fremadrettet kan arbejde på med henblik på at forebygge smittespredning i kommunens ældresektor og håndtere fremtidige situationer af tilsvarende omfang.


De 11 anbefalinger, som rapporten peger på falder indenfor disse 7 temaer:

  • En national pandemiplan
  • Holstebro Kommunes hygiejneorganisering
  • Rengøring
  • Værnemidler
  • Personalets trivsel og sikkerhed
  • Understøttelse af drift
  • Tværsektorielt samarbejde, herunder adgang til specialiseret rådgivning.


Evalueringens anbefalinger sigter bredt - både til forhold på nationalt plan, i samarbejdet mellem sektorerne og på forhold internt i Holstebro Kommune.


Beslutning

Holstebro ser tilbage på i alt tre covid-toppe.

Forårets forløb har været genstand for en kvalitativ og kvantitativ undersøgelse.

Ud af 11 anbefalinger er der især ageret på hygiejneorganisationen og det generelle kompetenceløft på området.

De sidste smitteudbrud gav anledning til at genopfriske informationerne om dels brug af værnemidler samt generel adfærd.

I det tværsektorielle samarbejde bliver vi bedre, når vi står sammen.

I forløbet har det været væsentligt at også politikerne er opmærksomme på at data og analyse skal ses med den erfaring man havde på daværende tidspunkt.


Den kommunale læring er, at på plejecentrene er det en kerneopgave at skabe et hjem for borgeren i den sidste tid – dette udfordres af en covidperiode.


HE Vest' erfaringer er, at en stærk ledelsesforankring er en primær driver for en god hygiejneorganisation – også når hyggen skal balancere med patient-/borger-/medarbejdersikkerhed.

En opmærksomhed på om man organiserer teams fremfor grupper/runder har stor betydning både i forhold til smittespredning, men også i forhold til smitte-opsporing.


HE Vest nævner, at de også var en væsentlig del af smittespredningen – ingen havde tilstrækkelige informationer på daværende tidspunkt – og covid-opgaven var placeret i Herning, og dermed et mindre fokus på situationen i Holstebro.


I kommunerne er der fokus på, at borgernes hjem på plejecentrene skal være hyggelige, fordi det er deres eget hjem. Derfor var det svært, at skulle gå over til det mere kliniske. Medarbejderne er ”det svage led” i forhold til smitten på plejecentrene. Det er medarbejderne, der flytter sig mellem borgerne, og bærer smitten mellem dem. Plejecentre skal ikke være "sygehuse", men personalet skal agere "som om".


Ringkøbing-Skjern oplevede, at top-down-ledelsen i perioden var nødvendig på grund af de mange nye instrukser.


Enighed om at det er en lærerig rapport.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

4. Flytning til Regionshospitalet Gødstrup (9.30-10.30)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.
at Klyngestyregruppen drøfter mulige opmærksomheder i flytteperioden.Orienterende

Sagsfremstilling

På mødet orienteres om:

  • Flytteprocessen v Jacob Pedersen
  • Aftaler om akutte patienter i flyttedagene v Jens Friis Bak
  • Koncepter vedr. Akut- og Ernæring v Ida Gøtke
  • Funktioner i Center for Sundhed v Ida Gøtke
  • Kommunikationsplan for flytning v Finn Møller

Indflytning i det nye hospital i Gødstrup er planlagt i to perioder – med fysisk flytning af ca. 100 patienter søndag d 26. september fra Holstebro-matriklen og søndag d 31. oktober fra Herning-matriklen. I flytte perioden indgås aftaler med andre hospitaler i regionen i forhold til fx håndteringen af akutte patienter på flyttedagene og i flytteweekenden.


Koncepter blandt andet vedr. akutte patienter, medicin og ernæring:

Akutkoncept:

·







Flere forløb end tidligere skal modtages via Akutmodtagelsen

o


Journaloptagelse i Akutmodtagelsen – bortset fra patienter der umiddelbart efter ankomsten tilgår et speciale.

o


Patienter modtages direkte i specialafdelingerne:

§
Patienten, der indlægges direkte fra specialernes klinikker.

§
Kvinden, der er i fødsel, og tidligt gravide < 12 uge med blødning.

§
Den psykiatriske patient, der indlægges under tvang "På røde papirer"

§
Patienten til elektiv undersøgelse, behandling eller operation

§
Den afklarede akutte patient. Ex. patienten med åben indlæggelse med mindre der er tale om anden (akut) sygdom end grundsygdommen.

§
Patienten til udtømning i forbindelse med en endoskopisk undersøgelse.

§
Patienten som overføres til færdigbehandling fra andet hospital.

·







Plan lægges indenfor 4 timer

·







Udskriver patienter, der ikke kræver yderligere intervention eller udskriver til ambulant opfølgning eller praktiserende læge.


Kost og Måltider:

·







Øget opmærksomhed på ernæringsscreening i alle afdelinger.


Medicinkoncept:

  • Patienterne medbringer i så vid udstrækning som muligt egen medicin i originalemballage.
  • Patienterne SAMscreenes ift. evne til selvadministration
  • Når patienten udskrives, gøres status på behandling og plan, og patienten kan tage såvel egen som nye lægemidler med sig hjem.
  • Lægen sikrer recept til længevarende behandling samt besked til egen læge via epikrisen og ajourfører FMK


Center for Sundhed, Holstebro:

I forbindelse med flytningen er der også åbnet decentrale klinikker i Center for Sundhed, Holstebro med tilbud for særligt borgere fra Holstebro, Lemvig og Struer kommuner.


Klinikfunktionerne i Center for Sundhed er planlagt på baggrund af overvejelser om blandt andet data, population, effektiv hospitalsdrift, patientsikkerhed og kvalitet samt muligheden for at så mange borgere som muligt tilbud tæt på.


Akutklinik i Lemvig:

I umiddelbar relation til lukningen af Holstebro matriklen vil Akutklinikken i Lemvig åbne primo oktober 2021 – også her for visiterede patienter. I Lemvig
findes på nuværende tidspunkt blandt andet også blodprøve-tagning og røntgen, som også modtager bookede patienter.


Som konsekvens af flytning og nye koncepter er der behov for øget fokus på patientens mødested, transportmuligheder mm. Ud over bilaterale møder mellem HEV og kommunerne deltager kommunikations-afdelingen på Fyraftensmøde for Almen praksis og møder med Praksiskonsulenterne med henblik på at sikre den rette informationsmængde på det rette tidspunkt.

På mødet deles opmærksomheder/bekymringer for det tværsektorielle forløb i flytteperioden.

Beslutning

Kort gennemgang af flytteproces ved projektleder Jacob Pedersen – særligt for Klyngestyregruppen med opmærksomhed på hvordan vi kan sikre så få borgere/patienter på landevejen på de to flyttedage, samt hvordan sikrer vi os, at det er de rette patienter, vi skal indlægge på flyttedagen og dagene op til.


I forhold til planlægning med henblik på at flytningen kan foregå så smidigt for borgerne som muligt, er HE Vest i gang med en bilateral møderække med kommunerne. Fra kommunerne er der en opmærksomhed på at almen praksis får en stor rolle som gatekeeper i flyttedagene – derfor vigtigt at almen praksis er med i dialogerne om kommunale muligheder.


Kommunikationschef Finn Møller orienterede kort om kommunikationsprocessen i relation til flytningen.


Flere kommuner benytter Facebook til information til borgerne – de deler gerne kommunikationsmateriale fra HEV.

Kommunikationsafdelingerne i kommunerne – kommunepostkassen – er den rette kanal til at dele kommunikationspakken.


På flyttedagen er der igangværende drøftelser om fordelingen af akutte patienter – det betyder også at kommunerne kan få borgere udskrevet fra andre hospitaler i tiden omkring flytning – svarende til tiden i covid-perioden.


Almen praksis pointerer, at det er vigtigt at gøre aftalerne så simple som muligt – det betyder også, at hospitalsvisitationen viderevisiterer opkald v behov og jvf aftalerne.


Med flytningen vil også det nye akutkoncept blive implementeret – HE Vest orienterede kort om pågående dialoger mellem akutafdelingen og de øvrige afdelinger med henblik på samarbejdsaftaler.


Nyt koncept for ernæring er udtænkt med afsæt i de begrænsede pladsforhold for produktionskøkkenet. Patienten kan selv bestille maden på en Ipad – udfra sygdomskategori og ønsker for måltidstidspunkt.


Kort orientering om funktioner i Center for Sundhed – en del funktioner er flyttet ind – lægevagten flytter ind 1. juni og i september følger røntgen, Hjerteklinik og Akutklinik.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

5. Fælles Sundhedsvisitation (10.30-11.00)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter oplæg og anbefalinger fra Udviklingsteam for Fælles Sundhedsvisitation.
at Klyngestyregruppen beslutter fremadrettet proces for Fælles Sundhedsvisitation.
at Klyngestyregruppen drøfter mulighederne for monitorering af effekten af Fælles Sundhedsvisitation.

                                   Orienterende og handlende

Sagsfremstilling

Regionsrådet bevilgede ifm. budget 2019 4,5 mio. kr. til etablering af Fælles Sundhedsvisitation i alle fem klynger. Midlerne er udmøntet til hospitalerne.

Sundhedsvisitationerne skal have udgangspunkt i de eksisterende hospitalsvisitationer, men skal i højere grad være i stand til at vejlede og koordinere alternativer til indlæggelser i samarbejde med kommuner, almen praksis og præhospitalet.


Formålet med Fælles Sundhedsvisitation er:

  • At alle borgere får den rette behandling (rette borger i rette seng)
  • Sammenhæng i akutte forløb
  • At flest mulige borgere kan behandles i eget hjem eller i det kommunale akuttilbud, hvis der ikke er behov for en akut indlæggelse.
  • At målet om lighed i sundhed understøttes på tværs af psykiatri og somatik
  • At de samlede ressourcer anvendes bedst muligt.


Klyngestyregruppen vedtog på mødet i februar 2021 at etablere en "Udviklingsgruppe" med henblik på afdækning af behov og muligheder i forhold til Fælles Sundhedsvisitation – herunder mulighederne for at følge effekten af nye initiativer.


Fokus i gruppens dialoger har været muligheder for alternativ til indlæggelse i vagttid, hvor egen læge sjældent er involveret, kørende lægevagter fra andre klynger er på vagt og lægevagtstelefonen dækkes af læger fra andre klynger – og dermed er der begrænset lokalt kendskab til mulighederne. Videoopkald fra lægevagtens telefonvisitation til plejecentre fungerer rigtig godt – det giver ikke mening at arbejde for en løsning i bilerne hvor lægevagten er på vejen, her ville "lægevagtsapp'en" derimod være en stor hjælp.


Gruppen har med udgangspunkt i den oplevede hverdag fra hospitalsvisitation, Akutteams, lægevagt og Almen praksis suppleret med erfaringer fra Randers- og Midtklyngen (bilag) udarbejdet et oplæg til en samarbejdsaftale (bilag) samt drøftet følgende anbefalinger:

  1. Antallet af telefon-indgange til kommunal akutfunktion tilpasses behovet ( lægevagtsvisitationen har et mål om visitation af patient på max 5 minutter – dette udfordres når man venter i telefonkøen til kommunen)
  2. Undlad at implementere konferencekaldet – alle parter oplever tidsspild ved dette.
  3. At der kommunalt drøftes og besluttes transport til Akutpladser – også siddende. Nuværende praksis medfører af og til indlæggelser pga. transportudfordringen
  4. Arbejde på mulighed for et kommunalt basislager af væske – herunder rammeordination – begrænsede handlemuligheder uden anden medicin end borgerens eget medfører indlæggelser i kommuner som ikke ligger tæt på hospitalet.
  5. Beslutning om beredskabspladser kommunalt med henblik på at sikre smidighed i de akutte situationer – antal Akutpladser er mindre interessante end mulighederne for at handle i en given situation.
  6. At alle RM's kommuner indgår i ordningen om APP'en Det nære behandlingstilbud, som i en opdateret udgave vil give lokale informationer til lægevagten.


Effekten af Fælles Sundhedsvisitation kan blive vanskelig at måle isoleret idet en stor del af aktiviteterne ligger kommunalt og i lægevagtsdelen og sideløbende kan der forventes initiativer på fx forebyggelige indlæggelser som vil påvirke data.


Ved hjælp af hospitalets BI-data er det muligt at følge:

  • Antal henvisninger til akutafdelingen – alders-, kommune- og diagnoseopdelt.
  • Akutte indlæggelser – alders-, kommune- og diagnoseopdelt.

Det er et stort ønske at kunne monitorere på:

  • Antallet af opkald fra lægevagt til kommunal akutsygeplejerske – dette vil kræve en ydelses-kode, dvs. en aftale m PLO.
  • Antallet af opkald som visitationssygeplejersken kan viderestille til kommunalt tilbud – håndholdt data med den usikkerhed det indebærer.

Beslutning

Gruppen efterspørger psykiatriens deltagelse i arbejdet med den fælles sundhedsvisitation. Det er gruppens ønske allerede nu at prioritere psykiatrien ind i aftalen selv om Sundhedsstyregruppen i første omgang har peget på somatikken.


Kommunerne er bekymrede over, om samarbejdsaftalen kan læses således, at hospital og almen praksis kan visitere til kommunale akutpladser.

Kommunerne er bekymrede over ønsket om aftaler for transport af borgere fra eget hjem til kommunal akutplads (på nuværende tidspunkt ikke hjemmel i lovgivning til at tildele en siddende transport fra eget hjem til kommunal akutplads). Mon det er muligt at monitorere på volumen/hyppighed, hvor vagtlægen må indlægge frem for at sikre transport til akutplads?


Udviklingsgruppen mødes igen efter klyngestyre-gruppemødet for at arbejde videre med bemærkninger fra klyngestyregruppen. I det videre arbejde skal regional og kommunal psykiatri inddrages.

Klyngestyregruppen godkender på næste møde et revideret materiale fra udviklingsgruppen. Herefter kan der nedsættes en arbejds-/implementeringsgruppe.


Der blev ikke på mødet taget yderligere beslutning om anbefalingerne fra udviklingsteamet i forhold til kommunal opbakning om lægevagts-app, rammeordination for væsker samt kommunale beredskabspladser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

6. Status på Sundhedsaftalen 2019-2023 (11.00-11.20)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter nuværende status – herunder drøfter anbefalingerne til kommende opmærksomhed.Orienterende og handlende

Sagsfremstilling

Med afsæt i de tre overordnede indsatsområder for Sundhedsaftalen 2019-2023

  1. Fælles investering i forebyggelse – først med fokus på rygning
  2. Sammen om ældre borgere – først med fokus på akutområdet
  3. Den nære psykiatri – først med fokus på mental sundhed hos børn og unge samt voksne borgere med svær psykisk sygdom.

Suppleret med de otte nationale mål for Sundhedsvæsenet er vedlagte status for Vestklyngen beskrevet.


Supplerende skal også nævnes, at der i Sundhedsaftalesekretariatet arbejdes med en status, som forventeligt kan deles medio maj i forlængelse af Sundhedstyregruppens møde. I den forbindelse har Fokusgruppen Sundhed for Voksne kort drøftet organiseringen af samarbejdet i Vestklyngen.


Med afsæt i statusrapporten anbefaler sekretariatet at Vestklyngen har øget fokus på:

  1. At antal genindlæggelser pr 1000 borgere i psykiatrien fastholdes eller reduceres yderligere.
  2. At antal færdigbehandlingsdage i psykiatrien reduceres med henblik på at de forholdsvis få borgere kan få en højere livskvalitet og tilbud i nærområdet – herunder sikre effektiv hospitalsudnyttelse
  3. Nedbringe antallet af forebyggelige indlæggelser pr 1000 ældre – En konkret lokal indsats kunne evt. rettes på kommunale plejecentre.

Beslutning

Som supplement kan nævnes fra Sundheds-styregruppens drøftelse af midtvejsstatus at der lægges an til en workshop og en opmærksomhed på overvægt. Samarbejdsaftalen vedr palliation skal tænkes ind – Fokusgruppen Sundhed for voksne afdækker, om der er læringspunkter fra Midtklyngens projekt "Livets afslutning".


Forslag 1 og 2 kalder på en dybere beskrivelse – og mere konkrete mål. Der blev opfordret til at dykke længere ned i fx handleplaner, da genindlæggelser i psykiatrien har et andet mønstre end i somatikken.


Pkt. 1 og pkt. 2 hænger sammen, da genindlæggelser har indflydelse på kapaciteten. I psykiatrien skelnes mellem hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige genindlæggelser og derfor kan det ikke sammenlignes med somatikken. En hensigtsmæssig genindlæggelse er en del af behandlingen. En uhensigtsmæssig genindlæggelse er, der hvor psykiatrien er nødt til at udskrive patienten lidt for tidligt pga. kapacitets-udfordringer.


Hvilke paralleller kan vi trække på, når det kommunale psykiatri-set-up skal geares til omlægningen af den regionale psykiatri? Fx har nogle kommuner udenfor Vestklyngen etableret akutte psykiatriske aflastnings-pladser.


Sekretariat og formandsskab vil fremlægge forslag til en procesplan på kommende møde med henblik på at ramme punkt 1 og 2 med psykiatrien i fokus.


Forslag 3 er i Fokusgruppen Sundhed for voksne genstand for stor opmærksomhed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

7. Udredning af +14-årige for ADHD (11.20-11.35) v Struer Kommune

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter udfordringen i forhold til udredning af børn over 14 år uden komorbiditet for ADHD.
at Klyngestyregruppen beslutter det videre forløb, som understøtter aftaler om, at +14-årige kan udredes og behandles for ADHD fx i en prøveperiode med øget involvering af PPR.

                      Orienterende og handlende

Sagsfremstilling

Region Midtjylland har som den eneste af landets 5 regioner, en praksis med at unge fra 14 år og op, der af egen læge eller PPR henvises til udregning for ADHD uden yderlig komorbiditet afvises i børne- og unge psykiatrien (BUA).
BUA udreder ikke denne gruppe, og henviser i stedet til at udredning må ske ved privatpraktiserende psykiater.


Den praktiserende læge henviser derfor i stedet til privatpraktiserende psykiater, som henvender sig til PPR mhp. en kognitiv test for at afdække om der er komorbiditet. Findes der ikke kognitive problemstillinger kan barnet ikke udredes for ADHD i BUA. PPR bliver på denne vis en udredende instans forud for evt. videre udredning hos privatpraktiserende psykiater.


Struer kommune har siden januar 2020 været i dialog med Region Midt og BUA vedrørende denne praksis. I referatet fra dialogmødet mellem Struer kommune og Psykiatrien i Region Midt januar 2020 oplystes blandt andet:
I Region Midtjylland skelnes der mellem børn og unge. ADHD uden komorbiditet hos unge er ikke en sygdom, der er så svær og kompleks, at det kræver diagnostisk udredning og behandling i sygehusregi. Derfor henvises til udredning og behandling ved privatpraktiserende psykiater. Dette er reguleret i Sundhedsstyrelsens specialevejledning. SST Specialevejledning link


Problematikken har været drøftet og er løbende fulgt af Fokusgruppen Sundhed for Børn og Unge i Vestklyngen. Såvel Struer kommune som Fokusgruppen er optagede af sagen, da det vurderes af stor vigtighed, at også unge +14 år sikres hurtig adgang til udredning og eventuel medicinsk behandling på så vigtigt et tidspunkt i deres liv, hvor de står overfor stigende krav i uddannelsessystemet og valg af/deltagelse i ungdomsuddannelse.
PLO-M og BUA arbejder på at ændre målgruppebeskrivelsen for de unge over 14 år.


Det er fortsat uvist, hvilket grundlag der er for nuværende praksis – om det er et administrativt grundlag. Klyngestyregruppen anbefales derfor, at drøfte det rette forum for en yderligere afdækning af problematikken – Sundhedsstyregruppen eller et politisk niveau med henblik på at sikre lighed i sundhed – også for denne gruppe.


Ifølge Regionspsykiatrien er afsættet for nuværende praksis, at ADHD som hovedregel debuterer tidligt i barneårene. Det er derfor afgørende, at kendskabet til symptomer og udfordringer er kendte i barnets primære netværk - ligesom det er afgørende, at muligheden for afklaring og diagnosticering er tilstede. Den tidlige og forebyggende indsats i skolen i samarbejde med PPR er afgørende. Beslutningen om at skelne mellem børn og unge (14 år) er ifølge Regionspsykiatrien truffet ud fra en faglig vurdering. Derudover har det også givet mening i forhold til ressourcer i det samlede patientforløb, hvor BUAs andel er begrænset.


På baggrund af et ønske om, at BUA fremadrettet fraviger ovenstående beslutning har BUA besluttet i en prøveperiode at ændre målgruppebeskrivelsen for visitation til ungeområdet. En ændring af målgruppebeskrivelsen fordrer, at de opgaver, som PPR varetager ved henvisning af børn udvides til ungegruppen +14 år.


Klyngestyregruppen bedes drøfte mulighederne for, at +14-årige i en prøveperiode kan udredes og behandles for ADHD på baggrund af en udvidelse af målgruppen i PPR og en ændring af målgruppebeskrivelsen i BUA.

Beslutning

Det er en kommunal oplevelse, at unge mennesker tabes, fordi de ikke kan udredes. Det er relativt velfungerende børn, som på et kritisk tidspunkt i forhold til uddannelsesforløb, ikke kan blive udredt.


Regionspsykiatrien orienterer om forskelligheder i regionerne – men at skellet v 14 år er fagligt begrundet ifølge Region Midtjylland og følger sundhedsstyrelsens specialeplan.


Almen praksis deler en bekymring om, at vi får skabt et A- og et B-hold, da de forholdsvis ressourcestærke familier har holdt sammen på situationen, indtil børnene når en alder, hvor familierne ikke kan mere. Regionspsykiatrien påpeger, at en alvorlig medicinkrævende ADHD vil blive opdaget tidligere i barnets liv.


Regionspsykiatrien oplever, at det er svært at afslutte de unge til almen praksis, hvilket påvirker ind- og udflow. Psykiatrien er derfor i gang med at laver aftaler med PLO. Almen praksis kan være tilbageholdende med at modtage målgruppen, da man oplever, at det er svært at få dem ind i psykiatrien igen, hvis der opstår behov derfor.


Der var i gruppen enighed om at igangsætte en prøvehandling mellem BUA og alle 6 kommuner, hvor unge +14 år kan henvises til psykiatrien – gerne suppleret af en kognitiv test fra PPR. Der skal laves et driverdiagram for at følge udviklingen og sikre fremdrift.


Det blev aftalt, at opgaven forankres i Fokusgruppen Sundhed for Børn & Unge i tæt dialog med BUA, da problematikken har været adresseret her flere gange.


I forhold til opfølgning i klyngestyregruppen blev det aftalt, at:

  • Der gives en kort status til efteråret
  • Sidst på året gives en foreløbig evaluering
  • Om et år gives en endelig status.


Sideløbende med prøvehandlingen er psykiatrien i dialog med PLO vedr. flowet til og fra almen praksis.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

8. National evaluering af indsatser for de svageste ældre v. Ida Gøtke (11.35-11.45)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

På opdrag fra Sundhedsstyrelsen har Implement og VIVE samarbejdet om at evaluere en række projekter, som har modtaget støtte fra satspuljen 2016-2019 til styrket sammenhæng for de svageste ældre.

VIVE har været ansvarlig for en registerbaseret effektevaluering. 11 satspuljeprojekter er evalueret – blandt andet "Kom Godt Hjem" fra Vestklyngen.

Den registerbaserede effektevaluering viser statistisk signifikant færre og kortere sygehusindlæggelser i indsatsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen i opfølgningsperioden. Det slår også igennem på omkostningerne til sygehusindlæggelser, som er statistisk signifikant lavere i indsatsgruppen 7 dage efter indeksdatoen. Den registerbaserede effektevaluering viser samtidig statistisk signifikant færre ambulante sygehuskontakter i indsatsgruppen, men flere kontakter til almen praksis og besøg af hjemmesygeplejen.

Samlet set vurderer vi, at indsatsen i projektet, som evalueres i den registerbaserede effektevaluering (modtagebesøg), ikke indebærer meromkostninger i en driftssituation – muligvis kan indsatsen indebære besparelser.


Samlet oversigt over effekten af initiativerne:

Beslutning

Ida Gøtke fremlagde evaluering af Kom godt hjem – og Styrket indsats for de svageste ældre.


Implementeringsgruppen for Kom godt hjem mødes om to uger – oplægget hertil er en orientering om, at vi i Vestklyngen har store udfordringer i at implementere aftalerne – fx virtuelle udskrivningskonferencer, gennemføre modtagebesøg og skrive modtagebesøg ind i udskrivningsrapporterne.


Implementeringsgruppen får Klyngestyregruppens opbakning til at fortsætte i håbet om at komme i land med alle elementer og aftaler.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

9. Specialiseret genoptræning til borgere med KOL (11.45-11.55)

Det indstilles

at klyngestyregruppen drøfter og beslutter, om det er muligt at flytte specialiseret genoptræning af KOL patienter ud i kommunerne pr. 1. oktober 2021.

Sagsfremstilling

Hospitalsenheden Vest tilbyder - i henhold til Sundhedsaftalen og forløbsprogrammet for KOL - patienterne specialiseret ambulant genoptræning.

Jvf. side 23, 3. afsnit, i forløbsprogrammet er det et tilbud der kan tilbydes i hospitalsregi.

HE Vest har i dag ca. 40 patienter - 4 hold á 10 patienter - om året i specialiseret genoptræning (KOL) Antal deltagere har dog været mindre i 2020 grundet Covid19.


En ændring af tilbuddet til denne patientgruppe skal drøftes og besluttes i Klyngestyregruppen. Da det er kommunal finansiering, vil kommunerne spare udgiften til deltagelsen.


Efter evaluering af disse patientforløb vurderes det mere hensigtsmæssigt at tilbyde denne specialiserede genoptræning i patienternes nærmiljø, da de ofte vurderes meget dårlige jvf. deres diagnose. Derudover vil mange af patienterne få endnu længere til tilbuddet, når HE Vest flytter til RH Gødstrup.

Beslutning

Kommunerne forudser en udfordring i volumen, vil dog gerne gennemgå økonomi.


Opgaven sendes til Fokusgruppen Sundhed for voksne – de bedes afdække på kommuneniveau hvilken volumen der kan forventes – herunder yderligere beskrivelse af de økonomiske rammer og ressourcebehov i forhold til sygeplejersker og terapeuter.


Datoen 1. oktober er ikke realistisk når området skal yderligere afdækkes. Men snarest muligt derefter.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

10. Afvikling af pukler (skriftlig orientering)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Der er blevet efterspurgt en orientering om afvikling af pukler i HEV i forhold til den kommunale planlægning af genoptræning.


HEV har ikke pukler af betydning og afvikler ikke pukler på operationer bortset fra grå stær. Derudover er der pukler på koloskopier, Flavour patienter og neurologiske kontrolpatienter. Der skulle ikke komme aktivitetsændringer som har indflydelse på den kommunale planlægning.

Beslutning

Taget til efterretning

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

11. Ny mødedato efterår 2021

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Mødet d 23. august 2021 må desværre flyttes til begyndelsen af seminaret.

Beslutning

Taget til efterretning – forventeligt i begyndelsen af seminaret.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

12. Ny samarbejdsaftale om den gode indlæggelse og udskrivelse – skriftlig orientering

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen om, at implementeringsopgaven lægges i Fokusgruppen Sundhed for voksne til efterretning.

Sagsfremstilling

Der er i Region Midtjylland udarbejdet en ny samarbejdsaftale om den gode indlæggelse og udskrivelse. Den nye samarbejdsaftale bygger på en værdibaseret tilgang til samarbejde med udgangspunkt i seks samarbejdsprincipper og er i tråd med sundhedsaftalens visioner om at skabe sammen-hængende patientforløb på patientens præmisser.


Samarbejdsaftalen træder i kraft 1. juni 2021. Perioden fra 1. juni til 1. oktober forløber med implementerings-forberedelse. På skæringsdatoen 1. oktober 2021 overgår alle klynger i regionen til at anvende de nye principper i samarbejdsaftalen.


I Vestklyngen har medlemmer af Fokusgruppen Sundhed for voksne været involveret i arbejdet omkring udarbejdelse af aftalen – Implementeringsprocessen vil derfor naturligt lægges i regi af Fokusgruppen Sundhed for voksne.

I implementeringsprocessen understøttes arbejdet af to kommunikationspakker – dette skulle også understøtte en ensartet implementering på tværs af klyngerne.

Beslutning

Taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

13. Afregning for IV-behandling i Nærområdet – skriftlig orientering

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Sundhedsstyregruppen besluttede på seneste møde 26. marts 2021 nogle konkretiseringer ift. afregning for IV-behandling i nærområdet – gældende for forløb fra 1. maj 2021.


Det drejer sig om:

  • vedr. 0-dage: regionen afregner for alle dage mellem start- og slutdato i et forløb (det vil sige, at regionen betaler for 0-dage, hvor der ikke gives antibiotika)
  • vedr. behandling med to slags antibiotika: kommunen afregner for ét forløb (det vil sige, at kommunen kommer til at bruge mere tid på de forløb, hvor der er to slags antibiotika – og de afregnes til samme takst, som hvis der var én type antibiotika).


Det er en løsning med gynger og karruseller, hvor region og kommune hver tager en 'ulempe'. Omfanget af forløbene vil ikke stå mål med de administrative ressourcer, der vil skulle bruges på at afregne det helt nøjagtigt.

Beslutning

Taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

14. Evt. (11.55)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager evt orientering til efterretning.

Beslutning

Intet til evt.

Tilbage til toppen