Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klyngestyregruppen Vestklyngen HEV
den 22. november 2021 kl. 12:30
i Sal 2, Regionshospitalet Holstebro, indg U 5. etage

 


Sagnr.: 1-52-101-2-15

1. Godkendelse af dagsorden samt punkter til evt. (12.30-12.35)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen godkender dagsordenBeslutning

Sagsfremstilling

Forplejning: Ved mødestart serveres let frokost/sandwich, kaffe/the/vand


Afbud: Tina Ebler & Anja Skaarup (deltager virtuelt under pkt 11), Sofie Ingersen, Anette Ørbæk Andersen, Anja Thoft Bach, Søren Liner Christensen, Lotte Junker


Mødeleder: Poul Michaelsen

Beslutning

Dagsorden godkendt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

2. Hvad er vi optagede af? (12.35-12.55)

Det indstilles

Medlemmerne i Klyngestyregruppen giver en kort status på, hvilke udfordringer og indsatser, der i øjeblikket kræver opmærksomhed. Orienterende

Sagsfremstilling

Medlemmerne af Klyngestyregruppen overvejer forud for mødet, om der er udfordringer eller indsatser, som Klyngestyregruppen skal orienteres om – herunder om der er emner som ønskes drøftet på kommende møder i Klyngestyregruppen.

HE Vest orienterer om status på flytteproces.

Beslutning

Ikast-Brande: Nyt byråd – ukendte udvalg. Skal i dialog med de nye udvalg vedr. en strategi for det nære sundhedsvæsen kommunalt.

Forventer at Handicap-psykiatri lægges under Arbejdsmarkedsområdet og Ældre & omsorg bliver et selvstændigt område.

Rekruttering udfordrer – har lukket rehab-pladser mhp ro for medarbejderne oven på tilsynsbesøg. Sygeplejerskemanglen påvirker både kompetencer og kapacitet.

Erantisprojektet m Buurtzog-afprøvningerne med en fin midtvejskonference – VIVE følger projektet. Ligeledes har VIVE evalueret de 10 mdr's projektperiode kommunen nåede at få med privat plejeleverandør inden konkurs i august – projektet havde vilkår tilsvarende de kommunale vilkår.


Holstebro: Borgmesternavnet er kendt – resten afventes. Håber at kunne indgå i projekt om selvstyrende team i hjemmeplejen, puljen er udvidet.

Er optaget af drift og økonomistyring. Ser på plejecenterområdet i forhold til blandt andet kompetenceniveau og behov for at samle MTO-pladser mhp at sikre de rette kompetencer til behovet.

Har været udfordret af forskellige historiefortællinger i dagspressen vedr. de kommunale sygeplejerskers roller.

Personaleudfordringer fylder og skaber ustabilitet og kortvarige løsningsmodeller.


Herning: Borgmester og konstituering er på plads med nye formænd og næstformænd.

Økonomien fylder. Arbejder med en plejeboligplan og derudover fylder rekruttering alt – både på den korte vagt-til-vagt-bane og på lang sigt.


Lemvig: Kender også borgmesteren og er klar til introduktion af de nye udvalg. Er nysgerrige på
selvstyrende teams i hjemmeplejen.

Behovet for plejeboliger skal afdækkes.

Covid-19 og overvejelser hvor skal snittet lægges ift restriktioner i kommunalt regi.

Kræftanalysen i Thyborøn i samarbejde med Regionen – særligt på to kræftområder, nyre- og blærekræft ses øget tendens – der afvikles borgermøde i december.


Almen praksis: Mærker også travlheden hos samarbejdsparterne – Det påvirker kommunikationen.

Lægevagten fylder en del – der kan blive behov for lokale aftaler – oplever som noget nyt sygemeldinger i lægevagtsholdet.

Udbudsklinikkerne følger ikke altid de indgåede aftaler – overvejer dialog med Regionen – generelt nødvendigt at indgåede aftaler overholdes.


Struer: Ny borgmester. Er optaget af implementering af strategier i hjemmeplejen - har også søgt puljen til selvstyrende teams.

Strategi for fremtidig sygepleje drøftes – Hvordan ruster vi os til opgaven – i alt 5 spor – bl.a. digitalisering og andre faggrupper til opgaverne.

Navendelsen af MTO-pladser stiger – men kommunen er vedholdende ift at sikre et flow på pladserne.

Covid-19 har betydet at julefrokosten flyttes til forår/sommer.


HE Vest: Øget aktivitet og store rekrutterings-udfordringer. Særligt Holstebro-matriklen er berørt af opsigelser. Brandtilsynet på besøg med jævne mellemrum – fører af og til sengelukning med sig.

Anders Kühnau som både regionsrådsformand og formand for regionerne kan evt. vanskeliggøre hans deltagelse i alle sundhedsklyngerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

3. AmbuFlex-løsning mens vi venter på tele-KOL (12.55-13.05)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen godkender udskudt implementering af AmbuFlex-løsning for borgere med svær/meget svær KOL.Beslutning

Sagsfremstilling

I Økonomiaftalen 2016 mellem stat, KL og Danske regioner blev det blandt andet besluttet at implementere Telemedicinsk løsning for borgere med svær KOL – forventet opstart april 2020. Aftalen skal bygge videre på de positive erfaringer fra tele-sår samt erfaringerne fra Tele-care-nord.

Undervejs er der imidlertid opstået udfordringer med udviklingen af de telemedicinske løsninger – ny forventet pilotafprøvning er foråret 2023.


I mellemperioden ønsker Sundhedsstyregruppen at fastholde blikket på Tele-KOL-målgruppens behov samt forbedre sundhedstilbud og hjemmemonitorering til borgerene med svær/meget svær KOL.

AmbuFlex-løsningen er anvendt i både Silkeborg og AUH med positive erfaringer.

Implementering af AmbuFlex-løsningen som optakt til Tele-KOL skal bidrage med viden om muligheden for at rekruttere borgere til Tele-KOL, sikre gode arbejdsgange inden implementering af tele-KOL, afdække effekten af Tele-KOL på de kommunale tilbud samt ikke mindst bygge videre på det tværsektorielle samarbejde, når der tages afsæt i Samarbejdsaftalen for dagtid beskrevet på Tele-KOL.


Region Midtjylland afholder udgifterne til den tekniske løsning til afprøvning af AmbuFlex til Tele-KOL.

Lokalt afvikler man selv udgifterne til personale som varetager monitorerings- og opfølgningsopgaver – ligeledes kan der komme udgifter til anskaffelse af udstyr til patienterne.


Udgifterne til Ambuflex-løsningen vil primært handle om anskaffelse af det nødvendige udstyr/devices til hjemmemonitorering. Beregningen lavet med udgangspunkt i en standardpakke til som leases på månedsbasis. Pris 1. år vil være ca. 4200 kr. som så kan justeres efter behov. Det følgende år vil prisen være 3.950 kr. (Se tabel 1 i budgetvejledning i bilag) På baggrund af forståelsespapiret mellem KL og Danske Regioner er de fælles udgifter til anskaffelse og drift fordelt 35/65 mellem kommuner og regioner.


Lungemedicinsk afdeling i HE Vest er for øjeblikket presset på både flytterelaterede opgaver og personaleressourcer med en nødvendig lukning af senge til følge. Derudover er forløbene for patienter i målgruppen anderledes organiseret i HE Vest i forhold til en del andre klinikker i DK og i Region Midtjylland. Lungemedicinsk afdeling er derfor ikke umiddelbart interesserede i at implementere AmbuFlex-løsningen – som vil kræve en del ressourcer ift oplæring af patienter, implementering af skema og nye arbejdsgange, som ikke umiddelbart skønnes vil skabe bedre patientforløb.


Set i lyset af nuværende situation, ønskes derfor ikke at implementere AmbuFlex til KOL-pt'er i første kvartal 2022. Efter flytningen til RH Gødstrup forventer afdelingen på ny at kunne tage stilling til løsningen.

Beslutning

Forståelse fra gruppen om at implementeringen afventer til efter flytningen.

Ambulex-løsningen udsættes til 2. kvartal. AmbuFlex-løsningen er en del af Tele-KOL-projektet og derfor også tidligere drøftet i den relation.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

4. DIGTE – v. Lone Becker (13.05-13.25)

Det indstilles

Formandskabet for styregruppen DIGTE ønsker en drøftelse af DIGTES opgaver i sammenhæng med Klyngestyregruppen. Udviklende

Sagsfremstilling

Styregruppen DIGitale sundhedsløsninger og TElemedicin, også kaldet DIGTE, blev etableret af Sundheds-styregruppen i maj 2019 og påbegyndte sit arbejde i sommeren 2020. DIGTE har repræsentation fra kommuner og region med delt formandskab.


Målet er at etablere en overordnet styringsmodel, som skal styrke og udvikle det tværsektorielle samarbejde inden for telemedicin og digitaliseringsområdet i overensstemmelse med sundhedsaftalen. Målet er derudover at sikre sammenhæng mellem de digitale sundhedsløsninger i Midtjylland og nationalt. Da klyngerne både er dér hvor løsninger opstår og hvor andre skal ud og fungere i drift som del af sundhedsvæsnets tilbud til borgerne/patienterne, er det helt centralt for DIGTE, at der er fokus på et tæt samarbejde med klyngerne.


DIGTE formandskabet består af IT-udviklingschef Nikolaj Holm Bramsen, Region Midtjylland og Direktør Lone Becker Kjærgaard, Holstebro Kommune. Lone Becker Kjærgaard vil på mødet præsentere DIGTE styregruppens arbejde og opgaver. Herudover ønskes en drøftelse med klyngestyregruppen om, hvordan DIGTE bedst skaber sammenhæng mellem klyngerne og DIGTE, på tværs af sektorer og til det nationale niveau, og hvordan der kan samarbejdes.

Beslutning

DIGTE og Fælles servicecenter – er der snitflader som skal afdækkes yderligere? Der er usikkerhed om Fælles Servicecenters fremtidige rolle.


Når vi kommer til en dybere dialog om en nye klyngeorganisering, skal vi også drøfte digitaliseringstemaet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

5. Samarbejdsaftale om Palliation v Ida Götke og Charlotte Gjørrup (13.25-13.45)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen drøfter samarbejdsaftalen om Palliation – herunder sikrer etablering af en Netværks-gruppe med henblik på hensigtsmæssig implementering.

Sagsfremstilling

Den nye samarbejdsaftale om palliation er nu godkendt af SKU, Regionsrådet og alle kommuner i Region Midtjylland.

På mødet vil formandsskabet for styregruppen præsentere samarbejdsaftalen.


Det var oprindeligt planen at lave en implementeringskonference, men formandskabet og sekretariatet for samarbejdsaftalen har efterfølgende valgt at gå en anden vej for at hjælpe implementeringen på vej.


Målgruppen for aftalen er patienter som uanset alder, diagnose eller social baggrund har en livstruende eller livsbegrænsende (for børn/unge) sygdom. Aftalen er patienter i den tidlige og sene palliative fase samt i den terminale fase og indsatserne starter når patienten får diagnosticeret en livstruende sygdom.


Konkrete initiativer i aftalen:

  • Sikre en sammenhængende palliativ indsats på tværs af sektorer.
  • Skabe lighed i adgangen til palliative indsatser
  • Understøtte en systematisk vurdering af behov – herunder en indsats på det rette specialiserings-niveau
  • Understøtte inddragelse af patienter og pårørende
  • Understøtte fremadrettet kvalitet og udvikling – herunder IT til dokumentation og tværsektoriel kommunikation.


I de enkelte klynger skal der, med henblik på at udvikle den palliative indsats, etableres Netværksgrupper med repræsentanter fra kommunerne, Hospitalet (Enhed for lindrende behandling mm), hospice samt praksis-konsulenterne.

Netværksgruppens ansvar vil derudover være at gennemføre årlig evaluering/audit med afrapportering til Klyngestyregruppen.

Projektet "Det gode palliative forløb", som er et samarbejde mellem Anker Fjord Hospice, SOSU-skolen i Herning og Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern kommune om at løfte de basale palliative kompetencer kunne med fordel tænkes ind i forhold til opgaven omkring kompetenceudvikling (se vedlagte pixi).

Beslutning

Målgruppen for samarbejdsaftalen er udvidet til ikke kun at omhandle kræftpatienter, men også de store grupper af palliative.


Der var i gruppen opbakning til en netværksgruppe – også mhp årlige audits, som afrapporteres til dels klyngestyregruppen dels fokusgruppen Sundhed for voksne.

Kommunerne fortæller, at kompetenceudvikling på nuværende tidspunkt foregår lokalt.

Netværksgruppen skal understøtte nøglepersonernes rolle i forhold til at sikre spredning om værktøjer som SPICT, EORTC, Overraskelses-spørgsmålet samt opfølgning med de pårørende.


PKO, Kate Klostergaard, inviteres sammen med nøglepersoner fra kommunerne – stor ros til meget dygtige kommunale palliative sygeplejersker. Det er vigtigt, at der er ledelsesopbakning til forløbet.


Gruppen beslutter, at den kommunale deltagelse er en ledelses-repræsentant plus en nøgleperson fra hver kommune. I nogle kommuner er der palliative indsatser på socialområdet, som vi formentlig kan have i erindring i det videre arbejde. Kommunerne sender navne/kontaktdata på deltagere til Lene W Antonsen, som inviterer til 1. møde.


I Bilaget vedr lokal implementering af samarbejdsaftalen er ansvarsområderne oplistet (sl. 11-15)

Gruppen drøftede om der er behov for større ensretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

6. Sundhedsklynger – organisering i Vestklyngen (13.45-14.15)

Det indstilles

at gruppen drøfter muligheder og overvejelser omkring de nye Sundhedsklynger – herunder drøfter tanker om Nærhospitaler.Udviklende

Sagsfremstilling

Formålet med de nye sundhedsklynger er at styrke sammenhæng, nærhed og lighed. Det nye man lægger op til er:

  • at Sundhedskoordinationsudvalget og Praksisplanudvalget samles i et nyt Sundhedssamarbejdsudvalg (SSU) med regionsrådsformanden som formand
  • at der oprettes et politisk niveau i klyngerne med borgmestre og repræsentanter fra regionsrådet (mødes to gange om året)
  • at PLO-M ikke længere er repræsenteret på politisk niveau
  • at patienter og pårørende inddrages i klyngerne
  • at der er fælles midler (i første omgang engangsmidler i 2022)

Sundhedsstyregruppen har et ønske om at bestå i nuværende form.

Det er endnu uvist, hvordan vi i Midtjylland kan sikre god og tæt dialog med almen praksis, når PLO-Midtjylland ikke er repræsenteret i alle klynger. det er vigtigt fortsat at bevare et tæt samarbejde mellem almen praksis, kommuner og region.

Regionspsykiatrien samarbejder med alle 19 kommuner – hvilket stiller forventninger til et kommende Psykiatri-forum på centralt niveau.


Det nye politiske niveau i klyngerne kan få indflydelse på mandatet i de tværsektorielle fora.


Regeringen løftede d 27. oktober 2021 sløret for en plan om at etablere 20 Nærhospitaler - Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde:

”Det danske sundhedsvæsen er de sidste 20 år blevet specialiseret omkring vores store sygehuse. Nu er der brug for at styrke det nære sundhedsvæsen, så langt flere kan få gavn af sundhedstilbud i deres hverdag, og så alle danskerne kan få en fast læge og regne med hurtig hjælp, når de får brug for den. Regeringen foreslår at oprette op til 20 nærhospitaler i hele landet. Vi kommer samtidig med en plan for, hvordan vi kan sikre bedre lægedækning i hele landet, og vi styrker vores akutindsatser.”


På mødet ønskes en drøftelse af hvilke muligheder det giver i Vestklyngens tværsektorielle samarbejde at etablere nye Sundhedsklynger samt muligheder og rammer for samarbejdet i relation til regeringens udspil om Nærhospitaler.

Beslutning

Gruppen deler undring om, at man ønsker sig Nærhospitaler – og hvilke tilbud er der mon i Nærhospitalerne? Er de et udtryk for afmagt?


Kommunalt savnes fortsat en lægefaglig tilgængelighed når patienterne udskrives – kommunernes midlertidige pladser mangler ofte en lægefaglig dialog.


Fremtiden kalder evt. på mere fælles drift af de midlertidige pladser i nabokommuner. På nuværende tidspunkt savnes fortsat en konkret beskrivelse af, hvad kommunerne skal kunne håndtere.


Der er i gruppen forventning om, at psykiatrien deltager i klyngesamarbejdet. Som erstatning for Alliancen for den Nære Psykiatri etableres et "Psykiatriforum".

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

7. Evaluering af seminar i Vestklyngen (14.15-14.25)

Det indstilles

at gruppen drøfter om der er opmærksomheder i tilbagemeldingerne, vi skal inddrage i planlægning af næste års seminar.Udviklende

Sagsfremstilling

Seminaret blev afviklet på Hotel Nr. Vinkel d 13. august 2021 med deltagelse af både Klyngestyregruppe og Fokusgrupper.

Tidsrammen var kortere end vanlig på grund af flere faktorer endte vi på en tidsramme fra kl 10.00-15.30.


Deltagerevalueringen bestod af to spørgsmål samt mulighed for kommentarer – svarprocent knap 50% (Flere forlod seminaret i løbet af eftermiddagen):


1.


I hvor høj grad går du hjem fra seminaret med inspiration til nye initiativer i det tværsektorielle samarbejde?

Lidt: 1

I nogen grad:16

I høj grad:14


2.


Var dagens indhold relevant for dig?

I nogen grad:9

I høj grad:22


Yderligere kommentarer (sammenskrevet)

  • Rigtig gode og inspirerende oplæg – og god dialog i gruppen
  • Ambitionen ift gruppearbejdet måske for højt – men dialogerne var gode - Spørgsmålene i grupperne var lidt (for) komplicerede at samle sig om og komme omkring
  • Spændende at tale med andre grene end min egen - Vi skal "bare" passe på med at forsvare vores forskelligheder, men tænke at der er vores FÆLLES borgere/patienter
  • Glæder mig til samarbejdet vedr overvægt og at tage M. Nøragers principper/oplæg i brug
  • Mere tid
  • Rigtig godt at der også var en borger/en levende livshistorie til opstart. Det sætter fokus på at det er "rigtige" mennesker vi arbejder for og sammen med. MENINGSFULDT - det er bl.a med til at gøre det man diskuterer og analyserer respektfuldt, fordi man nu har vores udfordringer direkte personificeret.
  • Fantastisk sidste oplæg (Innovation i sundhedsledelsesperspektiv)

Beslutning

Enighed om at det var godt at være samlet om et fælles tema.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

8. Øget aktivitet i HE Vest (14.25-14.35)

Det indstilles

at Klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning.Orienterende

Sagsfremstilling

Akutafdelingen i HE Vest har gennem længere tid oplevet en stigning i aktivitet – dette genfindes i data.

Også i resten af Region Midtjylland opleves stigende aktivitet på akutområdet i månederne maj, juni og juli ses der en stigning i andelen af 70-85 årige, der i RM får en akut indlæggelse i 2021 i forhold til 2019.


I månederne maj, juni og juli ses der ingen markante forskydninger i, hvilke afslutningsdiagnoser de akutte patienter får i hhv. 2019, 2020 og 2021 i RM. Det tyder således ikke på, at den øgede akutte aktivitet skyldes et ændret sygdomsbillede i befolkningen.


Antal henvisninger, januar-august 2019, 2020, 2021:

Henvisninger til Akut

2019

2020

2021

08.00-16.00

5.894

7.625

9.827

16.00-08.00

3.966

4.782

7.787

Total

9.860

12.407

17.614

Andel af samlet antal henvisninger '19-'21 (total 39.881)

24,7%

31,1%

44,2%

Stigningen i antal henvisninger matcher ikke umiddelbart den demografiske udvikling.


Situationen i Psykiatrien ligner den i somatikken. Psykiatrien har på lige fod vanskeligheder ved rekruttering af flere faggrupper i hele hospitalet og er udfordret af, at der er få kvalificerede vikarer.

Det lægger et ekstra pres, da psykiatrien i forvejen mangler speciallæger.

Psykiatrien er derudover påvirket af, at flere patientgruppers sygdomsforløb er mere alvorligt end man normalt ser, hvilket betyder længere indlæggelser eller mere intensiv ambulant indsats.

Psykiatrien arbejder stadig med udgangspunkt i UBR (som under hele Covid), men er udfordret inden for nogle diagnosegrupper. Udviklingen følges tæt.


Den øgede aktivitet er årsag til at Sundhedsstyre-gruppen på mødet i september 2021 har igangsat en proces med henblik på at afdække årsager samt mulige initiativer. Det er dog endnu ikke afklaret hvordan den kommende regionale proces designes.

Beslutning

Hvad kan vi sammen gøre?

  • Lægefaglig backup til kommunale midlertidige pladser – obs der er aftale om "stedlig læge", som i nogle tilfælde kan benyttes.
  • App Nære Sundhedstilbud er nu godkendt i alle kommuner i RM.
  • Subakutte tider i hospitalsregi mhp at reducere antal akutte indlæggelser/Akut Ambulante.
  • Vi skal spille hinanden gode – og huske at "hastværk er lastværk".
  • Almen praksis oplever ventetid på epikriser – vanskeligt at følge op.
  • Virtuelle videomøder – efterspørge dem og godkende at der bruges tid på dem og de planlægges allerede ifm indlæggelser af komplekse borgere.
  • Skriv kort og forståeligt.
  • En kortfattet plan for patienten – incl behandlingsniveauet.
  • Stillingtagen til behandlingsniveauet er vigtigt og bør som minimum være klart på alle plejehjemsbeboere
  • Fælles sundhedsvisitation – mon de vil give anderledes indlæggelsesforløb.


Skal vi arbejde yderligere med punktet? Yderligere indsigt i data?

Indlæggelse i eget hjem – inspireret af Viborg-projekt – er det en vej frem? (Drøftes i Fokusgruppen SUndhed for voksne)

Kan vi pege på et fælles tema, mens vi bliver klogere på, hvad der ligger dybere i data? Fortsat have fokus på overvågning af fx forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser.

Vil audit skabe en idé om et interessant tema?

Kommunalt kan man finde ekstra tid ved at gennemgå dokumen-tationspraksis – Struer kommune har i eget projekt gennemgået praksis og vundet tid.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

9. KOL-rehabilitering (14.35-14.45)

Det indstilles

at klyngestyregruppen godkender anbefalingen fra Fokusgruppen Sundhed for Voksnes om, at specialiseret, ambulant rehabilitering af KOL patienter flyttes til kommunalt regi pr. 1.jan 2022, eller snarest derefter. Beslutning

Sagsfremstilling

Klyngestyregruppen drøftede på mødet d. 21. maj muligheden for at flytte specialiseret ambulant rehabilitering af KOL patienter ud i kommunerne.


Fokusgruppen Sundhed for Voksne har afdækket på kommuneniveau hvilken volumen, der kan forventes samt rammer og ressourcebehov for sygeplejersker og terapeuter.

I perioden februar 2019-januar 2020 i alt 26 forløb:

Herning

10

Holstebro

8

Ikast-Brande

1

Lemvig

2

Ringkøbing-Skjern

3

Struer

2


Prisen er 835,00kr. pr gang borgeren møder op – i alt 16 seancer over 8 uger = 13.360,00 kr for et KOL rehabiliteringsforløb. Erfaringerne på nuværende tidspunkt viser at ikke alle patienter fuldfører.


Vedhæftede oplæg, som beskriver nuværende KOL rehabilitering i hospitalsregi og det fremadrettet tilbud i kommunalt regi, er drøftet i Fokusgruppen Sundhed for Voksne.

Anbefalingen er, at specialiseret ambulant rehabilitering af KOL patienter pr. 1.jan 2022 eller snarest derefter flyttes til kommunalt regi i borgerens nærmiljø.

Beslutning

Vedtaget som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

10. Rekruttering – en fælles udfordring (14.45-15.10)

Det indstilles

at gruppen drøfter muligheder og udfordringer med nuværende fælles rekrutteringsudfordring.Udviklende

Sagsfremstilling

Både hospitaler, kommuner og lægepraksis oplever for øjeblikket store udfordringer i at rekruttere tilstrækkeligt antal medarbejdere – samt rekruttere de rette kompetencer til opgavemængden.


Kompetenceudvikling og tilknytning til jobbet er udfordret når der mangler personale, men sammen med arbejdsmiljøet og ansættelsesvilkår findes der muligvis "knapper" at dreje på.


Hvordan hjælper vi i Vestklyngen hinanden – og hvordan skader vi hinandens rekrutteringsmuligheder og tilknytningsmuligheder?


Punktet vil på mødet afvikles som et aktivt punkt til fælles inspiration og idégenerering.

Beslutning

Fælles vilkår at vi er pressede i alle sektorer – vi skal undgå at "pege fingre".

Fuldtidspolitik – giver ikke nødvendigvis yderligere tilknytning af sygeplejerskerne. Arbejdsvilkårene skal og bør ændres således at medarbejderne kan holde til fuldtid. FOA bakker op om at kommunerne har udgangspunkt i fuldtidsansættelser – og derefter kan reducere – det kunne være godt, hvis kommunerne kører ens politik.


Vigtigt, at organisationerne ikke ligger skævt ift hinanden på fx aflønning og andre ansættelsesvilkår.

Rekruttering af medarbejdere med udenlandsk baggrund er allerede nu aktuelt i kommunerne.


Hvad kan vi gøre sammen – fælles – i rekrutteringen? Punkt til kommende møde. Hvad kan vi påvirke – hvad må vi acceptere?

Temadrøftelse: Rekruttering og tilknytning samt opgavepres

  • Fællesskab om branding
  • Fællesskab om vilkår – løn, arbejdsmiljø
  • Hvad kan vi stoppe med – opgaver vi afvikler.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

11. Selvskadeinitiativ (15.10-15.30)

Det indstilles

at klyngestyregruppen beslutter, hvordan afprøvning af allianceinitiativet om bedre forebyggelse og behandling af selvskade skal organiseres i Vestklyngen, herunder hvilken kommune skal have tovholderfunktionen.Beslutning

Sagsfremstilling

Klyngestyregruppen besluttede i august 2020 at byde ind på allianceinitiativet omkring afprøvning af tre løsningselementer til forebyggelse og behandling af selvskade blandt unge:

1.Kommunale taskforces for selvskade

2.Fælles funktioner mellem region og kommuner:

  • Borgerforløb (Tilbud om tidlig afklaring og kort interventionsforløb)
  • Kompetenceudvikling af frontmedarbejdere (Tværsektoriel kompetenceenhed om selvskade)

3.Selvskadeteams i hhv. kommuner og region for de sværest selvskadende patienter


Løsningselementerne er beskrevet yderligere i vedhæftede afrapportering fra arbejdsgruppen.


Klyngestyregruppen besluttede ligeledes i august 2020, at Holstebro Kommune skal fungere som konneks til klyngestyregruppen og at det tilstræbes, at repræsentanter fra Fokusgrupperne Sundhed for Børn & Unge samt Sundhed & Beskæftigelse er repræsenteret i arbejdet.


Opstarten af initiativet blev udskudt til efteråret 2021 pga. corona situationen. Der var derfor planlagt et tværregionalt opstartsmøde den 13. oktober 2021, som desværre blev aflyst, da en række deltagere blev forhindret i at deltage. Idet flere klynger så småt er gået i gang med indsatsen, har styregruppen for alliancen besluttet, at der ikke afholdes et nyt opstartsmøde senere på året. I stedet vil der blive holdt et videndelings- og evalueringsmøde – forventeligt i løbet af Q1 2022. Styregruppen for alliancen opfordrer til, at det er løsningselement 1 ”Kommunale taskforces for selvskade”, der først sættes fokus på.


Der er derfor behov for, at klyngestyregruppen beslutter, hvordan arbejdet skal organiseres i Vestklyngen, herunder om Holstebro kommune fortsat skal have tovholderfunktionen. Et forslag er at nedsætte en lokal arbejdsgruppe med reference til den af fokusgrupperne, hvor kommunerne er bedst repræsenteret ift. løsningselement 1 (psykiatrien vil fremadrettet have repræsentation i alle 3 fokusgrupper).

Beslutning

Psykiatrien foreslår, at vi starter med at kortlægge de kommunale og regionale tilbud på området. Vi bør ikke nødvendigvis igangsætte en masse nyt, men binde det sammen, som vi allerede har og så tilføje, hvis der er behov for det.

Holstebro vil gerne fortsætte som tovholder, men det kræver, at de andre kommuner og regionen stiller med relevante kontaktpersoner, der har konkret kendskab til området.


Der blev aftalt, at i stedet for at forankre det i fokusgrupperegi, som er vanlig praksis, nedsættes en arbejdsgruppe med relevante medarbejdere fra kommuner og region. Psykiatrien (Anja Skaarup) er for nuværende tovholder sammen med en konsulent fra Holstebro Kommune. Lone Becker melder tilbage til Anja Skaarup, hvem Holstebro peger på. I første omgang skal arbejdsgruppen sammensættes og der skal planlægges et første møde. Tina Ebler deltager i det første møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

12. Udredning af +14-årige for ADHD – skriftlig orientering

Det indstilles

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

På klyngestyregruppemødet d 21. maj 2021 drøftede gruppen at der var behov for at se nærmere på arbejdsgange og aftaler i forbindelse med henvisninger af unge +14-åriger uden komorbiditet, som BUA blev anmodet om at udrede for ADHD.

Status er en prøvehandling igangsættes 1. januar 2022 i Vestklyngen med afsæt i en ændret målgruppe-beskrivelse. Data følges på dels antal henvisninger fra Vestklyngens kommuner på målgruppen, dels følges data på antal afviste henvisninger – dette følges op af dialog om kvaliteten af den afviste henvisning. Gruppen afvikler audit i maj 2022 med henblik på evaluering af prøvehandlingen.

Beslutning

Taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

13. Arbejdsgruppe – håndtering af medicin i kommunalt regi

Det indstilles

at Klyngestyregruppen godkender udkast til kommissorium for arbejdet med håndtering af medicin – herunder deltagere i arbejdsgruppen.Beslutning

Sagsfremstilling

Klyngestyregruppen drøftede i august mulighederne for at igangsætte et arbejde omkring håndtering af medicin.


Formålet med arbejdsgruppen er at beskrive medicinhåndteringsopgaven i kommunerne generelt samt at undersøge løsningsmuligheder i forhold til opgaven, herunder løsninger der kan understøtte borgeren i at kunne administrere egen medicin.


Deltagere i arbejdsgruppen – forslag:

  • en kommunal chef
  • en sygeplejefaglig konsulent
  • en kommunal farmaceut
  • en medarbejder fra den regionale lægemiddelenhed
  • en AC-medarbejder/sekretær


Tidsrammen for arbejdsgruppen er for ventet afsluttet medio 2022.

Beslutning

Drøftelse af opgavens omfang – er det kun kommunalt eller i det hele taget i forhold til medicinhåndtering – både kommunalt og i Almen Praksis?


Processen kan måske med fordel faseopdeles – efterhånden involveres fx Region og Almen Praksis.

Det er vigtigt at arbejdsgruppen drøfter alternative muligheder for hjælp til håndtering af medicin – Struer har positive erfaringer med deres robot.


Formålet med arbejdsgruppen ændres således til at beskrive medicinhåndteringsopgaven tværsektorielt:

  • hvilke processer ser vi?
  • hvilke muligheder får vi øje på

Først i næste fase ser vi på involvering af Almen praksis – der er i gruppen enighed om, at vi ikke lægger for meget energi efter dosisdispensering i første fase.


Sundhedscheferne mødes i december og drøfter deltagerkredsen samt tidsplan og revideret kommissorium.

Klyngestyregruppen peger på en workshop med identificering af nuværende arbejdsgang og potentiale for optimering – Lene W Antonsen kan involveres og forløbet sendes til orientering i det tværsektorielle Medicineringsråd.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-52-101-2-15

14. Evt.

Det indstilles

at gruppen tager orienteringerne til efterretning.

Beslutning

Kort orienteres om en ny BI-rapport i HE Vest som kobler CVR m CPR – og dermed giver mulighed for at følge indlæggelser fra institutioner/plejecentre. Fokusgruppen Sundhed for voksne er informeret og tager mulighederne med i deres videre drøftelser vedr. forebyggelige indlæggelser mm.

Tilbage til toppen