Mødeplan 2022:
9. februar
5. maj
15. september
10. november
Mødeplan 2022:
9. februar
5. maj
15. september
10. november
Her er noget brødtekst....
Mødedeltagere:
Anja Skaarup, specialkonsulent, Psykiatrien, Region Midtjylland
Ann Britt Wetche, Socialdirektør, Region Midtjylland
Ann Hermansen, direktør, Hedensted Kommune
Annette Ørbæk Andersen, direktør, Ringkøbing-Skjern Kommune
Christian Nordbek, chefkonsulent, KKR-sekretariatet
Claus Lassen Graversen, sygeplejefaglig direktør, Psykiatrien, Region Midtjylland
Dorthe Lykke Jensen, forvaltningschef, Samsø Kommune
Helene Bækmark, direktør, Randers Kommune
Jes Svenninggaard, direktør, Horsens Kommune
Jette Lorenzen, direktør, Odder Kommune
Jonna Holm Pedersen, specialkonsulent, KKR-sekretariatet
Lars Harder, direktør, Skive Kommune
Lasse Jacobsen, kommunaldirektør, Viborg Kommune
Lauge Clemmensen, direktør, Silkeborg Kommune
Lene Mehlsen Thomsen, direktør, Norddjurs
Lone Rasmussen, direktør, Skanderborg Kommune
Lotte Henriksen, socialchef, Aarhus Kommune
Mads Andreasen, socialchef, Syddjurs Kommune
Mette Andreassen, direktør, Viborg Kommune
Rasmus Byskov-Nielsen, vicekommunaldirektør, Ikast-Brande Kommune
Ulrik Johansen, direktør, Favrskov Kommune
Yelva Bjørnholdt Jensen, direktør, Holstebro Kommune
Søren Liner Christensen, direktør, Herning kommune
Thomas Krarup, direktør, Randers Kommune
Maria Eeg Smidt, teamleder, Fælleskommunalt Social- og Sundhedssekretariat
Mark Brix Christensen, konsulent, Fælleskommunalt Social- og Sundhedssekretariat
Henrik Idriss Kise, formand, PLO-M
Anders Kjærulff, koncerndirektør, Region Midtjylland
Tina Ebler, hospitalsdirektør, Psykiatrien, Region Midtjylland
Dorthe Klith, kontorchef, Sundhedsplanlægning
Afbud:
Anders Blæsbjerg Baun, direktør, Syddjurs Kommune
Jakob Paludan, lægefaglig direktør, Psykiatrien, Region Midtjylland
Katrine Axél, direktør, Syddjurs Kommune
Lotte Junker, direktør, Struer Kommune
Pia Ulv Helleland, direktør, Lemvig Kommune
Sidse Gottlieb Jensen, AC-fuldmægtig, Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland
at | Psykiatriforum drøfter, om parterne kan tilslutte sig Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel, herunder forløbsprogrammerne, forud for endelig godkendelse i Sundhedsstyregruppen. |
Punktet blev udskudt på seneste møde i Psykiatriforum med henblik på, at alle parter afdækker i egen organisation, om man kan forpligte sig til implementering af Sundhedsstyrelsens forløbsprogrammer for børn og unge med psykisk sygdom.
Der har pågået en afklaring, som er sendt ud til alle medlemmer af Psykiatriforum sammen med forløbsprogrammerne. Samarbejdsaftalens afsnit 6.1 er blevet præciseret, således det nu fremgår tydeligt, at implementeringen omfatter de anbefalinger, der vedrører det tværsektorielle samarbejde.
Parterne har nu haft mulighed for at afklare kravene samarbejdsaftalen stiller, og om man kan tilslutte sig aftalen forud for politisk godkendelse.
Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel
Aftalen består af tre delindsatser:
Delindsatserne bygger på eksisterende positive erfaringer fra en række satspuljeprojekter samt eksisterende tilbud i visse kommuner.
Samarbejdsaftalen forholder sig ikke til de konkrete indsatser, der eventuelt iværksættes i kommunerne, hos de praktiserende læger eller i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling.
Bemærkninger fra kommenteringsrunden fremgår af dagsorden i Psykiatriforum d. 15. september 2022, hvor punktet er udskudt fra.
Videre proces
Efter endelig godkendelse af aftale i Sundhedsstyregruppen d. 10. november, vil der blive igangsat en proces for politisk godkendelse:
Der udarbejdes en administrativ status på implementering af samarbejdsaftalen hvert 2. år. Den første administrative opfølgning vil være i Psykiatriforum og Sundhedsstyregruppen i 2./3. kvartal af 2024.
Psykiatriforum drøftede tilslutningen til samarbejdsaftalen, hvor der blev afgivet følgende bemærkninger:
-
Ønske om at tilføje delen om ansvarlig kontaktperson fra forløbsprogrammerne til teksten i samarbejdsaftalen. Dette var der opbakning til.
-
De Lokale Samarbejdsråd (LSR) bør inddrages i implementeringen.
-
Udmøntningen af 10-årsplanen for psykiatri skal følges tæt. Samarbejdsaftalen danner fundament for udmøntningen af 10-årsplanen i Midtjylland.
-
Projektet i Syddjurs Kommune følges tæt, hvor det er hensigten, at aftalen kan genbesøges, hvis erfaringerne fra projektet giver anledning til yderligere tiltag.
Der var generelt opbakning, hvor alle parter kunne forpligte sig til aftalen, bortset fra Favrskov, Skive og Struer kommuner. Det blev aftalt, at de pågældende kommuner, hvis vurderingen efterfølgende ændres, giver en melding til sekretariatet, såfremt de alligevel kan tilslutte sig aftalen.
Bemærkningerne blev taget med til møde i Sundhedsstyregruppen forud for administrativ godkendelse.
at | hver klynge giver en mundtlig opfølgning på egen klynges evaluering, og |
at | Psykiatriforum drøfter, hvad opfølgningen giver anledning på baggrund af de mundtlige tilbagemeldinger fra klyngerne. |
Det blev på møde i Psykiatriforum d. 5. maj besluttet, at der skulle laves klyngevise opfølgninger på de indsendte evalueringer af implementeringen af Rammepapir for samarbejde om udgående ambulante teams til medtagelse på møde i Psykiatriforum d. 15. september.
Forud for mødet d. 15. september modtog sekretariatet tilbagemelding fra samtlige klynger. Sagen havde på det tidspunkt været behandlet på klyngestyregruppemøde i Horsensklyngen. Øvrige klynger ville drøfte sagen på kommende møder i klyngestyregrupperne, hvorfor punktet blev udskudt til indeværende møde i Psykiatriforum.
Sekretariatet har på tidspunktet for udsendelse af dagsordenen ikke modtaget tilbagemeldinger fra de resterende klynger, hvorfor der lægges op til, at repræsentant(er) fra hver klynge giver en mundtlig opfølgning på egen klynges evaluering - herunder i forhold til:
Overordnet deler tilbagemeldingerne fra klyngerne konklusionen fra evalueringen, hvor samarbejdet umiddelbart er velfungerende, de steder rammepapiret er implementeret, men det er i høj grad afhængig af relationen. Erfaringen fra prøvehandlingen i Aarhusklyngen med bostøtter viser, at principperne i rammepapiret er vigtige og relevante, hvis der arbejdes systematisk med dem.
Der igangsættes ikke yderligere tiltag fra Psykiatriforums side.
En repræsentant fra hver klynge afgav en mundtlig afrapportering på mødet.
Midtklyngen:
Randersklyngen:
Gødstrupklyngen:
Aarhusklyngen:
Horsensklyngen:
at | orienteringen om nedlæggelse af psykiatriforum tages til efterretning. |
at | Psykiatriforum drøfter, hvordan vi i højere grad kan sætte hastighed og nå i mål med et mere forpligtende samarbejde. |
Sundhedsreformen har fastlagt sundhedsklyngerne som en central ramme for samarbejdet om psykiatrien, og dermed med sundhedsaftalen som organisatorisk og politisk ophæng. Dette er i tråd med beslutninger i KKR Midtjylland og Kontaktudvalget i efteråret 2021 om, at psykiatrien organiseres i Sundhedssamarbejdet.
Det foreslås derfor, at samarbejdet om psykiatrien forankres i den tværsektorielle organisering om sundhedsaftalen i regi af Sundhedsstyregruppen og klyngerne, og at Psykiatriforum nedlægges.
Regionens psykiatriledelse har derudover, selvom Psykiatriforum nedlægges, fremover mulighed for at indgå i dialog med alle kommunerne på de kvartalsvise DASSOS- og KOSU-møder, når der er behov for det. Endelig beslutning om nedlæggelse af Psykiatriforum træffes i KD-Net den 4. november og Sundhedsstyregruppen den 10. november
Samarbejdet i regi af psykiatrien vil fremadrettet være et af de vigtigste arbejdsområder i samarbejdsfeltet herunder den forestående udmøntning af en 10-årsplan for psykiatrien. Politisk er der forventninger om markante forbedringer og bedre sammenhæng for borgere med psykisk mistrivsel eller sygdom herunder et tættere og mere forpligtende samarbejde. På mødet vil der blive mulighed for at komme med input til, hvordan vi i højere grad kan sætte hastighed og nå i mål med et mere forpligtende samarbejde.
Formandskabet indledte med en orientering om baggrunden for nedlæggelsen af Psykiatriforum samt om den videre beslutningsproces ift. nedlæggelsen af Psykiatriforum:
Beslutningen blev drøftet, og der blev afgivet følgende bemærkninger, der bør være fokus på i det videre arbejde med psykiatri og trivsel:
Udover ovenstående bemærkninger blev det afslutningsvist besluttet, at der skal laves et forecast på kommende tematikker/sager vedr. psykiatri og trivsel. Dette skal være med til at styre planlægningen af de kommende møder i DASSOS og KOSU ift. behovet for at invitere eksterne repræsentanter ind.