I Koordinationsudvalget for Folkesundhedsområdet (KUF) har der igennem et par år været sat fokus på samarbejdet om tværsektoriel forskning på folkesundhedsområdet. Udvalget har udarbejdet en kortlægning af tværsektorielle forskningsinitiativer i regionen samt en handleplan for samarbejdet om forskning på folkesundhedsområdet 2014-2015. Begge dele er nærmere beskrevet i vedhæftede notat om baggrund for drøftelse af samarbejde om tværsektoriel forskning. Resultatet af kortlægningen kan ses på www.sundhedsaftalen.rm.dk under 'resultater'.
Som opfølgning på dette arbejde, og understøttelse af den tværsektorielle forskning på folkesundhedsområdet, har formandskabet for KUF; Mette Kjølby, Leder af Koncern Kvalitet, Region Midtjylland og Søren Kjærgaard, Institutleder, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, i løbet af 2015, deltaget i klyngestyregruppemøder i alle klyngerne i regionen, hvor de har drøftet samarbejde om tværsektoriel forskning på folkesundhedsområdet.
Drøftelserne i klyngerne har taget udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvad er de vigtigste problemstillinger at få belyst forskningsmæssigt på folkesundhedsområdet?
- Hvor er der størst behov for tværsektoriel forskning?
- Hvad er ambitionsniveauet ift. tværsektoriel forskning?
- Hvilke muligheder og barrierer er der i forhold til tværsektoriel forskning?
- Er der behov for hjælp til at understøtte den tværsektorielle forskning / hvad er der i givet fald behov for?
KUF ønsker på baggrund af opsamling på drøftelserne i klyngerne at stille forslag om, at der laves en fælles tværsektoriel forskningsindsats i forhold til akutområdet.
Region Midtjylland og kommunerne i regionen har i fællesskab samarbejdskonstruktionen Folkesundhed i Midten, hvor henholdsvis kommuner og region bidrager med en krone pr. borger til tværsektoriel forskning om året.
Med inspiration fra den Tværsektorielle forskningsenhed i Region Hovedstaden foreslår KUF, at der som understøtning af den tværsektorielle forskning laves et netværk bestående af en kontaktperson på hhv. hospitalerne, universitetet og i kommunerne, der har fokus på samarbejde om tværsektoriel forskning. Der skal afsættes ressourcer til vedligeholdelse af netværket samt afholdelse af netværks/videndelingsdage om eksempelvis følgeforskning.
Som opsamling på drøftelserne i klyngerne ønsker formandskabet en drøftelse i Sundhedsstyregruppen af:
- Hvordan understøttes, udvikles og forankres den fælles tværsektorielle forskning?
- Hvad er ambitionsniveauet?
- Hvordan skal organiseringen og infrastrukturen være for at understøtte den tværsektorielle forskning?
- Hvordan skaffes de nødvendige ressourcer til den tværsektorielle forskning? Kan/bør eksempelvis Folkesundhed i Midten udvides med yderligere midler til at understøtte den tværsektorielle forskning?
- Forslag om at lave en fælles tværsektoriel forskningsindsats på akutområdet.
Formandskabet for KUF vil på mødet holde et kort oplæg og lægge op til drøftelsen.
KUF er et koordinationsudvalg under Ledelsesforum for samarbejde mellem Universitet og Region (LUR). Der er fokus på det tværsektorielle samarbejde i LUR. Ud over den tværsektorielle sammensætning og samarbejde i KUF har LUR taget initiativ til at invitere kommuner, praksissektoren og professionshøjskolen VIA University College til at indgå et mere forpligtende samarbejde med regionen og universitetet.
Fakta om Koordinationsudvalget for Folkesundhedsområdet
Koordinationsudvalget for Folkesundhedsområdet er et udvalg under Ledelsesforum for Universitet-Regionssamarbejdet (LUR). Koordinationsudvalget har til formål at udvikle, modne og konsolidere samarbejdet omkring forskning på folkesundhedsområdet mellem univeristet, hospitaler, kommuner og praksissektoren.
Koordinationsudvalget skal understøtte et samarbejde, der kan bidrage til at sikre sammenhæng mellem praksis, forskning, uddannelse og politik/administration til gavn for folkesundheden. Den bærende idé er at bidrage til udvikling af dialog og gensidig videns- og erfaringsudveksling mellem beslutningstagere, forskere og praktikere samt at videreudvikle et stærkt folkesundhedsmiljø.
Samarbejdet skal bidrage til, at forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på folkesundhedsområdet understøtter forbedringer af befolkningens sundhed og velfærd.