Regeringen, Danske Regioner og KL har i forbindelse med økonomiaftalerne for 2016 besluttet at udbrede telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL i hele landet inden udgangen af 2019.
Udbredelsen forankres lokalt i fem landsdelsprogrammer med deltagelse af henholdsvis region og kommuner, der med ophæng i sundhedsaftalerne har ansvaret for at sikre fremdrift i den lokale implementering af telemedicin til borgere med KOL. Almen praksis ønskes inddraget som partner i udvikling og udbredelse af landsdelsprogrammet allerede fra begyndelsen.
Herudover etableres en national tværoffentlig porteføljestyregruppe, som blandt andet følger fremdriften i landsdelsprogrammerne. Porteføljestyregruppen er bemandet med repræsentanter fra Danske Regioner, KL, Sundhedsministeriet, Digitaliseringsstyrelsen samt to repræsentanter fra hvert landsdelsprogram (én regional og én kommunal repræsentant). Region Midtjylland repræsenteres ved koncerndirektør Christian Boel og direktør Anders Kjærulff, Holstebro kommune.
Det første møde i porteføljestyregruppen afholdes den 12. februar 2016. Det forventes, at porteføljestyregruppen mødes 4-6 gange årligt.
For at sikre kontinuitet og sammenhæng anbefales det fra Danske Regioner og KL, at de regionale og kommunale repræsentanter i porteføljestyregruppen, samtidig udgør formandskabet for de lokale landsdelsprogrammer.
På den baggrund anmodes Sundhedsstyregruppen om at godkende, at der nedsættes en fælles regional/kommunal programstyregruppe for udarbejdelse og implementering af landsdelsprogrammet i den midtjyske region.
Regional/kommunal programstyregruppe
Det foreslås, at den regionale/kommunale programstyregruppe, der refererer til Sundhedsstyregruppen, sammensættes af følgende repræsentanter:
· Koncerndirektør Christian Boel og direktør Anders Kjærulff, Holstebro kommune, der varetager et delt formandskab for programstyregruppen
· 2 medlemmer, som repræsenterer hospitaler
· 2 medlemmer, som repræsenterer kommunerne
· 1 medlem som repræsentant for almen praksis udpeget af PLO
· 1 medlem fra hhv. den regionale og kommunale administration
· 1 medlem udpeget af Danmarks Lungeforening, som repræsentant for patientforeningen.
Opgaver og ansvar
Den fælles regionale/kommunale styregruppe får det overordnede ansvar for udarbejdelse og implementering af landsdelsprogrammet i den midtjyske region. Hertil hører, at telemedicinsk hjemmemonitorering forankres i organisationerne i form af nye samarbejdsaftaler, processer, instrukser og arbejdsgange.
Styregruppen primære opgaver vil være at:
· Sikre udarbejdelse og godkendelse af landsdelsprogrammet og den følgende implementeringsproces i Region Midtjylland (hospitaler, kommuner og almen praksis)
· Sikre at projektet gennemføres i henhold til den godkendte nationale business case og at de økonomiske rammer i landsdelsprogrammet overholdes
· Behandle principielle spørgsmål vedr. sundhedsfagligt indhold, økonomi, IT og implementering
· Behandle/godkende større afvigelser i projektet
· Godkende evaluerings- og forskningsdesign
· Sikre opbakning og deltagelse på alle niveauer hos de involverede aktører
I afklaringsfasen vil der være brug for, at Styregruppen eksplicit forholder sig til:
· Udarbejdelse af fordelingsnøgle mellem Sundhedsaftalens parter på baggrund af omkostningsniveau og gevinstpotentiale. Desuden skal der fremsættes forslag forslag til budget og finasiering for landelsprogrammet.
· Fastlæggelse af inklusionskriterier i forhold til målgruppen: borgere med KOL
· Kortlægning af igangværende telemedicinske indsatser i behandlingen af KOL i Region Midtjylland og kommuner, samt opsamling af erfaringer (igangværende)
· Fastlæggelse af endelig tidsplan for implementering af landsdelsprogrammet.
Desuden skal det fastlægges hvordan programstyregruppens arbejde konkret skal understøttes i perioden.
Forventet mødeaktivitet
Programstyregruppen forventes at mødes kvartalsvist i hele perioden 2016-2019. Der fastlægges en mødeplan for styregruppen, når denne er nedsat.