Orientering om drejebog for etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus
Regionsrådet godkendte den 23. august 2017 det samlede aftalegrundlag for samarbejdet med Novo Nordisk Fonden og etableringen af et Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA). Herefter forventes aftalegrundlaget forelagt Novo Nordisk Fondens bestyrelse først i september, der på denne baggrund vil udmelde rammen for den endelige donation. Visionen er, at etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus skal gøre en forskel for alle patienter med diabetes i Region Midtjylland. Indfrielsen af visionen fordrer, at der etableres et tæt samarbejde med bl.a. kommuner og almen praksis i Region Midtjylland omkring udfoldelsen af de aktiviteter, der er beskrevet i drejebogen for Steno Diabetes Center Aarhus. Etableringen af et fagligt netværk (Diabetesnetværk Midtjylland) med henblik på at understøtte samarbejde om udvikling og implementering vil udover hospitalerne i regionen også involvere almen praksis og kommunerne, hvilket skal nærmere beskrives i en gensidig dialog (jvf. kapitel 7). Som et særkende skal Steno Diabetes Center Aarhus forske i, udvikle og facilitere samarbejde om en sammenhængende indsats for diabetespatienter mellem sektorer. Dette vil involvere et tæt samarbejde med almen praksis og kommunerne i regionen (kapitel 5). Endvidere vil en del af bevillingen rettet mod det tværsektorielle fokusområde understøtte forskning samt etableringen af konkrete samarbejdsprojekter med tværsektorielt perspektiv inden for forebyggelse, behandling og tidlig opsporing (kapitel 5). Endelig etableres i regi af SDCA og med udgangspunkt i de erfaringer, der opbygges, efteruddannelses-initiativer også rettet mod sundhedsprofessionelle i kommuner og almen praksis (kapitel 4). Forudsat godkendelse også i Novo Nordisk Fondens bestyrelse påbegyndes implementeringen af Steno Diabetes Center Aarhus umiddelbart herefter (forankringen herfor er beskrevet i vedlagte kommissorium). Som en del af implementeringen vil der i efteråret blive taget initiativ til en indledende dialog omkring organiseringen af samarbejdet og den videre udmøntning med kommuner og almen praksis i Region Midtjylland.
Link til drejebog:
http://www.rm.dk/politik/regionsradets-moder/dagsordener/#SamarbejdemedNovoNordiskFondenomStenoDiabetesCenterAarhussamthovedvilkårforaftalemellemRegionMidtjyllandogAarhusUniversitetsForskningsfond(Forum)
Orientering om status for DÆMP satspuljeprojektet 'Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt' og ansøgning til Folkesundhed i Midten
Der orienteres om status for det tværsektorielle projekt "Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt", som gennemføres i regi af Sundhedsstyregruppen med tilskud fra satspuljen for de svageste ældre medicinske patienter.
Der er særligt fokus på evaluering, idet det er hér projektet i særlig grad har haft behov for tilpasning i forhold til den oprindelige projektbeskrivelse. Desuden giver nedenstående en opdatering af den retning, formandskabet og projektledelsen har lagt for projektet. Status for de enkelte delprojekter gives i klyngesammenhæng.
Baggrund
I 2016-19 gennemføres syv nationale satspuljefinansierede projekter målrettet de svageste ældre medicinske patienter. Region Midtjylland og kommunerne i regionen har fået bevilget 15,7 mio. kr. til projektet "Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt". Projektet er inddelt i et delprojekt for hver klynge: Klyngerne Randers og Midt har fokus på visitationen forud for indlæggelse (spor 1) og Aarhus, Vest og Horsens har fokus på opfølgning inden for 24 timer efter udskrivelse (spor 2).
Der er nedsat et formandskab for projektet og etableret en projektgruppe på tværs af de fem delprojekter. Delprojekterne er forskellige steder i opstarten af de modeller, de vil afprøve / udvikle på, men alle skal være klar til at levere data på CPR-niveau til den nationale evaluering fra 1. januar 2018.
1. Evaluering: Hvad får vi svar på og hvad kan sammenlignes på tværs af delprojekterne?
I regi af satspuljen for de svageste ældre gennemføres en national evaluering af i alt syv satspuljeprojekter. I den henseende anses de fem delprojekter i Region Midtjylland som ét projekt. Evalueringen giver på Regions Midtjyllands samlede projekt og på de to spor bud på oplevet klinisk kvalitet og økonomi. Det måles ved antallet af gennemførte interventioner, omkostningsniveau samt akutte indlæggelser / genindlæggelser inden for en uge efter udskrivelse. Evalueringen er baseret på registeranalyse. Hertil kommer fokusgruppeinterviews på tre tidspunkter i projektperioden, som skal afdække forventninger og forudsætninger i forhold til de afprøvede modeller samt udvikling i projektperioden.
Den nationale evaluering fortæller således ikke noget om effekten i det enkelte delprojekt. Samtidig er de fem delprojekter tilpasset ønsker og vilkår i de fem klynger og med mindre forskelle i målgruppeafgrænsningen. Det vil derfor ikke være muligt at sammenligne på tværs.
I Sundhedsstyrelsens overordnede mål med satspuljemidlerne er det væsentligt at få viden om hvilke organiseringer, der sikrer bedst sammenhæng i indsatsen. Samme målsætning ligger implicit i Region Midtjyllands projekt, idet det er valgt at afprøve fem forskellige måder at tilrettelægge indsatsen. Projektledelsen vil sammen med ekstern evaluator drøfte fokusgruppeinterviewenes mulighed for at afdække effekten af de valgte modeller / måder at organisere indsatsen. I så fald det ikke er tilstrækkeligt, overvejes det at søge eksterne midler.
2. Ansøgning om forskningsmidler for at få viden om den borger- og brugeroplevede kvalitet
Et væsentligt mål bag den fælles satspuljeansøgning, som blev sendt fra Region Midtjylland, var at få viden om den borger- og pårørendeoplevede tryghed i de fem typer af indsatser.
Såfremt det fortsat skal være muligt at opnå viden om den borger- og brugeroplevede kvalitet, skal det ske ved, at Region Midtjylland og kommunerne finder yderligere midler. Baggrunden herfor er, at der i satspuljen er afsat særskilte midler til ekstern, national evaluering. Region Midtjylland (og andre regioner) har derfor fået afslag fra Sundhedsstyrelsen på ansøgning om at benytte dele af satspuljemidlerne til evaluering lokalt. Der er derfor etableret samarbejde med Defactum om at gennemføre et forskningsprojekt, hvor casestudier fra delprojekterne kan give detaljeret viden om den borger- og brugeroplevede kvalitet. Brugere omfatter også samarbejdsparterne i projektets udførende niveau - særligt almen praksis.
Undersøgelse af den borger- og brugeroplevede kvalitet vil ikke direkte kunne sammenligne den kvalitative effekt på tværs af delprojekterne, men vil kunne give ensartet viden om den oplevede kvalitet i indsatserne fra et brugerperspektiv.
Midler til forskningsprojektet søges hos Folkesundhed i Midten og ønskes gennemført i perioden 2018-19. Fra delprojekternes side vil et samarbejde om et forskningsprojekt kræve, at der bruges tid på at levere information til brug i de konkrete cases, der udvælges. En del af den information vil formentlig ligge i de datatræk, der i forvejen skal leveres til ekstern evaluator, men der kan være behov for at levere andre informationer.
Den Kommunale Strategiske gruppe (DKS) har på møde den 18. august 2017 bekræftet kommunernes opbakning til et forskningsprojektet om den bruger- og borgeroplevede kvalitet i satspuljeprojektet.
Såfremt det viser sig, at ekstra finansiering til evaluering af den borger- og brugeroplevede kvalitet ikke tilvejebringes, vil der senere blive forelagt en sag for Sundhedstyregruppen om justering af projektbeskrivelse og formål. Justeret projektbeskrivelse skal efterfølgende godkendes i Sundhedsstyrelsen med henblik på at fastholde bevillingen.
3. Data: Vigtige for at kunne måle indsatsens effekt - men en udfordring at indsamle
Der er brugt meget tid på at få styr på indikatorer og datakilder til brug i den samlede, nationale evaluering. Den gennemføres af Implement Consulting og KORA og har primært fokus på registerbaserede data. De fleste af de registerbaserede data, der efterspørges, handler om at trække data fra de kommunale omsorgsregistre, hvilket medfører et mærkbart ressourcetræk i kommunerne. Udfordringen har tydeliggjort behovet for at sikre såvel horisontal som vertikal kommunikation om tværsektorielle projekter. Det gælder både formål, sammenhæng til andre indsatser og opgavemæssige omfang.
Fokus har derfor også været på at sikre en god dokumentationsstrategi, så de rette data ligger i systemerne og kan trækkes særskilt for de enkelte delprojekter.
4. Læringsfællesskaber: Formål før, under og efter
En del af projektet er, at der årligt holdes et læringsfællesskab på tværs af de fem delprojekter. Formandskabet og den fælles projektledelse har valgt, at det allerede tidligt i processen skal lægges vægt på at videndele om udfordringer og projektovervejelser. I eksistensberettigelsen for en konstruktion med fem delprojekter, anses det for at være væsentligt, at de enkelte delprojekter ikke lever "et stille liv" uden at kende de forskellige indsatser på tværs af klyngerne.
Omdrejningspunktet for læringsfællesskabet i 2017 bliver samarbejdet med de praktiserende læger og udbredelse af kendskab til projekterne. Den lægelige koordinator i Region Midtjylland har givet tilsagn om at deltage som oplægsholder.
5. Formidling og ledelsesfokus
Formandskabet lægger vægt på udbredelse af projektets status og fremdrift. Derfor vil der løbende blive orienteret om status i klyngestyregrupper, Sundhedsstyregruppen og til almen praksis.
Delprojekterne er desuden blevet opfordret til at bruge de kommunalt-lægelige udvalg (KLU), klyngestyregrupper, praksiskoordinator og eventuelt kommunale praksiskonsulenter. Delprojekterne er endvidere blevet opfordret til at formidle gode enkelthistorier til den lokale presse og med henvisning til, at indsatsen er en del af det fælles satspuljeprojekt.