Orientering om værdibaseret styring på apopleksiområdet
I forbindelse med økonomiaftalen for 2016 blev det aftalt med staten, at regionerne skulle igangsætte regionale forsøg med at udvikle nye styrings- og afregningsredskaber med afsæt i værdibaseret styring på udvalgte områder. Regionerne har igangsat dette arbejde med værdibaseret styring, der løber frem til udgangen af 2018.
Det overordnede formål er at opnå konkrete erfaringer med at styre efter mere værdi for patienterne til lavest mulige omkostninger således, at der opnås erfaringer med, hvordan værdibaseret styring i praksis kan understøtte dialogen og det faglige forbedringsarbejde til gavn for patienterne.
Projektet består af en række delprojekter, heriblandt projekt værdibaseret styring på apopleksiområdet, som Region Midtjylland står for. I dette delprojekt undersøges sammenhængen mellem patientens helbredstilstand efter en apopleksi og de ressourcer, der anvendes under behandling og genoptræning i hospitalsregi. Sammenhængen undersøges blandt borgere bosiddende i Region Midtjylland. Formålet med projektet er at teste anvendelsen af et styringsværktøj, der kan understøtte løbende udvikling af processer, organisering og praksis for værdi i patientbehandlingen.
I projektet anvendes der oplysninger om patienternes kontakt med regionens hospitaler og almen praksis fra nationale registre og databaser. Idet projektet omfatter alle patienter indlagt med en apopleksi i Region Midtjylland, vil der således også indgå informationer om patienter bosiddende i kommuner i Region Midtjylland. Sammenhængen mellem ressourceforbrug i behandlingsforløb for apopleksipatienter og henholdsvis overlevelse, genindlæggelser, komplikationer, kontakt med almen praksis, selvoplevet trivsel og selvrapporteret funktionsevne forsøges sammenholdt i et analyse-værktøj. I apopleksiprojektet indhentes også data for patientens funktion og trivsel tre måneder efter debut af apopleksi med henblik på at vurdere merværdien af disse informationer til de informationer, der allerede er i Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram (RKKP). Desuden bidrager disse patientrapporterede oplysninger til en test af, hvorvidt det er meningsfuldt at inddrage denne form for data i styringen.
Projektet har været udfordrende, idet der skal kobles personhenførbare data fra forskellige kilder. Dette har medført, at projektet er anmeldt som forskningsprojekt. Udviklingen af værktøjet er stødt på adskillige barrierer, og derfor bliver det samlede projekt i høj grad en analyse af hvilke forudsætninger, der skal være til stede for, at et sådan redskab kan etableres.
Evaluering af projektet 'Forstærket indsats for storrygere i Vestklyngen'
Vestklyngen har fra 2015-2017 kørt projektet 'Forstærket indsats for storrygere i Vestklyngen'. Projektet er nu evalueret, og der er udarbejdet en triple aim rapport, som er sendt til Sundhedsstyrelsen. Rapporten kan findes på dette link: http://www.sundhedsaftalen.rm.dk/projekter/triple-aim/rygestopindsats/
Nedenfor præsenteres en del af de opsummerende konklusioner:
Projektets formål var at nedbringe antallet af storrygere og dermed begrænse tobaksrelateret sygdom samt reducere social ulighed i rygning. Data for sundhedsprofilundersøgelsen 2013 og sundhedsprofilundersøgelsen 2017 opgjort for borgere bosiddende i Vest-klyngen indikerer et fald i andelen af dagligrygere. For storrygere ses primært et fald blandt borgere med lavt uddannelsesniveau og psykisk lidelse. Set i forhold til de øvrige kommuner i Region Midtjylland bemærkes, at i Vest-klyngen er faldet blandt dagligrygere 0,7 procentpoint højere end øvrige kommuner. Ligeledes er faldet i dagligrygere med lavt uddannelsesniveau 2,6 procentpoint højere end for øvrige kommuner i Region Midtjylland.
Projektet er lykkedes med etablering af en systematisk elektronisk henvisningsstruktur mellem hospital, kommune og almen praksis. Der er henvist ca. 165 deltagere pr. kvartal fra Hospitalsenheden Vest til rygestopforløb i kommunerne, hvilket er højere end det fastsatte mål på 150 pr. kvartal.
Ud af de 2582 af deltagerne(storrygere), der er startet i rygestopforløb, har 66 % gennemført. Efter kursets afslutning er 62 % af deltagerne røgfri, og efter 6 måneder er 45 % fortsat røgfri. 80 % af deltagerne i rygestopforløbene er ufaglærte eller har kort uddannelse, dermed har indsatsen medvirket til at skabe mere lighed i sundhed.
Borgerne er tilfredse med rygestopforløbene, og de har en forventning om, at rygning bliver italesat i mødet med de sundhedsprofessionelle.
Orientering om nedsættelse af arbejdsgruppe vedrørende implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter
Forløbsprogrammet for lænderygsmerter har i december 2017 gennemgået en mindre faglig opdatering med baggrund i nye nationale kliniske retningslinjer på området. I den forbindelse har blandt andet Regionshospitalet Silkeborg samt regionens smerteklinikker påpeget udfordringer i det nuværende tværsektorielle samarbejde, herunder særligt henvisningsproblemer på området.
Med henblik på at styrke implementering af forløbsprogrammet for lænderygsmerter og herigennem opnå effektiv udnyttelse af de samlede økonomiske og sundhedsfaglige ressourcer inden for rygområdet nedsættes en tværsektoriel arbejdsgruppe vedrørende implementering af forløbsprogrammet for lænderygsmerter.
Formålet med arbejdsgruppen er dels at gøre status over implementeringen af forløbsprogrammet herunder særligt ift. henvisningspraksis til sekundærsektoren og dels at udarbejde konkrete anbefalinger til evt. yderligere implementeringstiltag. Arbejdsgruppen afrapporterer til Sundhedsstyregruppen.
Orientering vedrørende implementering af samarbejdsaftale om oligofrenipsykiatri
I regi af sundhedsaftalen blev i 2014 godkendt en samarbejdsaftale om oligofrenipsykiatri. Aftalen er godkendt politisk i kommunerne og i regionen. Formålet med aftalen er at sikre sammenhængende forløb på tværs af sektorgrænser, ensartet kvalitet i indsatsen samt en klar arbejdsfordeling mellem kommune, almen praksis og region (http://www.sundhedsaftalen.rm.dk/om-sundhedsaftalen/samarbejdsaftaler/oligofreni/).
Opgaven med at implementere aftalen blev forankret i temagruppen for voksenpsykiatri (under Sundhedsstyregruppen), der imidlertid blev nedlagt i 2015. Samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er derfor endnu ikke implementeret. På den baggrund blev i efteråret 2017 nedsat en tværsektoriel arbejdsgruppe med opdrag at sikre, at aftalen om oligofrenipsykiatri implementeres i region og kommuner. Arbejdsgruppen har derfor udarbejdet materiale vedr. 1) organisering, 2) screeningsværktøj og 3) kompetenceudvikling. Arbejdsgruppens materiale kan tilgås via www.sundhedsaftalen.rm.dk i værktøjskassen http://www.sundhedsaftalen.rm.dk/om-sundhedsaftalen/samarbejdsaftaler/oligofreni/.
Særligt ift. kompetenceudvikling afholder regionen kursusforløb for kommunale oligofrenipsykiatrikyndige ultimo 2018, hvorefter behov og muligheder evalueres. Endvidere arbejdes videre med idéen om sidemandsoplæring (jf. arbejdsgruppens forslag til kompetenceudvikling i værktøjskassen (http://www.sundhedsaftalen.rm.dk/siteassets/vaerktojskasse/oligofrenipsykiatri/3-kompetenceudvikling-for-oligofrenipsykiatrikyndige-i-kommuner-i-region-midt.pdf).
Der nedsættes en planlægningsgruppe blandt medlemmerne af arbejdsgruppen vedr. implementering af samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri ift. at etablere et fagligt netværk for oligofrenipsykiatri.
Det anbefales således, at kommunerne udpeger kommunale oligofrenipsykiatrikyndige medarbejdere med henblik på afvikling af kurset ultimo 2018. Regionen informerer kommunerne, når dato er fastsat og kurset er åben for tilmeldinger.
Status på analyse af mønstre og årsagssammenhænge ift. de forebyggelige indlæggelser
Som led i Sundhedsstyregruppens opfølgning på de forebyggelige indlæggelser i foråret 2018 blev der lagt op til, at der skal rettes henvendelse til Klinisk epidemilogisk afdeling (KEA) med henblik på at forespørge, om de vil kunne bidrage med analyser af mønstre og årsagssammenhænge ift. de forebyggelige indlæggelser. KEA har givet tilsagn om, at de gerne vil udarbejde analysen indenfor rammerne af Region Midtjyllands biddrag til forskningsaktiviteter på KEA. Der er imidlertid behov for at afgrænse nærmere hvilke analyser, der er behov for. Med henblik på kvalificere dette og for at sikre, at de analyser der igangsættes giver mening ind i arbejdet i klyngerne og Sundhedsstyregruppen, har sekretariatet derfor inviteret fire deltagere (to kommunale og to regionale) fra Sundhedsstyregruppen til et møde med KEA for at kvalificere, hvad bestillingen skal være. Mødet planlægges i starten af september.