Siden Sundhedsstyregruppens seneste drøftelse af aktiviteter relateret til telemedicinsk hjemmemonitorering af borgere med KOL er Landsdelsprogrammet blevet påvirket af ændringer i de fælles nationale tiltag. Det gælder højere projektomkotningener end forventet, en ændring af tidsplan for gennemførelsesprojektet i regi af Fælles Udbud af Telemedicin (FUT) og som en konsekvens heraf udskydelse af idriftsættelsen af telemedicinsk hjemmemonitorering af borgere med KOL i de enkelte landsdele.
Endvidere kan der orienteres om nyt fra Landsdelsprogram Midtjylland i forhold til processen for indkøb af borger- og medarbejderrettede løsninger, den nærmere organisering af monitorerings- og rådgivningsfunktionen i vagttid samt digitale forløbsplaner.
Ny tidsplan for FUT-gennemførselsprojektet og konsekvenser for Landsdelsprogram Midtjylland
Med økonomiaftalen for 2018 blev KL, Danske Regioner og Regeringen enige om at etablere udbudsprojektet Fælles Udbud af Telemedicin (FUT), der på vegne af landets 98 kommuner og 5 regioner gennemfører to udbud af rammeaftaler:
- Udbud 1: Telemedicinsk infrastruktur
- Udbud 2: Borger- og medarbejderrettede it-løsninger.
Udbud 1 resulterer i en rammeaftale med én leverandør, og der afgives én bestilling, som koordineres af FUT. Udbud 2 resulterer i en rammeaftale med fem leverandører af borgerløsningen og en rammeaftale med tre leverandører af medarbejderløsningen, som regionerne og kommunerne kan benytte til indkøb af it-løsningerne. Landsdelsprogrammerne har til opgave at koordinere disse bestillinger.
I forbindelse med FUTs evaluering af tilbud fra leverandører af den telemedicinske infrastruktur (udbud 1) står det klart, at de samlede projektomkostninger bliver højere end forventet. Det har betydet, at både KL og Danske Regioner har haft behov for at sikre deres politiske mandater til den øgede finansiering. Den endelige mandatafklaring forventes først den 1. december 2018 og udbud 1 er derfor pauseret indtil da.
På den baggrund er der udarbejdet en ny tidsplan for FUT-gennemførelsesprojektet. For landsdelsprogrammerne herunder også Landsdelsprogram Midtjylland har det konsekvenser i form af en forsinkelse i bestillingen af medarbejder- og borgerløsninger og forsinkelser i forhold til den samlede idriftsættelse af telemedicinsk hjemmemonitorering af borgere med KOL. Årsagen er, at leverandørerne af it-løsningerne ikke kan teste deres set-up, inden infrastrukturen er klar til brug. Den reviderede tidsplan for Landsdelsprogram Midtjylland er vedlagt som bilag. De væsentligste datoer er:
- 1. december 2018: FUT offentliggør leverandører
- 14. februar 2019: Bestilling af medarbejderløsning
- 6. juni 2019: Bestilling af borgerløsning
- 28. april 2020: Telemedicinsk hjemmemonitorering af borgere med KOL sættes i drift.
Ændring af budgetvejledning 2019 for landsdelsprogram Midtjylland
Som følge af at de samlede projektomkostninger bliver højere end forventet, og at tidsplanen ændres, er der behov for, at budgetvejledning 2019 for landsdelsprogram Midtjylland revideres. Der orienteres kort om ændringerne på mødet og den opdaterede budgetvejledning udsendes til skriftlig godkendelse efter mødet. Eftersendelsen skyldes, at leverandøren af infrastrukturen som nævnt først offentliggøres den 1. december 2018 og den endelige pris ligger dermed først fast her.
Proces for indkøb af borger- og medarbejderrettede løsninger
Som tidligere orienteret om er der nedsat en evalueringsgruppe under Landsdelsprogram Midtjylland, som skal evaluere de indkomne tilbud på borger- og medarbejderrettede løsninger, der er modtaget i forbindelse med udbuddet gennemført af FUT. Konkret har gruppen til opgave at læse udbudsmaterialet og prioritere de tilgængelige optioner samt evaluere leverandørtilbud på begge løsninger. På den baggrund indstiller gruppen til valg af leverandører og optioner. Indstillingen godkendes af formandskabet for Programstyregruppen. FUT har udarbejdet en vejledning, der præciserer opgaver og ansvar for evalueringsgruppen.
Gruppen er tværfaglig og tværsektoriel og består af regional og kommunal sundhedsfaglig repræsentation fra hver klynge. Der er udpeget to juridiske konsulenter som formænd for gruppen (fra henholdsvis region og kommune). Endvidere er der repræsentation fra spor 2 under landsdelsprogrammet (Teknik og it-infrastruktur), programsekretariatet. PLO-Midtjyllands deltagelse i gruppen er pt. under afklaring. Gruppens sammensætning er godkendt af formandskabet for Programstyregruppen i Midtjylland.
Ændringen i tidsplanen betyder, at evalueringsgruppen har længere tid til at forberede arbejdet vedrørende bestilling af løsninger. Gruppen mødtes første gang den 31. oktober.
Organisering af monitorerings- og rådgivningsfunktionen i vagttid
Sundhedstyregruppen godkendte den 23. maj 2018 endeligt organiseringen af monitoreringsfunktionerne. Forud var sagen forelagt Klinikforum med henblik på at afklare, hvorvidt anbefalingen vedrørende organiseringen i vagttid er den mest hensigtsmæssige. Klinikforum bakkede op om anbefalingerne, men ønskede en uddybning af, hvilke konkrete opgaver monitoreringsfunktionerne skal varetage i henholdsvis dag- og vagttid. Dette med henblik på at afklare den nærmere organisering herunder også at drøfte, hvordan hospitalerne kan bidrage til den konkrete implementering af monitoreringsfunktionen særligt i vagttid.
En arbejdsgruppe under spor 3 har efterfølgende arbejdet med en konkretisering af opgaverne og udarbejdet anbefalinger til den konkrete organisering i vagttid. Dette er forelagt Klinikforum den 26. oktober. Der orienteres om Klinikforums beslutning på mødet.
Digitale forløbsplaner
Sundhedsstyregruppen besluttede den 23. maj 2018, at der arbejdes videre med at afdække mulighederne for realisering af individuelle digitale forløbsplaner for borgere med KOL. Status på dette arbejde er, at der er udarbejdet en ansøgning til Sundheds- og Ældreministerie med henblik på støtte til udviklingen af forløbsplanen.
Med udgangspunkt i løsningen til almen praksis lægges der i ansøgningen op til at genbruge og videreudvikle, denne eksisterende løsning, så vidt det er muligt. KiAP (Kvalitet i Almen Praksis) og PLO har positivt tilkendegivet, at man ser et spændende potentiale i at udvikle forløbsplanen og gøre data om borgernes KOL-forløb tilgængelig for alle, der indgår i behandlingen. Ansøgningen synliggør endvidere koblingen med de mange strategier og tiltag, der er i gang på området.