Fortsat udvikling af udgående og rådgivende funktioner fra hospitalerne er et indsatsområde i den nationale handlingsplan 'Styrket indsats for den ældre medicinske patient' og Sundhedsaftalen 2015-18. Udgående og rådgivende funktioner fra hospitalerne skal bidrage til at realisere de fælles sundhedspolitiske mål i sundhedsaftalen om at reducere behovet for akutte indlæggelser (herunder forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser) samt de nationale mål for sundhedsvæsenet om bedre sammenhængende patientforløb og styrket indsats for kronikere og ældre.
En udgående funktion kan fx være et tværfagligt team, der behandler borgere i eget hjem i forhold til fx ældresygdomme (geriatri) og lindrende behandling ved en livstruende sygdom (palliation). De udgående funktioner kan helt eller delvist foregå som telemedicinsk behandling. Ofte omfatter funktionerne også rådgivning og vejledning til praktiserende læger og kommunalt sundhedspersonale. De udgående og rådgivende funktioner er forankret på hospitalerne men forudsætter et tæt samarbejde med blandt andet borgerens egen læge og den kommunale sygepleje.
Sundhedsstyregruppen godkendte på denne baggrund på møde den 6. september 2017 en række fælles principper for udgående og rådgivende funktioner. Sundhedsstyregruppen besluttede samtidig at bede klyngerne vurdere eksisterende udgående funktioner ud fra principperne og at nedsætte en arbejdsgruppe om udgående og rådgivende funktioner på det geriatriske område.
Principper for udgående og rådgivende funktioner
De fælles principper for udgående og rådgivende funktioner er:
- Et tilbud målrettet borgere med særlige behov
- Vi skal bruge det rette specialiseringsniveau
- Vi skal være tilgængelige for borgerne på nye måder ved at gøre bruge af ny teknologi
- Vi udvikler i et tæt samarbejde mellem hospitaler, kommuner og praksissektor
- Vi udvikler hinandens – og borgerens - kompetencer
- Udgående funktioner skal bygge på eller generere evidensbaseret viden
Den videre udvikling af de udgående og rådgivende funktioner skal fremme en bevægelse fra fysisk udgående funktioner mod telemedicinsk udgående funktioner og rådgivning, hvor dette er/bliver muligt.
Denne bevægelse indebærer, at fysisk udgående funktioner i større og større omfang vil blive forbeholdt meget svækkede borgere, der har behov for specialiseret udredning og behandling, og hvor en indlæggelse eller transport ind til et ambulant besøg ikke vil være hensigtsmæssig for borgerens tilstand – eller hvor risiko for genindlæggelse er høj i dagene efter udskrivelse. Bevægelsen indebærer også, at hvor opgaven kan løses gennem eksisterende tilbud i nærområdet, så skal de anvendes.
Den ønskede bevægelse forudsætter udvikling af kommunikationen mellem sektorerne, herunder tilgængelig specialistrådgivning og –vejledning fra hospitaler til kommuner og almen praksis. Bevægelsen understøttes af den løbende teknologiske udvikling og den løbende oprustning på kompetencer, som allerede sker i kommunerne – en kompetenceudvikling som hospitalerne løbende skal bidrage til.
Principperne og den ønskede bevægelse er illustreret i vedlagte figur.
Klyngernes tilbagemeldinger og forslag til fælles samarbejdsaftaler eller koordinering
Klyngerne har med afsæt i principperne gennemgået eksisterende udgående funktioner med fokus på, om der er funktioner, der med fordel kan omlægges eller videreudvikles. En opsummering af tilbagemeldingerne er vedlagt.
Det varierer fra klynge til klynge hvilke udgående og rådgivende funktioner fra hospitalerne, der er etableret. I forhold til to områder peger flere klynger på, at det kan være relevant at se nærmere på potentialerne for eventuelle ændringer i funktionen. Det drejer sig om funktioner i forhold til borgere med KOL og borgere, der har haft en hjerneblødning (apopleksi).
Tilbagemeldinger fra klyngerne i forhold til udgående funktioner for borgere med KOL:
Udgående funktioner fra hospitalerne for borgere, der har haft en hjerneblødning (apopleksi)
|
Horsensklyngen | Almen praksis og kommuner ønsker hospitalets specialiserede team bibeholdt; form, indhold og målgrupper for den regionale funktion kunne med fordel efterses. |
Midtklyngen | Klyngen har igangsat udvikling af det konkrete indhold i funktionen med fokus på, hvad det rigtige tilbud er, og hvordan dette organiseres. |
Randersklyngen | Apopleksi teams fungerer meget forskelligt i de enkelte klynger. Kommunerne har mange kompetencer i forhold til denne patientgruppe. Det foreslås, at der nedsættes en regional ad hoc gruppe, som får til opgave at komme med forslag til om apopleksiteams kan omlægges/videreudvikles. |
Vestklyngen | Planlægger at revidere lokal samarbejdsaftale. |
Aarhusklyngen | |
Udgående funktioner fra hospitalerne for borgere med KOL/behov for ilt i hjemmet
|
Horsensklyngen | Der er lovmæssige krav i forhold til ilt i hjemmet, der er styrende for hvordan, funktionen er. Det foreslås, at det undersøges, om Præhospitalet kan løse opgaver på området.
|
Midtklyngen | Planlægger lokalt udviklingsarbejde og vurdere, at det kan være relevant, at Sundhedsstyregruppen koordinerer den videre udvikling under Sundhedsaftalen samt kobling til overenskomsten for almen praksis. |
Randersklyngen | |
Vestklyngen | |
Aarhusklyngen | Der er påbegyndt en omlægning af en større del til telemedicin.
|
På mødet i Sundhedsstyregruppen ønskes en drøftelse af, om der skal igangsættes et fælles udviklingsarbejde i forhold til udgående funktioner for borgere med hjerneblødning og/eller udgående funktioner for borgere med KOL. Hvis der skal sættes et udviklingsarbejde i gang, skal det endvidere besluttes, om der skal etableres en tværgående arbejdsgruppe til formålet, eller om opgaven skal forankres i en klynge.
Arbejdsgruppe geriatri
Sundhedsstyregruppen godkendte den 6. september 2017 en anbefaling om, at der nedsættes en arbejdsgruppe til at udarbejde forslag til en regionsdækkende geriatrifunktion i en overgangsperiode frem mod opbygning af kapaciteten på det geriatriske område. En forespørgsel til hospitalerne i oktober 2017 afdækkede, at der er en større opbygning af kapaciteten i gang end ventet, og at kapaciteten fordeler sig mere jævnt geografisk end tidligere. Derfor er gruppens opgave ændret til primært at afdække behovene for rådgivning på det geriatriske område samt at udarbejde forslag til en regional minimumsmodel for rådgivningstilbud til kommuner og almen praksis på det geriatriske område. Formålet er at understøtte et mere jævnt fordelt tilbud om telemedicinsk udgående og rådgivende funktioner i forhold til geriatri. Arbejdsgruppens kommissorium er vedlagt til orientering.