Anette Juhl Winther, indkøbschef Aarhus kommune deltager under dette punkt og indleder med en kort præsentation.
Indledning
Visionen med beslutningsoplægget og det bagvedliggende stomiprojekt er at skabe kvalitet for borgere med stomi og herunder optimere processer og økonomi på tværs af sektorer.
Kvalitet for borgere med stomi er i denne sammenhæng at skabe tryghed for borgeren ved et mere sammenhængende behandlingsforløb, ved at tilbyde ensartede produkter på tværs af regioner og kommuner samt at sikre én indgang til det offentlige, herunder til den sundhedsfaglig rådgivning.
For at kunne indfri den ambition er der behov for en ny fælles løsningsmodel på stomiområdet.
Løsningsmodellen byder på flere fordele for både borgere, sundhedsprofessionelle og bevilligende myndigheder. Ligeledes er det forhåbningen, at modellen vil kunne udbredes til andre tilsvarende borgernære produktområder.
Implementeringen af en ny løsningsmodel vil kræve, at der i fællesskab investeres i at skabe den fornødne platform til at håndtere processen fra bevilling til levering. Ud over den forventede investering er det umiddelbart svært at se, at den nye løsningsmodel skulle have ulemper for hverken borgere, hospitaler eller kommuner.
Baggrund
Det igangværende samarbejde om fælles udbud af stomiprodukter varetaget af Aarhus Kommune, Odense Kommune, Region Syddanmark og Region Midtjylland har afdækket behovet for en ny tværsektoriel tilgang til stomiområdet, såfremt visionen om at skabe kvalitet for borgere med stomi skal realiseres. Samarbejdet skal også realisere den aftale i Økonomiaftalen 2019, som handler om Fælles indkøb af sundhedsartikler.
Den afdækning af behov, problemstillinger og forbedringspotentialer hos både borgere med stomi, kommuner og regioner, som har fundet sted, er udmøntet i den samarbejdsaftale, som blev godkendt på seneste møde i Sundhedsstyregruppen samt i oplægget til en ny løsningsmodel.
Samarbejdsaftalen på stomiområdet og den nye løsningsmodel er et vigtigt skridt i processen med at sætte borgere med stomi i centrum, samt overordnet understøtte sammenhængende forløb på tværs af sektorer.
Ny løsningsmodel for Midtjylland
Den nye løsningsmodel indebærer, at der udbydes et fælles sortiment med ens produkter og priser for kommuner og regioner. Sortimentet bliver smallere end kommunernes nuværende sortiment, men dybere, da der vil være flere varianter pr. produktkategori.
Den administrative service planlægges varetaget af Fælles Service Center (FSC), som er forankret i Midtjylland og som i dag varetager service og support-opgaver til telesundhedsløsninger for Region Midtjylland og kommunerne i regionen.
FSC vil via sine leverandører varetage følgende opgaver i forløbet:
- Call-centerfunktion, som sikrer én indgang for borger (Single Point Of Contact) i forhold til blandt andet bestilling, levering, spørgsmål, omstilling til uvildig sundhedsfaglig rådgivning mv.
- Udsende statistikker til kommunerne
- Drift og vedligehold af onlinesystem til administration
- Fakturering til kommunerne for produkter, FSCs ydelser, lager, hulklip og logistik/levering
- Kontraktstyring i forhold til service og support samt lager og logistik.
Den uvildige sundhedsfaglige rådgivning, som vedrører produkter og spørgsmål til stomien, vil blive varetaget af stomisygeplejersker i henholdsvis region og kommuner i henhold til ”Samarbejdsaftalen”.
Lager og Logistik af de udbudte stomiprodukter vil blive løst af en ekstern logistikleverandør for FSC. På lageret vil der ske pluk og pak af produkterne samt eventuelt hulklip af stomiplader. Endelig vil logistikleverandøren varetage levering af produkter til borgerne.
Udgangspunktet for den nye løsningsmodel er én samlet løsning med de ovenfor beskrevne elementer, som er afhængige af hinanden. Det vil dermed ikke være muligt, eksempelvis alene at udbyde produkterne og bibeholde det resterende af det nuværende setup på service, rådgivning og logistik, da det ikke vil understøtte visionerne og det overordnede formål om at sætte borgeren i centrum.
Fordele ved den nye løsningsmodel
Som det fremgår af ovenstående, indeholder løsningsmodellen,med FSC som omdrejningspunkt, en række fordele som retter sig mod borgerne i Midtjylland med permanent stomi.
Det drejer sig om ensartede produkter i region og kommuner. Borgeren risikerer ikke fremadrettet, som i dag, at få én type stomiprodukter anbefalet af regionen og herefter at blive visiteret til andre produkter af deres hjemkommune.
Der tilbydes desuden uvildig sundhedsfaglig rådgivning til borgerne. Hvor de i dag modtager rådgivning fra kommunernes grossister, vil de fremadrettet, som følge af den nye løsningsmodel, modtage uvildig sundhedsfaglig rådgivning fra stomisygeplejersker ansat i region og kommuner (en række af kommunerne har ansatte stomisygeplejersker). Endvidere giver det tættere samarbejde imellem region og kommuner en række muligheder for at ensrette processer og procedurer, som retter sig mod en bedre og mere smidig betjening af borgeren.
Borgeren vil også opleve fordelen ved single point of contact, ved behov for kontakt til det offentlige. Således vil én indgang skabe ro, tryghed og overblik for borgeren. Borgeren vil ikke som hidtil, både skulle rette henvendelse til leverandøren, regionen eller deres hjemkommune (hjemmeplejen og myndighedsafdelingen).
Kommunernes overgang til nye produktleverandører vil ikke berøre eller forstyrre borgeren, da organiseringen på stomiområdet vil være den samme, uanset hvem produktleverandørerne er.
Den fælles digitale understøttelse af bevilling, bestilling, forbrugsstyring mv. vil betyde, at både borgere og personale i kommunerne kun skal forholde sig til ét onlinesystem. Onlinesystemet vil således kunne anvendes på tværs af borgernære produktområder i modsætning til i dag, hvor onlinesystemet er leverandørafhængigt og kan ændre sig i takt med nye leverandøraftaler på de enkelte produktområder.
Endelig bør den fælles serviceplatform i FSC-regi tænkes bredere end stomiområdet. Anbefalingen er derfor, at erfaringer høstet i relation til stomiprojektet anvendes og udbygges til andre strategiske borgernære produktområder som eksempelvis urologi og diabetes. Dette vil samtidig sikre en kritisk masse for FSC.
Økonomi og investeringer
For kommuner og regioner er vurderingen, at den nye løsningsmodel kan rummes indenfor rammerne af kommunernes nuværende økonomi samtidigt med, at der leveres et serviceløft til borgerne. Samlet kan de økonomiske nøgletal på stomiområdet opgøres på følgende vis:
Økonomiske nøgletal på stomiområdet
| Region Midt | Region Syd |
Samlet antal borgere med bevilling | Ca. 4800 | Ca. 4000 |
Samlede årlige udgifter til stomiprodukter | Ca. 86,1 mio. kr. | Ca. 71,6 mio. kr. |
Forudsætningen for nedenstående økonomiberegninger er, at både Region Midtjylland, Region Syddanmark samt de respektive kommuner tilslutter sig løsningsmodellen på stomiområdet.
FSC har anslået en række omkostninger i forbindelse med stomiprojektet. Omkostningerne kan opdeles i en række engangsomkostninger inden opstart beløbende til 2,7 mio. kr. Derudover er der nogle løbende vedligeholdelsesomkostninger svarende til 200.000 kr. årligt, samt nogle forbrugsafhængige driftsomkostninger (lager, logistik, call center) estimeret til 5,4 mio. kr. årligt for Midtjylland. En nærmere opgørelse af de respektive omkostninger findes i bilag 1A – Omkostninger vedrørende FSC.
Driftsomkostningerne og de løbende vedligeholdelsesomkostninger omregnes til en udgift pr. borger med en stomibevilling svarende til 1.385 kr. årligt for kommuner i Midtjylland.
Udgangspunktet for engangsomkostningerne til henholdsvis Region Midtjylland og Region Syddanmark er, at de fordeles ligeligt med 1,35 mio. kr. til hver, hvilket endnu ikke er endeligt besluttet. Efterfølgende fordeles de 1,35 mio. kr. i Midtjylland mellem regionen og de tilhørende kommuner ud fra en nærmere aftalt fordelingsnøgle, som endnu ikke er fastsat.
Business Case for Aarhus Kommune
For at anskueliggøre den forventede økonomi er der beregnet en business case for Aarhus Kommune. Der er 871 borgere med en stomibevilling pr. juni 2019 i Aarhus Kommune, hvilket giver kommunen en andel af de årlige driftsomkostninger og løbende vedligeholdelsesomkostninger, der beløber sig 1.206.632 kr. Aarhus Kommunes andel af engangsomkostningerne svarer til 191.075 kr., som skal betales til FSC i 2020. Andelen af Aarhus Kommunes engangsomkostninger er beregnet med udgangspunkt i den fordelingsnøgle, der er fastlagt på TeleKol-området med region og kommuner (35% af udgifterne dækkes af regionen og 65% fordeles mellem kommunerne).
Aarhus Kommune brugte i 2018 13,8 mio. kr. på stomiposer og -plader ved aftaleleverandøren. Nedenstående beregning forudsætter uændret indkøbsadfærd.
For at Aarhus Kommune kan opnå en positiv økonomisk gevinst ved projektet, skal produktrabatten være større end 9,05%. Ved en produktrabat på 10% vil den samlede gevinst være på 528.960 kr. efter 4 år (svarende til forventet aftalelængde).
Den videre proces – tilslutning til udbuddet
Under forudsætning af at Sundhedsstyregruppen godkender rammen for at udvikle og konkretisere den nye løsningsmodel, vil der efterfølgende være behov for at opnå en formel tilslutning til modellen. Derfor skal stomiprojektet fastlægge en nærmere proces omkring tilslutningsproceduren. Det skal sikre, at der er mulighed for den nødvendige afklaring vedrørende modellen og betydningen for kommunerne og hospitalerne. Det kan eksempelvis være i form af informationsmøder og løbende dialog mellem stomiprojektet og de relevante regionale og kommunale parter.
Tilslutningsprocedure og afklaringsproces forventes aftalt med kommunerne, herunder hvornår der skal foreligge en endelig tilslutning i form af en eventuel politisk godkendelse. Udbuddet forventes offentliggjort i foråret 2020 og inden da, skal der foreligge en bindende tilmelding fra de parter, som ønsker at deltage således, at leverandørerne er bekendt med udbuddets omfang. Derfor vil fristen for en bindende tilmelding være i løbet af 1. kvartal 2020.
Samtidig er det en grundlæggende forudsætning, at FSCs fremtidige organisering bliver en foreningsstruktur således, at FSC kan varetage de beskrevne opgaver.
Fælles indkøb af sundhedsartikler. Der skal skabes bedre patientforløb inden for en række behandlingsområder ved fælles indkøb mellem kommuner og regioner. Parterne er enige om at etablere tværoffentlige indkøbsaftaler af sundhedsartikler på fire områder frem mod 2025. Parterne vil løbende evaluere erfaringer fra de første to fællesoffentlige aftaler vedr. stomiprodukter og sårplejeprodukter, herunder finansieringsmodeller og tilslutning til aftalerne. På baggrund af disse erfaringer arbejdes der videre med konkrete modeller for øvrige fællesoffentlige udbud på området, herunder muligheden for at samle de enkelte aftaler i én landsdækkende aftale*
Samarbejdsaftalen på stomiområdet er godkendt på mødet i SSG 25. september 2019.
Beregningerne i business casen er baseret på Aarhus Kommunes andel af borgere med stomibevilling og ikke kommunens samlede befolkningsandel.