Arbejdsgruppen for løbende ajourføring af Afklaringskataloget for hjælpemidler og behandlingsredskaber anbefaler, at samarbejdsaftalen om udlevering af midlertidige hjælpemidler opsiges på baggrund af revidering af Serviceloven 1. januar 2018. Revideringen medfører at den gråzone i lovgivningen, som samarbejdsaftalen håndterede, nu er håndteret i lovgivningen.
Opsigelsen af samarbejdsaftalen betyder, at kommunerne er ansvarlige for at udlåne midlertidige hjælpemidler til borgere, så de selvstændigt kan udføre basale daglige gøremål i hjemmet. Det er kommunerne, der er ansvarlige for den konkrete vurdering og afgørelse.
Baggrund
Samarbejdsaftalen
Arbejdsgruppen for løbende ajourføring af Afklaringskataloget for hjælpemidler og behandlingsredskaber udarbejdede i 2010 en lokal samarbejdsaftale om udlån af midlertidige hjælpemidler som følge af en gråzone (link til lokalaftale: http://afklaringskatalog.rm.dk/lovgivning/samarbejdsaftaler.aspx).
Gråzonen opstod, hvor borgere efter udskrivelse havde behov for et hjælpemiddel i en midlertidig periode for selvstændigt at kunne udføre basale daglige gøremål. Der var ingen lovgivning på daværende tidspunkt, som understøttede udlån af hjælpemidler i en midlertidig periode, når behovet ikke er varigt, og når der ikke er en klar og entydig lægefaglig begrundelse for at udlåne, hverken som led i genoptræningen eller som led i behandlingen. Ministeriet bad derfor kommunerne og regionen om at indgå en lokalaftale i regi af sundhedsaftalen.
Lokalaftalen er fortsat gældende og bygger på en gensidig aftale om, at region og kommune deles om ansvaret for at udlåne hjælpemidler i en midlertidig periode ud fra følgende kriterier:
Revision af Serviceloven, 1. januar 2018
Med revideringen af Serviceloven den 1. januar 2018 er der blevet mulighed for, at kommunerne kan udlevere hjælpemidler i en tidsbegrænset periode til borgere med en midlertidig nedsat funktionsevne efter Servicelovens § 113 B.
Formålet med at udlevere hjælpemidlerne i en tidsbegrænset periode efter udskrivelse er, at borgeren i et efterfølgende rehabiliteringsforløb kan forblive selvhjulpen, aktiv og deltagende i eget hjem. Eksempelvis en badebænk så borgeren kan tage et brusebad, eller et mobilitetshjælpemiddel til at kunne færdes i hjemmet.
Uddrag af Serviceloven: § 113 B: Kommunalbestyrelsen kan yde støtte til hjælpemidler eller forbrugsgoder i en tidsbegrænset periode til personer med midlertidigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, hvis betingelserne for støtte i § 112, stk. 1, eller § 113, stk. 1, i øvrigt er opfyldt. Støtten ydes i alle tilfælde som naturalhjælp uden egenbetaling for borgeren. Stk. 2 Der kan alene ydes støtte efter stk. 1 til det pågældende hjælpemiddel eller forbrugsgode én gang inden for samme tidsbegrænsede periode.
Servicelovens § 113 B tager hånd om ovenstående gråzone og giver kommunerne mulighed for at udlåne hjælpemidler i en tidsbegrænset periode til borgere med en midlertidig nedsat funktionsevne.
§ 113 B er en kan-bestemmelse, men det betyder ikke, at kommunerne kan se bort fra at anvende paragraffen. Kommunen træffer afgørelse om midlertidige hjælpemidler og forbrugsgoder efter en konkret og individuel vurdering af borgerens behov. Kommunen kan give et begrundet afslag med klagevejledning til borger, såfremt kommunen ikke vurderer, at borgeren har et væsentligt behov for hjælpemidlet i en tidsbegrænset periode.
På baggrund af ovenstående anbefaler Arbejdsgruppen for løbende ajourføring af Afklaringskataloget for hjælpemidler og behandlingsredskaber, at lokalaftalen opsiges pr. 1. august 2020.
Konsekvenser ved opsigelse af samarbejdsaftalen
For kommunerne:
Siden 2010 har kommunerne jf. samarbejdsaftalen udlånt hjælpemidler i en midlertidig periode til borgere med en genoptræningsplan til almindelig ambulant genoptræning og til borgere med en genoptræningsplan til egen træning, som får personlig hjælp fra kommunen. Med opsigelsen af aftalen fortsætter kommunerne med dette.
Samtidig overtager kommunerne også vurderingen ift. hospitalets del af samarbejdsaftalen med at udlåne hjælpemidler i en midlertidig periode til borgere uden en genoptræningsplan, og til borgere med en genoptræningsplan til genoptræning på specialiseret niveau.
For hospitalerne:
Efter en opsigelse skal hospitalerne ikke længere udlåne midlertidige hjælpemidler til borgere, så de selvstændigt kan udføre basale daglige gøremål i hjemmet.
Arbejdsgruppen for løbende ajourføring af Afklaringskataloget for hjælpemidler og behandlingsredskaber gør opmærksom på, at opsigelsen af lokalaftalen ikke har indflydelse på hospitalets forpligtelse til at udlevere regime hjælpemidler og behandlingsredskaber, der anvendes som led i genoptræning på specialiseret niveau, efter forundersøgelse og frem til behandling eller som led i et behandlingsregime.
Samarbejde mellem kommune og hospital:
Arbejdsgruppen for løbende ajourføring af Afklaringskataloget for hjælpemidler og behandlingsredskaber vurderer ikke, at en opsigelse af lokalaftalen får betydelige konsekvenser for kommunerne. Dels fordi kommunerne indtil nu har løst en del af opgaven. Dels fordi udlån af hjælpemidler i en tidsbegrænset periode i forbindelse med en midlertidig nedsat funktionsevne hænger sammen med kommunernes rehabiliterende tilgang til borgerne.
Det anbefales, at samarbejdet om bestilling og udlevering af hjælpemidler i en tidsbegrænset periode, så borgerne selvstændigt kan udføre basale daglige gøremål, drøftes lokalt i klyngerne.
Når hospitalet anmoder kommunerne om hjælpemidler rettidigt, kan kommunerne udlevere hjælpemidler i henhold til de gældende aftaler om udskrivelse. I tilfælde af at hospitalet ikke får anmodet kommunen om hjælpemidler rettidigt, og det kan udsætte udskrivningstidspunktet, er parterne forpligtet til at løse opgaven således, at patienten kan udskrives til planlagt tid. For hospitalet kan det betyde, at de er nødsaget til at udlevere hjælpemidler, så borgerne ikke oplever, at hjælpemidlerne ikke er til rådighed ved behov.