At Sundhedsstyregruppens medlemmer giver en gensidig orientering om situationen omkring COVID-19. |
Pkt. | Tekst |
1 | Status COVID-19 |
At Sundhedsstyregruppens medlemmer giver en gensidig orientering om situationen omkring COVID-19. |
Sundhedsstyregruppen besluttede 7. april 2020 at fortsætte ugentlige møder resten af april til gensidig orientering om og håndtering af corona-situationen.
I forlængelse af et udarbejdet forståelsespapir om udskrivelser, er der nedsat en arbejdsgruppe til at beskrive samarbejdet om ekstraordinære udskrivelser i fase 3. Første møde afholdes i uge 17, hvor vi forventer, at der er afklaring på igangværende forhandlinger mellem Danske Regioner, KL og PLO om praktiserende lægers opgaver i forbindelse med ekstraordinære udskrivelser til kommunerne.
På mødet gennemgås:
Hospitalerne er i gang med en omstilling mod at udnytte den samlede kapacitet så godt som muligt. Fra mandag 20. april vil alle hospitaler være igang med at genoptage dele af den aktivitet, der har været lukket ned. Der vil være forskel på, i hvilket omfang og hvilke patienttyper og behandlinger, der er på de forskellige hospitaler. Der vil ske en vurdering, så de med størst behov kommer til først. Regionen arbejder på en plan for genåbningen.
Den regionale psykiatri har holdt aktiviteten kørende med omlægning af ambulant til video og telefon og gruppe til individuel, og der har været tæt på normal drift.
Kommunerne arbejder ligeledes med gradvis åbning af øvrige aktiviteter. Den gradvise åbning kan betyde øget anvendelse af kommunale rehabiliteringspladser, og det påvirker kommunernes beredskab til at modtage fase 2 patienter på akutpladser.
Almen praksis har modtaget en del henvendelser fra lærere, pædagoger og forældre ifm. genåbning af daginstitutioner og skoler, men det er stilnet af igen.
Når arbejdet med planer for genåbning er lidt længere, skal det drøftes i klyngerne, hvordan sektorernes planer påvirker hinanden.
Alle klynger opfordres til lokalt af sikre, at der kan ske en individuel håndtering af fx covid-smittede døende og demente ift. udskrivelse til kommunal pleje, mens de fortsat kan smitte, selvom hospitalet/klyngen generelt er i fase 1. Aarhusklyngen har drøftet det ift. døende, og Randersklyngen har drøftet det ift. demente. I forlængelse af dette opfordrede PLO-M til, at det overvejes, om palliationsaftalen kan udvides til, at praktiserende læge kan konsultere på video.
Kommende vejledning og bekendtgørelse om udlægning af lægefaglige opgaver i kommunerne drøftes i den gruppe, der er nedsat til at beskrive rammer for det tværsektorielle samarbejde i fase 3. Der er ønske om en fælles tilgang på tværs af kommunerne, hvis muligheden tages i anvendelse.
Referat fra møde i Sundhedsstyregruppen 7. april 2020 er godkendt.