Region Midtjylland og kommunerne arbejder løbende med at sikre kapacitet i forbindelse med corona–situationen.
Der ventes at kunne opstå behov for udskrivelse af både borgere med COVID-19 og borgere med andre sygdomme. Tidlige udskrivelser vil kunne ske, når der er behov for at skabe ledig kapacitet på hospitaler til patienter med større behov, og det lægefagligt vurderes, at de, der udskrives, kan modtage fortsat behandling og pleje i kommunalt regi evt. suppleret med støtte fra almen praksis.
Lokalt i klyngernes tværsektorielle beredskabsgrupper håndteres den operationelle del omkring ekstraordinære tidlige udskrivelser som følge af corona-situationen. Vurderingen er dog, at der er behov for at få drøftet og identificeret de aftaler, beskrivelser og overblik, der er behov for at få udarbejdet på tværs af klynger - eksempelvis vedrørende:
- målgruppen for ekstraordinær tidlig udskrivelse (med/uden COVID-19, særlige målgrupper, øvrige målgrupper)
- kriterier for ekstraordinær tidlig udskrivelse af de forskellige målgrupper
- lægefagligt ansvar for patienter der udskrives tidligt med og uden COVID-19
- lægeligt tilsyn af patienter udenfor hospital
- hvilke kommunale tilbud der kan udskrives til (eget hjem, plejecentre, akutpladser, øvrige pladser til midlertidigt ophold, pladser med/uden ilt)
- kommunikation ved udskrivelse
- medicin, remedier, vejledninger og andet der skal medsendes ved udskrivelse
- adgang til rådgivning
- overblik over den samlede kapacitet.
Der arbejdes lige nu med at få et overblik over:
- hvor mange øvrige (ikke-intensive) COVID-19 senge der er behov for at etablere. Meget af den kirurgiske og medicinske kapacitet omdannes til COVID-19 kapacitet
- kommunernes ny/ekstra kapacitet til håndtering af ekstraordinære tidlige udskrivelser.
Region Midtjylland har bedt kommunerne bidrage til overblik over eventuel ny/ekstra kapacitet i kommunerne til håndtering af ekstraordinære tidlige udskrivelser. Herudover har Sundhedsstyrelsen via KL anmodet kommunerne om overblik over mulig kapacitetsudvidelse i kommunernes akutfunktioner.
På mødet gennemgås følgende:
- Prognoser for behov for ekstraordinære tidlige udskrivelser v. Pernille Blach Hansen
- Status i klyngerne v. en repræsentant fra hver klynge
- Udpegning af konkrete områder, hvor der er behov for at beskrive nærmere på centralt niveau. Det kan fx være ovenfor nævnte områder.
- Den videre proces. Herunder forslag om at nedsætte en mindre tværsektoriel faglig gruppe til løsning af opgaver, der ønskes beskrevet nærmere på centralt niveau
- Eventuelt.