Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Sundhedsstyregruppen
den 11. januar 2021 kl. 08:00
i Videomøde meet.rm01@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-31-72-369-20

1. Status på håndtering af COVID-19

Formandskabet indstiller,

at Sundhedsstyregruppens medlemmer giver en gensidig orientering om samarbejdet om og status på håndtering af COVID-19.


Sagsfremstilling

Pernille Blach Hansen er mødeleder.


På mødet gennemgås:

  • Status på overordnet regionalt niveau v. Pernille Blach Hansen, herunder
    • status på test
    • status på forberedelse af vaccination
  • Status fra klyngerne v. en repræsentant fra hver klynge
  • Status fra PLOM v. Henrik Kise
  • Eventuelt.


Beslutning

Status fra regionen

  • regionen modtager mange forespørgelser ift. lokale vaccinationssteder; mulighederne skitseres på møde i Hospitalsudvalget 11/1; der kigges på mulighed for regionale centre i sundhedshuse, at praktiserende læger vacciner samt udkørende teams, der kan vaccinere borgere i eget hjem
  • de næste vacciner forventes at ankomme 13/1
  • hospitalerne er på nuværende tidspunkt ikke er på vej til at gå i (tværsektoriel) fase 3. Internt på hospitalerne arbejder de med 5-6 hospitalsfaser ift. COVID-beredskab. Tre hospitaler er lige nu i fase 2-3, og to hospitaler er i fase 4. Hospitalerne hjælper hinanden indbyrdes, inden de – hvis der bliver behov for det – går over til (tværsektoriel) fase 3 (beredskabssituation hvor hospitalerne iværksætter ekstraordinære tidlige udskrivelser af patienter, der ikke er færdigbehandlede, men som skal have fortsat behandling og pleje ved kommunalt personale og praktiserende læge/beredskabslæge)
  • der er ledig testkapacitet
  • på opfordring afrapporteres på kommende møder i Sundhedsstyregruppen på responstid ift. COVID-bil


Kommunerne gjorde opmærksom på, at Sundheds- og Ældreministeriet 6. januar 2021 har bedt om, at testkadencen på ældreområdet fordobles. Det betyder, at ”røde kommuner” fremover systematisk skal pcr-teste personalet på ældreområdet ugentligt i stedet for hver anden uge. Samtidig indføres systematisk kviktest af personale på kommunale, private og selvejende sociale tilbud og institutioner.

I Region Midtjylland er aftalt (i den tværsektorielle testgruppe), at regionen i første omgang koordinerer mellem kommunerne og leverandørerne. Af KL direktørmail fredag 8. januar 2021 fremgår, at hver enkelt kommune skal kontakte leverandøren direkte. Der er derfor sendt en præciseringsmail ud til de midtjyske kommuner 9. januar 2021, hvor der gøres opmærksom på den aftalte procedure i Midtjylland, hvor regionen koordinerer.


Vest: smitten er for nedadgående, meget arbejde med vaccinationer og test hver uge på plejecentre.


Midt: travlt med vaccinationer samt test hver uge samt lister ift. socialområdet, mange henvendelser fra pårørende ift. hvem der er i målgruppen for de forskellige vaccinationsgrupper, smittetal faldende, Viborg har haft smitte på 4 plejecentre, forslag om at få afklaret en række tekniske og praktiske udeståender ift. praktisk implementering af 'Rammeaftale om ekstraordinære udskrivelser (fase 3) under COVID-19 epidemien'.


Randers: vaccinationer og ugentlige test fylder, aktuelt smitteudbrud på medicinsk afsnit på RH Randers.


Aarhus: smitteudbrud på hjerteafdeling er der ved at være styr på.


Horsens: opmærksomhed på at når patiengter flyttes på tværs af klynger bliver det ekstra vigtigt, at der er god dialog, vaccination og planlægning af test fylder i kommunerne.


PLOM: praktiserende læger har afsluttet første runde med vaccinationer på plejecentre, stor ros til arbejdet med godt samarbejde mellem sektorerne, praktiserende læger er klar til at hjælpe med yderligere vaccinationer, lokalt i Midtjylland er der indgået aftale om, at praktiserende læger kan blande vacciner (så det ikke behøver være farmakonomer), revaccinationer på plejecentre i uge 3-4.


Sundhedsstyregruppen besluttede på mødet at genaktivere den arbejdsgruppe, der udarbejdede 'Rammeaftale om ekstraordinære tidlige udskrivelser (fase 3) under COVID-19-epidemien' mhp at sikre at elementer ift. praktisk implementering af rammeaftalen er på plads inden februar – i tilfælde af at vi til den tid får behov for at gå i fase 3. Arbejdsgruppen skal afklare håndtering af tekniske og praktiske udeståender samt komme med estimat på hvor mange patienter (volumen), der vil ske en forandring for, hvis vi går i fase 3. Sidstnævnte har betydning for dimensionering at hospitalernes støtte ift. hurtige blodprøver og ekg samt udlån af særligt udstyr.

Tilbage til toppen