Kort om lærings- og kvalitetsteams
Som en del af Det Nationale Kvalitetsprogram, og Økonomiaftale 2016 mellem Regeringen og Danske Regioner, gennemføres der løbende lærings- og kvalitetsteams (LKT) på tværs af landet. Et LKT udgøres af et nationalt netværk af klinkere og ledere fra relevante afdelinger, enheder og/eller kommuner, samt en national ekspertgruppe, som skal sætte mål for og arbejde med kvalitetsforbedringer for et udvalgt emne.
Et LKT forløber over en afgrænset periode på 2 år fra 1. læringsseminar. Forbedringsarbejdet udføres af hospitalsenhedens/kommunens lokale team af klinikere og fagpersoner med specialviden inden for det pågældende emne.
Baggrund for forslaget
Sundhedsstyregruppen blev i november 2020 orienteret om, at projektbeskrivelsen for Lærings- og Kvalitetsteam vedr. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (LKT KOL) ville blive revideret efter den netop havde været i national høring samt, at opstarten af LKT'et ville blive udsat pga. Covid-19.
Projektbeskrivelsen for LKT KOL (vedlagt) er blevet revideret og sendt i 2. nationale høring. Planen er, at den efterfølgende skal forelægges den nationale Styregruppe for LKT mhp. godkendelse den 16. december 2021.
Den forberedende fase af LKT KOL (nedsættelse af forbedringsteams mv.) påbegyndes i starten af 2022, og LKT KOL vil blive igangsat med et ledelses- og læringsseminar i 2. kvartal 2022, og forløbe i perioden 2022-2024.
Det skal besluttes hvilke aktører fra den midtjyske region, der skal deltage i LKT KOL. LKT KOL er en tværsektoriel indsats, og det foreslås derfor, at Sundhedsstyregruppen træffer beslutningen, herunder godkender den beskrevne proces for udpegning af deltagere.
Forslag til proces for udpegning
Det foreslås, at klyngerne hver især drøfter hvilke konkrete kommuner, hospitaler og repræsentanter fra almen praksis, der gerne vil deltage i LKT KOL.
Drøftelserne i klyngerne vil være grundlaget for, at Sundhedsstyregruppen kan træffe den endelige beslutning om hvilke kommuner, hospital og repræsentanter fra almen praksis, der kommer til at deltage i LKT KOL, til Sundhedsstyregruppens møde den 9. februar 2022.
Deltagelse i LKT KOL
LKT KOL er en tværsektoriel indsats. Der lægges op til, at indsatsen i hver region i første omgang afprøves i ét forbedringsteam bestående af 1 hospital, minimum 1-2 kommuner fra den respektive hospitalsklynge samt repræsentanter fra almen praksis, evt. praksiskonsulent eller praksiskoordinator. Det er frivilligt, om almen praksis vil deltage. Der er udarbejdet et bilag til projektbeskrivelsen med forslag til, hvordan arbejdet kan organiseres med almen praksis.
Afprøvningen kommer til at forløbe i et år, hvorefter der vil blive taget stilling til, om indsatsen skal udvides til flere aktører.
Som nævnt i ovenstående vil der blive nedsat et fælles forbedringsteam i den midtjyske region som en del af det nationale LKT KOL. Det er vigtigt, at alle faggrupper med del i patientforløbet er med i teamet.
Ekspertgruppen anbefaler, at der minimum deltager følgende i et forbedringsteam:
- Personer med KOL eller repræsentanter fra patientorganisationer
- Repræsentanter fra 1 hospital
- Repræsentanter fra 1-2 kommuner fra den respektive hospitalsklynge, og gerne flere
- 2 repræsentanter fra den præhospitale indsats
- 1-2 repræsentanter fra almen praksis.
Forbedringsteamet fokuserer på det nære forbedringsarbejde og arbejder lokalt med kliniske og organisatoriske processer og arbejdsgange, der skal forbedres for at opfylde målene for LKT KOL.
De deltagende forbedringsteams er gensidigt forpligtede til åbenhed om resultater, deling af viden og erfaringer samt at lære af hinanden. Denne deling af viden finder blandt andet sted ved deltagelse i de nationale læringsseminarer.
Resultat- og procesmål
Resultatmålet er "nedbringelse af genindlæggelser med 15 %", og "andelen der dør pga. akut forværring inden for 30 dage efter indlæggelse" er ulempeindikator.
Hertil kommer en række procesmål inden for fire indsatser: 1) Fokuserede indsatser for særligt sårbare personer med KOL, 2) Tryghedsskabende indsatser, 3) Rehabiliterende indsatser og 4) Den præhospitale indsats.
Region Midtjylland er national tovholder for LKT KOL.
Det er muligt at læse mere om LKT på siden: http://kvalitetsteams.dk/