En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra hospitalerne, kommunerne, hospice, almen praksis, og Patientinddragelsesudvalget har udarbejdet vedlagte udkast til ny samarbejdsaftale om den palliative indsats. Samarbejdsaftalen har været i høring og er blevet justeret på baggrund af høringssvarene. Samarbejdsaftalen erstatter "Sundhedsaftale om samarbejde om den palliative indsats i Region Midtjylland", indgået i 2011.
Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre en sammenhængende palliativ indsats på tværs af sektorerne for patienter og de pårørende og ikke mindst sikre, at patienterne tilbydes en palliativ indsats, som tager udgangspunkt i de behov og ønsker, den enkelte patient har. De involverede aktører på tværs af hospitaler, hospicer, almen praksis og kommuner har et fælles ansvar for at sikre gode, sammenhængende forløb for patienterne. Derudover tydeliggør samarbejdsaftalen de særlige opgaver, som hver enkelt aktør forventes at løfte til gavn for borgere og patienter med behov for såvel basal som specialiseret palliativ indsats. Hertil kommer opmærksomhed på inddragelse af civilsamfundets ressourcer. Samarbejdsaftalens implementering understøttes desuden af en række redskaber beregnet til dialog, screening og vurdering i forskellige faser og situationer.
Samarbejdsaftalen omfatter alle patienter uanset alder, diagnose og social baggrund, som har en livstruende eller livsbegrænsende (for børn og unge) sygdom. Patienterne kan være i enten den tidlige eller sene palliative fase samt i den terminale fase. Den palliative indsats begynder således, når patienten får diagnosticeret en livstruende sygdom. Derudover omfatter samarbejdsaftalen de pårørende og de behov, de pårørende har.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for den palliative indsats danner grundlaget for samarbejdsaftalen.
Udvalgte indsatsområder:
Tidlig opsporing
Samarbejdsaftalen har et særligt fokus på tidlig opsporing og understøttelse af, at alle patienter (uanset diagnose og social baggrund), får vurderet deres behov løbende og systematisk samt får en palliativ indsats svarende til deres ønsker og behov - på det rette specialiseringsniveau. Den palliative indsats starter, når patienten diagnosticeres med en livstruende sygdom.
Indsatser:
- Øget opmærksomhed hos hospitalernes og kommunernes sundhedspersonale på at identificere patienter med behov for en palliativ indsats
- Tilbyde en palliativ indsats på basalt niveau til de patienter, der har behov for dette
- Henvise en patient til Enhed for Lindrende Behandling med henblik på palliativ indsats på specialiseret niveau.
Kompetenceudvikling
Personale på hospitalerne, i kommunerne og almen praksis skal uddannes til at opspore patienter med behov for en palliativ indsats, og herunder til at anvende de redskaber der anbefales i samarbejdsaftalen (redskaber til at identificere patienter med basalt palliativt behov, til symptomscreening og til afklaring af den palliative patients ønsker til fremtidig behandling og pleje). Det er forventningen, at undervisningen vil kunne gennemføres på en halv dag (fire timer).
Palliativ beredskabsvagt
I dagtiden kan praktiserende læge, hospitalslæger, terapeuter og hjemmesygeplejersker kontakte Enhed for Lindrende Behandling vedrørende specifikke og generelle problemstillinger. Det foreslås i samarbejdsaftalen, at hjemmesygeplejersker kan kontakte den palliative beredskabsvagt ift. patienter, der er tilknyttet Enhed for lindrende behandling uden for dagtid angående patientens palliative problemstillinger. Det er en ændring, idet kun bagvagter og vagtlæger i dag kan kontakte den palliative beredskabsvagt uden for dagtid. Ordningen planlægges evalueret efter ét år.
Planlægningsmøde
Det anbefales i samarbejdsaftalen, at der aftales planlægningsmøder, hvor de forskellige relevante aktører fra hospital, kommune, hospice, praktiserende læge, samt patienten og dennes pårørende mødes fysisk i patientens eget hjem eller virtuelt. Formålet med planlægningsmøderne er at koordinere indsatserne med henblik på at skabe kontinuitet i patientforløbet, aftale ansvarsfordeling og navngiven kontaktperson samt afdække de behov, patienten og de pårørende har.
Økonomi vedrørende samarbejdsaftalen
En komplet implementering af samarbejdsaftalen, herunder særligt de fire ovenstående indsatsområder, forudsætter, at Regionsrådet og kommunalbestyrelserne afsætter midler til det palliative område. Dette kan tidligst ske i budgetforhandlingerne for 2022.
Regionsrådet godkendte hensigtserklæringen "Værdig afslutning på livet" i budget 2021 og skal, når samarbejdsaftalen forelægges i maj måned vurdere i hvilket omfang, man vil afsætte midler til aftalen og det palliative område.
PLO-Midtjylland har meddelt, at en tiltræden af samarbejdsaftalen vil fordre en honoreringsaftale / revision af nuværende. Der indledes derfor forhandlinger om dette.
Opgaver med udviklingspotentiale
Samarbejdsaftalen beskriver nogle opgaver med udviklingspotentiale. Det vedrører:
- Elektronisk udveksling af tidstro informationer på tværs af sektorerne, eksempelvis EORTC-QLQ-C15-PAL, ACP-skema og behandlingstestamente
- Dokumentation i EPJ af SPICT, EORTC-QLQ-C15-PAL og ACP-skema
- Videreudvikling af undervisningsmateriale til opsporing af palliative behov for på det basale niveau
- Udbygge muligheden for virtuelle kontakter med patienterne
Videre proces
Samarbejdsaftalen skal behandles i Sundhedskoordinationsudvalget, Regionsrådet og kommunalbestyrelserne i de 19 kommuner i regionen. Under forudsætning af politisk godkendelse af samarbejdsaftalen forventes samarbejdsaftalen at kunne træde i kraft omkring 1. august 2021.
Den konkrete implementering og tilrettelæggelse af samarbejdsaftalen vil skulle ske lokalt i de fem somatiske klynger i Region Midtjylland. I den lokale implementering bør man tilpasse implementeringen, så den bliver afstemt med de muligheder, man har i den enkelte klynge. Det vil deraf følge, at implementeringen af aftalen vil kunne ske gradueret men samtidig med, at ambitionsniveauet i samarbejdsaftalen fastholdes. Derudover anbefales det, at man i klyngerne og på tværs af klyngerne arbejder for at reducere udgifterne til f.eks. kompetenceudviklingen ved at samarbejde herom.
Der udarbejdes ny e-dok retningslinje, som indeholder de handlinger, der er beskrevet i bilaget med handlinger.
Det foreslås, at der afholdes en implementeringskonference med deltagelse af ledere og medarbejdere fra hospitaler, kommuner, hospice og praktiserende læger, hvor samarbejdsaftalen præsenteres. Konferencen kan finansieres primært via deltagergebyr og sekundært via Beredskabspuljen.