Dorthe Klith og Mette Andreassen giver en mundtlig status på arbejdet i gruppen og de udfordringer, som gruppen er stødt på særligt vedr. økonomi.
Sundhedsstyregruppen nedsatte den 13. september 2021 en arbejdsgruppe til at skitsere en model for en prøvehandling om udlån af udstyr og ortoser til børn og unge med cerebral parese (CP).
Målet er, at vi med prøvehandlingen finder løsninger i den midtjyske region, hvor kvaliteten af forløbene højnes, og hvor ressourcerne anvendes bedst muligt.
I arbejdet er gruppen stødt på en række udfordringer, hvorfor Sundhedsstyregruppen orienteres herom med henblik på, at Sundhedsstyregruppen tilkendegiver, om der fortsat er opbakning til at færdiggøre beskrivelsen af prøvehandlingen.
Baggrund
Arbejdet blev igangsat, da det tværsektorielle samarbejde om udlevering af udstyr og ortoser til børn med cerebral parese er udfordret af en uklar ansvarsfordeling mellem kommuner og region. I nogle situationer kan hospitalerne og kommunerne ikke opnå enighed om hvilke formål med anvendelsen af ortoserne, der er primære, og hvilke formål der er sekundære. Dvs. parterne er ikke enige om, om der er tale om behandlingsredskaber, som hospitalet udlåner, eller hjælpemidler, som kommunerne udlåner. Dette resulterer i, at der sendes flere lange skrivelser mellem lægen på hospitalet og de kommunale sagsbehandlere i et forsøg på at afklare det primære formål med anvendelsen. Denne sagsbehandling kræver uhensigtsmæssig mange ressourcer i praksis. Samtidig skaber det frustrationer og lange ventetider for familierne.
Prøvehandling
Opdraget for prøvehandlingen er, at ansvaret for udlevering af ortoser, som både har et behandlende og afhjælpende/trænende formål, samles i én sektor – i regionen (på hospitalerne). Det indebærer, at ortoserne i afprøvningsperioden udleveres som behandlingsredskaber efter sundhedsloven. Ortoser med rent afhjælpende formål udleveres fortsat af kommunerne, og ortoser med rent behandlende formål udleveres fortsat af hospitalerne. Prøvehandlingen omhandler således de ortoser, hvor der hver gang skal laves en afvejning af hvilket formål, der i den konkrete situation, vejer tungest.
Der er tale om relativt få børn – ca. 350 børn fordelt på de 19 kommuner med kontakt til børn og ungekliniker på hospitalerne i Region Midtjylland (Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Gødstrup, Regionshospitalet Randers, Hospitalsenhed Midt).
Formål med prøvehandlingen er:
- At lave et forsøg, som kan danne inspirationsgrundlag for tilsvarende udfordringer på området for behandlingsredskaber og hjælpemidler
- At opnå mere gennemsigtige og enkle forløb for familierne
- At opnå mere smidige sagsgange og hermed mindre tidsforbrug og enklere administration
- At undgå konflikter/uenigheder mellem hospital og kommune
- At opbygge et tværsektorielt samarbejde omkring CP-børnene, hvor der fokuseres på de faglige vurderinger af, hvornår der er behov for ortoser, og hvilke typer ortoser, der er bedst egnet og billigst
Udfordringer i prøvehandlingen
En prøvehandling, hvor udleveringen samles i én sektor, medfører en række juridiske og økonomiske problemstillinger, som prøvehandlingen skal håndtere. Bland andet medfører modellen en ekstra økonomisk udgift for den part, som tager ’hele’ opgaven. Derfor forsøger arbejdsgruppen at afdække den samlede økonomi med henblik på at kunne udarbejde forslag til en fordelingsnøgle for udgifterne. Her er arbejdsgruppen stødt ind i udfordringer, da det ikke er muligt at trække data om udgifter til ortoser til børn med cerebral parese i hospitalernes økonomisystem.
Kommunerne har på nuværende tidspunkt opgjort udgifterne for fire kommuner i perioden 2019 - 2021 til at være på ca. 0,500 mio. kr. pr. år (Skanderborg, Viborg, Horsens og Holstebro kommuner). Dette tal omfatter dog alle ortoser, som er udlånt til børn med cerebral parese. Dvs. ortoser som er rene hjælpemidler samt ortoser, som har både et afhjælpende og behandlende formål. Udgiften til ortoser, som vil være omfattet af prøvehandlingen, vil derfor forventeligt være mindre for de fire kommuner.
Frem mod mødet i Sundhedsstyregruppen arbejdes på et skøn for den samlede regionale og kommunale økonomi.
En anden udfordring i arbejdet med at finde en fordelingsnøgle er, at praksis for udlevering af ortoser er forskellig fra hospital til hospital og fra kommune til kommune, og det er derfor forskelligt, om det er regionen eller kommunen, der har påtaget sig udgiften. Baggrunden for dette er den uklare lovgivning. Det betyder derfor, at den ’faktiske’ fordeling ikke kendes. Prøvehandlingen må derfor bygge på en række antagelser.
Næste skridt
Arbejdsgruppen færdiggør forslag til model for prøvehandling med henblik på godkendelse på møde i Sundhedsstyregruppen i april og i Sundhedssamarbejdsudvalget i maj 2023. Når prøvehandlingen foreligger, skal den sendes til Social- og Ældreministeriet med henblik på godkendelse forud for igangsættelse.