For at følge implementeringen af 72-timers behandlingsansvar indsamlede Region Midtjylland og de midtjyske kommuner primo 2024 data om ordningen. Overordnet indikerer resultaterne, at implementeringen af 72-timers behandlingsansvar går godt, og at mindre problemstillinger løbende håndteres bilateralt mellem hospitalerne og kommunerne. Resultaterne afspejler også, at modellen for 72-timers behandlingsansvar kun har været implementeret i kort tid. I efteråret 2024 igangsættes en national evaluering af 72-timers behandlingsansvar.
Implementering af 72-timers behandlingsansvar i Region Midtjylland
Alle regioner har implementeret 72-timers behandlingsansvar, hvor hospitalet beholder det lægefaglige behandlingsansvar i 72 timer efter udskrivelse for færdigbehandlede patienter, der har været indlagt på en somatisk afdeling i minimum 24 timer, og som har behov for kommunal sygepleje efter udskrivelse. I Midtjylland blev ordningen implementeret 15. september 2023 for borgere, der udskrives til kommunale akutpladser/midlertidige pladser og plejehjem, og 1. november 2023 udvidet til at omfatte borgere der udskrives til eget hjem.
Resultater af dataindsamling i Midtjylland
Overordnet indikerer tilbagemeldingerne fra hospitalerne og kommunerne, at implementeringen af 72-timers behandlingsansvar går godt. De mindre problemstillinger, der løbende opstår, håndteres bilateralt mellem de respektive hospitaler og kommuner.
Resultaterne af dataindsamlingen afspejler dog også, at modellen for 72-timers behandlingsansvar kun har været implementeret i kort tid, og at den regionale dataindsamlingsperiode har været relativt kort (én uges opkaldsregistrering). I svarene fra kommunernes enheder angiver flere, at de endnu kun har modtaget få borgere inden for ordningen, og dataindsamlingen fra hospitalerne indeholder et begrænset antal opkald fra kommunerne.
Datamaterialet er drøftet med medlemmer af klyngernes implementeringsgrupper, og selvom data er begrænset, kan der fremhæves en række opmærksomhedspunkter, som klyngerne med fordel kan drøfte mhp. at forbedre samarbejdet. Materiale med opmærksomhedspunkter er derfor primo april 2024 sendt til klyngerne til drøftelse.
Opmærksomhedspunkterne omhandler:
Arbejdsgange
Hospitalerne har et fortsat fokus på implementering og effektivisering af arbejdsgange i forbindelse med 72-timers behandlingsansvar. De nuværende arbejdsgange omkring registrering af at en borger er omfattet af tilbuddet, så denne information videregives til kommuner og almen praksis, opleves som administrativt ressourcekrævende.
Blandt nogle kommuner er der foretaget stikprøver i forhold til antallet af borgere, der burde være omfattet af ordningen ved udskrivelse fra hospitalet. Resultaterne viser, at der er plads til forbedring fra hospitalernes side, men at hovedparten af patienterne er blevet registreret korrekt.
Samarbejde
Det er hospitalernes oplevelse, at der overordnet har været en lille stigning i antal opkald. Opkaldene ses som relevante, og ved de fleste opkald er der en oplevelse af, at kommunerne har gjort sig umage i deres forarbejde, inden de ringer ind om en problemstilling. Kommunerne ser overordnet ordningen som meget gavnlig og oplever, at den har skabt nemmere adgang til faglig rådgivning omkring borgernes forløb.
Socialområdet
På socialområdet er der fortsat få erfaringer med borgere omfattet af 72-timers behandlingsansvar. Der er dog en opmærksomhed på, at mange botilbud på socialområdet ikke kan modtage udskrivningsrapporter grundet deres it-systemer. Samtidig er der en oplevelse af, at 72-timers behandlingsansvar besværliggør arbejdet, fordi det alene er kommunale sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der må kontakte afdelingerne, mens det normalt vil være det pædagogiske personale, der kontakter eksempelvis praktiserende læger.
Kort om dataindsamlingen
Den regionale dataindsamling er foregået på de midtjyske hospitaler, hvor der er blevet udvalgt én kirurgisk og én medicinsk afdeling på hvert akuthospital. De udvalgte afdelinger har i uge 4 i 2024 udfyldt et registreringsskema på baggrund af de opkald, de har modtaget i forbindelse med patienter udskrevet under ordningen for 72-timers behandlingsansvar.
Derudover er akuthospitalerne blevet bedt om at besvare en række spørgsmål vedrørende implementeringen af 72-timers behandlingsansvar.
I forhold til den kommunale dataindsamling er der udarbejdet en spørgeskemaundersøgelse omhandlende kommunernes oplevelse af, hvordan det går med implementeringen af 72-timers behandlingsansvar. Kommunerne har haft mulighed for at sende et svar samlet for kommunen eller sende det ud til deres enheder, fx sygeplejeenheder, plejehjem og bosteder.
National evaluering
Der bliver ultimo 2024 foretaget en national evaluering af ordningen for 72-timers behandlingsansvar. Evalueringen kommer til at omfatte to arbejdspakker, hvor omfanget af opkald i ordningen og ordningens effekt på genindlæggelser og medicinafstemning bliver afdækket. Derudover ses der på muligheden for en tredje arbejdspakke.
Psykiatri
Region Midtjylland har igangsat et arbejde i forhold til at undersøge mulighed for at udvide 72-timers behandlingsansvar til også at omfatte patienter udskrevet fra psykiatrien.