Dagsordner og referater fra Sundhedsstyregruppen
til
mødet i
den 26. marts 2021 kl. 12:00
i Videomøde - meet.rm43@rooms.rm.dk
Pkt. | Tekst |
1 | Status for samarbejdsaftale om rygestop |
1. Status for samarbejdsaftale om rygestop
Formandskabet indstiller,
at | Sundhedsstyregruppen tager orientering om status for henvisninger til kommunale rygestoptilbud i 2020 til efterretning. |
at | Sundhedsstyregruppen tager orientering om indsats for borgere med psykisk sygdom til efterretning. |
at | Sundhedsstyregruppen beslutter at følge henvisninger til kommunale rygestop tilbud i 2021, da man ikke har opnået de ønskede målsætninger for antal henvisninger. |
at | Sundhedsstyregruppen tager årsrapporten 2020 fra den nationale rygestopdatabase til efterretning og drøfter resultaterne. |
at | Sundhedsstyregruppen anbefaler at klyngerne arbejder mere dybdegående med egne klyngerapporter med henblik på at optimere rygestopindsatsen. |
Sagsfremstilling
Henvisninger til kommunale rygestoptilbud
Af den indgåede samarbejdsaftale vedr. rygestopindsats følger, at der i 2020 skulle ske en opfølgning af de opstillede monitoreringsparametre, herunder antal henvisninger fra hospitalerne til kommunale rygestoptilbud. I tillæg til samarbejdsaftalen er der indgået en hensigtserklæring om øget fokus på rygestop hos almen praksis, og derfor følges der ligeledes op på henvisninger fra almen praksis til kommunale rygestoptilbud. I samarbejdsaftalen er opsat et måltal på 150 henvisninger pr. kvartal pr. klynge, svarende til 750 henvisninger pr. kvartal for hele Region Midtjylland og tilsvarende 150 henvisninger pr. kvartal pr. hospitalsklynge fra almen praksis, svarende til 3-4 henvisninger pr. praktiserende læge pr. år.
Af samarbejdsaftalens afsnit om monitorering fremgår endvidere, at man på baggrund af opfølgningen i 2020 skal tage stilling til, om der forsat skal ske opfølgning på indsatsen.
Oprindeligt var det intentionen at følge op halvårligt, men grundet COVID-19 situationen har man fra sekretariatets side valgt at lave én samlet opgørelse over henvisninger i hele 2020 og 4. kvartal 2019. Vedlagt er en oversigt over antal henvisninger til den enkelte kommunes rygestoptilbud opgjort på hospitaler og almen praksis. Opgørelsen over henvisninger er indtil nu foretaget manuelt. Der laves primo 2022 én samlet opgørelse for hele 2021, og det tilstræbes, at den indhentes via en løsning, der ikke er baseret på manuelt indsamlede data. Såfremt man ønsker at følge henvisninger fremadrettet skal det kunne ske elektronisk.
Figuren herunder viser udviklingen i antal henvisninger fra henholdsvis hospitalerne og almen praksis i de fem kvartaler fra 4. kvartal 2019 og til og med 4. kvartal 2020.
- For 4. kvartal 2019 og 1. kvartal 2020 var der en positiv udvikling. Almen praksis formåede i begge kvartaler at opfylde måltallet på 100 henvisninger pr. kvartal, mens der spores en opadgående tendens for hospitalerne dog uden at nå måltallet på de 750 henvisninger pr. kvartal
- 2. kvartal 2020 bærer tydeligt præg af COVID-19
- I 3. og i særdeleshed 4. kvartal ses en opadgående tendens for hospitalerne. For almen praksis ses et stigende antal henvisninger i 3. kvartal og et fald i 4. kvartal
- I 1., 2. og 3. kvartal i 2019 var der henholdsvis 338, 331 og 408 henvisninger fra hospitalerne til kommunale rygestoptilbud. For almen praksis var tallene i 2. og 3. kvartal 2019 henholdsvis 87 og 69.
På baggrund af opgørelsen af antal henvisninger i 2020 kan det konstateres, at der er behov for ekstra ledelsesfokus på både hospitaler og i almen praksis, hvis antallet af patienter, der henvises til kommunale rygestoptilbud skal øges.
Praksisplanudvalget besluttede 5. marts 2020, at der skal iværksættes en kampagne målrettet de praktiserende læger med det formål at øge antallet af henvisninger fra almen praksis til kommunale rygestoptilbud. Lancering af kampagnen har været udskudt pga. COVID-19 men er nu planlagt til august 2021.
Resultaterne fra rygestopdatabasen
Foruden monitorering af antal henvisninger fra hospitaler og almen praksis er det i samarbejdsaftalen vedr. rygestopindsatsen aftalt, at der skal følges op på udvalgte indikatorer fra den nationale rygestopdatabase. De udvalgte indikatorer til monitoreringen af den midtjyske indsats er:
- 65% af deltagerne i kommunale rygestopforløb gennemfører forløbet.
- 60% af de deltagere, der har gennemført forløbet, er røgfri ved afslutning af forløbet.
- 40% af de deltagere, der har gennemført forløbet, er røgfri seks måneder efter indsatsen.
Rygestopdatabasens sekretariat har udarbejdet vedhæftede rapporter, der er en samlet rapport for hele Region Midtjylland og fem klyngerapporter. I rapporterne indgår data fra 2020 opdelt i første og andet halvår, samt opdaterede data fra 2019. Der har for hele perioden været registreret 5.796 deltagere i kommunale rygestopforløb i Region Midtjylland.
Resultaterne på de tre ovenfor nævnte indikatorer er:
- På indikatoren ”deltagerne i kommunale rygestopforløb gennemfører forløbet” gennemførte 66% af alle deltagerne deres rygestopforløb i 2. halvår 2020 mod 68% i 1. halvår 2020. Målsætningen på 65%, der gennemfører blev derfor opfyldt i 2020.
- På indikatoren ”deltagere, der har gennemført forløbet, er røgfri ved afslutning af forløbet” var 74% deltagerne røgfri ved kursets afslutning i 2. halvår 2020 mod 69% i 1. halvår 2020. Målsætningen på 60% blev derfor opfyldt.
- På indikatoren ”deltagere, der har gennemført forløbet, er røgfri seks måneder efter indsatsen” var 32% af deltagerne røgfri efter 6 måneder i 2. halvår 2020 mod 39% i 1. halvår 2020. Dermed er man tæt på at opfylde målsætningen om 40% i 1. halvår 2020, men ikke i 2. halvår. Dog skal der her være opmærksomhed på, at der er en tidsmæssig forskydning, der gør, at ikke alle 6 måneders opfølgninger i 2020 er inkluderet i rapporten.
Overordnet set kan det konkluderes, at kommunerne med deres rygestopindsats i al væsentlighed opfylder målsætningerne på de tre udvalgte indikatorer, som der måles på.
Rapporterne indeholder en lang række informationer af socio-økonomisk karakter på de borgere, der har deltaet i kommunale rygestop forløb. Det anbefales, at man ude i de enkelte klynger arbejder mere dybdegående med egne klyngerapporter med henblik på, at oprimere rygestopindsatsen.
Indsats for borgere med psykisk sygdom
Som en del af en forstærket opmærksomhed på implementering af samarbejdsaftalen om rygestop besluttede Sundhedskoordinationsudvalget 28. maj 2020, at der skal være fokus på i højere grad at inkludere borgere med psykisk sygdom. Det har resulteret i, at mange kommuner i Region Midtjylland har søgt, og fået del i, rygestoppuljen ”Styrket rygestoptilbud til særlige målgrupper”, som Sundhedsstyrelsen udmøntede i efteråret 2020. I alt 24 kommuner har fået del i midlerne, heraf 10 kommuner i Region Midtjylland fordelt på 7 projekter. Et flertal af projekterne i Region Midtjylland har indgået samarbejdsaftaler med hele eller dele af Regionspsykiatrien i nærområdet.
Det overordnede formål med indsatserne er at understøtte og styrke kommunernes forebyggelsesindsats med rygestopforløb og vederlagsfri rygestopmedicin til udsatte borgere, der ryger og gerne vil have hjælp til at blive røgfri. Den primære målgruppe er borgere, der har en psykisk lidelse og ryger, og som ønsker hjælp til at stoppe. Den sekundære målgruppe er den kommunale socialpsykiatri og/eller regionale psykiatriske tilbud.
Indsatserne skal have fokus på at tilbyde fleksible og målrettede rygestopforløb med mulighed for udlevering af vederlagsfri rygestopmedicin. For de fleste puljeindsatser i Region Midtjylland vil det sige, at der tilbydes flere individuelle forløb end normalt samtidig med gruppeforløb. Derudover vil forløbene være mere fleksible og af længevarende varighed, og der er fokus på at opkvalificere frontpersonale med viden og VBA (Very Brief Advice) metoden.
Rygestoppuljens forsøgsordning med rygestopforløb og vederlagsfri rygestopmedicin til udsatte borgere varer i perioden dec. 2020 – dec. 2023, og der blev i forbindelse med finansloven for 2020 afsat 40 mio. kr. til indsatsen. Undervejs indsamles der data fra projekterne gennem den nationale Rygestopbase.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- henvisninger_rygestop_2020
- Rygestopaktiviteter i Region Midt for Aarhusklyngen 2019-2020
- Rygestopaktiviteter i Region Midt for Vestklyngen 2019-2020
- Rygestopaktiviteter i Region Midt for Randersklyngen 2019-2020
- Rygestopaktiviteter i Region Midt for Horsensklyngen 2019-2020
- Rygestopaktiviteter i Region Midt for Midtklyngen 2019-2020
- Rygestopaktiviteter i Region Midt 2019-2020