Hjerneskadesamråd for voksne - Møder og referater
Se referater og møder fra Hjerneskadesamråd for voksne
- Udvalg: Hjerneskadesamråd for voksne
- Mødedato: 26. marts, 2025 kl. 12:30
- Mødested: Mødelokale C2, Regionshuset i Viborg
Pkt. tekst
- 1. Mødedeltagere
- 2. Godkendelse af referat fra sidste møde og dagsorden
- 3. Audit på genoptræningsplaner
- 4. Oversigt over udredning, rehabilitering og udskrivning
- 5. Hjemmerehabilitering
- 6. E-læringsprogram om det tværsektorielle samarbejde
- 7. Synsområdet
- 8. Oversigt over hjerneskadeområdet
- 9. Næste møde
- 10. Eventuelt
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
- Direktør Ulrik Johansen, Favrskov Kommune, kommunal formand
- Sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen, Hospitalsenheden Midt, regional formand
- Voksenhandicapchef Jenny Groth Bjerking, Hedensted Kommune
- Arbejdsmarkedschef Charlotte Burvil, Viborg Kommune
- Sundhedschef Pernille Kloster Aalund, Lemvig Kommune
- Områdeleder Dorthe Krogh Rokkedal, Horsens Kommune
- Faglig konsulent Helle Mørn, Aarhus Kommune
- Udviklingskonsulent Charlotte Brøndum, Silkeborg Kommune
- Hjerneskadekoordinator Birgit Madsen, Ringkøbing-Skjern Kommune
- Chefterapeut Helle Dybkjær, Regionshospitalet Hammel Neurocenter
- Cheflæge Kåre Eg Severinsen, Regionshospitalet Hammel Neurocenter
- Chefsygeplejerske Louise Lindenmayer, Hospitalsenheden Midt
- Chefsygeplejerske Birgitte Egholm Jacobsen, Hospitalsenheden Vest
- Overlæge Dorte Damgaard, AUH
- Områdeleder Ann-Christina Frederiksen, Psykiatri og Social
- Afdelingsleder Birgitte Nygaard Sommer, Specialområde Hjerneskade
- Praktiserende læge Estrid Muff Aagaard
- Specialkonsulent Annette Vestergaard Weng, Fælleskommunalt Social- og Sundhedssekretariat i Midtjylland
- Fuldmægtig Charlotte Jensen, Sundhedsplanlægning
Der er afbud fra Helle Mørn og Dorte Damgaard.
Charlotte Klitnæs er trådt ud af Hjerneskadesamrådet. Områdeleder Dorthe Krogh Rokkedal, Horsens Kommune, er trådt ind i Hjerneskadesamrådet i stedet for Charlotte Klitnæs.
Beslutning
Der var afbud fra Helle Mørn, Dorte Damgaard, Jenny Groth Bjerking, Estrid Muff Aagaard og Dorthe Krogh Rokkedal.
2. Godkendelse af referat fra sidste møde og dagsorden
Det indstilles,
At referatet og dagsordenen godkendes |
Sagsfremstilling
Link til referat fra mødet den 20. november 2024: Dagsordner og referater fra Hjerneskadesamrådet for voksne - Sundhedsaftalen (rm.dk)
Hovedpunkter fra referatet:
- Beslutningen om, om hjernerystelse og cerebral parese skal omfattes af kommissoriet, udskydes
- Arbejdsgruppen om hjemmerehabilitering præsenterer sit arbejde på Hjerneskadesamrådets næste møde
- Audit på genoptræningsplaner præsenteres på Hjerneskadesamrådets næste møde
- Hjerneskadesamrådet tager en indledende temadrøftelse af synsområdet på næste møde
Beslutning
Punktet blev ikke behandlet.
3. Audit på genoptræningsplaner
Det indstilles,
at | resultatet af audit på genoptræningsplaner drøftes |
at | Hjerneskadesamrådet drøfter, om auditten giver anledning til ændringer i samarbejdet og udarbejdelsen af genoptræningsplaner |
at | Hjerneskadesamrådet afklarer, om referaterne fra auditmøderne sendes til de respektive klynger med henblik på lokal drøftelse af resultaterne samt læring |
at | Hjerneskadesamrådet drøfter formen for auditten, herunder om spørgsmålene er relevante, om tidsforbruget er passende og, om auditten skal gentages |
Sagsfremstilling
I november 2024 blev der gennemført audit på genoptræningsplaner til voksne med erhvervet hjerneskade. Auditten er en opfølgning på Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade.
Der er afholdt 34 auditmøder over 7 dage, hvor et patientforløb blev gennemgået pr. møde. Der var et auditmøde, hvor der blev gennemgået to patientforløb. Der er afholdt 15 auditmøder på Hammel Neurocenter (7 vedr. rehabilitering på specialiseret niveau og 8 vedr. almen genoptræning), 6 auditmøder på Regionshospitalet Gødstrup, 3 auditmøder på Regionshospitalet Viborg og 10 auditmøder på Aarhus Universitetshospital. Patientforløb blev gennemgået af relevante fagfolk fra kommunen og fra hospitalerne.
På baggrund af den gennemførte audit på genoptræningsplaner for voksne med erhvervet hjerneskade kan det konkluderes, at der generelt er et godt samarbejde mellem hospitaler og kommuner i Midtjylland om målgruppen. Det fremgik både af den konstruktive dialog på selve auditmøderne samt af besvarelserne af auditspørgeskemaet.
Der er anført en række opmærksomhedspunkter, hvor forbedringsforslag nævnes. Det skal dog bemærkes, at opmærksomhedspunkterne som udgangspunkt kun er nævnt på enkelte eller nogle auditmøder og derfor ikke skal ses som generelle opmærksomhedspunkter.
Der er nogle temaer i auditten, hvor der er mulighed for videreudvikling af det gode samarbejde og den gode kommunikation. Hjerneskadesamrådet for voksne kan således med fordel arbejde videre med følgende emner:
- Det kan være relevant med en tværsektoriel drøftelse af, om kommunerne foretrækker at modtage genoptræningsplanen rettidigt, eller om de prioriterer, at diagnose og lægenotat sendes sammen med genoptræningsplanen. Dette kan betyde, at genoptræningsplanen ikke kan sendes rettidigt
- Beskrivelse af prognoser kan drøftes, da nogle kommuner ønsker en grundigere beskrivelse af prognose, mens andre efterspørger mindre specifikke beskrivelser
- Hjerneskadesamrådet kan opfordre til, at kommunerne kontakter hospitalerne, når kommunerne konstaterer, at der mangler informationer i genoptræningsplanerne
- Hjerneskadesamrådet kan drøfte, hvordan den tværsektorielle kommunikation kan blive endnu mere præcis i genoptræningsplaner, plejeforløbsplaner og i øvrig kommunikation mellem hospitaler, kommuner og patienter/pårørende
Auditrapporten er vedlagt. Charlotte Jensen præsenterer auditrapporten.
Hjerneskadesamrådet drøfter, om auditten giver anledning til ændringer i samarbejdet og udarbejdelsen af genoptræningsplaner.
Hjerneskadesamrådet afklarer, om referaterne fra auditmøderne sendes til de respektive klynger med henblik på lokal drøftelse af resultaterne samt læring.
Hjerneskadesamrådet drøfter formen for auditten, herunder om spørgsmålene er relevante, om tidsforbruget er passende og, om auditten skal gentages.
Videre proces:
Auditrapporten præsenteres for Sundhedsstyregruppen og Sundhedssamarbejdsudvalget.
Beslutning
Hjerneskadesamrådet drøftede auditrapporten. Overordnet set kan det konkluderes, at der generelt er et godt samarbejde mellem hospitaler og kommuner om målgruppen.
Hjerneskadesamrådet drøftede udvalgte temaer fra auditten:
- Rettidig afsendelse af genoptræningsplaner: Hospitalerne bemærkede, at det kan være vanskeligt at sende genoptræningsplanerne rettidigt (senest 12 timer efter udskrivelsen), når forløbene er korte, og patienterne udskrives, når terapeuterne ikke er på arbejde. Det bemærkes, at det ikke har fået konsekvenser, at enkelte genoptræningsplaner er sendt for sent. Hjerneskadesamrådet anbefaler, at genoptræningsplanerne sendes så hurtigt, som muligt, og at rettidigheden prioriteres højere end, at diagnose og lægenotat sendes sammen med genoptræningsplanen.
- Prognoser: Det fremgår ikke af genoptræningsplanen, at patientens prognose skal beskrives. Det fremgår derimod, at patientens potentiale og behov for genoptræning beskrives. Hjerneskadesamrådet anbefaler, at patientens potentiale og behov for genoptræning beskrives i genoptræningsplanen. Hvis auditten gennemføres på ny, skal spørgsmålet om prognose fjernes.
- Gensidig kontakt: Hjerneskadesamrådet anbefaler, at kommunen kontakter hospitalet, hvis der er mangler i genoptræningsplanen.
- Forbedringspotentiale: Hjerneskadesamrådet anbefaler, at klyngerne drøfter auditresultaterne med henblik på læring.
Følgende blev aftalt:
Auditten kan evt. gentages om 3-4 år. I så fald skal auditskabelonen justeres jf. de forslag, der er beskrevet i auditrapporten.
Charlotte Jensen sender referaterne til de respektive klynger sammen med auditrapporten. Charlotte Jensen udarbejder ligeledes et følgebrev, hvori hovedpunkterne fra audit fremhæves.
Bilag
4. Oversigt over udredning, rehabilitering og udskrivning
Det indstilles,
at | Hjerneskadesamrådet afklarer, om oversigt over udredning, rehabilitering og udskrivning skal erstatte flowdiagrammet |
Sagsfremstilling
I forbindelse med, at der blev udviklet et e-læringsprogram om det tværsektorielle samarbejde(se punkt 6), udarbejdede gruppen bag e-læringsprogrammet vedlagte oversigt over udrednings-, rehabiliterings- og udskrivningsfasen. Gruppen foreslår, at oversigten erstatter vedlagte flowdiagram for udskrivning fra Hammel Neurocenter (Voksne: Samarbejde mellem Hammel Neurocenter og kommunerne i Region Midtjylland - Sundhedsaftalen ). Det skal bemærkes, at oversigten skal gøres interaktiv således, at den relevante tekst til hver tegning foldes ud, når man klikker på tegningen. Indholdet i teksterne er uændret i forhold til den tekst, der fremgår af flowdiagrammet.
Formålet med oversigten er at skabe et bedre overblik over de indsatser, der er beskrevet i flowdiagrammet.
Der skal være en opmærksomhed på, at oversigten omfatter de ændringer af flowdiagrammet, som Hjerneskadesamrådet har godkendt i forhold til hjemmerehabilitering.
Der skal endvidere være en opmærksomhed på, at børneområdet har et flowdiagram, som svarer til det flowdiagram, der er på voksenområdet. Denne ensretning vil forsvinde, hvis oversigten erstatter flowdiagrammet på voksenområdet.
Camilla Biering Lundquist og Birgit Madsen præsenterer oversigten.
Beslutning
Camilla Biering Lundquist og Birgit Madsen præsenterede oversigten.
De to flowdiagrammer har forskelligt udseende, men indholdet er det samme.
Følgende blev aftalt:
Begge flowdiagrammer skal være tilgængelige. Camilla Biering Lundquist og Charlotte Jensen sørger for, at der på det oprindelige flowdiagram linkes til e-læringsprogrammet og den nye oversigt over udredning, rehabilitering og udskrivning.
Bilag
5. Hjemmerehabilitering
Det indstilles,
at | afrapportering fra arbejdsgruppen drøftes |
Sagsfremstilling
Arbejdsgruppen om hjemmerehabilitering har udarbejdet vedlagte afrapportering.
Derudover har gruppen opdateret flowdiagrammet for samarbejde mellem Hammel Neurocenter og kommunerne således, at hjemmerehabilitering nu er beskrevet i flowdiagrammet. Hjerneskadesamrådet har godkendt ændringerne skriftligt ultimo december 2024. Voksne: Samarbejde mellem Hammel Neurocenter og kommunerne i Region Midtjylland - Sundhedsaftalen
Pernille Kloster Aalund og Helle Dybkjær præsenterer gruppens arbejde.
Beslutning
Pernille Kloster Aalund og Helle Dybkjær præsenterede gruppens arbejde. Se vedlagte afrapportering.
Hammel Neurocenter er i dialog med klyngerne om, at det er vigtigt, at erfaringerne fra hjemmerehabilitering videregives til kommunen i forbindelse med udskrivelsen.
Hjerneskadesamrådet takkede gruppen for arbejdet.
Følgende blev aftalt: Afrapporteringen sendes til klyngerne. Pernille Kloster Aalund og Charlotte Jensen laver et følgebrev, hvori baggrunden for udarbejdelsen af afrapporteringen fremgår. Derudover skal det fremgå af følgebrevet, at hjemmerehabilitering kan være relevant for andre specialer.
Derudover blev det aftalt, at både flowdiagrammet og e-læringsprogrammet er opdateret i henhold til det, der er beskrevet i afrapporteringen.
Bilag
6. E-læringsprogram om det tværsektorielle samarbejde
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Repræsentanter fra Hammel Neurocenter og kommunerne i Region Midtjylland har udviklet et e-læringsprogram. Formålet med e-læringsprogrammet er at øge kendskabet til Samarbejdsaftalen for voksne erhvervet hjerneskade og det webbaserede flowdiagram. Implementeringen af de konkrete aftaler for samarbejde mellem region og kommune kan styrkes med e-learningsprogrammet.
E-læringsprogrammet er er nu tilgængeligt: Gode patientforløb fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter til kommunerne i Region Midtjylland
Camilla Biering Lundquist præsenterer og viser e-læringsprogrammet.
Udviklingen af E-læringsprogrammet er finansieret af KUF-midler fra Region Midtjylland (KUF betyder "Klinik, udvikling og forskning").
Beslutning
Camilla Biering Lundquist præsenterede e-læringsprogrammet.
E-læringsprogrammet anvendes på Hammel Neurocenter og i kommunerne. Lederne skal være opmærksomme på, at nye medarbejdere gennemfører e-læringsprogrammet, når det er relevant i forhold til deres arbejdsopgaver.
Følgende blev aftalt:
Charlotte Jensen sender link til e-læringsprogrammet til klyngerne sammen med auditrapporten.
7. Synsområdet
Det indstilles,
at | Hjerneskadesamrådet godkender, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som får til opgave at beskrive sektorernes ansvar og opgaver på synsområdet. |
Sagsfremstilling
Hjerneskadesamrådet drøftede synsområdet på mødet den 20. november 2024. Følgende blev aftalt:
"Hjerneskadesamrådet tager en indledende temadrøftelse af synsområdet på næste møde med fokus på følgende:
- Beskrivelse af problemet - Hammel Neurocenter beskriver til mødet, hvordan de arbejder med synsområdet, og de kommunale repræsentanter hjælper sekretariatet med at beskrive de udfordringer, kommunerne har med synsområdet
- De nationale anbefalinger
- Forslag til, hvordan vi kan håndtere udfordringerne på synsområdet"
Den gruppe, som udarbejdede Samarbejdsaftalen om voksne med erhvervet hjerneskade, gjorde opmærksom på, at der er behov for en nærmere beskrivelse af Sundhedsstyrelsens anbefaling vedr. synsområdet. Sundhedsstyrelsen skriver følgende i "Anbefalinger for tværsektorielle forløb for voksne med erhvervet hjerneskade", side 41:
"Ved mistanke om syns- og visuelle opmærksomhedsproblemer kan den ansvarlige læge henvise til en læge med speciale i oftalmologi med henblik på at udrede for og evt. udelukke øjensygdomme. Genoptræning og/eller rehabilitering er relevant, når der er tale om reduceret synsfunktion, hvor der ikke nedsat syn som følge af en øjensygdom. Genoptræning og/eller rehabilitering af synsfunktionen vil dels bestå af træning i brug af kompenserende teknikker, dels af specifk øjenmotorisk træning og indgår som en integreret del af den samlede rehabiliteringsindsats. Fagpersoner, der varetager indsatser ved nedsat synsfunktion, har behov for særlig viden ud over grunduddannelsen om undersøgelse og intervention i relation til dette, eksempelvis fysioterapeuter, ergoterapeuter, neuropsykologer eller optometrister med særlig videreuddannelse indenfor hjerneskaderehabilitering".
Helle Dybkjær og Kåre Eg Severinsen præsenterer det flowdiagram, der anvendes på Hammel Neurocenter, når patienter udredes for synsproblematikker.
Formandskabet foreslår, at der nedsættes en tværsektoriel arbejdsgruppe, som får til opgave at beskrive sektorernes ansvar og opgaver på synsområdet, herunder den tilhørende lovgivning og de udfordringer, der er på området. Arbejdsgruppen skal konkret gøre følgende:
- Beskrive hospitalernes (neurologiske afdelinger, neurorehabiliteringsenheder og øjenafdelinger) ansvar for udredning og indsatser, herunder behov for kompetencer
- Beskrive kommunernes ansvar for indsatser, herunder behov for kompetencer
- Beskrive den lovgivning, borgerne kan få kommunale indsatser efter
- Beskrive de udfordringer, hospitalerne og kommunerne kan identificere på området
Arbejdsgruppen præsenterer sit arbejde for Hjerneskadesamrådet.
Hjerneskadesamrådet udpeger repræsentanter til arbejdsgruppen. Det skal i den forbindelse overvejes, om CKU i Herning, CVU i Viborg, IKH og/eller Specialområde Hjerneskade skal inviteres med i arbejdsgruppen.
Beslutning
Camilla Biering Lundquist præsenterede, hvordan Hammel Neurocenter arbejder med synsområdet. Oplægget er vedlagt.
Det er ofte en kognitiv problematik og ikke øjensygdomme, der forårsager synsproblemer. Det er derfor sjældent relevant at få øjenlæger til at undersøge patienten. Hammel Neurocenter har mulighed for at få patienten undersøgt af en øjenlæge, når det vurderes relevant.
Det blev fra kommunal side bemærket, at det er vigtigt, at kommunen er bekendt med den synsindsats, borgeren har fået på hospitalet og, at kommunerne ved hvilke kompetencer, der er behov for, så kommunen kan hjælpe borgeren. Kommunerne kan tilbyde kompenserende indsatser. Jobcentrene har behov for at vide, hvad borgeren må og kan holde til i forhold til bl.a. synsproblematikker, for at Jobcenteret kan iværksatte de rette indsatser overfor borgeren.
Følgende blev aftalt:
Hjerneskadesamrådet afdækker hvilke tilbud, der findes på synsområdet i overgangen fra hospital til kommune, samt hvordan der sikres en god tværsektoriel kommunikation om borgerens behov i overgangen.
Charlotte Brøndum, Birgit Madsen, Susanne Lillelund og Camilla Biering Lundquist udarbejder udkast til et kommissorium, herunder forslag til deltagerliste, for en arbejdsgruppe, der skal afdække ovenstående. Kommissoriet godkendes på Hjerneskadesamrådets møde den 27. august 2025.
Bilag
8. Oversigt over hjerneskadeområdet
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Sekretariatet har udarbejdet vedlagte dokument om hjerneskadeområdet, som beskriver målgruppe, centrale begreber, organisering, audit og data. Formålet med dokumentet er at få overblik over hjerneskadeområdet.
Hjerneskadesamrådet kvalificerer dokumentet.
Oversigten ligger som fast bilag til Hjerneskadesamrådets møder.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
9. Næste møde
Det indstilles,
at | det aftales hvilke punkter, der skal behandles på næste møde |
Sagsfremstilling
Følgende punkter sættes på et møde i 2025:
- Strukturreformens betydning for hjerneskadeområdet
- Kommissoriet - afklaring af, om hjernerystelse og/eller cerebral parese ønskes indarbejdet i kommissoriet
- Ældrereformens betydning for hjerneskadeområdet
- Beskæftigelsesreformens betydning for hjerneskadeområdet
- Specialeplan på det sociale område
- Etablering af et tværsektorielt samarbejde med Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering, der har til opgave at indsamle, systematisere og formidle viden inden for hjerneskadeområdet. Hjerneskadesamrådet kan invitere videnscenterleder Simon Svanborg Kjeldsen til at holde oplæg for Hjerneskadesamrådet
Liste over emner, som Hjerneskadesamrådet kan arbejde med:
- Afklaring af om det er muligt at vurdere forventet sygemeldingsperiode efter udskrivning
- Udvikling af APP til medarbejderne, som beskriver samarbejdsaftalen
- Drøfte afholdelse af en temadag
Beslutning
Følgende behandles på mødet den 27. august:
- Kommissorium for arbejdsgruppe vedr. synsområdet
- Temadrøftelse om sundhedsreformen - avanceret genoptræning og rehabilitering på specialiseret niveau
10. Eventuelt
Det indstilles,
at | Hjerneskadesamrådet drøfter punkter til eventuelt |
Sagsfremstilling
Hjerneskadesamrådet drøfter punkter til eventuelt.
Beslutning
Der var ingen punkter under eventuelt.