Tandområdet
En koordinerende forpligtigelse med at sikre sammenhængende tilbud om forebyggelse og behandling på tandplejeområdet
Koordinationsudvalget for tandpleje
Udvalgets opgave
Koordinationsudvalget for tandpleje (tidligere Teknisk-administrativt udvalg) er etableret som forberedende udvalg for Sundhedssamarbejdsudvalget, når dette behandler tandsager, og dermed bliver til Tandkoordinationsudvalg.
Koordinationsudvalget for tandpleje har til opgave at drøfte og forberede sager på alle kommunale og regionale tandfunktionsområder af betydning for koordinering mv. af den kommunale og regionale tandpleje/praksistandpleje. Sagerne fremlægges for Tandkoordinationsudvalget.
Se snitfladekatalog for den kommunale og regionale tandpleje
Medlemmer
Repræsentanter for Koordinationsudvalget for tandpleje tilknyttes ad hoc Sundhedssamarbejdsudvalget, der således kan varetage sin funktion som Tandkoordinationsudvalg, når der er tandlægesager på dagsordnen. Det teknisk-administrative udvalg vælger sine repræsentanter i Tandkoordinationsudvalget fra sag til sag.
Koordinationsudvalget for tandpleje er sammensat af faglige og ikke-odontologiske repræsentanter for praksis, kommuner og region. Der er således udpeget 3 faglige og eventuelt 1 administrativ repræsentant for kommunerne, 3 faglige repræsentanter for hospitalerne, 1 faglig repræsentant for Tandlægehøjskolen og to faglige repræsentanter for praksis.
Møder i udvalget
Regionens sundhedsstab ved Nære Sundhedstilbud varetager sekretariatsfunktionen med formand og sekretær. Udvalget mødes 2 gange årligt.
Samarbejdsudvalg
Der er etableret to faglige samarbejdsudvalg under det teknisk-administrative udvalg. Samarbejdsudvalget for kommunal og regional tandpleje og Samarbejdsudvalget for specialtandpleje.
De to samarbejdsudvalg har generelt til opgave at drøfte og belyse faglige problemstillinger. De to samarbejdsudvalg fremlægger problemstillinger/sager for Koordinationsudvalget for tandpleje, hvis sagen har principiel karakter eller indeholder særlige økonomiske spørgsmål. For nærmere detaljer om de to samarbejdsudvalg se punkterne om regional specialtandpleje og regionstandplejen.
Regionstandplejen
Sundhedslovens § 162
Regionen er ifølge Sundhedslovens § 162 forpligtet til at tilbyde børn og unge under 18 år med manglende anlæg af tænder (agenesi), tanddannelsesforstyrrelser eller andre tanddannelsesforstyrrelser eller odontologiske lidelser, der ubehandlede medfører varige funktionsnedsættelse, et specialiseret tandplejetilbud (Jf. Sundhedsstyrelsens vejledning om omfanget af og kravene til den kommunale og regionale tandpleje af juni 2006).
Vederlagsfri specialbehandling
Til disse børn og unge er det en regional forpligtigelse at tilbyde vederlagsfri specialbehandling efter det fyldte 18 år, indtil fysisk modenhed muliggør, at behandlingen kan færdiggøres. Regionstandplejen skal således sikre barnet/den unge et sammenhængende behandlingstilbud i et niveaudelt system.
Regionstandplejen varetager en konsultativ virksomhed overfor den kommunale børne- og ungdomstandplejen. Som led heri vil Regionstandplejen efter behov kunne medvirke til behandlingsplanlægning i samarbejde med børne- og ungdomstandplejen. Det gælder i forbindelse med patienter, hvis behandling udelukkende udføres i børne- og ungdomstandplejen, men hvor børne- og ungdomstandplejen på grund af mere komplekse tandlægefaglige forhold kan have behov for konsultation og samarbejde med et mere specialiseret tandlægefagligt niveau.
Organisation
Regionstandplejen er organiseret som én samlet regional enhed (”§ 162-enheden”) tilknyttet Kæbekirurgiskafdeling Århus Universitetshospital.
Der er etableret et samarbejdsudvalg for kommunal og regional tandpleje med 2 repræsentanter for hospital, 3 repræsentanter for kommuner og 2 repræsentanter for praksis. Udvalget har til opgave at drøfte faglige problemstillinger, herunder ny lovgivning, nye tiltag, mv., og udgør et underudvalg under det teknisk-administrative udvalg på tandområdet.
Regional Specialtandpleje
Sundhedslovens § 133 og 134
Specialtandpleje fastlægges i Sundhedsloven (§ 133 og 134) som en kommunal myndighedsopgave, hvor det fulde finansieringsansvar påhviler kommunen. Regionen har ansvaret for at stille de nødvendige behandlingspladser til rådighed for de kommuner, der ikke ønsker eller har mulighed for at tilbyde et specialiseret tandplejetilbud til patienter, der er berettiget til at modtage specialtandplejen.
Organisation
Region Midtjylland har organiseret den regionale specialtandpleje som en samlet enhed i regionen med Afdeling for regional specialtandpleje på Regionshospitalet Viborg.
Afdelingen for Regional Specialtandpleje, Regionshospitalet Viborg
Området hører under Nære Sundhedstilbud, Region Midtjylland. Den regionale specialtandpleje i Region Midtjylland tilbyder følgende behandlingsydelser til kommunerne:
- Diagnostisk udredning og behandlingsplanlægning
- Specielle enkeltopgaver, der ikke kræver anvendelse af generel anæstesi
- Regelmæssig opsøgende, forebyggende og behandlende tandpleje
- Tandbehandling i generel anæstesi
- Akut nødbehandling til specielle patientgrupper udenfor regelmæssig specialtandpleje
- Opsøgende tandplejeaktiviteter i kommunen
Kommunerne indmelder hvert år 1. maj det forventede forbrug af pladser i det kommende år. På baggrund af de kommunale bestillinger udregnes takster for den regionale specialtandpleje for det kommende år, og specialtandplejen opbygger en behandlingskapacitet svarende til kommunernes samlede bestilling.
Samarbejdsudvalg
Der er etableret et samarbejdsudvalg med 3 repræsentanter for samarbejdskommunerne internt i regionen. Udvalget har til opgave at drøfte og evaluere samarbejdet, herunder ny lovgivning, nye tiltag, m.v., og udgør et underudvalg under det teknisk-administrative udvalg på tandområdet.
Kommunerne orienteres løbende om nye tiltag, mv. Eventuelle aftalemæssige uklarheder, uoverensstemmelser eller lignende søges afklaret gennem fælles overenskomst.
Aftalegrundlag 2023
Sundhedslovens § 166
Sundhedslovens § 166 (den tidligere § 6d i tandplejeloven) fastlægger, at regionen skal yde et særligt tandplejetilskud til kræftpatienter, der grundet strålebehandling i hoved- og halsregionen eller kemoterapi, har betydelige dokumenterede tandproblemer. Herudover skal regionen yde et tilskud til tandpleje til personer, der kan dokumentere betydelige tandproblemer som følge af Sjögrens Syndrom.
Personkredsen omfatter:
- Strålebehandlede patienter
- Kemoterapipatienter
- Sjögrens Syndrom
Området er organiseret som én samlet regional enhed, hvor al sagsbehandling varetages af en særlig enhed (”§ 166-enheden”). Enheden er etableret under Afdeling for regional specialtandpleje, Regionshospitalet Viborg.
Afdelingen for Regional Specialtandpleje, Regionshospitalet Viborg
Kontakt os
Sundhedsaftalesekretariatet
Hvis du ønsker oplysninger om eller har spørgsmål til sundhedsaftalesamarbejdet.
Kontakt kommunerne
Find relevante kontaktoplysninger til sundhedsområdet i de 19 midtjyske kommuner (For fagpersoner).
Sundhedsklynger
Kontakt sundhedsklyngenre hvis du ønsker oplysninger om eller har spørgsmål til de lokale klyngesamarbejder.