Møder og referater
Se møder og referater fra sundhedsstyregruppen
til
mødet i
den 5. december 2019 kl. 00:00
i Skriftlig orientering
Pkt. | Tekst |
1 | Opfølgning på samarbejdsaftale vedr. rygestopindsats |
1. Opfølgning på samarbejdsaftale vedr. rygestopindsats
Formandskabet indstiller,
at | Sundhedsstyregruppen tager anden opfølgning på samarbejdsaftale vedr. rygestopindsatsen til efterretning |
Sagsfremstilling
Sundhedskoordinationsudvalget godkendte på mødet 27. juni 2018 samarbejdsaftale vedr. rygestopindsats. Efterfølgende har regionsrådet og de 19 midtjyske kommuner tilsluttet sig aftalen således, at aftalen fik virkning pr. 1. januar 2019. Af aftaleteksten fremgår det, at der i 2019 skal følges op på samarbejdsaftalen.
Endvidere er der i regi af Praksisplanudvalget indgået hensigtserklæring om et øget fokus på rygestopindsatsen i almen praksis mellem Region Midtjylland, PLO-Midtjylland og de 19 midtjyske kommuner.
Sundhedskoordinationsudvalget vil på møde den 13. december 2019 blive præsenteret for en opfølgning.
Antallet af henvisninger
I samarbejdsaftalen er der opsat et måltal på 750 henvisninger fra hospitalerne til kommunal rygestopindsats pr. kvartal samlet for regionen.
I 1., 2. og 3. kvartal har der været hhv. 338, 331 og 408 henvisninger fra hospitalerne til kommunal rygestopindsats. Fra almen praksis har der været 87 og 69 henvisninger i hhv. 2. og 3. kvartal. En mere detaljeret opgørelse over henvisninger til kommunal rygestopindsats for 2. og 3. kvartal 2019 er vedlagt. Endvidere er der vedlagt er et bilag som viser fordelingen af de indrapporterede henvisninger på klyngeniveau pr. kvartal i 2019 fra hhv. hospitalerne og almen praksis. Bilaget viser også grafer over status på opstillede mål ift. borgere, der har gennemført et kommunalt rygestopforløb (se under resultater for borgerne).
På baggrund af at antallet af henvisninger ikke opfylder måltallet, har der i klyngerne været en drøftelse af mulige årsager og handlinger. Det har givet anledning til at igangsætte flere initiativer i klyngerne for at styrke implementering. Nedenfor er eksempler på initiativer, som man har igangsat i klyngerne. Listen er ikke udtømmende og eksemplerne er ikke gældende praksis i alle klyngerne.
- Større fokus på at uddanne personale i henvisningsmetoden (Very Brief Advice-metoden) - primært via e-læringsprogram som ligger tilgængelig på regionens e-læringsportal
- Øget opmærksomhed hos personalet om vigtigheden af at tilbyde patienter henvisning til kommunal rygestopindsats fx via kampagner
- Tværsektoriel dataformidling med opgørelse på antal henvisninger på afsnitsniveau. Data bliver udsendt hvert kvartal til afdelingsledelserne og nøglepersoner, som har til opgave at fastholde indsatsen
- Status på antal henvisninger som en del af afdelingernes kvalitets- og udviklingsaftale, som bliver drøftet halvårligt med hospitalsledelsen
- Informationsmateriale til patienter - fx postkort, plakater og information via infoskærme med oplysninger om kontakt til kommunernes rygestoptilbud
En forklaring på det relativt lave antal henvisninger kan være, at de indrapporterede henvisninger alene dækker over ”rene” rygestopforløb. De henvisninger til rygestop, der indgår som et element i en samlet genoptræningsplan, indgår muligvis ikke i opgørelsen. Foruden denne mulige problemstilling er der også lokale forhold, der kan medvirke til at forklare det relativt lave antal henvisninger.
I Aarhusklyngen har Aarhus Universitetshospital på grund af flytning valgt først at implementere, når alle afdelinger var samlet og kommet i gang med hverdagen i de nye omgivelser. Aarhus Universitetshospital har i efteråret igangsat implementeringen af aftalen på tre afdelinger. De tre afdelinger er Lungemedicinsk afdeling, Øre-, Næse- og Halsafdeling og Hjerte-, Lunge-, Karkirurgisk afdeling. Det forventes at implementeringen igangsættes på de øvrige afdelinger i 2020.
For at understøtte den videre implementering vil sagen blive dagsordenssat på et møde mellem hospitalernes kvalitetschefer, hvor hospitalerne får lejlighed til at drøfte, hvordan implementeringen på hospitalerne kan styrkes.
Det er tidligere aftalt i Sundhedsstyregruppen, at antallet af henvisninger fra hospitalerne fortsat følges tæt i første halvår 2020 for at se, om de igangsatte initiativer på hospitalerne medfører flere henvisninger.
Resultater for borgerne
Udover målet for antal henvisninger er målene i samarbejdsaftalen desuden:
- At 65 % af deltagerne i de kommunale rygestopforløb gennemfører forløbet
- At 60 % af deltagerne, der har gennemført forløbet, er røgfri ved afslutning af forløbet
- At 40 % af deltagerne, der har gennemført forløbet, er røgfri seks måneder efter indsatsen
Med forbehold for, at der er tale om en begrænset mængde data for 2. halvår 2019 samt for 6-måneders opfølgningen, kan der fremføres følgende for 2019 samlet set:
- I de midtjyske kommuner gennemførte 65 % af deltagerne deres rygestopforløb i 1. halvår og 62 % i 2. halvår
- Af alle dem, der gennemførte et rygestopforløb, var 70 % røgfrie ved forløbets afslutning i 1. halvår og 75 % i 2. halvår
- Af dem, der gennemførte et rygestopforløb, var 39 % røgfri et halvt år efter
- Størstedelen af deltagerne (51 %) var 55 år eller ældre. Blot 6 % af deltagerne var unge (under 25 år)
- Fordelingen af mænd og kvinder på kurserne var meget lige med 52 % kvinder
- 43 % af deltagere havde enten ingen eller en kort uddannelse. Andelen med en mellemlang uddannelse var 41 %, mens andelen med en lang uddannelse var 4 %
- Mere end tre ud af fire af deltagerne var storrygere (76 %)
- 42 % af deltagerne, der gennemførte et rygestopforløb, havde ingen eller kort uddannelse
- 76 % af deltagerne, der gennemførte et rygestopforløb, var storrygere
- Af de kontinuert røgfrie deltagere efter 6 måneder var 79 % tidligere storrygere
- Af de kontinuert røgfrie deltagere efter 6 måneder havde 33 % ingen eller kort uddannelse, 46 % havde en mellemlang uddannelse og 6 % havde en lang uddannelse
Vedlagt denne dagsorden findes den samlede rapport fra rygestopdatabasen for de midtjyske kommuner. Derudover findes der fem klyngerapporter (vedlagt). Klyngerapporterne vedlægges ikke sagen til Sundhedskoordinationsudvalget 13. december.
Af hensyn til afrapportering til Sundhedskoordinationsudvalget 13. december 2019 er denne rapport udarbejdet i november 2019. Da data er trukket 4. november 2019, indeholder rapporten ikke en fuldstændig oversigt over alle aktiviteter i 2019.
Rapporten skal derfor bruges som dialogredskab til at styrke implementeringen.
Beslutning
-
Bilag
- Bilag henvisninger til kommunal rygestop og resultater for borgerne
- Opgørelse_23kvartal_henvisningerrygestop_011119
- Rygestopaktiviteter i Region Midt, andet halvår 2019.pdf
- Rygestopaktiviteter i Region Midt for Aarhusklyngen 2.halvår 2019.pdf
- Rygestopaktiviteter i Randersklyngen, 2. halvår 2019.pdf
- Rygestopaktiviteter i Horsensklyngen, 2. halvår 2019.pdf
- Rygestopaktiviteter i Midtklyngen, 2. halvår 2019.pdf
- Rygestopaktiviteter i Vestklyngen 2. halvår 2019.pdf
Kontakt os
Sundhedsaftalesekretariatet
Hvis du ønsker oplysninger om eller har spørgsmål til sundhedsaftalesamarbejdet.
Kontakt kommunerne
Find relevante kontaktoplysninger til sundhedsområdet i de 19 midtjyske kommuner (For fagpersoner).
Sundhedsklynger
Kontakt sundhedsklyngenre hvis du ønsker oplysninger om eller har spørgsmål til de lokale klyngesamarbejder.