Faglig Strategisk Gruppe, Gødstrupklyngen, dagsordner og referater
- Udvalg: Faglig strategisk gruppe Gødstrup-klyngen
- Mødedato: 26. februar, 2025 kl. 12:30
- Mødested: C3.40, Herning Rådhus, Torvet 5.
Pkt. tekst
- 1. Mødedeltagere
- 2. Velkomst og præsentation (12.30-12.35)
- 3. Godkendelse af dagsorden (12.35-12.40)
- 4. Ændring i tilbud om medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang (12.40-13.10)
- 5. Forebyggelse – fokus på rygning blandt udsatte gruppe inkl. Udsatte boligområder (13.10-13.25)
- 6. Det nationale ledelsesprogram på Sundhedsområdet 2.0 (13.25 -13.40)
- 7. Sundhedsreformen (13.40 - 14.10)
- 8. Kultur som Sundhedsfremme (14.10- 14.30)
- 9. Evt. 14.30 - 14.45
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
Mødedeltagere:
Karin Locander, konstitueret direktør, Herning kommune
Louise Berg, direktør, Ikast-Brande Kommune
Pia Ulv Helleland, direktør, Lemvig Kommune
Anette Ørbæk, direktør, Ringkøbing-Skjern kommune
Lotte Juncker, direktør, Struer kommune
Rikke Degn, Sygeplejefaglig direktør Regionshospitalet Gødstrup
Lasse Plougstrup Hansen, Hospitalsdirektør Regionshospitalet Gødstrup
Jens Friis Bak, lægefaglig direktør Regionshospitalet Gødstrup
Jannie Falk Bjerregaard, sygeplejefaglig direktør Regionspsykiatrien
Dorthe Klith, hospitalsdirektør, Præhospitalet.
Jørgen Buch, Praksis koordinator
Karsten Rejkjær Svendsen, PLO-Midtjylland, praktiserende læge Ringkøbing-Skjern kommune
Per Jacobsen, PIU-repræsentant
Jannie Rasmussen, PIU-repræsentant
Samantha Drejer Thomsen, psykiatristaben (sekretariat)
Gunna Andersen, Regionshospitalet Gødstrup (sekretariat)
Afbud:
Helle Støve, Børn- og Unge direktør Holstebro kommune.
Yelva Jensen,direktør, Holstebro kommune.
2. Velkomst og præsentation (12.30-12.35)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe |
- byder velkommen til nye medlemmer af faglig strategisk gruppe
- præsenterer gruppens medlemmer
Sagsfremstilling
Siden sidste møde er der kommet nye deltagere til faglig strategisk gruppe. Der bydes velkommen til:
- Lasse Plougstrup Hansen, Hospitalsdirektør, Regionshospitalet Gødstrup
- Jannie Rasmussen, PIO repræsentant
- Carsten Rejkjær Svendsen, praktiserende læge og PLO-repræsentant
- Helle Støve, Børn- og Unge direktør, Holstebro Kommune
Faglig strategisk gruppe bedes lave en præsentationsrunde.
Beslutning
Der var en præsentationsrunde, og der blev budt velkommen til nye medlemmer.
Yelva Jensen og Helle Støve fra Holstebro Kommune havde afbud til mødet.
3. Godkendelse af dagsorden (12.35-12.40)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe godkender dagsorden. |
Sagsfremstilling
Punkter til eventuelt.
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
4. Ændring i tilbud om medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang (12.40-13.10)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe |
- tager orientering vedr. ændring i tilbud om medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang til efterretning
- drøfter og kommer med løsningsforslag ift. det fremadrettede samarbejde omkring borgere i målgruppe for medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang
Sagsfremstilling
Specialcenter Skovvang i Holstebro Kommune har ind til for nyligt foretaget planlagte medicinske afrusninger til borgere, der var indskrevet på modtagelsen, Skovvang. Der har været tilknyttet en læge, som ved behov kunne påtage sig behandlingsansvaret i forbindelse med medicinsk afrusning.
Socialtilsynet har imidlertid kritiseret denne praksis kraftigt og pålagt kommunen at ændre den. Baggrunden for dette er, at Skovvang er et omsorgstilbud under serviceloven og ikke et behandlingstilbud under sundhedsloven. Som konsekvens heraf er samarbejdet med misbrugslægen opsagt.
Hvis en borger indskrives på tilbuddet og får behov for medicinsk afrusning, er det derfor fremover borgerens egen læge eller psykiater, der skal påtage sig behandlingsansvaret og udskrive f.eks. en Risolid-kur. Afrusningen kan herefter fortsat finde sted på Skovvang som hidtil. Der fortsat vil være sundhedsfagligt personale på Skovvang med stor erfaring i at varetage den sygeplejefaglige behandling i forbindelse med medicinsk afrusning. Medarbejderne på Skovvang vil bistå med ledsagelse til konsultationer hos egen læge eller psykiater og sikre tæt kontakt med lægen gennem hele forløbet.
Det er imidlertid holdningen blandt almen praksis, at de ikke kan påtage sig behandlingsansvaret i forbindelse med medicinsk afrusning, da de ikke har det fornødne kendskab til hverken patienten eller medicinsk afrusning. Det er holdningen blandt almen praksis, at såfremt opgaven ikke kan løses i kommunalt regi, så må patienten indlægges.
Hospitalet er ansvarlige for akutte afrusninger, hvorfor ændringerne på Skovvang vil have betydning for de borgere, der har behov for omfattende støtte, ikke selv er i stand til at gennemføre en ambulant afrusning på rusmiddelcentrene, og som samtidigt ikke er akutte. Der bør derfor sikres klarhed om behandlings- og sektoransvar samt klare aftaler for samarbejdet og med henblik på at sikre, at borgerne ikke falder mellem to stole. Det indstilles derfor, at Faglig strategisk gruppe kommer med løsningsforslag ift. det fremadrettede samarbejde omkring borgere i denne målgruppe.
Fra 1. juli 2025 åbner det regionale, integrerede tilbud for patienter i behandling i psykiatrien, der får kommunal rusmiddelbehandling, men som har brug for et integreret forløb.
Beslutning
Sagen blev drøftet med afsæt i ovenstående. Det står klart, at hospitalet tager sig af de akut komplicerede forløb, mens kommunale rusmiddelcentre fortager ambulant afrusning. Der skal findes en løsning for borgere i gråzonen herimellem.
Almen praksis i Holstebro Kommune har ytret, at de ikke ønsker at påtage sig opgaven. Der er særligt to hensyn, som man fra almen praksis gør opmærksom på i dette henseende:
- Det faglige ansvar: Det er en sårbar gruppe, som har svært ved at gennemføre behandlingen, hvorfor de har brug for en meget håndholdt indsats. Almen praksis vurderer sig ikke klædt på til opgaven.
- Geografien: Det kræver en del logistik, som vil være en stor og tidskrævende opgave.
Alle parter har været glade for tilbuddet hos Skovvang. Det var enigheden om, at løsningen/forløbet skal tilrettelægges ud fra, hvad der er bedst for borgeren.
Der var på mødet afklarende spørgsmål til Holstebro Kommune ift. Socialtilsynets afgørelse. Da Holstebro Kommune ikke var repræsenteret på mødet, blev det besluttet at melde opfordring tilbage til Holstebro Kommune om at udfordre Socialtilsynets afgørelse - herunder afsøge muligheden for en evt. særskilt afdeling som behandlingssted. Der vil blive arbejdet videre med at konkretisere udfordringen inden næste møde.
Bilag
5. Forebyggelse – fokus på rygning blandt udsatte gruppe inkl. Udsatte boligområder (13.10-13.25)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter og beslutter den videre proces for arbejdet med forebyggelse for udsatte borgere i udsatte boligområder/bosteder med særlig fokus på rygning og de generelle KRAM faktorer. |
Sagsfremstilling
På mødet i april 2024 drøftede faglig strategisk gruppe, hvordan der kan arbejdes med nyt forebyggelseskoncept ved implementering af de nye kvalitetsstandarder for kronikere med udgangspunkt i populationsansvaret.
Beslutningen blev, at der skal arbejdes med sundhedsrettet forebyggelse for udsatte borgere i udsatte boligområder/bosteder med særlig fokus på rygning og de generelle KRAM faktorer.
De 3 operative grupper fik til opgave at iværksætte initiativer ud fra en kombination af nytænkning og viden på området og gerne støtte fra fondsfinansiering. De operative grupper har drøftet hvilke relevante igangværende indsatser, der allerede er for målgruppen samt mulige nye initiativer for systematisk opsporing.
Planen var, at der skulle nedsættes en arbejdsgruppe på tværs af de tre faglige operative grupper. Denne proces er ikke kommet i gang, og der er derfor behov for at genbesøge og drøfte den videre proces.
Beslutning
Sagen blev drøftet. Processen er formentlig nedprioriteret grundet manglende ressourcer og konkurrerende aktiviteter.
Sagen er fortsat relevant og kan indtænkes i interne forebyggelsesprojekter. Der kører blandt andet et projekt ml. Herning Kommune og Region Midtjylland vedr. ulighed i sundhed. Det er et socialt investeringsprojekt, som arbejder med ulighed i sundhed i boligsociale områder. Der arbejdes med at motivere borgere ud fra deres udgangspunkt mhp. at højne den generelle sundhedstilstand. Fokus er endnu ikke fastlagt, men det har været drøftet at begynde med den mentale sundhedstilstand.
I flere andre kommuner kører også lignende projekter, som taler ind i ovenstående dagsorden.
Det blev med afsæt heri aftalt, at projektet ikke tages i fællesskab, men at materialet bruges i egne organisationer som inspiration. Det blev ligeledes besluttet, at hver organisation melder ind til faglig strategisk gruppe, når der er noget, der kan inspirere ift. forebyggelsesdagsordenen.
Der var en generel opmærksomhed på at indtænke civilsamfundet som ressource.
6. Det nationale ledelsesprogram på Sundhedsområdet 2.0 (13.25 -13.40)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe beslutter, om der skal være deltagelse fra Gødstrup-klyngen i det nationale ledelsesprogram på Sundhedsområdet og så i fald hvilke emner, der skal arbejdes med. |
Sagsfremstilling
På seneste møde blev deltagelse i det nationale ledelsesprogram Hold 4, som starter 1. sept. 2025, drøftet. Beslutningen blev, at de operationelle grupper skulle drøfte og komme med forslag til potentielle emner. Rammen for emnerne er, at de skal ligge i relation til Sundhedsreformen.
Tilbagemeldingerne fra de faglige operative grupper fremgår herunder.
Tilbagemelding fra faglig operativ gruppe for Børn og Unge
Der blev fremsat forslag til potentielle indsatsområder.
• Overvægt blandt børn og unge.
• Astmaskoler som en del af forebyggelse og læring.
• Samarbejde med sundhedsplejersker om "trivselsbørn," herunder en prøvehandling med delt ansættelse på tværs af sektorer for at styrke indsatsen for denne målgruppe.
• Forstoppelsesskoler, inspireret af erfaringer fra Viborg.
• Indsatser vedrørende diabetes og astmaskole i Holstebro Sundhedshus.
Gruppens anbefaling er, at emnerne skal tages op i faglig arbejdsgruppe Børn og Unge og Sundhedsplejen for mere dialog og afklaring.
Tilbagemelding fra voksenpsykiatri
Det blev besluttet at vente til 2026. I beslutningen blev der lagt vægt på, at der allerede er gang i mange projekter, samt at relevante emner er på meget overordnet niveau på nuværende tidspunkt ift. Sundhedsreformen. Hvis det bliver efterlyst igen af faglig strategisk gruppe, vil gruppen gerne give det en runde mere.
Tilbagemelding fra voksensomatik
Gruppen drøftede følgende forslag:
- Demensområdet – Neurologisk afd. Vil gerne indgå
- Udskrivelsesprocessen – nye snitflader
- Midlertidige pladser – fælles ledelsesrum, hvor hospitalet har behandlingsansvaret – Medicinsk afd. vil gerne indgå.
Kommunerne har efter mødet meldt tilbage, at der på nuværende tidspunkt ikke er ressourcer til at indgå i det nationale ledelsesprogram.
Beslutning
Det blev med afsæt i tilbagemeldingerne besluttet ikke at melde temaer/personer ind fra de faglige operative grupper.
Det blev besluttet at høre gruppen med ledende sundhedsplejersker ad. Gunna går videre med forespørgslen.
Bilag
7. Sundhedsreformen (13.40 - 14.10)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe |
- drøfter og kvalificerer oplæg til temadagen vedr. Sundhedsreformen
- drøfter hvad der rører sig i organisationerne i relation til Sundhedsreformen
Sagsfremstilling
Den 25. november 2024 afholdt Gødstrup-klyngen et udviklingsarrangement for Faglig Strategisk Gruppe samt de 3 operative grupper vedr. Sundhedsreformen med det formål at skabe et samlet ståsted for fælles ledelse ifm. implementering af sundhedsreformen.
Faglig strategisk gruppe samlede på møde den 27. november op på drøftelserne på arrangementet. Det blev med afsæt heri besluttet, at der skal afholdes en halv temadag i februar måned mhp. at skabe en fælles forståelse for sundhedsreformen, en fælles vision samt fælles bærende principper for ledelsesmæssig tilgang. Temadagen afholdes den 28. februar. Oplæg til temadagen er vedhæftet med henblik på kvalificering.
En vigtig del af at skabe et fælles ståsted er at kende til hinandens forudsætninger. Faglig strategisk gruppe bedes derfor byde ind med, hvad der rører sig i egne organisationer vedr. Sundhedsreformen.
Beslutning
Det blev besluttet at aflyse mødet den 28. februar 2025, da der er modtaget mange afbud til dagen.
Det foreløbige udkast til programmet tages med videre i planlægningen af næste temadag vedr. Sundhedsreformen, som ligger den 23. april 2025. Der var enighed om, at deltagelse i temadagen prioriteres højt. Skulle man være forhindret, kan man lade sig repræsentere ved en kollega fra klyngen.
På formandsskabsmøde inden temadagen foretages evt. revideringer i programmet ift., hvor organisationerne aktuelt er i processen med sundhedsreformen. Det blev aftalt, at der ud over oplæg til drøftelse af den fælles vision og formålsledelse på temadagen er følgende opgaver for temadagen 23. april:
- Udforme egne 2-3 pejlemærker inden for de politisk bestemte pejlemærker
- Enighed om en kommunikativ udmelding fra faglig strategisk gruppe vedr. hvordan der arbejdes med implementering af sundhedsreformen
Der var en stor opmærksomhed på medarbejderperspektivet ift. hurtigt at betrygge medarbejdere både kommunalt og regionalt ift. kommende organisationsændringer. Det blev aftalt, at medarbejderperspektivet skal adresseres over for politikerne, samt at de skal orienteres om, at faglig strategisk gruppe har temadag herom 23. april. Der er politisk klyngemøde den 24. marts.
Bilag
8. Kultur som Sundhedsfremme (14.10- 14.30)
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe drøfter muligheden for at indgå i fælles initiativer inden for kulturområdet med særligt fokus på sundhedsfremme. |
Sagsfremstilling
Vores sundhed, og især den mentale sundhed, er under pres. Det udfordrer vores sundhedsvæsen, og det betyder, at vi må nytænke vores måder at håndtere sygdom og sundhed på. Ny viden og nye metoder viser, hvordan vi kan styrke sundhed, identitetsfølelse og motivation ved at bruge eksempelvis billedkunst, musik, dans, litteratur og fællesskaber som en del af vores sundhedstilbud.
Vi skal gentænke, hvordan vi:
- hjælper mennesker med stress og angst
- hjælper mennesker med demens, kroniske smerter og andre kroniske sygdomme
- øger borgernes egenmestring
- skaber bedre livskvalitet for borgere generelt
- skaber meningsfulde oplevelser under indlæggelse og i hverdagen.
I Region Midtjylland er der fokus på at styrke samspillet mellem kulturlivet og sundhedsvæsenet og øge brugen af kulturelle tilbud, der anvendes som sundhedsfremme, til gavn for patienter/borgere.
Der er allerede forskellige kulturelle tilbud som lungekor, guidet læseforening, Sundt børne- og ungeunivers, Sange med Mødre, Neurokor, Tid til læsning, SOLO og Kultur i fællesskab - for nærmere uddybning se vedhæftede bilag.
Koncern Bæredygtighed og Sundhedsinnovation i Region Midtjylland har kontaktet klyngen for at drøfte et potentielt samarbejde om indsatser på kulturområdet. Kontorchef Pia Wiborg Astrup vil deltage i mødet og præsentere mulighederne og rammerne for samarbejdet
Beslutning
Kontorchef for Koncern Bæredygtighed og Sundhedsinnovation i Region Midtjylland, Pia Wiborg Astrup, præsenterede punktet.
Forskningen viser, at kultur gør en forskel for borgeren både før, under og efter sygdom – samt at det også gør en forskel for medarbejderne. Der er politisk opmærksomhed i Region Midtjylland på arbejdet med at styrke samspillet mellem kulturlivet og sundhedsvæsenet gennem skræddersyede kulturindsatser. Man har arbejdet med at inddrage kulturlivet de seneste 8 år.
I Region Midtjylland er man optaget af at skabe værdi for borgerne ved at tage flere og andre metoder i brug samt involvere omkringliggende samarbejdspartnere. Et særligt fokus i strategien/politikken er på at implementere og forankre mere. Der er indsatser, som virker godt, men ønsket er at skalere og have mere i drift.
Politikerne har valgt at lægge endnu flere midler over i at få flere indsatser udviklet – herunder løsninger, som går langt ud over hospitalsmatriklen og ud i civilsamfundet. Faglig Strategisk gruppe blev i den forbindelse forespurgt, om der er en borgergruppe/udfordringen, som vi er fælles om, og som kræver nogle andre greb ift. den forandring, som ønskes, og som man med fordel kunne indgå i et fælles tværgående initiativ omkring.
Kommunerne meldte tilbage, at de har interesse i at deltage i et fælles tværgående projekt med bred involvering af omkringliggende samarbejdspartnere– f.eks. med fokus på unges mentale trivsel. Det blev besluttet, at kommunerne melder direkte tilbage til Pia med relevante deltagere senest den 25.marts. Sundhedsinnovation vil bistå med at facilitere udviklingsprocessen.
Der var en opmærksomhed på at dele viden fra projektet i medier og samarbejdsfora med f.eks. almen praksis.
Bilag
9. Evt. 14.30 - 14.45
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe drøfter indkomne punkter. |