Faglig Strategisk Gruppe, Gødstrupklyngen, dagsordner og referater
- Udvalg: Faglig strategisk gruppe Gødstrup-klyngen
- Mødedato: 25. april, 2025 kl. 08:30
- Mødested: R022, Regionshospitalet Gødstrup
Pkt. tekst
- 1. Mødedeltagere
- 2. Godkendelse af dagsorden
- 3. Sundhedsreformen - temadrøftelse kl. 8.30 - 10.30
- 4. Opfølgning - ændring i tilbud om medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang
- 5. Individuelt planlagt forløb (IPS)
- 6. Hjælpemidler og tilgængelighed
- 7. Prøvehandlinger ift. borgere med kronisk sygdom
- 8. Klyngerepræsentation i Prioriteringsudvalget for fonden Folkesundhed i Midten
- 9. Folkesundhed i Midten
- 10. Dobbeltdiagnose
- 11. Blodtransfusion i nærområdet - Det Nationale Ledelsesprogram
- 12. Evt
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
Mødedeltagere:
Karin Locander, konstitueret direktør, Herning kommune
Yelva Jensen,direktør, Holstebro kommune.
Helle Støve, Børn- og Unge direktør Holstebro kommune.
Louise Berg, direktør, Ikast-Brande Kommune
Pia Ulv Helleland, direktør, Lemvig Kommune
Lotte Juncker, direktør, Struer kommune
Rikke Degn, Sygeplejefaglig direktør Regionshospitalet Gødstrup
Lasse Plougstrup Hansen, Hospitalsdirektør Regionshospitalet Gødstrup
Jens Friis Bak, lægefaglig direktør Regionshospitalet Gødstrup
Dorthe Klith, hospitalsdirektør, Præhospitalet.
Jørgen Buch, Praksis koordinator
Karsten Rejkjær Svendsen, PLO-Midtjylland, praktiserende læge Ringkøbing-Skjern kommune
Per Jacobsen, PIU-repræsentant
Jannie Rasmussen, PIU-repræsentant
Samantha Drejer Thomsen, psykiatristaben (sekretariat)
Dorthe Høgh, Herning kommune (sekretariat)
Gunna Andersen, Regionshospitalet Gødstrup (sekretariat)
Afbud:
Anette Ørbæk, direktør, Ringkøbing-Skjern kommune
Jannie Falk Bjerregaard, sygeplejefaglig direktør Regionspsykiatrien
2. Godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe godkender dagsordenen |
Sagsfremstilling
Punkter til evt.
3. Sundhedsreformen - temadrøftelse kl. 8.30 - 10.30
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe fortsætter den videre drøftelse af vision for samarbejdet omkring implementering af sundhedsreformen. |
Sagsfremstilling
Faglig strategisk gruppe har på tidligere møder truffet beslutning om at afsætte tid til en temadrøftelse af sundhedsreformen mhp. at skabe en fælles forståelse og vision samt formulere fælles bærende principper for den ledelsesmæssige tilgang.
På mødet d. 26.feb blev det endvidere aftalt, at der ud over oplæg til drøftelse af den fælles vision og formålsledelse også skal omfatte følgende opgaver:
- Udforme egne 2-3 pejlemærker inden for de politisk bestemte pejlemærker
- Enighed om en kommunikativ udmelding fra faglig strategisk gruppe vedr. hvordan der arbejdes med implementering af sundhedsreformen
Bilag
4. Opfølgning - ændring i tilbud om medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk gruppe: |
- tager orientering vedr. tilbagemelding fra Holstebro Kommune til efterretning
- drøfter og kommer med løsningsforslag til det fremadrettede samarbejde omkring borgere i målgruppe for medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang.
Sagsfremstilling
Specialcenter Skovvang i Holstebro Kommune har ind til for nyligt foretaget planlagte medicinske afrusninger til borgere, der var indskrevet på modtagelsen, Skovvang. Socialtilsynet har imidlertid pålagt kommunen at ændre denne praksis. Baggrunden for dette er, at Skovvang er et omsorgstilbud under serviceloven og ikke et behandlingstilbud under sundhedsloven.
Det står klart, at hospitalet tager sig af de akut komplicerede forløb, og de kommunale rusmiddelcentre fortager ambulant afrusning. Det står dog ikke klart, hvad løsningen for borgere i gråzonen herimellem, når de planlagte medicinske afrusninger ikke længere kan foretages på Skovvang.
Faglig strategisk gruppe drøftede derfor sagen på møde den 26. februar med henblik på at finde en løsning på problemstillingen. Det blev her besluttet at opfordre Holstebro Kommune til at udfordre Socialtilsynets afgørelse - herunder afsøge muligheden for en evt. særskilt afdeling som behandlingssted.
Holstebro Kommune har siden sidste møde meldt tilbage, at de har set ind i lovgrundlaget og er juridisk enige i Socialtilsynets vurdering af, at Holstebro Kommune ikke kan tilbyde alkoholbehandling/afrusning på specialcenter Skovvang. Det giver derfor ikke mening for Holstebro Kommune at udfordre Socialtilsynet i deres afgørelse. Holstebro Kommune gør ligeledes opmærksom på, at hvis der skal laves en særskilt afdeling, så vil Holstebro kommune skulle afholde udgiften til andre kommuners borgere, hvilket Holstebro Kommune ikke er interesseret i.
Holstebro Kommune har ligeledes undersøgt, om der findes afrusningsmuligheder andre steder i Vest- og Nordjylland, hvilket der ikke gør.
Med afsæt i ovenstående bedes faglig strategisk gruppe bidrage med yderligere løsningsforslag til det fremadrettede samarbejde omkring borgere i målgruppe for medicinsk afrusning på specialcenter Skovvang.
Bilag
5. Individuelt planlagt forløb (IPS)
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe giver en status på, hvor langt man hver især er med implementeringen af de fælles principper for arbejdet med IPS-metoden |
Sagsfremstilling
Faglig strategisk gruppe i Gødstrupklyngen besluttede i foråret 2022 at nedsætte en taskforce med henblik på at fremlægge de største konkrete fælles borgeroplevede udfordringer mellem kommunal og regional psykiatri. Faglig strategisk gruppe blev på deres møde i oktober 2022 præsenteret for resultaterne fra denne taskforce. Efterfølgende blev den politiske klyngegruppe på deres møde d. 12. april 2023 præsenteret for forslagene til prioriteringer indenfor børne- og voksenpsykiatri i Gødstrupklyngen. Den politiske klyngegruppe besluttede at arbejde videre med fokusområderne: ’behandlingskontinuitet’ samt ’arbejdsmarked og uddannelse’.
Den faglige operative gruppe for voksenpsykiatri nedsatte efterfølgende to arbejdsgrupper, der skal arbejde med hhv. ’behandlingskontinuitet’ samt ’arbejdsmarked og uddannelse’.
Arbejdsgruppen ”arbejdsmarked og uddannelse’ havde til opgave at komme med en anbefaling på en fælles tilgang til, hvordan der kan arbejdes med IPS i Gødstrupklyngen.
På mødet i den faglige operative gruppe for voksenpsykiatri blev vedhæftede notat om fælles principper for arbejdet med IPS-metoden i Gødstrupklyngen præsenteret. Den faglige operative gruppe for voksenpsykiatri godkendte notatet på mødet, samt besluttede at orientere om notatet i egne organisationer. Derudover besluttede gruppen, at notatet skulle sendes videre til behandling i den faglige strategiske gruppe, så de fælles principper for arbejdet med IPS-metoden bliver forankret på direktørniveau.
I november 2023 godkendte faglig strategisk gruppe de fælles principper for arbejdet med IPS-metoden. Den politiske klynge godkendte ligeledes principperne på deres møde i marts måned 2024.
IPS i Gødstrupklyngen
I Gødstrupklyngen arbejder følgende kommuner med IPS:
- Ringkøbing-Skjern
- Lemvig
- Ikast-Brande
Disse kommuner har alle formelle samarbejdsaftaler med Regionspsykiatrien omkring IPS. Herning kommune er i øjeblikket i gang med at opstarte IPS-indsats i samarbejde med Regionspsykiatrien i Gødstrup.
Struer og Holstebro kommune arbejder i øjeblikket ikke med IPS.
IPS nationalt
På nationalt plan arbejdes der med IPS i form af et IPS-ambassadørkorps, der er med til at understøtte samarbejdet mellem regionspsykiatrien og kommuner. Her tilbydes gratis IPS-basisuddannelse til medarbejdere fra kommune og psykiatri, minimum 2 gange årligt i hver region. Derudover afholdes løbende tværsektorielle netværksarrangementer for de kommuner og regionale psykiatriske afdelinger, der arbejder med IPS. Samtidig understøtter IPS-ambassadørkorpset løbende arbejdet med IPS i regionen, herunder også opstart af IPS i kommunalt regi.
Ved indgåelse af den politiske aftale om Ungeløftet er et af tiltagene Markant styrkelse af indsats til unge med psykiske lidelser. Aftalepartierne er enige om at udbrede den beskæftigelsesrettede og tværsektorielle IPS-indsats til unge med psykiske udfordringer, der hverken er i beskæftigelse eller uddannelse. Derfor er der afsat midler i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering som alle landets kommuner kan søge til opstart af IPS-indsats.
Det opfordres til at give en status på, hvor langt man er i arbejdet med implementeringen af de fælles principper for IPS-metoden i Gødstrupklyngen.
6. Hjælpemidler og tilgængelighed
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe drøfter oplægget med henblik på en beslutning om, hvorvidt der skal arbejdes videre med udvalgte løsningsforslag |
Sagsfremstilling
Faglig strategisk gruppe havde, i juni 2024, dialogmøde med formandskabet for Faglig Operativ gruppe for Voksen somatik. I den forbindelse fik Faglig Operativ gruppe for Voksen somatik følgende opgave: at problemstillingen vedr. hjælpemidler og tilgængelighed i kommunerne uddybes og beskrives mere bredt med særligt fokus på borgerperspektivet. Derudover ønskes løsningsforslag med en tilhørende model.
Faglig operativ gruppe for Voksen somatik har gennemgået borgerforløbet med fokus på hjælpemidler fra indlæggelse til udskrivelse og modtagelse i eget hjem. I afdækningen af forløbet har det ikke været muligt at frembringe data, som kan understøtte udfordringen. Problemstillingen er på den baggrund identificeret ud fra erfaringer og tilbagemeldinger fra klinisk praksis og beskrevet i vedhæftet dokument sammen med mulige løsningsforslag.
Løsningsforslagene præsenterer forskellige perspektiver fra Faglig operativ gruppe Voksen somatik og dækker over de emner, som har været drøftet i gruppen.
Bilag
7. Prøvehandlinger ift. borgere med kronisk sygdom
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe drøfter muligheden for at lave en prøvehandling ift. tværfaglige opstartsmøder. |
Sagsfremstilling
Sundhedssamarbejdsudvalget besluttede på mødet 25. oktober 2024 at igangsætte et arbejde med prøvehandlinger ift. borgere med kronisk sygdom. Beslutningen udspringer af oplæg fra PLO-Midtjylland med fire forslag til konkrete indsatser på kronikerområdet, der har til formål at understøtte samarbejdet på tværs af sektorovergangene, styrke kvaliteten i patientforløbene og undgå forværringer af sygdomme, som kan resultere i akutte henvendelser.
Tværsektorielt drejer det sig i første omgang om prøvehandlinger ift. to af forslagene:
- Tværfaglige opstartsmøder: Etablering af koordinerede indsatser i et tværfagligt samarbejde og forløb hos borgere med nyligt opstået behov for f.eks. hjemmepleje eller plejebolig
- Revitalisering af opfølgende hjemmebesøg: Der er stor variation i anvendelsen af opfølgende hjemmebesøg på tværs af kommunerne i regionen. PLO-Midtjylland ønsker et øget fokus på anvendelsen og ændring af, hvordan besøget kan udføres.
Oplægget til videre proces for tværfaglige opstartsmøder var, at prøvehandlinger udvikles og løftes i en klynge med henblik på erfaringsopsamling og spredning til øvrige klynger.
Der blev besluttet, at Gødstrupklyngen undersøger muligheden for at lave en prøvehandling ift. tværfaglige opstartsmøder.
Bilag
8. Klyngerepræsentation i Prioriteringsudvalget for fonden Folkesundhed i Midten
Det indstilles,
at | Faglig Strategisk Gruppe udpeger repræsentanter til Prioriteringsudvalget. |
Sagsfremstilling
Hvert år skal der udpeges/genudpeges ansatte kommunale og regionale klyngerepræsentanter til Prioriteringsudvalget for Folkesundhed i Midten (en person pr. klynge samt en suppleant), der har til opgave at prioritere og indstille forskningsansøgninger til Sundhedstyregruppens godkendelse.
Der skal udpeges hhv. en repræsentant og en suppleant for hver klynge. Der bør så vidt muligt være en ligevægt mellem regionale og kommunale deltagere og suppleanter. Hvis repræsentanten, der udpeges til at deltage i Prioriteringsudvalget, er kommunal, bør suppleanten være regional og visa versa.
Repræsentationen fra Gødstrupklyngen er:
Pia Ulv Helleland, direktør for Social & Sundhed, Lemvig Kommune
Forskningschef og lektor Henriette Nørmølle Buttenschøn Regionshospitalet Gødstrup (suppleant).
Deadline for udpegning er 19 maj. Formandskabet indstiller til, at ovenstående repræsentanter genudpeges.
9. Folkesundhed i Midten
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Folkesundhed i Midtens formål er:
- at sikre, at forsknings- og udviklingsarbejde i det fælles kommunale-regionale opgavefelt understøtter, at ydelser og uddannelse af sundhedspersoner varetages på et højt fagligt niveau
- at opruste kommunerne og regionen til i fællesskab at tiltrække nationale forsknings- og udviklingsmidler i samarbejde med faglige miljøer
- at udvikle et strategisk samarbejde med Aarhus Universitet
Folkesundheden støtter:
- Tværsektorielle forskningsprojekter, som er praksisnære og anvendelsesorienterede
- Udarbejdelse af ph.d.-protokoller
- Hjælp til udformning af forskningsprojekt
I 2025 skal emnet for et forskningsprojekt eller en ph.d.-protokol falde inden for et eller flere af følgende områder:
- Sammenhæng og tryghed
- På borgerens præmisser
- Et nært og tilgængeligt sundhedsvæsen
- Et sundhedsvæsen i balance
Folkesundhed i Midten ser også gerne ansøgninger med fokus på borgernes mistrivsel, mentale sundhed, psykisk sårbarhed og psykisk sygdom.
Fra 9. april 2025, kan der søges midler fra fonden Folkesundhed i Midten til tværsektorielle projekter og ph.d.-protokoller. Deadline for ansøgning er 2.sept.
Årsrapport 2024 er tilgængelig her ://www.fagperson.sundhed.rm.dk/forskning-og-innovation/puljer-og-fonde/folkesundhed-i-midten/, hvor bl.a. årets modtagere af midler fra Folkesundhed i Midten fremgår.
10. Dobbeltdiagnose
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe tager orientering vedr. plan for overlevering af borgere til integreret dobbeltdiagnosetilbud til efterretning |
Sagsfremstilling
Fra og med 1. juli 2025 åbner integreret dobbeltdiagnosetilbud op for personer, som har aktuel kontakt til kommunal misbrugsbehandling, og som inden for det seneste år har haft kontakt med den regionale psykiatri, samt for personer, som har aktuel kontakt til den regionale psykiatri og inden for det seneste år har haft kontakt til kommunal misbrugsbehandling.
Der er tale om en gradvis implementering og opbygning af tilbuddet jf. nedenstående udtalelse fra Ministeriet:
”Fra de angivne tidspunkter skal regionerne være i stand til at behandle de personer fra dag et, der er omfattet af den respektive gruppe og bliver henvist til tilbuddet. Samtidig forventes det, at henvisningerne kommer gradvis over tid, så regionerne løbende kan opbygge det integrerede behandlingstilbud. Det er også derfor, at tilbuddet ifølge ØA-teksten først skal være fuldt ud indfaset i 2027”
Der er en del opmærksomhedspunkter ifm. indfasningen af den kommende gruppe, som tilbuddet åbner op for, blandt andet ift. at indfasningen vil foregå i løbet af sommerferien. Den tværsektorielle arbejdsgruppe vedr. dobbeltdiagnose har derfor på deres møde den 14. marts drøftet, hvordan processen herfor håndteres bedst muligt.
En nærmere plan for overlevering af borgere fra kommunal rusmiddelbehandling til integreret dobbeltdiagnose blev drøftet og godkendt på mødet (se vedlagte flowdiagram over plan). Med afsæt i planen er kommunerne og Regionspsykiatrien i Region Midtjylland aktuelt ved at udarbejde et overblik over de borgere, som potentielt er i målgruppe for integreret dobbeltdiagnose behandling. Inden sommerferien vil der afholdes samarbejdsmøder mellem de kommunale rusmiddelcentre og de regionale Teams for Integreret Dobbeltdiagnosebehandling (TIB). På samarbejdsmøderne aftales det, hvilke patienter/borgere, der skal tilbydes integreret behandling, og hvornår behandlingen starter. Efter sommerferien vil TIB og rusmiddelcentrene afholde individuelle netværksmøder med de patienter/borgere, der skal starte i integreret behandling.
De bærende principper for overleveringen er, at den planlægges med udgangspunkt i, hvad der er bedst for borgeren. Ligeledes vil der tages højde for, at overgangen kan ske fleksibelt under hensyntagen til antallet af patienter, der forventes at skulle overgå til integreret behandling, samt kapaciteten til stede hen over en sommerferieperiode.
Bilag
11. Blodtransfusion i nærområdet - Det Nationale Ledelsesprogram
Det indstilles,
at | Faglig strategisk gruppe orienteres om prøvehandling med blodtransfusioner på MTO i Struer Kommune. |
Sagsfremstilling
På hold 2 i Det Nationale Ledelsesprogram deltog fra Gødstrup-klyngen Tina Holmgaard, Struer Kommune og Bodil Overgaard, Medicinsk afd. RHG.
Formålet med ledelsesprogrammet er at arbejde med forbedringsprojekter i det tværsektorielle samarbejde. Programmet forløb fra september 2023 til juni 2024. Indholdet i forbedringsprojektet har omhandlet en afprøvning af blodtransfusioner på Midlertidige Ophold i Struer Kommune.
Arbejdsrammen for forbedringsarbejdet havde fokus på:
- At tilbyde behandlinger lokalt, som et tilbud til den skrøbelige ældre medicinske patient, der med fordel kan profitere af at få behandling tættere på eget hjem og dermed mindre transporttid.
- Borgere, der har et vedvarende behandlingsbehov, og dermed er afhængige af løbende at komme til behandling.
- Muligheden for at udvikle en generisk tilgang og infrastruktur til at arbejde med tværgående initiativer og flytning af opgaver tættere på borgeren.
- At sætte økonomien ” uden for døren” og ikke lade økonomiske drøftelser blive en hindring for prøvehandlingen.
Resultater:
Evalueringen er på baggrund af få inkluderede borgere (færre i målgruppen end antaget) ➢ Der er i perioden givet i alt 20 portioner blod til de 5 inkluderede borgere
- Overvejende tilfredse borgere
- Medarbejdere fra Klinik for Blodsygdomme og MTO er overvejende positive, men der ses både fordele og ulemper ved prøvehandlingen
- Der er et estimeret tidsforbrug på MTO på 1,5 time pr. borger inkl. Forberedelse, dokumentation mv.
- Der arbejdes på at finde en varig løsning for transport af blod
Målet var at udvikle en generisk model, som kan anvendes til andre behandlinger. Der er planer om at udvide modellen til Zoledronsyre-behandling, hvor borgere i Struer Kommune kan få behandlingen på en sygeplejeklinik i Struer kommune.
Faglig Operativ gruppe for Voksen somatik fik på mødet d. 13.marts præsenteret forbedringsindsatsen og drøftede muligheden for, at andre kommuner kunne indgå i prøvehandlingen. Der var dog ikke interesse fra de øvrige kommuner til at deltage.
Der er lavet statusevaluering på forbedringsprojektet, som er vedhæftet.