Dagsordner og referater
- Udvalg: Klyngestyregruppemøde RRA
- Mødedato: 06. marts, 2025 kl. 14:00
- Mødested: Regionshospitalet Randers, mødelokale 4
Pkt. tekst
- 1. Mødedeltagere
- 2. Randersklyngens patientsikkerhedsnetværk - tværsektorielle UTH områder
- 3. Status på arbejdet med sundhedsreformen
- 4. Beslutning om deltagelse i næste hold i det nationale ledelsesprogram på sundhedsområdet
- 5. Status på arbejdet i tværsektoriel implementeringsgruppe til implementering af Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel
- 6. Orientering om oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i klyngen
- 7. Dobbeltdiagnose - status på implementering og opstart af prøvehandling
- 8. Klyngerepræsentation i Prioriteringsudvalget for fonden Folkesundhed i Midten
- 9. Skriftlige orienteringer
- 10. Eventuelt
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
Randers Kommune
Thomas Krarup, sundhed-, kultur- og omsorgsdirektør
Lene Jensen, omsorgschef
Christina Breddam, sundhedschef (repræsenterer klyngekommunerne på sundhedsområdet)
Norddjurs Kommune
Lene Mehlsen Thomsen, direktør
Anne-Marie Bentzen, chef for Sundhed og Omsorg
Favrskov Kommune
Ulrik Johansen, direktør for social og sundhed
Jeanette Rokbøl, ældrechef
Jørn Nielsen, socialchef (repræsenterer klyngekommunerne på social- og psykiatriområdet)
Syddjurs Kommune
Anders Blæsbjerg Baun, direktør for Sundhed og Dannelse
Niels M. K. Diedrichsen, sundheds- og ældrechef
Almen Praksis
Stefan Bjarni Runarsson, praktiserende læge og medlem af bestyrelsen for PLO Midt
Thomas Clausen, praktiserende læge og praksiskoordinator (afbud)
Regionshospitalet Randers
Mette Bærentsen, sygeplejefaglig direktør
Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør
Henrik Larsen, hospitalsdirektør
Psykiatrien Region Midtjylland
Jannie Falk Bjerregaard, sygeplejefaglig direktør
Anette Schouv Kjeldsen, konst. chefsygeplejerske, Regionspsykiatrien Randers
Patienter og pårørende
Annie Røn (Medlem af Patientinddragelsesudvalget. Udpeget af Bedre Psykiatri, Danske Patienter) | |
Sekretariat
Anja Skaarup, chefkonsulent, Psykiatrien Region Midtjylland
Stinna Andreasen, specialkonsulent, Randers Kommune
Helene Bech Rosenbrandt, chefkonsulent, Regionshospitalet Randers
Thomas Krarup er mødeleder.
Beslutning
Der var afbud fra Thomas Clausen og Jannie Falk Bjerregaard.
2. Randersklyngens patientsikkerhedsnetværk - tværsektorielle UTH områder
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen orienteres om: |
- det tværsektorielle samarbejde i Randersklyngens patientsikkerhedsnetværk
- lokale tilføjelser til kommissoriet for Randersklyngens patientsikkerhedsnetværk
- tendenser og problematikker inden for UTH i forhold til det tværsektorielle område
Sagsfremstilling
Efter ønske på klyngestyregruppemødet den 31. oktober 2024 vil vi fra Randersklyngens patientsikkerhedsnetværk (PS-klynge) gerne fortælle mere om samarbejde i netværket.
På mødet deltager to af gruppens risikomanagers, Bente Juulsgaard Jensen fra Randers Kommune og Anette Østergaard Frostholm fra Regionshospitalet Randers, som vil give en præsentation af gruppen og det fælles arbejde omkring læring af utilsigtede hændelser (UTH), samt hvilke tværsektorielle tendenser og problematikker der ses i UTH på tværs af sektorområder i klyngen.
Efter præsentationen er der tid til spørgsmål og fælles drøftelse.
Det fælles kommissorium for de fem PS-klynger er blevet godkendt i alle klyngerstyregrupperne. Kommissoriet er godkendt af Randers' klyngestyregruppe på mødet den 31/10 2024.
Randersklyngens patientsikkerhedsnetværk har aftalt lokale tilføjelser til kommissoriet, som fremgår af bilag.
Vedhæftede bilag:
- Opdateret deltagerliste for Randersklyngens Patientsikkerhedsnetværk
- Godkendt kommissorium med lokale tilføjelser for Randersklyngen
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning. Plancher er vedlagt. UTH'er ses særligt ift. indlæggelser og udskrivelser, medicinering og hjælpemidler. Der blev gjort opmærksom på et tiltag i Midtklyngen, hvor kommunerne har satelliter med kommunale hjælpemidler på hospitalerne, som kan udleveres direkte fra hospitalet til borgeren.
Bilag
3. Status på arbejdet med sundhedsreformen
Det indstilles,
at | pejlemærker tages til orientering |
at | parterne gensidigt orienterer om eventuelt nyt ift. arbejdet med sundhedsreform |
Sagsfremstilling
KL og Danske Regioner offentliggjorde 30. januar 2025 seks fælles pejlemærker for arbejdet med implementering af sundhedsreformen: https://www.kl.dk/media/paplslfd/pejlemaerker-kl-og-danske-regioner.pdf
Som opfølgning herpå har en midtjysk styregruppe om sundhedsreformen med blandt andre Jesper Kaas Schmidt og Jonas Dahl udsendt vedlagte brev med opfordring til, at der lokalt er nysgerrighed og dialog ift. at skabe et fælles vidensgrundlag om opgaver. Det gælder fx ift., at regionen kan få indsigt i, hvordan og hvor forskelligt kommunerne i dag løser de opgaver, hvor myndigheds- og finansieringsansvaret med reformen flytter fra kommuner til region.
Beslutning
De fire sundhedsdirektører og hospitalsledelsen opfordrer til nysgerrighed på akutsygepleje, sundheds- og omsorgspladser, patientrettet forebyggelse samt specialiseret rehabilitering og dele af avanceret genoptræning. Der udarbejdes en proces med en række møder, hvor relevante chefer fra kommuner og hospital inviteres til gensidig vidensudveksling og dialog.
Bilag
4. Beslutning om deltagelse i næste hold i det nationale ledelsesprogram på sundhedsområdet
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen tilkendegiver, om der skal arbejdes frem mod, at klyngen deltager på det næste hold i det nationale ledelsesprogram |
Sagsfremstilling
Klyngestyregruppen drøftede på mødet den 13. december 2024 muligheden for at tilmelde deltagere til det næste og sidste hold (Hold 4) i det nationale ledelsesprogram. Herunder at det kan overvejes at sende et hold afsted, som kan arbejde ind i nogle af de fælles opgaver i regi af Sundhedsreformen.
Klyngen kan deltage med et team af ledere (3-7 personer), der skal arbejde med et fælles forbedringsemne, der fastlægges af klyngen. Holdet begynder september 2025 og afsluttes i juni 2026.
Frist for udpegning af forbedringsinitiativer og deltagere er 30. april 2025.
På mødet ønskes en tilkendegivelse fra parterne i klyngestyregruppen af, om klyngen ønsker at deltage på det næste og sidste hold på ledelsesprogrammet.
Beslutning
Randersklyngen sender ikke fælles deltagere til det næste hold i det nationale ledelsesprogram.
5. Status på arbejdet i tværsektoriel implementeringsgruppe til implementering af Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen |
- tager orienteringen om status for arbejdet i tværsektoriel implementeringsgruppe til udmøntning af ”Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel” til efterretning
- godkender, at den midlertidige proceskoordinatorfunktion for implementeringsgruppen fortsættes til udgangen af 2025, og
- tager status på fælles implementering af den midtjyske samarbejdsmodel, herunder sammenhæng til arbejdet i Randersklyngens implementeringsgruppens arbejde, til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund
Randersklyngens arbejde med det politisk prioriterede indsatsområde børn og unges mentale sundhed har fokus på implementering af ”Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel”.
Aftalen udgør en fælles ramme for den tværsektorielle kommunikation og koordinering i sundhedsklyngerne om børn og unge i alderen 0-18 år, der er i psykisk mistrivsel. Randersklyngen nedsatte i 2023 en implementeringsgruppe, der blandt andet skal omsætte samarbejdsaftalens indsatsområder til fælles udviklingsområder.
I april 2024 godkendte klyngestyregruppen et kommissorium for implementeringsgruppens arbejde, som udvidede implementeringsgruppens formål til også at favne udmøntningen af ”fremtidige samarbejdsaftaler og initiativer, som griber ind i samme tværsektorielle strukturer”.
Efterfølgende besluttede klyngestyregruppen den 21. juni 2024, at implementeringsgruppen også skal udmønte ”Samarbejdsaftale om den gode indlæggelse og udskrivelse” (ift. børn og unge og inden for psykiatri).
Implementeringsgruppen består af repræsentanter fra psykiatri, somatik, almen praksis, sundhedspleje, PPR og myndighed. En opdateret oversigt over repræsentanterne i implementeringsgruppen er vedlagt som bilag.
I denne sag beskrives status på implementeringsgruppens arbejde siden marts 2024 overordnet, og der følger på den baggrund en anbefaling fra gruppen om, at proceskoordinatorfunktionen for implementeringsgruppen fortsættes til udgangen af 2025. En mere uddybende statusbeskrivelse er vedlagt som bilag. Statusbeskrivelsen supplerer den status, som klyngestyregruppen fik til orientering på mødet i april 2024 (se bilag).
Status på implementeringsgruppens arbejde
”Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel”
Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel indeholder tre delindsatser, som er væsentlige for at styrke samarbejdet om børn og unge i mistrivsel på tværs af sektorer. I det følgende præsenteres en overordnet status ift. de tre delindsatser.
- Oprettelse af kommunikationsvej mellem almen praksis og kommuner om børn og unge i psykisk mistrivsel
Tre ud af fire kommuner i Randersklyngen har oprettet de systemer, der giver mulighed for direkte korrespondance med almen praksis. Den sidste kommune er i gang med at teste systemet og forventer at kunne åbne op for korrespondancemodulet snarest. Kommunerne arbejder med tekniske udfordringer og løbende forbedringer af korrespondancemodulet. Der er fortsat et gensidigt fokus fra alle parter på, at der bliver indgået forpligtende aftaler om gensidig information, så informationen om børnene og de unge bliver tovejs, som samarbejdsaftalen foreskriver.
- Rådgivning fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA)
BUA oplyser, at der generelt er positive tilbagemeldinger ift. afdelingens rådgivning til kommunerne. Det er drøftet, om kommunikationsindsatsen i kommunerne ift. rådgivningsmuligheden generelt kan styrkes. BUA har netop lanceret en ny henvisningsskabelon og implementeringsgruppen vil på et kommende møde drøfte henvisningsprocessen med afsæt i den nye skabelon. BUA orienterer på sin hjemmeside om kommunernes mulighed for vejledning.
I nogle tilfælde oplever kommunerne alligevel at være i tvivl ift. muligheden for rådgivning. Det er derfor foreslået, at BUA tydeliggør dette på sin hjemmeside, herunder hvilke snitflader der er til Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO).
- Implementering af de anbefalinger i forløbsprogrammerne for børn og unge med psykisk sygdom, der vedrører det tværsektorielle samarbejde
Alle kommuner er så småt i gang med implementeringen af anbefalingerne i forløbsprogrammerne. Implementeringsgruppen har således påbegyndt et fælles indledende arbejde med at skabe et overblik på tværs af sektorer over implementeringen af anbefalingerne i forløbsprogrammerne. Afsættet er den graduerede model i samarbejdsaftalen. Dette fælles udviklingsarbejde forsættes i implementeringsgruppen. Der er enighed om, at det er vigtigt at samtænke det lettilgængelige behandlingstilbud og forløbsprogrammerne, så disse korresponderer med hinanden.
”Samarbejdsaftale om den gode indlæggelse og udskrivelse”
Samarbejdsaftalen indeholder følgende tre delelementer, som implementeringsgruppen skal arbejde med:
- Seks principper for samarbejdet på tværs
- Flowchart – kommunikation og samarbejde vedr. det gode indlæggelses- og udskrivningsforløb
- Implementeringsovervejelser og opfølgning på aftalen.
Drøftelsen af implementeringen af samarbejdsaftalen er påbegyndt i gruppen i december 2025.
Det er indledningsvist bemærket, at samarbejdsaftalen er meget overordnet. Det er derfor vigtigt, at kategorier af borgere præciseres/konkretiseres. De forskellige borgerkategorier kræver forskellig grad af koordinering. Videre er der gjort opmærksom på, at henvisninger ikke er ensbetydende med indlæggelser.
Implementeringsgruppen har en opmærksomhed på, at 'Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel' er bredt funderet. Den er således både fundament for den midtjyske samarbejdsmodel (der bl.a. indeholder STIME), som har fokus på de tidlige trin før indlæggelse, og 'Samarbejdsaftale om den gode indlæggelse og udskrivelse', som har fokus på trin 3 og 4.
Implementeringsgruppens anbefalinger – forlængelse af koordinatorfunktion
Klyngestyregruppen besluttede på møde i november 2023 at afsætte midler til at understøtte og sikre fremdrift i implementeringsgruppens udviklingsarbejde. Klyngestyregruppen godkendte derfor ansættelse af en midlertidig proceskoordinator 12 timer ugentligt i 2024 med henblik på at facilitere og understøtte klyngens fælles udviklingsarbejde samt sikre løbende opfølgning og status på implementeringen af samarbejdsaftalerne på tværs af sektorer. På den baggrund blev der fastsat en økonomisk en ramme på 400.000 kr. til deltidsansættelse af en midlertidig tværgående proceskoordinator og øvrige udviklingsinitiativer ved implementering af samarbejdsaftalen. Derfor har der siden primo 2024 været dedikeret proceskoordinatortimer til denne understøttende funktion.
Efterfølgende (i april 2024) traf klyngestyregruppen i forbindelse med orientering om status på implementeringsgruppens arbejde beslutning om en midlertidig finansiering af en fælles koordinatorfunktion et år frem, dvs. til april 2025.
Der har i perioden marts 2024-medio november 2024 været et timeforbrug på 185 timer til proceskoordinatorfunktionen svarende til 50.135 kr. Syddjurs Kommune har afregnet for dette.
Der mangler således en afregning for det timeforbrug, der vil være fra november 2024 til udgangen af marts 2025.
På baggrund af statusbeskrivelsen ovenfor og henset til, at der fortsat forestår en del arbejde med bl.a. udmøntning af de to samarbejdsaftaler, anbefaler implementeringsgruppen,
- at den midlertidige proceskoordinatorfunktion for implementeringsgruppen fortsættes til udgangen af 2025, så gruppens arbejde fortsat kan understøttes. Der afsættes en økonomisk ramme baseret på det timeforbrug, der er brugt på koordinatorfunktionen i perioden marts 2024-november 2024. For perioden april - december 2025 vil det svare til ca. 85.000 kr. (ca. 7 timer om ugen).
Status på den fælles implementering af den midtjyske samarbejdsmodel samt sammenhæng til Randersklyngens implementeringsgruppes arbejde
I 2024 godkendte Sundhedsstyregruppen en midtjysk samarbejdsmodel til fælles implementering af de lettilgængelige behandlingstilbud. I den forbindelse er der nedsat en regional implementeringsgruppe med repræsentation fra alle kommuner, region og almen praksis.
Den faglige ramme for det kommunale behandlingstilbud og ’Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel’ udgør et fælles fundament for samarbejdet i den Midtjyske Model. Modellen indeholder følgende elementer:
- Et fælles børnesyn
- Et fælles syn på samarbejdet om børn og unge i psykisk mistrivsel
- STIME
- En fælles implementeringsgruppe på tværs af kommuner, region og almen praksis.
Implementeringen af STIME er godt undervejs. BUA er i fuld gang med at få overdraget STIME fra Region Hovedstaden. Der afvikles undervisning i de to første STIME-spor for de midtjyske kommuner fra marts til juni. Forventningen er, at kommunernes STIME-behandlere er klar til at tage de første børn og unge ind i STIME-forløb umiddelbart efter sommerferien 2025.
Derudover har implementeringsgruppen taget hul på at arbejde med blandt andet:
- Indsamling af data vedr. det lettilgængelige tilbud i kommunerne og STIME
- Oprettelse af STIME-hjemmeside.
Kommissorium for den fælles implementeringsgruppe for den midtjyske samarbejdsmodel skal præsenteres for Sundhedsstyregruppen med henblik på godkendelse. Heri beskrives gruppes opgaver, organisering mv. ved implementeringen af den midtjyske samarbejdsmodel.
Som nævnt tidligere i sagsfremstillingen er 'Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel' fundamentet for både den midtjyske samarbejdsmodel og 'Samarbejdsaftale om den gode indlæggelse og udskrivelse'. De elementer, som ikke er indeholdt i den midtjyske samarbejdsmodel (fx elementerne i den gode indlæggelse og udskrivelse) skal fortsat varetages/implementeres lokalt i Randersklyngen via implementeringsgruppen.
Beslutning
Status blev taget til efterretning, og det blev godkendt at forlænge den midlertidige proceskoordinatorfunktion for implementeringsgruppen til udgangen af 2025.
Bilag
6. Orientering om oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i klyngen
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen tager oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i klyngen til orientering |
Sagsfremstilling
Som et fast punkt på møderne i klyngestyregruppen er vedlagt oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i klyngen.
Beslutning
Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i klyngen blev taget til orientering. Der er Fælles skolebænk 8/4 om sygepleje til den multisyge patient.
Bilag
7. Dobbeltdiagnose - status på implementering og opstart af prøvehandling
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen tager orienteringen til efterretning og drøfter eventuelle opmærksomhedspunkter. |
Sagsfremstilling
Konstitueret chefsygeplejerske Regionspsykiatrien Randers, Anette Schouv Kjeldsen, indleder punktet.
Baggrund og status på opstart af det integrerede tilbud
Den 1. september 2024 startede det regionale, integrerede tilbud for patienter med dobbeltdiagnose op for målgruppen af patienter i aktuel kontakt med psykiatrien, men som ikke er i et samtidigt forløb i den kommunale misbrugsbehandling.
Der er nedsat en tværsektoriel arbejdsgruppe i Region Midtjylland, som har til formål at sikre en ensartet implementering af behandlingstilbuddet i Region Midtjylland på tværs af sektorer. (Den tværsektorielle arbejdsgruppe refererer direkte til Sundhedsstyregruppen.
Den 1. juli 2025 åbner det integrerede tilbud op for målgruppen af borgere i aktuel kontakt i psykiatrien og et samtidigt forløb i den kommunal misbrugsbehandling).
Nedenstående tabel viser antal patienter i integreret forløb fordelt på afdelinger i Psykiatrien i Region Midtjylland i perioden 1. september 2024 – 10. februar 2025.
Afdeling | Antal patienter i forløb | Antal patienter med henvisning på vej |
AUH | 49 | 9 |
Gødstrup | 23 | 3 |
Randers | 19 | 5 |
Horsens | 27 | 2 |
Midt | 23 | 2 |
Den estimerede målgruppestørrelse i Region Midtjylland for den første målgruppe er i alt 1077 patienter for perioden 1. september 2024 til 1. juli 2025.
Der kunne ud af nuværende integrerede forløb umiddelbart tegne sig et billede af, at den første målgruppe er overestimeret. Dog er tilbuddet endnu i sin opstart, det er derfor ikke på nuværende tidspunkt muligt at vurdere, om det forventes at nå den estimerede målgruppestørrelse pr. 1. juli 2025.
Opstart af prøvehandling
Sundhedsstyregruppen besluttede i september 2024, at den tværsektorielle arbejdsgruppe for dobbeltdiagnose skal udarbejde en samarbejdsaftale mellem Psykiatrien og kommunerne i Region Midtjylland om borgere med dobbeltdiagnoser. Aftalen forventes at blive sendt til politisk godkendelse i efteråret 2025. Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre
- ensartet tilbud på tværs således at alle borgere får lige godt tilbud uanset bopæl
- at den faglige vurdering af, om en patient hører til i et integreret forløb, samtidig medvirker til, at patienterne også vælger at indgå i tilbuddet. Dette kan blandt andet sikres gennem nærhedsprincippet (tilstedeværelse i rusmiddelcentrene), ens stillingtagen til valg af medicinpræparater, gode overgange ved netværksmøder mv.
For at skabe et solidt grundlag for den kommende samarbejdsaftale blev det samtidig besluttet, at der skal igangsættes en prøvehandling i alle klynger, som skal afprøve konkrete løsninger og samarbejdsmodeller, der kan styrke indsatsen på tværs af sektorer. Den tværsektorielle arbejdsgruppe for dobbeltdiagnose er tovholder herpå. Prøvehandlingerne løber fra den 1. januar til 1. juni 2025.
Erfaringer og resultater fra prøvehandlingen skal samles i en skriftlig tilbagemelding, som indeholder refleksioner over processen, identificerede udfordringer og anbefalinger til videre arbejde.
Klyngerne har følgende fokus for prøvehandlingerne
- Gødstrup og Aarhus: Fokus på tilstedeværelse på rusmiddelcentre, herunder overvejelser om fælles udlevering af substitutionsmedicin, tildeling af lokaler, hyppighed af tilstedeværelse og støtte fra psykiatriens læger ved henvisninger.
- Midt: Samarbejde med kommunale institutioner ud over rusmiddelcentre, fx jobcentre, bosteder og mestringsvejledere.
- Randers: FACT-møder (se beskrivelse nedenfor) og netværksmøder, og hvordan disse kan styrkes på tværs af sektorer.
- Horsens: Rådgivningsfunktion, med fokus på at udvikle en klar struktur for rådgivning mellem psykiatrien og kommunerne.
Som nævnt ovenfor har prøvehandlingen i Randersklyngen fokus på at arbejde FACT-inspireret. FACT er en forkortelse af Flexible Assertive Community Treatment. FACT er en personcentreret, udgående og opsøgende recoveryorienteret model for integreret støtte og behandling. Den er designet til at koordinere og forbedre psykiatri- og socialfaglige indsatser til mennesker med svær psykisk sygdom og komplekse sociale problemer. Der findes allerede FACT-teams i behandlingspsykiatrien, hvor langt størstedelen er bemandet med fagprofessionelle fra hospitalsvæsenet. Formålet med prøvehandlingen i Randersklyngen er at udvikle og implementere tværsektorielle teams, forstået som et tæt samarbejde mellem f.eks. kommuner og regioner, da målgruppen har behov for indsatser fra begge sektorer og fordi opgaven løses bedst i fællesskab. De tværsektorielle “teams” er fælles om at skabe et tilbud, der tillader bl.a. psykiatrisk behandling, rusmiddelbehandling, sociale indsatser mv. til patienter, der følges i integreret dobbeltdiagnosebehandling.
Der er udarbejdet vedhæftede kommissorium, som nærmere beskriver baggrund, mål, plan og succeskriterier for prøvehandlingen.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om, at flere kommuner oplever, at borgere bliver vurderet for komplekse til tilbuddet.
Den tværsektorielle arbejdsgruppe opfordres til at genbesøge visitationskriterier, sikre information om tilbuddet til almen praksis samt vurdere mulighed for inddragelse af civilsamfundet som en ressource, der kan understøtte, at borgerne gennemfører behandlingen.
Bilag
8. Klyngerepræsentation i Prioriteringsudvalget for fonden Folkesundhed i Midten
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen godkender forslag til repræsentant og suppleant til Prioriteringsudvalget i Folkesundhed i Midten |
Sagsfremstilling
Der skal udpeges repræsentanter for Randersklyngen til Prioriteringsudvalget for Folkesundhed i Midten 2025.
Prioriteringsudvalget består af kommunale og regionale klyngerepræsentanter, en repræsentant for Psykiatrien samt formandskabet, der er udpeget af bestyrelsen (Sundhedsstyregruppen).
Hver klynge skal udpege en repræsentant samt en suppleant til Prioriteringsudvalget. Der bør så vidt muligt være en ligevægt mellem regionale og kommunale deltagere og suppleanter. Hvis repræsentanten, der udpeges til at deltage i Prioriteringsudvalget, er kommunal, bør suppleanten være regional og vice versa.
Nuværende repræsentant fra Randersklyngen i Prioriteringsudvalget er Christina Breddam, sundhedschef i Randers Kommune, der er villig til genvalg. Det foreslås, at Christina Breddam fortsætter som repræsentant. Nuværende suppleant er Marianne Renberg, chefsygeplejerske på Regionshospitalet Randers, der er villig til genvalg som suppleant. Det foreslås, at Marianne Renberg fortsætter som suppleant.
Om prioriteringsudvalget i Folkesundhed i Midten
Folkesundhed i Midten yder økonomisk støtte til forsknings- og udviklingsaktiviteter til Region Midtjylland og kommunerne i regionen.
Folkesundhed i Midten er organiseret med en bestyrelse, et videnskabeligt bedømmelsesudvalg og et prioriteringsudvalg. Prioriteringsudvalget prioriterer ansøgningerne under hensyntagen til det videnskabelige bedømmelsesudvalgs bemærkninger. Prioriteringsudvalget udarbejder indstilling til bestyrelsen, der træffer endelig beslutning vedrørende ansøgningerne. Udvalget mødes én gang om året.
Beslutning
Indstilling godkendt.
9. Skriftlige orienteringer
Det indstilles,
at | klyngestyregruppen tager de skriftlige orienteringer til efterretning. |
Sagsfremstilling
Overblik og status på fælles midler i klyngen
Vedlagte overblik og status på fælles midler i klyngen viser, at der er 8,3 mio. kr. i udisponerede midler i 2025-2028.
Status på Projekt Axon
Sundhedsstyregruppen besluttede 3. februar 2025, at der arbejdes videre med implementering af Axon, herunder at de kommuner, der anvender Nexus, og som er interesserede i adgang til Axon, i samarbejde med IT og Digitalisering går i dialog med KMD for at afklare proces og økonomi i forhold til at sikre adgang til Axon via Nexus. Herudover ønskede de øvrige kommuner, at Regionshospitalet Gødstrup og Herning Kommune afholder et webinar om Axon for alle interesserede.
Etablering af botilbudsteams i psykiatrien
Sundhedsstyrelsen udgav i august 2024 'Faglige rammer for botilbudsteams i den regionale psykiatri'. Den faglige ramme for implementeringen af botilbudsteams er i alle regioner bygget op om krav indenfor følgende områder:
- Målgruppe
- Henvisning og visitation
- Opgaver
- Kompetencer
- Organisatorisk forankring.
Overordnet er hensigten med de nye botilbudsteams at skabe mere stabile liv for patienterne ved at forebygge indlæggelser, forebygge tvangsforanstaltninger, understøtte sammenhængende patientforløb og samtidig nedbringe belægningsgraden i behandlingspsykiatrien.
Psykiatrien i Region Midtjylland har siden arbejdet med, hvordan de faglige rammer skal implementeres i en lokal kontekst. Dette arbejdes der aktuelt med og konkret vil implementering i Region Midtjylland bl.a. betyde:
- Målgruppen er patienter, der bor på botilbud med kontakt til Psykiatrien.
- De eksisterende selvskadeteams og botilbudsteams i Psykiatrien skal sammenlægges til ét team i hver afdeling i den almene voksenpsykiatri og kaldes fremadrettet botilbudsteams.
- De nye botilbudsteams skal som udgangspunkt være det primære ambulante behandlingstilbud til målgruppen. Dvs. alle borgere, der er i kontakt med psykiatrien, som bor på bosted, eller bor i eget hjem og er svært selvskadende, skal tilknyttes de nye botilbudsteams.
- Hvert team skal have konkrete, faglige kompetencer, fx skal der være lægefagligt behandlingsansvar i alle teams.
- Der vil være fokus på et tættere tværsektorielt samarbejde med de enkelte bosteder, når botilbudsteams er etablerede.
Implementeringen af de nye botilbudsteams er i gang i alle almenpsykiatriske afdelinger, herunder også i Regionspsykiatrien Randers.
Ansøgningsrunde Folkesundhed i Midten 2025
Folkesundhed i Midten yder økonomisk støtte til forsknings- og udviklingsaktiviteter til Region Midtjylland og kommunerne i regionen og finansieres i et samarbejde mellem region og kommuner.
Folkesundhed i Midten forventes at have ca. 2,5 mio. kr. til medfinansiering af forskning fra 1. januar 2026. Der ydes medfinansiering pr. projekt i størrelsesordenen 500.000 kroner.
Ansøgeren skal være en eller flere midtjyske kommuner, en klynge (jf. Sundhedsaftalen 2024-2027) eller en afdeling/institution, der organisatorisk tilhører Region Midtjylland.
Der kan søges om midler til tværsektorielle forskningsprojekter og ph.d.-protokoller i perioden april 2025 til primo september 2025. Midlerne kan anvendes fra 1. januar 2026.
Der kan søges om midler, der falder indenfor et eller flere af følgende temaer med afsæt i Sundhedsaftalen 2024-2027:
- Sammenhæng og tryghed
- På borgerens præmisser
- Et nært og tilgængeligt sundhedsvæsen
- Et sundhedsvæsen i balance
Prioriteringsudvalget vil også gerne se ansøgninger med fokus på borgernes mistrivsel, mentale sundhed, psykisk sårbarhed og psykisk sygdom.
Beslutning
De skriftlige orienteringer blev taget til efterretning.
Kommuner og repræsentant fra Patientinddragelsesudvalget udtrykte ønske om at blive inddraget, når det lokale arbejde med etablering af botilbudsteams i psykiatrien går igang.
Bilag
10. Eventuelt
Beslutning
Klyngestyregruppen inviteres til afskedsreception for Mette Bærentsen 25. marts 2025.