Fokus på de pårørende behov/pårørendesamtale
Det er vigtigt, at de sundhedsfaglige løbende afholder samtaler med patienten og de pårørende gennem sygdomsforløbet. Behandlingsmålene kan ændre sig undervejs, ligesom der kan komme nye behandlingsmuligheder til rådighed. Patientens og de pårørendes ønsker og behov kan derfor ændres i takt med sygdomsforløbets udvikling.
Mange pårørende yder en helt afgørende støtte til patienten i sygdomsforløbet, herunder i den sidste tid. De pårørende er dermed også en vigtig ressource og samarbejdspartner for sundhedspersonalet. Det er vigtigt at inddrage de pårørende i forløbet, men der er forskel på pårørendes behov for inddragelse, og på hvor sårbare pårørende er. Det er vigtigt at få afklaret i fællesskab med patienten hvilke pårørende, der skal inkluderes og i hvilket omfang. Der skal dog være opmærksomhed på, at patienten og dennes pårørende har mulighed for at drøfte bekymringer adskilt fra hinanden, og at de kan have forskellige behov samt ønsker om tiltag.
Det er vigtigt, at de sundhedsfaglige løbende afholder samtaler med patienten og de pårørende gennem forløbet. Patientens og de pårørendes ønsker og behov kan ændres i takt med forløbet.
Sundhedspersonalet er medansvarlig for at vurdere, om de pårørende har behov for en indsats, og de sundhedsfaglige er forpligtede til at handle og iværksætte den nødvendige indsats.
Link ti samtaleguide: https://www.sundhedsaftalen.rm.dk/siteassets/om-sundhedsaftalen/delaftale/palliation/2021/samtaleguide-fra-randers.pdf
De pårørende kan have behov for aflastning.
Sundhedspersonalet kan henvise de pårørende til foreninger, organisationer og trossamfund.
Behandlingsniveau:
- Specialiseret
- Basalt
Ansvarlige aktører:
- Hospital
- Kommune
- Hospice
- Praktiserende læge